Když se minulý týden setkali v letošní sezoně oba soupeři poprvé, byla z toho poměrně hladká výhra domácích Islanders v poměru 5:2. Po úvodní bezbrankové třetině se Ostrované dostali v průběhu druhé periody do dvoubrankového vedení, které sice 3 vteřiny před druhou sirénou narušil svou brankou Ryan Nugent – Hopkins, ale jinak svěřenci Barryho Trotze měli po celých 60 minut utkání pod kontrolou. Nic na tom nemohlo změnit ani Draisaitlovo snížení na průběžných 2:3 v závěrečné třetině.

Dnešní zápas je tedy klasickou odvetou, v rámci které kluby si pouze prohodí pořadatelství. Zatímco Oilers prožívají další z herních i výsledkových krizí, Islanders hrají v naprosté pohodě a bezpečně kráčí za postupem do letošních vyřazovacích bojů. Naftaři mají na svém kontě aktuálně 5 proher v řadě a z posledních 12 zápasů dokázali oba body uzmout pouze v jednom jediném případě v zápase s Minnesotou. Na domácím ledě Oilers navíc prohráli posledních 6 utkání. V současné na výhry hubené době sice McDavid a spol. ztrácí na play off pouze neuvěřitelných 7 bodů, ovšem jedním dechem je nutno dodat, že jsou Naftaři také čtvrtým nejhorším klubem celé NHL. Jejich dnešní soupeř se nachází na zcela opačném pólu tabulky, a sice na prvním místě Metropolitní divize a na celkově šesté příčce mezi kluby napříč celou NHL.

Edmonton ve svém posledním vystoupení postrádal kapitána a největší hvězdu Connora McDavida, který musel domácí střetnutí s Arizonou kvůli chřipce vynechat. Naftaři nesehráli úplně špatné utkání, minimálně první a poslední třetinu svého soupeře přehrávali, přesto brali pouze bod za porážku po samostatných nájezdech. A to ještě pouze díky tomu, že Nugent – Hopkins dokázal srovnat 11 vteřin před koncem třetí třetiny. V nastaveném čase citelně scházela souhra McDavida s Draisaitlem, což možná Oilers stálo onen bonusový bodík. I přesto, že se ve zmíněném zápase německý útočník střelecký neprosadil (0+2), má na svém kontě již 35 branek a stále tak navyšuje rekord v počtu nastřílených branek německým hráčem v jedné sezoně NHL. Draisaitl skóroval v osmi z posledních deseti utkání a celkem si za toto období připsal do statistik 11 vstřelených gólů.

Islanders včera v noci nestačili v Calgary na místní Flames a podlehli Plamenům 2:4. Před tím ovšem dokázali zvítězit pětkrát ze šesti pokusů a i přes letní odchod Johna Tavarese jasně prokazují své kvality. Trenér Barry Trotz udělal přes léto s týmem doslova divy, obrana hraje takřka bez chybičky a z dvojice průměrných gólmanů Lehnera a Greisse se stala ligová špička. Lehner je dokonce jedním z vážných aspirantů na zisk Vezina Trophy.

Zajímavosti:

Pokud Islanders hrají dvě utkání ve dvou dnech, je doslova pravidlem, že druhé utkání vždy vyhrají. V letošní sezoně se to stalo již devětkrát z devíti případů!

I přesto, že se Islanders v letošní sezoně výsledkově i herně daří, jejich speciální týmy patří spíše do podprůměru. Ve hře v oslabení jsou Ostrované až na 25. místě v NHL, využití přesilových her v hodnotě 80 % pak stačí pouze na 19. ligovou příčku.

Dnešní utkání by se dalo charakterizovat také jako duel dvou týmů, kteří mají zkušenosti s „řáděním šílených generálních manažerů“. Zatímco Peter Chiarelli ještě před měsícem předváděl své nepochopitelné kousky v Edmontonu, ve druhé polovině 90. let podobným způsobem decimoval Islanders Mike Milbury. Těžko se dohadovat, který ze jmenovaných pánů rozvrátil kádry svých mužstev horším způsobem.

Islanders a Oilers patřili v 80. letech k tomu nejlepšímu, co mohla tehdejší NHL fanouškům nabídnout. Považte sami – dohromady 8 sezon z tohoto období ovládl jeden z těchto klubů. Islanders zvedli pohár nad hlavu v letech 1980, 1981, 1982 a 1983, Oilers zvítězili v letech 1984, 1985, 1987 a 1988. Nechají dnes hokejisté obou týmů vzpomenout na tuto slavnou éru?

Oilers konečně mohou naplno využít služeb slovenského obránce Andreje Sekery, který si po pětizápasovém kondičním pobytu v Bakersfieldu odbyl letošní premiéru v NHL proti Arizoně. Rodák z Bojnice strávil v tomto utkání na ledě 17 minut a 33 sekund, připsal si 1 mínusový bod a jednou hitoval. Na marodce mají momentálně Oilers tři hráče – útočníky Jesse Puljujarviho a Jujhare Khairu a obránce Matta Benninga. Start Connora McDavida do dnešního zápasu je nadále sporný a zatím nebyl potvrzen. Islanders nemohou pro zápas v Rogers Place počítat se službami Andrew Ladda a Thomase Hickeyho.

Branku Edmontonu dnes bude znovu střežit jednička Mikko Koskinen, který podal proti Arizoně spolehlivý výkon. Na druhé straně kluziště se objeví Švéd Robin Lehner, protože jeho kolega Thomas Greiss chytal ve zmiňovaném utkání v Calgary. V obou brankovištích se tak představí stejní gólmani, jako v nedávném vzájemném zápase.

Pokud bych měl závěrem napsat, co od dnešního duelu očekávám, tak jednoznačně odpovím, že maximální nasazení na straně Oilers a konečně vítězství pro domácí barvy. Přestože Ostrovanům evidentně zápasy v rychlém sledu svědčí, věřím, že mírná únava z náročného cestování by se mohla projevit, stejně jako chybějící síly, které Islanders vynaložili v těžkém utkání v Calgary. Střelecky by se za Oilers mohl opět prosadit Leon Draisaitl, záležet bude pochopitelně na tom, zda po jeho boku nastoupí kapitán domácích McDavid. Utkání začíná v pátek ve 3:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *