Edmonton pokračuje v sérii utkání před svými fanoušky a jako další zavítá pod střechu Rogers Place poslední celek Západu a třetí nejhorší tým NHL Los Angeles Kings. Snadný zisk dvou bodů bez upocených dresů ovšem od McDavida a spol. rozhodně nečekejte. Pokud mají totiž letos svěřenci Dave Tippetta s něčím problém, tak to jsou zápasy s papírově slabšími týmy. Považte sami – Olejáři během aktuálního ročníku už stihli rozdat body například Detroitu, Ottawě a právě Kings.

Páteční zápas bude třetím z celkových čtyř letos naplánovaných vzájemných duelů. Poslední konfrontaci, která proběhla 21. listopadu ve Staples Centru, by příznivci i hokejisté Edmontonu patrně nejraději vymazali z paměti. Po bezkrevném a odevzdaném výkonu podlehli Oilers svému sokovi vysoko 1:5, když dvě branky Kings vsítil Tyler Toffoli. Čestný úspěch Olejářů zaznamenal po individuální akci v úvodu druhé periody kapitán Connor McDavid. První vzájemný zápas v sezoně naopak v Rogers Place vyhráli Oilers 5. Října po divoké přestřelce 6:5. Naposledy se oba soupeři setkají v Los Angeles 23. února.

Edmonton má za sebou velmi špatné utkání se slabou Ottawou, které podlehl na vlastním ledě 2:5. Po první třetině by si přitom na Senátory vsadil snad jen hlupák. Tři rychlé branky do sítě Mikko Koskinena (dvě během pouhých 12 sekund!!) ovšem určily zápasu úplně jiný ráz a najednou to byli Ottawští, kdo tahal za delší konec provazu. Na hokejky domácích hokejistů se začala postupem času vkrádat nervozita a bylo z jejich strany prakticky po zápase. Směrem dopředu nebyli schopni vymyslet téměř nic a nedařilo se ani v jejich silné disciplíně – v přesilových hrách. Školácké chyby a chaos v obraně jen podtrhly nešťastný osud tohoto zápasu. Edmonton po dnešním vítězství Arizony ve Philadelphii definitivně přišel o vedoucí příčku  Pacifické divizi a v rámci ligového pořadí se propadl až na celkovou 8. příčku. A nutno podotknout, že zcela zaslouženě. Před sezonou bychom jistě podobné umístění brali na začátku prosince všemi deseti, nyní je to po posledních výkonech vnímáno spíše jako zklamání. Oilers stále těží ze skvělého vstupu do sezony, ovšem v posledních týdnech se nedaří přidat delší bodovou sérii a výhry se takřka pravidelně střídají s porážkami. Bohužel se přestává dařit i na domácím ledě, což je nyní proti Kings potřeba změnit a nedat soupeři takzvaně čuchnout a zaváhání s Ottawou napravit.

Zápas s borci z hlavního kanadského města v plné nahotě ukázal, jak svému týmu citelně chybí útočníci Zack Kassian, Ryan Nugent – Hopkins a obránce Matt Benning. Poctiví dříči, kteří možná nejsou tolik vidět v kanadském bodování, ale svou práci si na ledě zastanou. Dále se negativně projevilo, jak týmu absolutně nesvědčí, když je trenér nucen od sebe oddělit Connora McDavida s Leonem Draisaitlem. Z jmenované trojice zraněných hráčů by se dnes mohl do sestavy vrátit alespoň Zack Kassian. V domácí brance se po Koskinenově fiasku s Ottawou patrně znovu objeví uzdravený Mike Smith, jenž sice své barvy také příliš nepodržel, ale působil alespoň o poznání jistějším dojmem než nevýrazný Fin.

Los Angeles Kings aktuálně počítají dvě prosincové porážky v řadě, když nejprve podlehli v derby anaheimským Kačerům 2:4, aby posléze přenechali oba body Washingtonu po domácí prohře 1:3. Po utkání v Edmontonu se Králové okamžitě přesouvají k sousedům do Calgary, kde je během 24 hodin bude čekat utkání s tamními Flames. Pro Krále to budou první letošní „back-to-back“ zápasy.

Los Angeles je bezkonkurenčně nejhorším celkem, co se týká bilance na soupeřových stadionech. Z 13 letošních venkovních zápasů zatím dokázali pouze dvakrát zvítězit a aktuálně jejich série proher venku čítá hrozivých 9 utkání v řadě, během kterých brali na své konto pouhý jeden bod. Skoro by se chtělo napsat, že pro Krále momentálně není lepší soupeř k prolomení této série, než Edmonton verze 2019/2020. Ještě než nadobro zaženeme černé chmury, připomeňme si jeden historický a pro Oilers velmi nešťastný moment z play off ročníku 1981/1982, související s naším dnešním soupeřem. V oné sezoně na sebe oba kluby narazily v play off. Gretzky tehdy naprosto rozcupoval anály NHL, když dosáhl na 212 kanadských bodů (92 + 120) v základní části. Oilers skončili na vrcholu své divize, Kings naopak vykazovali pátou nejhorší bilanci v celé NHL (tehdy 21 klubů). Do play off se dostali pouze díky tomu, že Colorado Rockies podávali ještě o mnoho horší výkony a Králové díky tomu uhájili čtvrtou postupovou příčku ve své divizi. Za stavu 1:1 na zápasy vedli ve třetím utkání série 10. dubna 1982 Oilers vysoko 5:0 po dvou třetinách. Los Angeles však dokázali v normální hrací době neuvěřitelným finišem vyrovnat a nakonec zvítězit 6:5 v prodloužení. Tento zápas vešel do historie jako „Miracle on Manchester“. V celé sérii nakonec zvítězili zcela překvapivě Kings v poměru 3:2 na zápasy. Brrr.

Ale zpět do současnosti. Nejproduktivnějším hráčem Kings je dle očekávání slovinský reprezentant Anže Kopitar, který ve 29 zápasech nastřádal 27 kanadských bodů za 10 branek a 17 asistencí. Kopitar je, s nadsázkou řečeno, jedinou světlou stálicí Králů za poslední roky. Z posledních 13 odehraných sezon v dresu Los Angeles totiž hned v 11 z nich dosáhl na titul nejproduktivnějšího hráče klubu. Kings se v utkání s Edmontonem budou muset obejít bez služeb Dereka Forborta, Gabriela Vilardiho a Alece Martineze. V brance by se měla objevit klubová jednička Jonathan Quick, který marně vzpomíná na svou zašlou slávu, stejně jako celý tým Los Angeles. Čas se zkrátka zastavit nedá a v Městě andělů zdá se tamním hokejovým činovníkům poněkud ujel vlak. Nic na tom zatím nedokázal změnit ani trenér Todd McLellan, kterého jistě všichni máme v živé paměti z jeho nedávného působení na lavičce Oilers. Na jeho obranu je ovšem nutno podotknout, že se nebojí rázně opřít do vlastních hráčů a nezdráhá se vyřadit ze sestavy i taková jména jakým je například chřadnoucí ruský bohatýr Ilya Kovalchuk. V Kalifornii mají zkrátka ještě hodně co dělat, aby se alespoň přiblížili vyšším příčkám v tabulce.

Zajímavosti:

Kings v této sezoně vystřelí na soupeřovu branku v průměru 34,3 střel za zápas, což je řadí v rámci NHL na průběžnou čtvrtou příčku. Silně kontrastní je ovšem z tohoto pohledu úspěšnost střelby, která činí pouhých 7,3 %  a je v NHL naopak bezkonkurenčně nejhorší.

Kings v posledních 6 zápasech hráli celkem 15 přesilových her, využít se jim ovšem podařilo jednu jedinou. V posledních 4 utkáních se z využití početní výhody neradovali ani jednou.

Oilers naopak z dosavadních 87 přesilových her dokázali v branku přetavit hned 27 z nich, což znamená úspěšnost využití na hodnotě 31 % a první příčku v NHL. Pokud se v letošním ročníku podařilo Edmontonu skórovat v přesilové hře, zaznamenali Olejáři celkovou bilanci 13 výher, 4 porážky a 1 prohru v nastavení.

Oilers jsou jediným týmem v dosavadním průběhu NHL, který se umístil v první pětce jak ve využívání přesilových her, tak v úspěšnosti ubráněných oslabení.

Utkání s Los Angeles je další pateční mač, v rámci kterého Oilers obléknou zbrusu novou sadu alternativních zápasových trikotů. Mě osobně se dresy moc líbí, o jeden už jsem si dokonce napsal Ježíškovi. Dresy působí moderně a stylově velmi čistě, designové prvky mají zredukované na minimum a temná modrá barva dodává hráčům až démonický vzhled. Osobně mi pojetím velmi připomínají dresy mladých Severoameričanů do 23 let z posledního World Cupu.

Zápas na ledě Rogers Place začíná v sobotu ráno od 3:00 SEČ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *