Dnes v noci čeká Oilers poslední domácí zápas před krátkou vánoční pauzou. Do Rogers Place tentokrát zavítají hráči Montrealu Canadiens, kteří se v posledních zápasech vybičovali k výborným výkonům, což se projevilo i v tabulce. To samé se rozhodně nedá říct o našem týmu z Edmontonu. Ten začíná upadat do jakési letargie a zlepšení je zatím v nedohlednu. Zápas s Habs by mohl být tím potřebným impulsem, který tým vrátí zase na tu správnou cestu ze začátku sezony. 

Aktuální forma hovoří pro Canadiens

Jak už bylo v úvodu naznačeno, aktuální forma hovoří jasně ve prospěch našeho soupeře. Montreal se po hrozivých osmi porážkách v řadě, které utrpěl na přelomu listopadu a prosince probral, a opět vítězí. Z posledních osmi zápasů, dokázali hráči Montrealu zvítězit hned v šesti případech, a to včetně posledních dvou duelů, které odehráli na ledě Vancouveru (3:1), respektive Calgary (4:3pp). Ptáte se na formu Oilers? Lepší nevědět. V posledních sedmi zápasech dokázali Oilers vyhrát pouze v jednom případě, a nic na tom nezměnil ani včerejší zápas s Pittsburghem (2:5), kde jsme hned od začátku tahali za kratší konec provazu. Ještě horší je možná zjištění, že většina těchto zápasů skončila porážkou zaslouženě. Herně, především pak ve hře 5 na 5, nás soupeři přehrávají, a žít pouze ze stále dobře fungujících přesilovek taky věčně nejde.

Edmonton se trápí, kdy se pád tabulkou zastaví?

Jak bylo řečeno o pár řádků výše, Edmonton nyní neprožívá dobré období. Spíše se už dá mluvit o pořádné krizi, kterou je potřeba co nejrychleji překonat. Těžce vybudovaný polštář ze začátku sezony je pryč, a na deváté místo, které v současné chvíli okupuje Minnesota, máme náskok už pouhé tři body. Hlavní příčinou této situace, je zhruba posledních deset zápasů, kdy se hodně trápíme. Přitom by mělo být vše v nejlepším pořádku. Do sestavy se vrátil zraněný Larsson i Hopkins, a na marodce tak zůstává pouze duo Manning – Benning, což by neměl být tak zásadní problém. O to více je všechno znepokojující. Za jednu z příčin současné situace považuji pokles formy našeho gólmanského dua Smith – Koskinen. Jejich výborné výkony ze začátku sezony jsou pryč, a pouze vyjímečně dokáží rozhodnout zápas v náš prospěch. Dost o tom vypovídá i 117 obdržených branek, což je třetí nejvyšší počet v západní konferenci. Počet inkasovaných branek ale nelze házet jen na gólmany. Obranná hra je výsledkem celého mužstva. Gólmany počínaje, útočníky konče. I tak bych se nebál dát šanci některému z mladíků, kteří chytají v Bakersfieldu.

Výsledek obrázku pro oscar klefbom

Například Klefbomových a Nealových (-20), je jasný důkaz toho, že kanadské body nejsou zdaleka všechno. V této statistice patří oba mezi deset nejhorších hráčů v NHL. Ale abych jen nehanil, je potřeba přiznat, že poslední dva zápasy odchytal Koskinen výborně, a můžeme si jen přát, aby proti Montrealu tyto výkony zopakoval.

Habs opět nabírají dech

Ano, Oilers nyní mají krizi. Své o tom ale ví i borci z Montrealu. Ti po výborném vstupu do sezony prožili mezi 17. listopadem až 2. prosincem černou sérii 8 porážek v řadě. Dokázali se z toho ale oklepat a už zase vyhrávají. V týmu Montrealu nenajdeme snad až na gólmana Price, žádnou hvězdu, která by zářila vysoko nad ostatními. Oproti Edmontou, který spoléhá především na hvězdné duo McDavid – Draisaitl, nesází Habs pouze na jednu formaci. Svou útočnou sílu mají rozdělenou minimálně do tří vyrovnaných řad. Obranu Montrealu s přehledem režíruje Shea Weber, který je druhým nejproduktivnějším hráčem svého týmu (11+18). Nejproduktivnějším hráčem Canadiens, na kterého by měla být upřena největší pozornost, je slovenský útočník Tomáš Tatar (13+17). Tomu v útoku zdatně sekundují hráči jako Max Domi, Brendan Gallagher, Phillip Danault nebo Joel Armia.

Výsledek obrázku pro tomas tatar

Na koho se zaměřit

Z týmu Oilers bych jednoznačně doporučil Zacka Kassiana. Tento dříč je v posledních zápasech nejlepším hráčem Edmontonu. Hodně lidí namítá, že těží ze spolupráce s McDavidem, respektive s Draisaitlem. Do jisté míry je to samožejmě pravda, ale ruku na srdce. Už tolik hráčů dostalo vedle McDavida šanci a nedokázali toho využít. Zářným příkladem může být dvojice Lucic – Puljujärvi.

Výsledek obrázku pro zack kassian

Teď ale zpět ke Kassianovi. Tenhle stále ještě 28-letý borec má letos v 35 zápasech výborných 25 bodů (13+12). S velmi vysokou pravděpodobností bude brzy atakovat svůj bodový rekord ze sezony 2013/14, kdy ještě oblékal dres Vancouveru Canucks. Tehdy posbíral 29 bodů, nicméně letos může s přehledem dosáhnout i na 50 bodů. Zajímavé na letošním, už tak pozoruhodném výkonu Kassiana je to, že všech 25 bodů posbíral při hře 5 na 5. V tomto ohledu mu patří 16. místo v celé NHL! Až za ním jsou borci jako Ovečkin, Malkin, Stamkos nebo Kučerov. Kdyby hrál Zack přesilovky, měl by zhruba o deset bodů více a patřil by do TOP 20 bodování celé ligy. Kassianův přínos týmu také krásně dokumentuje statistika (+/-). Spolu s Benningem jsou jasně nejlepší v kádru Oilers, oba mají na svém kontě 8 kladných bodů. S odstupem sedmi bodů pak následuje dvojice Russell a Jurčo. Leon Draisaitl je kupříkladu na (-11) bodech.

V týmu Canadiens určitě stojí za zmínku nováček Nick Suzuki, který si zatím nevede vůbec špatně. V 35 zápasech, do kterých nastoupil, se může pochlubit bilancí (7+9). To, jak má Suzuki šikovné ruce, dokládá video přiložené níže.

Vzájemná bilance

V posledních letech udržujeme s týmem Montrealu veskrze velmi pozitivní bilanci. Edmonton v posledních 11 vzájemných duelech dokázal hned osmkrát vyhrát, což není vůbec špatné. Teď už jenom tuto statistiku potvrdit v dnešním utkání.

Hráli v týmu soupeře

V týmu Montrealu najdeme starého známého v podobě Jeffa Petryho. Byla to naše druhá volba draftu v roce 2006. Po pěti odehraných sezonách v dresu Oilers, byl pak v roce 2015 vyměněn do Montrealu za dvě volby v draftu. Tam se postupně vypracoval v jednoho z nejlepších obránců a určitě tohoto trejdu nelitují.

Statistiky a zajímavosti

  • Stále máme druhou nejlepší přesilovku v lize s úspěšností 29,8%
  • Také v oslabení si nevedeme vůbec špatně – šesté nejlepší v lize (84,3%)
  • Poslední domácí výhra se datuje k 7. 12. 2019, pak přišly hned 4 nezdary za sebou
  • Z posledních 13 domácích zápasů jsme dokázali vyhrát pouze třikrát!

Sestava na dnešní zápas

Sestřih posledního zápasu s Pittsburghem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *