Rok se rokem sešel a opět tu máme vrchol sezony v podobě playoff. Zaplať Pánu Bohu za to. Není to tak dávno, kdy bylo playoff pro tým z Alberty nedosažitelným cílem. Stále sice nepatříme mezi nejužší špičku favoritů na Stanley Cup, nicméně každým rokem se očekávání zvyšují. Jinak tomu není ani letos. Nu, když máte v kádru nejlepšího hokejistu světa, kterému zdatně sekunduje Leon Draisaitl, nemůžete být spokojení s prvním či druhým kolem playoff. Cíle Edmontonu míří daleko výše. Abychom se ale mohli bavit o druhém kole, natož Stanley Cupu, nejprve musíme zvládnout soupeře v prvním kole. Tím letos budou hráči Winnipegu Jets.

POROVNÁNÍ KLUBŮ V ZÁKLADNÍ ČÁSTI

Letos byla základní část výrazně zkrácena a to na 56 zápasů. Lépe se s tím dokázali vyrovnat hráči Oilers, kteří posbírali o 9 bodů více než Jets. Po trochu rozpačitém úvodu sezony, který nebyl úplně ideální, se tým okolo McDavida rozehrál a relativně v poklidu si dokráčel pro účast v playoff. Především únor a duben zastihl hráče Oilers ve výborné formě. Teď už jen, aby si ji hráči přenesli do zápasů playoff.

Také hráči Winnipegu neměli s účastí v playoff žádný větší problém. Winnipeg těžil především ze skvělého startu sezony, kde hráči Jets sbírali jednu výhru za druhou. Po zbytek sezony tak mohli hrát uvolněně a bez většího tlaku. Pokud mluvíme o výborném začátku sezony, musíme zmínit i dost špatné završení základní části, které si v organizaci Jets za rámeček určitě nedají. V časovém rozmezí 18. 4. – 11. 5. odehrál Winnipeg 10 zápasů a hned 9 z nich skončilo porážkou, včetně osmizápasové série bez výhry. Tato aktuální forma pro Winnipeg určitě nesignalizuje nic dobrého.

V základní části byl o něco úspěšnější Edmonton.

Aktuální situace

Edmonton zažil parádní závěr základní části a to především díky bodové explozi McDavida. Ten opět ukázal celému světu, jak fenomenální hráč to je. Za další pozitivum považuji zapracování obránce Kulikova a také mladého prospekta McLeoda, který několikrát vedl i druhý útok. Co hraje taky ve prospěch Oilers je vzájemná bilance z letošní sezony. V posledních šesti vzájemných zápasech jsme dokonce nepoznali hořkost porážky. Co mi naopak starosti dělá, je neustálé hledání složení útočných řad. Celou sezonu se něco zkouší, ale nic nevydrží více než pár zápasů. Aktuálně to vypadá, že první dvě formace nastoupí ve složení: Kahun – McDavid – Puljujarvi, a Nugetka – Draisaitl – Yamamoto. Doufejme, že Tippett našel tu správnou skladbu, která vydrží ideálně celé playoff.

Jak už bylo naznačeno, Winnipeg nezakončil základní část úplně ideálně a navíc se musí potýkat s několika zraněnými hráči. To není úplně optimistická výchozí pozice do této série. Abychom se ale nenechali zmást představou, že nám od Jets nic nehrozí, je fér uvést také to, že poslední dva zápasy základní části vyšli na výbornou první formaci Jets ve složení Connor – Scheifele – Wheeler, která řádila jak proti Vancouveru, tak proti Torontu. Na tyhle hráče si bude potřeba dát pozor.

Speciální formace

Tak jako pokaždé. Pokud chce člověk pomýšlet na úspěch v playoff, musí spoléhat i na perfektní výkony speciálních formací. Co se týče Oilers, tak tam začátek sezony ještě nebyl ideální. Pak ale začali hráči první přesilovkové formace potvrzovat čísla z loňské sezony. Většinu sezony se přesilovkové komando Edmontonu hrálo ve složení: Nugetka – Draisaitl – McDavid – Barrie – Chiasson. Nutno dodat, že tato pětice hrála skvěle. Důkazem budiž první místo v celé NHL. Ačkoliv to tak někdy nevypadalo, tak ani hra v oslabení nebyla vůbec špatná. Co se úspěšnosti týče, opět jsme se vešli mezi TOP 10 týmů v NHL. Pro Edmonton bude naprosto klíčové, aby mu speciální formace fungovaly, jinak by mohl nastat vážný problém.

Na straně Winnipegu nejsou čísla speciálních formací tak ohromující jako je tomu u Oilers, nicméně i hráči Jets si vedli velmi slušně, zvláště pak v přesilovce, kde zaujímají sedmé místo v celé NHL. Největší rozdíl mezi Jets a Oilers je v tom, že Winnipeg má sílu v přesilovce rozloženou do dvou formací, což může být i trochu výhoda. Zatímco Edmonton má pouze čtyři hráče, kteří pokořili přesilovkách osmibodovou hranici, v kádru Winnipegu jich najdeme hned osm, což jasně potvrzuje, že se Winnipeg nehodlá spoléhat pouze na jednu přesilovkovou formaci. Oslabení Winnipegu pak spadají do průměru celé NHL.

Edmonton by mohl těžit ze skvělých přesilovek.

GÓLMANI

Otázka gólmanů je v playoff vždy ožehavé téma. V tomto případě jsou ale týmové jedničky naprosto jasné. Před sezonou jsem byl já osobně k naší dvojici Smith – Koskinen velmi skeptický. Každopádně Mike Smith překonal veškeré mé očekávání. Během základní části si vybojoval místo jasné jedničky a je třeba dodat, že naprosto zaslouženě. Až na naprosté výjimky podával excelentní výkony a mnohokrát tým podržel. Kombinace jeho formy a zkušeností by mohla v playoff Oilers velmi pomoci. Každopádně asi budeme všichni tiše doufat, že nebude potřeba, aby do brány nastoupil Koskinen, jehož výkony jsou jako na houpačce a o nějaké velké spolehlivosti se nedá moc mluvit.

To na straně Jets bude v brance na 99% stát Connor Hellebuyck. Tedy gólman, jenž má obrovské kvality, které už nějaký ten rok potvrzuje. Zisk Vezina Trophy v uplynulé sezoně hovoří sám za sebe. Na této pozici by měl mít tým Winnipegu tedy o něco navrch. Nicméně je třeba dodat, že letos se mu proti Oilers dvakrát nedařilo.

Mike Smith letos podává znamenité výkony nehledě na jeho věk.

ZRANĚNÍ

Ať už chceme nebo ne, velký vliv na výkony mužstva mají i zranění. Musím zaklepat, že v tomto směru nemá Edmonton aktuálně nějaké citelné ztráty. Na marodce bylo ještě před pár dny trio: Kassian, Russell a dlouhodobě zraněný Klefbom. Vypadá to, že Kassian by s největší pravděpodobností, ale do prvního zápasu měl nastoupit, zda tomu tak ale opravdu bude, to se dozvíme v nejbližších hodinách. Nicméně právě výkony Kassiana jsou letos velkým zklamáním. V 27 zápasech pouhých 5 bodů. Zrovna na něm je asi nejvíce vidět, že ho hodně zasáhla absence publika. Když pomineme tyto tři hráče, měli bychom na Jets vyrukovat v plné palbě.

To v táboře Winnipegu mají mnohem více starostí. Na marodce jsou aktuálně hráči jako Ehlers, Little, Dubois, Stastny, Copp nebo Poolman. Nemusíme si nic nalhávat. Pokud by Winnipeg opravdu začal sérii bez těchto hráčů, bude se jednat o velké oslabení. Zvláště u trojice Ehlers, Dubois a Stastny se jedná o velké ztráty, které se budou jen těžko nahrazovat. Kouč Winnipegu bude mít tedy starostí se skladbou týmu až až.

Oilers' Zack Kassian week-to-week with lower-body injury
Zack Kassian letos zůstává hodně za očekáváním.

X FAKTOR

OILERS: Klíčovým mužem této série klidně může být Mike Smith. V útoku samozřejmě kvalitu máme, to ale Winnipeg také. Dá se tedy čekat, že i z holí hráčů Jets půjde na Smithe pořádná porce střel. Pokud potvrdí svojí letošní fazonu, nemám o postup Oilers pochyb. Je ale třeba říct, že bez poctivé defenzivní hry celého týmu se to neobejde.

JETS: Zde je úkol naprosto jasný. Za každou cenu ubránit superduo McDavid – Draisaitl. Pokud bude zdravý, mohl by tento úkol padnout na Duboise, který si své defenzivní úkoly zastat dokáže více než dobře. Bude to ale stačit na nejlepší hráče NHL? Pokud ano, může to být zásadní krok k postupu. Zásadní bude pro Winnipeg také to, aby se vyvaroval faulů aneb pokoušet přesilovku Oilers se nemusí vyplatit.

Winnipeg Jets Moving Pierre-Luc Dubois Around to Great Effect
Bude Dubois trumfem pro Winnipeg?

SHRNUTÍ

Na první pohled to vypadá, že by Edmonton neměl mít s Winnipegem větší problémy a měl by postoupit do dalšího kola playoff. Určitě ale nečekejte procházku růžovým sadem. Tým Jets rozhodně nejsou žádná ořezávátka. Disponují skvělým gólmanem a řadou velmi produktivních hráčů počínaje Scheifelem a konče Connorem či Ehlersem. Zásadním problémem u Winnipegu ale mohou být zranění. Já osobně jsem toho názoru, že letos je Edmonton na první kolo playoff daleko lépe připraven než loni. Propadák z Chicagem už nikdo nechce opakovat. Zvláště pak ne náš kapitán, který byl po loňském vyřazení hodně frustrovaný. Jsem přesvědčen, že pokud zachytá Smith svůj letošní standard a McDavid nebude nějakým zázrakem vymazán ze zápasů, do dalšího kola postoupíme. Můj skromný tip je 4:2 na zápasy.

A co vy Olejáři? Jak to tipujete?

Utkání začíná ve 3:00, takže koukejte nastavit budíky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *