Vytoužená výhra konečně přišla, takže doufejme, že to nejhorší je za námi. Dlouhodobě se nám daří více doma v Edmontonu, protože doma je doma, to je jasné. Ale pokud jsme dokázali prohrát pět domácích zápasů ze šesti, pak venku to bude o to těžší. A procházka růžovou zahradou to tedy nebude, protože to bude pěkně dlouhý a ostrý výlet. Dnes čeká Oilers ale ještě výjezd k nováčkovi do Seattlu a poté si v pondělí ještě odskočit do Edmontonu na zápas s Anaheimem. Pak již ale přijde dlouhá řada venkovních zápasů, kterých bude rovných osm!

Los Angeles, San Jose, Calgary, St.Louis, New Jersey, Islanders, Rangers, Toronto. To vše ná čeká na venkovních kluzištích. No, zkomplikovali jsme si to sami, sami se z toho musíme vyhrabat. První vlaštovka přišla konečně převčírem v zápase s Columbusem, kdy se štěstí konečně obrátilo i na naši stranu a v podstatě šlo o snadnou výhru. Zásadním momentem zápasu bylo už dvojité vyloučení v 7. minutě, kdy byli vyloučeni gólman Merzlikins společně s Jakubem Voráčkem. Dvojnásobnou přesilovku dokázali Oilers přetavit hned v dvougólové vedení, když Puljujarvi pohotově zareagoval na odraz puku od mantinelu po Barrieho střele. Další gól na sebe nenechal čekat ani minutu, kdy byl opět Puljujarvi na konci parádní kombinace na jeden dotek na trase McDavid – Nugent-Hopkins – Puljujarvi. Skvělá práce od Nugety, který Jessemu naservíroval puk opravdu na stříbrném podnose a také od pohotového Puljujarviho, který se s tím nepáral a oba góly vstřelil s razancí a přitom s klidem. Třetí gól padl po střele Perliniho, kdy Merzlikins střelu pouze vyrazil a Ryan dorážel svým druhým gólem v sezóně. 12 minuta a bylo v podstatě hotovo.

Agilní Perlini se nakonec gólu také dočkal, když Kassian nejdříve neúspěšně střílel a Perlini z dorážky vyčistil pravý růžek Merzlikinsovy branky od pavučin parádní trefou. Columbus poté stav ještě korigoval dvěma trefami a Foegele pečetil výhru trefou do prázdné branky.

  • Mezi třemi nejlepšími hráči zápasu nebyl ani McDavid, ani Draisaitl, ale trio Puljujarvi, Skinner, Perlini.
  • Brendan Perlini byl konečně odměněn za svoji aktivitu a své čekání na prosazení se v sestavě Edmontonu a zaznamenal 1+1. Mimoto ještě zaznamenal  7 střel a 2 hity, to vše za něco málo přes 10 minut účasti na ledě.
  • Warren Foegele vstřelil gól a byl to jeho teprve třetí v sezóně. Foegele má nyní šanci na větší prostor, když hraje v první formaci místo zraněného Hymana.
  • Stuart Skinner zaznamenal 36 úspěšných zákroků a leto zaznamenal 3 porážky a 5 proher. Skinner má ale úspěšnost zásahů .922%, což je nadprůměrné číslo, zatímco Koskinen má .902%.
  • Connor McDavid si připsal 2 asistence a vyšvihl se na čelo produktivity, kde má stejný počet bodů jako Alex Ovečkin – 47. Draiaitl na třetím místě má o bod méně.
  • Kailer Yamamoto ani v zápase s Blue Jackets nevystřelil ani jednou na branku a z posledních sedmi zápasů nevyslal na soupeřova brankáře ani jediný projektil, což je u hráče ve druhé formaci alarmující!!!

Brendan Perlini (na snímku s Bouchardem) byl za svoji aktivitu konečně odměněn

Edmonton před zápasem s Columbusem přišel o Devina Shorea, který byl zapsán na covidový protokol a bohužel nebyl posledním. Včera tam byli zapsáni i Nugent-Hopkins s Duncanem Keithem, což už je bolestivější ztráta, protože zatím nás to jen lízalo. Kromě těchto tří jsou v covidovém protokolu stále ještě Ryan McLeod a trenér Tippett.

Update: a nejnovějším „přírůstkem“ na covid listinu je Jesse Puljujarvi, který tam byl právě zapsán jen pár hodin před zápasem.

Dále odpadl i Markus Niemelainen kvůli zranění ruky. Tento Fin, jenž je zatím překvapením sezóny a ve velké konkurenci se zvládá prosazovat zatím za Edmonton odehrál 7 zápasů, ve kterých nebodoval, ale zaznamenal již 36 hitů. V zápase s carolinou hraném před týdnem hitoval dokonce desetkrát!

Kris Russell byl přesunut na listinu dlouhodobě zraněných, kam se zařadil vedle Klefboma, Archibalda a Stalocka. Mimo hru je stále Hyman se zraněním ramene, čekající na zprávy z magnetické rezonance. Úplně nejblíže je údajně Mike Smith, který již trénuje naplno.

V návaznosti na obsáhlou marodku byli z Bakersfieldu povolány dvě nikterak překvapivá jména a sice Seth Griffith a Cooper Marody. Griffith má v NHL odehráno 79 zápasů sem skóre 8+11 za Boston, Toronto, Floridu a Buffalo. Griffith s Edmontonem podepsal dvoucestnou smlouvu již loni, ale dosud se pohyboval výhradně v Bakersfieldu, kde ale odvádí velmi dobré služby. Loni za Kondory zaznamenal 28 bodů ve 38 zápasech, letos vede bodování klubu s 18 body ve stejném počtu zápasů. Pokud za Edmonton nastoupí, bude to jeho premiéra v dresu Oilers.

Seth Griffith je vedoucím mužem bodování Bakersfieldu

Cooper Marody je členem organizace Oilers již od roku 2018, ale v NHL dosud odehrál pouze 6 zápasů v sezóně 2018/19 ještě pod trenérem McLellanem. Poslední zápas za Edmonton odehrál 23. listopadu 2018, což je více než 3 roky, panejo… Marody je tradiční tahoun Bakersfieldu a každoročně se pohybuje na špici produktivity, kde je i nyní s 15 body. Marody je technicky založený hráč a umí to velmi dobře s pukem. Marody je Američan ze státu Michigan a doplní tak na soupisce další dva Amíky z našeho týmu Dereka Ryana a Kailera Yamamota. Marody je v USA kromě hokeje známý i jako skladatel a zpěvák. Mimo jiné složil a interpretoval skladbu „Agape“ na počet svého nejlepšího kamaráda, zesnulého Colbyho Cavea.

Tím, že jme kvůli covidu opět přišli o Duncana Keitha, máme nyní na soupisce pouze pět obránců a sice Nurseho, Boucharda, Barrieho, Lagessona a Ceciho. Dá se tak očekávat, že si kufry bude opět balit Philip Broberg, který na trase Bakersfield – Edmonton nalétá neskutečné kilometry a opravdu nemá čas se nudit. Broberg to ale dnes zcela jistě nestihne a navíc ještě ani nepřišel povolávák a bez něj to je pořád jenom domněnka, že to bude právě on. :o)

UPDATE: Dnes tak byl do stavu zdravých přemístěn Slater Koekkoek a i když se zdálo, že dnes budeme hrát jen na pět beků, nebude tomu tak.

V brance dnes potvrzen opět Stuart Skinner.

Slater Koekkoek je po delší době zpět v akci!

Zpět k Brobergovi. Ten ještě včera nastoupil v San Diegu k zápasu proti místním Gulls. Včerejší zápas Kondorů proti Rackům vyhrál dravější z ptáků a Condors nad farmou Anaheimu vyhráli vysoko 5:1 a Broberg střílel pátý gól zápasu a i když neustále pendluje mezi NHL a AHL, stále je s 11 body v 15 zápasech nejproduktivnějším bekem týmu a to celkem suverénně. Dva hráči včera zaznamenali 2+1 a sice Devin Brosseau a Raphael Lavoie. Tohoto talentovaného Kanaďana jsme draftovali v roce 2019 ve druhém kole draftu a zrovna včera jsem se na něj díval a říkal si – sakra sakra, 3 body za 18 zápasů v Bakersfieldu, to je tedy fakt slabota na to, že od něj fakt hodně očekávámě. Lavoie je ale asi telepat a slyšel mě a odpověděl, že ještě neřekl poslední slovo. No, uvidíme…

Ještě jedna zajímavost k tomuto farmářskému zápasu. V brance Gulls byl nakonec Lukáš Dostál, o kterém se velmi živě hovořilo jako o adeptu na místo v brance Anaheimu ve včerejším střetnutí  Arizonou. Vzhledem k tomu, že i v předešlém zápase Arizony chytal Scott Wegewood, byla tu i možnost třaskavého českého večera, kdy se proti sobě mohli postavit Lukáš Dostál a Karel Vejmelka. Nakonec nenastoupil ani jeden, v brance Anaheimu se objevila uzdravená jednička John Gibson a zápas skončil výsledkem 6:5 PP pro Arizonu. Lukáš Dostál i tak na svoji premiéru v NHL ještě musí počkat. Ale místo debutu v nejslavnější lize světa domácí bůr od Bakersfieldu, to asi trochu naštve.

Lukáš Dostál (ve střehu před Dinem Kambeitzem) si včera od Bakerfieldu odnesl pět fíků

S covidem má problémy i náš dnešní soupeř Seattle Kraken. Tam je na covidovém protokolu trojice Yanni Gourde, Colin Blackwell a také Riley Sheahan, který sezónu 2019/20 odehrál komplet v Edmontonu. Blackwell by měl mít desátý den protokolu právě dnes, takže to mu ještě nestačí. Kromě těchto dvou má Seattle v karanténě ještě asistenta trenéra Leache a videotrenéra Ohashiho.

Se Seattlem jsme si letos už docela užili. Nejdříve jsme s nimi hráli dvakrát v přípravě, 6:0 – Perlini dva góly a 1:2 – jediný gól Oilers Perlini. Poté dvakrát v lize, 5:2 – Draisaitl 2+2 a 3:4 – první prohra z nedávné šestizápasové série proher. Kromě Sheahana jsou v týmu Seattlu ještě dva další ex-Edmontoňáci Eberle a Larsson. Jordan Eberle s 19 body vede kanadské bodování klubu, ale je také nejhorší v účasti na ledě – minus 15 bodů.

Že není všechno zlato, co se třpytí, dokazují brankářské statistiky obou strážců svatyně Seattlu a ani samotný chapadlovec Kraken na to úplně nestačí. Jednička Philipp Grubauer před sezónou podepsal dlouhý šestiletý kontrakt na 35,4 mil.dolarů, ale jeho úspěšnost zásahů .882% je naprosto šílená. V lize to mezi všemi brankáři stačí na 73 místo!!! Grubauer předčasně opustil minulý zápas s Anaheimem a třetí třetinu již neodchytal, protože jeho výkon byl prý toho večera velmi špatný. No, i to se stává.

Philipp Grubauer nemá v Seattlu an růžích zrovna ustláno

On ani jeho náhradník Chris Drieger, kterého Kraken chytil do chapadel na pláži na Floridě během rozšiřovacího draftu a kterému se předpovídala zářná budoucnost u Panthers na tom není lépe. Drieger má .895%. Ale tak, je to jejich první sezóna a na Senators a jejich první sezónu 1992/93, kdy získali za celý ročník pouze 24 bodů, na to nemá nikdo.

Chris Drieger je dnes potvrzen v brance Seattlu.

Kraken nyní tedy sídlí – jak jinak – u dna a číhá, až ho někdo vypustí. Čtyři porážky z posledních pěti zápasů jest pro Edmonton povzbuzením tak jako před utkáním s Columbusem, ale zároveň zdviženým prstem. Tohle totiž přesně umíme. Přijde podcenění a skutek utek. Jediným týmem, který na Západě obdržel více branek než Seattle (103) je Arizona (109).

Jistě sledujete, že covid se celou NHL šíří nezastavitelně a rychle a začíná se pomalu schylovat k nejhoršímu. Už nestačí povolávat jen hráče z nižších soutěží a látat po nich díry na soupiskách, ale odkládají se už celé zápasy. Jen dnes budou odloženy rovnou tři: Col – Tam, Cal – CBJ, Mon – Bos. Čili jde do tuhého. NHL a NHLPA ale údajně nechtějí uzavírat celou ligu a toto řešení chtějí nechat až jako úplně to nejzažší a jednotlivé covidové případy řešit případ od případu pokud to jenom bude trochu možné.

NHL a NHLPA také společně oznámily nová opatření pro hráče, trenéry a personál, které obsahují každodenní testování, striktní pravidla v otázce stravování a dalších věcí. Takto zesílená opatření budou v platnosti zatím nejméně do 7. ledna 2022.

Na některé věci jsou i bratři Craneové krátcí

No, je to všechno k zbláznění a nevím jestli by si tím poradil i slovutný bostonský psychiatr Frasier Crane, toho času žijící a ordinující v Seattlu. Jestli se se svým bratrem Nilesem zajdou podívat na dnešní zápas namísto obvyklé návštěvy opery, nebudou se stačit divit…

Dnešní zápas v Climate Pledge Aréně v Seattlu se hraje od 4:00 SEČ a mimo jiné ho vysílá i Nova Sport 1.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *