V New Yorku ještě chvíli zůstaneme. Po zápasech s Devils a Islanders se dnes Oilers podívají do slavné Madison Square Garden, kde se utkají s místními Rangers. Poté si ještě zaletí na středeční zápas do Toronta a pak konečně domů.

Edmonton pokračuje v nevalných výkonech a silvestrovský dvojzápas s Devils a Islanders nám ukázal, že jsme na tom možná ještě hůř, než co jsme si dokázali připustit. Oba týmy totiž patří do spodku tabulky a jejich výkony nejsou zrovna valné, přesto jsme se s nimi hodně natrápili, a i když si nakonec vezeme 2 body za dvě prohry v prodloužení, výkon ve skutečnosti odpovídal něčemu daleko horšímu.

První zápas s New Jersey byl šílenou tečkou za rokem 2021. 11 gólů, to byla jízda. V tomto zápase byly síly v podstatě vyrovnané, i když vzhledem ke kvalitě kádru i výkonům Jersey bych rád řekl raději něco jiného. Skóre se neustále převalovalo z jedné strany na druhou, v defenzivě chyb jako máku, ovšem na obou stranách a to samé i v brankovištích. Jak ze Smithe, tak z Blackwooda opravdu bolely oči. V útoku bylo k vidění několik pěkných akcí, vypíchnul bych hlavně opravdu skvostnou přihrávku Duncana Keitha na McDavida napříč kluzištěm, ze které McDavid vyrovnával na 3:3. Velice povedená byla i individuální akce McLeoda, který si „svůj“ den, kdy měl na stadionu rodinu evidentně užíval. McLeod se protáhl mezi hráči Jersey jako myš, nahodil si puk do rohu a tam odsud zadovkou poslal puk na Devina Shorea, který tímto gólem vyrovnával na 4:4. O výsledku zápasu nakonec rozhodla Hughesova branka v prodloužení, kterou Smith prostě měl mít a jde jasně na jeho vrub.

Mike Smith zažil hrůzný konec roku

Zápas s Islanders, který se hrál den poté, to už byla vyloženě katastrofa. První polovina zápasu jako by nebyla. I když padly dvě branky, po jedné na každé straně, na ledě se odehrávala neskutečná nuda bez nápadu a bez šťávy. Nedivil bych se, kdyby po této půlce řada lidí zápas vypnula, protože se na to opravdu nedalo dívat. Cca od 30 minuty jsme šlápli do pedálů a najednou to bylo o něčem jiném. Šli jsme dokonce do vedení zásluhou Nurseho branky, další jsme ale pak už nepřidali. Naopak na začátku třetí třetiny se nechal velmi snadno obehrát nedůrazný Koekkoek a bylo srovnáno. Ve třetí třetině jsme nějakých 16 minut nedokázali ani jednou vystřelit na branku a o jakýs takýs závar jsme se pokusili až na samotný závěr. V prodloužení jsme poté zaslouženě inkasovali, když se Dobson prosadil přes vytavené McDavida s Nursem.

Zápas s New Jersey byl dle mého plný chyb a takové soupeře musíme v klidu porážet. Pokud to nedokážeme, nejspíš nemáme v play off co pohledávat. Nechat si od Jersey dát 6 gólů je opravdu trestuhodné a velký podíl na tom má mimo jiné Mike Smith, který se po vleklém zranění evidentně nedokázal ještě dostat do formy. Smith si navíc znovu poranil nohu a v dalším zápase v New Yorku již opět nebyl k dispozici. Obávám se, že se Smithem jako s plnohodnotnou jedničkou, která nás dostane do play off tak jako loni již nemůžeme počítat a že se blíží konec jeho kariéry. Koskinen v zápase s Islanders chytal solidně, jenže známe ho, on umí velmi dobře zaskočit coby spolehlivá dvojka. Jakmile je ale zodpovědnost pouze na něm, sesype se a dělá chyby a dlouhodobě se na něj spolehnout nedá. Konovalov je NHL ještě neprověřený, ale nyní by mohl dostat šanci alespoň v nějakém zápase. Pokud je Smithovo zranění pouze lehké, asi to s ním ještě zkusíme a pokud ne, Stuart Skinner bude z Bakersfieldu zase povolán zpátky.

S Mikem Smithem to nevypadá moc dobře

Jisté je ale podle mě jedno, ať to se Smithem dopadne jakkoliv, z dlouhodobého hlediska už se na něj nejde spoléhat a ostatní brankáři nemají kvalitu na to být jedničkou, alespoň ne prozatím. Nyní již je tedy pravý čas na to, abychom se porozhlédli po úplně novém gólmanovi, pokusit se vyměnit Koskinena a zkusit to jinak. Tady již není na co čekat! Teoreticky by mohli být k dispozici Fleury, Ullmark nebo třeba jeden z dallaské dvojice Holtby, Chudobin.

Osobně bych jinak vyzdvihl výkon Leona Draisaitla, který se snažil a i když byla většina týmu bezzubá, z jeho strany jsem viděl nasazení a bojovnost. Špatně nahrál ani McLeod a celkem se mi zamlouvala i hra čtvrté formace, jenž na můj vkus dostává velmi málo prostoru, protože možná že právě jejich bojovnost nyní potřebujeme ze všeho nejvíce. V zápase s Islanders se mi opět zamlouvala hra Bensona a trvám si na tom, že by měl konečně dostat více prostoru. Nechápu, co Tippett zamýšlí s takto kreativním hráčem ve čtvrté formaci s ice-timem 4 minuty… Své si samozřejmě odehraje i McDavid, ale je na něm znát frustrace a v jeho hlavě asi musí být pěkný guláš po tom všem, co nyní prožíváme. Je neuvěřitelné, co musí zažívat nejlepší hráč planety. Až bude jednou končit kariéru, snad to nebude bez zisku Stanley Cupu, protože to by byl opravdu jeden z nejsmutnějších hokejových příběhů a doufám, že my u toho nebudeme figurovat jako chiméra, která mu v tom zabránila. Pokud by to tak mělo být i v dalších letech, přál bych mu raději lepší tým, i když si neumím představit, že by hrál jinde. Omlouvám se za černé myšlenky, ale co my dokážeme nebo spíš nedokážeme udělat se dvěma z nejlepších hráčů planety, to je prostě neuvěřitelné.

Výkon Draisaitla byl jeden z mála světlých bodů nepovedeného dvojzápasu

Velice špatné výkony poslední dobou předvádí Evan Bouchard, který sice boduje a umí pěkně vystřelit, ale to je asi tak všechno. Bouchard hraje pomalu, jeho hra je statická a v defenzivě dělá spoustu chyb. Navíc tomu nepomáhá jeho naprosto nevhodné zařazení vedle Nurseho, který hraje velmi podobným stylem. Někdy se tak stává, že se oba zapomenou v útoku a vzadu nikdo není. Koekkoek po zranění rovněž stále hledá formu, Lagesson nemá důvěru trenéra – s New Jersey hrál pouze 2:45 min. Co to má být?! Proč trenér takto neposadí Boucharda nebo Nurseho po nějaké chybě? A tady jsme právě u toho…

Jinak solidně vypadala pouze dvojice Ceci – Keith, která jako jediná snesla nějaké měřítko. Cody Ceci vypadá dobře jak dopředu tak dozadu, jeho hra je vyvážená a hraje přesně tak, co si od moderního obránce slibuji. Jako další pozitivum obou zpackaných zápasů a na tom jsme se shodli i s kolegy, byl velmi dobrý výkon Duncana Keitha. Takhle když bude hrát, tak to bude super.

Nenápadný dříč Cody Ceci se ve finále jeví být nejlepším článkem naší obrany

Jsem si jistý, že kromě nového brankáře potřebujeme i nového trenéra. O Tippettovi jsme toho již mnoho napsali ve starších článcích, takže přidám jen malý update. Naprosto špatné je složení obranných dvojic. Špatná strategie. Nahazování, to opravdu není to, na čem my se svým kádrem můžeme stavět. Odstřelování hráčů, hlavně mladíků po jediné chybě a naopak prosazování svých mazlíků, kteří také chybují, ale mají své místo jisté. Sledovali jste nebo četli jste tiskovou konferenci po zápase s Islanders? Tippett tu prohlásil, že kluci makali až do konce a že za to dává klukům uznání a blablabla. Kluci za celou třetinu skoro nevystřelili na branku a ploužili se po ledě jako leklé ryby, ale podle Tippetta je potřeba jim poděkovat za snahu, protože makali až do konce. Ok. Co se dělo v prodloužení, to byla tryzna a opět Tippettova chyba. Gól, který jsme obdrželi z hole Dobsona, byl přes McDavida, který již evidentně nestíhal. Ano, i bozi si mohou dovolit býti unavení. V prodloužení totiž trvalo hodně dlouhou dobu než McDavid s Draisaitlem vůbec vystřídali. A takhle to hrajeme pořád. Tohle je prostě špatně, nemůžeme být týmem dvou hráčů, na kterých se toto přetěžování už také začíná viditelně podepisovat, ať už fyzicky nebo psychicky.

Většina názorů ze sociálních sítí je jasně postavena proti Tippettovi a nedivím se jim, ale četl jsem i názor, který říká, že chyba Edmontonu je možná také to, že se trenéři střídají moc často. To ale možná bylo. McLellan a Tippett dostali prostoru dost. Podle mě 2-3 roky je doba tak akorát, kdy se ukáže trenérova koncepce a práce a na to trenér nemusí být v klubu 5 let, aby se něco ukázalo. Tippettova práce je evidentně špatná a musí jít i s Playfairem, který má na starosti beky a tam je to také špatné. Takže já znovu opakuji – Tippett ven! Povýšit Gulutzana nebo Woodcrafta nebo to dát někomu úplně jinému.

Playfair, Tippett a Gulutzan se svými ovečkami

Mimo hru je stále Nugent-Hopkins, který se zranil v zápase s New Jersey a údajně se od týmu odpojil a odletěl na vyšetření domů do Edmontonu. Jeho zranění je specifikováno jako spodní část těla. Dále jsou mimo stále i Niemalainen se zlomeninou ruky a Russell se zraněním v horní části těla. A dále Kassian, který je na covidovém protokolu. Tam s ním byl i asistent trenéra Brian Wiseman a nyní k nim nově přibyl i další asistent Glen Gulutzan. Dnes tedy na lavičce bude pouze duo Tippett – Playfair. Stav Mikea Smithe je zatím brán jako zranění a nyní je tedy i on mimo. Na dnešním tréninku chyběl. Na něm ale chyběl i kapitán McDavid. Trenér Tippett na předzápasové tiskové konferenci řekl, že tak bylo proto, aby šetřil energii a potvrdil McDavidův start v dnešním zápase.

Dnes by měl chytat Koskinen.

Po silvestrovské výhře nad Ontariem si nyní dvě porážky za sebou odvezli Kondoři z Bakersfieldu. Převčírem nastoupili proti farmě Vegas Hendersonu Silver Knights a prohráli 2:3 PP. Zde vstřelil pěkný gól blafákem Philip Broberg. Na lavičce soupeře byl český gólman Jiří Patera. Včera Condors podlehli opět Ontariu coby farmě Los Angeles taktéž 2:3 PP. Zde na lavičce seděl opět český brankář, a sice Lukáš Pařík. Oba zápasy za Condors odchytal Stuart Skinner, v obou zápasech bodovalo duo Marody – Griffith.

Bakersfield hrál podruhé během tří zápasů s Ontariem a tentokrát prohrál

Pokud jsme vyhořeli v zápasech se slabými Devils a Islanders, chci vidět, co se bude na ledě dít dnes proti Rangers, kteří včera smázli Tampu, která je jedním z lídrů celé ligy. 4:0. Tampa nedokázala vstřelit ani jeden gól a gólman Igor Šesťjorkin si připsal shutout. A to se museli obejít bez svého nejproduktivnějšího hráče Panarina, který byl krátce před zápasem umístěn na covidový protokol. V tomto zápase zaznamenal hattrick Zibanejad a Kreider 3 asistence. Pro Zibanejada šlo již o jeho osmý hattrick v kariéře. Tampa to od Rangers slízla již podruhé za sebou, protože předešlý zápas se hrál jen den předtím, ale na ledě Tampy. I zde byli úspěšnější Rangers, kteří vyhráli 4:3. Během prosince se v sestavě opět zabydlel český obránce Libor Hájek. A na centru třetího útoku také Filip Chytil. Ten ale formu zatím hledá, ve 29 zápasech zaznamenal pouze 3+4.

Včera byl z covidového protokolu vyjmut druhý brankář Alexandar Georgiev. Ten by dnes měl podle nepsaných pravidel NHL chytat, protože Šesťjorkin chytal včera. Na taxi squad tak byl poslán zkušený Keith Kinkaid, který si letos zatím zachytal pouze v jediném zápase. Kromě Panarina bude trenéru Gerardu Gallantovi chybět i další covidové trio Rooney, Lindgren a Tinordi. A dále ještě Sammy Blais, jenž je zraněný.

Šesťjorkin a Zibanejad byli včera hlavními strůjci výhry nad Tampou

Adam Fox je po Panarinovi (36) s 33 body druhým nejproduktivnějším hráčem týmu a také druhým nejproduktivnějším obráncem ligy, jeden bod za vedoucím Hedmanem z Tampy. Panarin je v kanadském bodování ligy desátý. První je McDavid s 53 body, druhý Draisaitl s 52 body a třetí Ovečkin s 50 body. Kreider je s 19 góly na děleném čtvrtém místě mezi střelci, mimo jiné i s McDavidem. Kapitán Edmontonu je s 34 asistencemi nejlepším nahrávačem ligy.

Zklamáním jsou výkony Alexise Lafreniéra, který je jedničkou draftu 2020. Loni odehrál první sezónu v NHL a v 6 zápasech zaznamenal 21 bodů, letos má ve 33 zápasech skóre 7+2, čili nic moc. Lafreniére byl před draftem brán jako supertalent, srovnáván s těmi nejlepšími, jestli se mu ale nakonec prorazit opravdu povede, to je otázka. Je mu ale stále teprve 20 let. Čtyřka toho samého draftu Lucas Raymond, kterého si vybral Detroit, ten je někde jinde. Svoji první sezónu hraje teprve letos, ale ve 33 zápasech zaznamenal již 28 bodů a NHL ohromuje svými technickými finesami. Ale tak to někdy chodí. My bychom mohli vyprávět…

S Rangers jsme se letos již střetli, a sice počátkem listopadu a k vidění byla divoká přestřelka, která skončila 6:5 PP. Draisaitl tehdy zaznamenal 1+2, Nurse 0+3. McDavid tento večer provedl svůj slavný slalom mezi kužely, tato akce si od té doby v hokejovém prostředí žije svým vlastním životem, když je zvěčněna na tričkách, reklamních předmětech atd.

McDavidův slalom v prvním zápase s Rangers

V brankách tehdy stáli Koskinen a Georgiev, což by se dnes mohlo opakovat. Také předešlý zápas hraný na Nový rok 2020 byl hodně divoký a skončil 7:5, rovněž ve prospěch Edmontonu. Tehdy vstřelil hattrick James Neal a ještě přidal asistenci, Nugent-Hopkins měl 1+3. Také v tomto zápase chytalo duo Koskinen – Georgiev. Edmonton vyhrál nad Rangers pětkrát za sebou a porážku naposledy pocítil v březnu 2018.

Čili hokejové anály hovoří pro nás, současné výkony proti nám. Na Rangers jsme se ale evidentně vždycky nahecovat dokázali. Dokážeme to i dnes? Oba týmy mají za sebou tři zápasy v krátkém časovém sledu a ten dnešní bude jak pro Rangers, tak pro Oilers čtvrtým zápasem během šesti dnů.

Zápas v Madison Square Garden na Manhattanu v New Yorku začíná v 1:00 SEČ a mimo jiné ho vysílá i Nova Sport 1.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *