Dnešním zápasem ve Washingtonu Oilers ukončí třízápasový trip a na chvíli si odpočinou, protože NHL čeká All Star pauza. Tedy až na duo Draisaitl – McDavid, kteří budou Edmonton na All Star reprezentovat.

V minulém zápase s Ottawou si Oilers měli v klidu dojít pro 2 body, protože Ottawa nejen že je jedním z nejslabších týmů ligy, ale byla i oslabena o své nejlepší hráče vinou zranění. Proč jsme si s nimi i tak nedokázali poradit.. Jedna věc je ta, že Mikko Koskinen mohl, nebo spíše MĚL chytat jak první, tak rozhodující gól Ottawy, obzvláště ten v prodloužení, to se prostě na téhle úrovni chytat musí. Ale to je pořád dokola, prostě jsme bez gólmana, nevím co dál znovu a znovu řešit.

Do akce se dnes měl vrátit Mike Smith, ale podle nejnovějších zpráv k tomu ani dnes nedojde a tak zůstane opět jen na tribuně. Slater Koekkoek byl umístěn na waiver. Děláme si tak místo pro navrátivšího Tysona Barrieho. Ten týmu chyběl 5 posledních zápasů.

V první přesilovkové formaci ho během jeho absence nahradil Evan Bouchard a úspěšně, když během tohoto záskoku nasbíral 5 bodů. Bouchard během posledních 6 zápasů také vyslal na soupeřovu branku 19 střel. Koekkoek bude zcela jistě poslán pouze na taxi squad.

Bouchardovi se v první přesilovkové formaci zalíbilo

Po návratu do sestavy se daří dalším hráčům, jako Hymanovi, který ve 3 zápasech kdy nastoupil zaznamenal 4 body a Nugentu-Hopkinsovi, který stejný počet bodů dal ve 4 zápasech. Nejnovější akvizice Edmontonu Evander Kane úplně stejně jako v předchozím zápase proti Montrealu vyslal na branku soupeře 3 střely a dodal i 4 hity, ale s Ottawou tentokrát nebodoval.

Zachu Hymanovi chybí jeden gól k dosažení mety 100 gólů v základní čísti NHL. To za dosud odehraných 380 zápasů. K 99 gólům Hyman přidal ještě 111 přihrávek.   

Seth Griffith byl vyhlášen nejlepším hráčem AHL za leden. Griffith bodoval ve všech 9 zápasech Bakersfieldu v lednu, z toho sedmkrát zaznamenal více než bod na zápas. Griffith letos nastoupil v jediném zápase za Edmonton proti Seattlu a do statistik se zapsal jedním plusovým bodem. V Bakersfieldu má na kontě 38 bodů ve 28 zápasech.

Hyman dnes může zažít stogólový večer

Warren Foegele v posledních zápasech dostával prostor ve formaci s Draisaitlem, ale v 6 zápasech zaznamenal jen 2 asistence, obě v zápase s Montrealem. Kouči Tippettovi s ním evidentně došla trpělivost, protože Foegele byl pro dnešní zápas přesunut z druhé až do čtvrté formace. Místo něj byl na levé křídlo k Draisaitlovi a Puljujarvimu do druhé řady povolán Ryan McLeod. Takto složená formace vypadá hodně zajímavě a Draisaitlovi určitě více sedne technický McLeod než buldočí Foegele. Ono mít vedle sebe dva buldoky Foegeleho s Puljujarvim asi není pro hráče jako Draisaitl, který neí jen skvělý střelec, ale zároveň i tvůrce hry úplně to nejlepší.

Kassian se rovněž přesouvá do čtvrté řady a na pravém křídle ho vedle Hymana a Nugenta-Hokinse nahradí Derek Ryan, rovněž spíše centr. První formace zůstává stejná – Kane – McDavid – Yamamoto. Ve čtvrté bude s Foegelem a Kassianem na centru Shore. Černého Petra dnes v obraně vyfasoval Russell a tak bude třetí obranná dvojice Lagesson – Barrie, jehož návrat do sestavy je tímto potvrzen.

Pouze z tribuny dnes budou kromě Russella a Smithe utkání sledovat i Perlini, Benson, Sceviour, Turris, Koekkoek a Rodrigue.

Kvůli absenci Smithe je v brance opět potvrzen start Koskinena, záda mu bude krýt Skinner.

Foegele Tippetta moc nepřesvědčil

Washington má lehké problémy v brance. Vítek Vaněček rozchytal včerejší zápas s Pittsburghem, ale už v 7 minutě byl střídán pro zranění v horní části těla. Ilja Samsonov, který ho vystřídal poté předvedl 43 úspěšných zásahů a dovedl svůj tým k vítězství 4:3 PP. Zranění jsou nadále i Oshie, Jensen a Mantha. Michal Kempný je na covidovém protokolu. Superdrahá loňská akvizice Caps Mantha zatím moc nezáří. Loni si připsal 4+4 ve 14 zápasech a letos 2+4 v 10 zápasech. Jinak se potýkal se zraněními. To vše za 5,7 mil.dolarů. Mantha byl do Washingtonu vyměněn loni za 1. kolo draftu 2021 a 2. kolo draftu 2022 a Vránu s Pánikem. Trochu drahá špása…

Elitní centr Nicklas Backstrom se do sestavy Caps vrátil po dlouhé době dvěma zápasy v prosinci a poté už hrál pravidelně a nyní už je ve své tradiční formě a ve 13 zápasech zaznamenal 12 bodů. Alex Ovečkin se letos pohybuje na samé špici kanadského bodování a už teď má o 16 bodů více, než loni za prakticky stejný počet zápasů. Pokud v tempu nepoleví, měl by se zase jednou pohybovat okolo 50 vstřelených gólů a tímto tempem i více.  

Mantha je zajímavým experimentem Capitals

Draisaitl s McDavidem potichu vyklízejí pozice na špici kanadského bodování ligy. Draisaitl je druhý s 61 body a s 31 góly je na druhém místě i mezi střelci za Chrisem Kreiderem. McDavid je v bodování čtvrtý s 59 body. Mezi naším duem je vklíněn ještě Nazem Kadri a úplným lídrem je Jonathan Huberdeau s 64 body.

Ovečkin a Draisaitl se zase jednou měli střetnout na ledě. Ve stejný rok, ale kdy si proti sobě zahráli naposledy, tedy v roce 2019, ale ještě na konci předchozí sezóny 2018/19 se spolu oba střetli i na poli statistik, konkrétně o Maurice Richard Trophy, která se uděluje králi střelců. Tu tehdy získal Ovečkin s 51 góly, přičemž Draisaitl měl ještě dvě kola před koncem 47 gólů a v oněch posledních dvou zápasech vstřelil 3 góly a skončil s 50 góly o pouhý gól za Ovečkinem. 50 gólů, to je dosud Draisaitlův rekord v počtu vstřelených gólů, který dosud nepřekonal ani jeho parťák McDavid, který nejvíc vstřelil 41 gólů v sezónách 2017/18 a 2018/19. Letos to oba zase mají rozehráno na střelecký duel, když Ovečkin má zatím 29 gólů a Draisaitl 30. Ovšem jak jsem již psal, první je Kreider s 33 góly, Matthews má 29, atd.

UPDATE: Alex Ovečkin měl na předzápasovém testování pozitivní test a byl umístěn na covidový protokol. McDavid s Draisaitlem si tedy proti Ovečkinovi dnes nezahrají, což je škoda.

Draisaitl si letos opět brousí zuby na Maurice Richard Trophy

Washington se letos pohybuje v klidném středu tabulky a týmy za hranicí play off jsou daleko, na Východě je situace za polovinou ročníku celkem jasná a silné a slabé týmy jsou poměrně jasně rozděleny. To na Západě je to jiné kafe, tam se bojuje opravdu o každý bod a tam je to našlapané. Takže Edmonton i když vyhrál čtyřikrát za sebou a s Ottawou uhrál bod, stejně se neodlepil z 11 místa. Edmonton s Washingtonem se v rámci ligy moc nepotkávají. Když se podívám třeba na 5 zápasů zpět, tak ten pátý sahá až do roku 2017. To za Edmonton ještě chytalo duo Talbot – Brossoit a v poli hrál třeba Lucic, Maroon nebo Strome.

A ten úplně poslední se odehrál v říjnu roku 2019, čili před hodně dlouhou dobou. Edmonton tehdy vyhrál 4:3 PP a Draisaitl i McDavid zaznamenali po 3 bodech a tihle dva jsou ještě s Nugentem-Hopkinsem a Kassianem v našem útoku, Russell s Nursem v obraně a brankáři Smith s Koskinenem jediní, kteří tento zápas pamatují, jinak se náš kádr obměnil.

Zápas v Capital One Aréně ve Washingtonu D.C. začíná v 1:00 SEČ a mimo jiné bude vysílán i na Nova Sportu 1.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *