Čtvrtý zápas z tripu máme za sebou a není to špatné. 4 získané body a za prohry s lídry Východu Tampou a Carolinou se rozhodně nemusíme stydět. Úterní zápas s Philadelphií nabídl asi to, co se dalo očekávat. Zápas, kdy Phila bude usilovně bránit a Edmonton dobývat.

Přesně to je ale styl, který Edmontonu nesedí. Kdo zápas viděl, toho musely bolet oči. Phila hrála svoji tradiční holomajznu s neustálým popichováním, osekáváním, jejich akce neměly hlavu ani patu… Popravdě nevím, z jakého důvodu gen.manažer Chuck Fletcher na lavičce stále drží Mikea Yea. Ten pouze zaskakuje po vyhazovu Vigneaulta, ale výsledky má opravdu hrozné. Ale na druhou stranu možná, že Fletcher to letos již s nějakými nadějemi vzdal a po novém trenérovi a k větším změnám se uchýlí až po skončení sezóny.

Ať už ale Phila předváděla antihokej, Oilers si s tím moc nevěděli rady a je vidět, že se nám daleko lépe hraje proti podobně stavěným soupeřům jako my, kteří se snaží hrát hokej. Ve finále Phila na střely vyhrála všechny tři třetiny, i když vždy jen o kousek. A to přitom neměla nijak vyložené šance a spíše se v tom plácala. Když vidím počet střel, tak popravdě ani nevím, kde se vzaly. To tam musel snad někdo připisovat nebo nevím. :DDD

Každopádně brankami Draisaitla, Yamamota a McDavida Oilers vyhráli 3:0. Jak jsem již psal, že jsme se velmi těžko prokousávali přes urputné buldoky v oranžových dresech, dozadu hráči Oilers předvedli kvalitní výkon. Mikko Koskinen zaznamenal shutout a to po hodně dlouhé době. Naposledy se tak stalo v listopadu 2019, což je už opravdu dávno. Po zápase bylo vidět, jak je v týmu oblíbený a jak mu to všichni přejí a třeba McDavid s Draisaitlem svého brankáře objali.

McDavid svého brankáře ocenil objetím

Leon Draisaitl se vyjadřuje jak ke Koskinenovi, tak Smithovi: “Když budeme hrát tímto způsobem, jakým jsme hráli, takto těsným bráněním, tak týmy budou mít problémy proti nám skórovat a my máme v oba brankáře veškerou důvěru.“ Přesto ale vidí ve hře týmu trochu mezery: “Občas jsme byli trochu nedbalí. Koski byl ale úžasný.“ Draisaitl se dále vrací ve vzpomínkách zpět do minulosti, protože ve Wells Fargo center ve Philadelphii byl v roce 2014 draftován: “Mám tu spoustu skvělých vzpomínek. Toto byl můj opravdu velký den v mé kariéře.“

Gól dal v zápase i Kailer Yamamoto, který v minulém zápase s Carolinou kvůli zranění absentoval. K Yamamotovi sám trenér Woodcroft: “Je důležitou součástí našeho týmu. To, že nebyl v Carolině nám ublížilo.Yamo nám dodává energii na forčeking a na back-check je núnevný a myslím, že je fyzicky docela podceňovaný. Má vysoké hokejové IQ a je pro skórování ochoten udělat cokoliv. Nejdeš tam, kam chceš, pokud nejsi odvážný.“

Úporná defenziva byla hlavním obrázkem zápasu s Flyers

Kapitán Bakersfieldu Brad Malone tři roky trpělivě čekal na zápas číslo 200 v NHL a proti Philadelphii tuto metu konečně překonal! Malone na ledě strávil 9:22 min, což je více, než Benson a Shore a obránce Niemelainen. Malone se do zápasu zapsal 3 hity. Trenér Woodcroft ještě před zápasem o Malonově povolání do prvního týmu řekl: “Brad byl v posledních čtyřech nebo pěti letech dobrým vojákem organizace Oilers. Zejména v posledních letech jsem si všiml, jak se jeho hra zlepšila.“ Brad Malone naopak říká: “Znám svoji roli. Jsem chlap do čtvrté formace. Pokud dostanu přílěžitost tam být, jsou to detaily a pracovní etika. To je jeden z důvodů, proč jsem pod Woodym uspěl.“ Ti dva spolu spolupracují už opravdu dlouho a znají se dobře.

  • Draisaitl i McDavid zaznamenali 1+1. Pro Draisaitla šlo o 15 a 16 bod v 11 zápasech proti Phile. McDavid se tímto zase vyhoupl na čelo ligového bodování, Draisaitl je druhý o bod za ním. Huberdeau je o další bod dozadu a pak je už odstup.
  • Evander Kane tentokrát na branku nevystřelil ani jednou, ale zaznamenal 5 hitů, což bylo nejvíc z celého týmu. Evan Bouchard měl zase 4 bloky, také nejvíce. Nejvíc střel na branku zaznamenal Connor McDavid. Na brankáře Harta vypálil sedmkrát.
  • Opět se nedařily přesilovky. Draisaitl sice vstřelil z přesilovky první gól Oilers, ale to bylo hlavně zásluhou jeho parádní trefy. Jinak to stále není ono a je hodně co zlepšovat.
Draisaitl vstřelil první gól Edmontonu

Duncan Keith se vrátil do sestavy po 9 zápasech absence. Keith se vyjádřil k zapracovávání mladých obránců do týmu: “Je dobré vidět tyto mladé kluky Lagessona, Niemelainena, Broberga a samozřejmě Bouche postupem sezóny. Budeme je potřebovat.“ Keithovi bude v červenci 39 let.

Keith se do United center poprvé vrátil jako soupeř, dva předešlé zápasy proti Hawks se totiž hrály v Edmontonu. Kabina mu včera před tréninkem na přivítanou udělala špalír z hokejek a kobereček až na jeho místo. V kabině je nálada evidentně dobrá. Duncan Keith v Chicagu strávil 16 let a získal zde tři Stanley Cupy a dvakrát získal Norris Trophy a jednou Conn Smythe Trophy. Keith se na zápas těší: “Být v této budově jako soupeř je určitě nová zkušenost, ale těším se na to. Bude to zábavné a vzrušující.“

Kabina Oilers nachystala svému kamarádovi parádní přivítání:

S Keithovým návratem do sestavy byl Philip Broberg poslán do Bakersfieldu. Spolu s ním tam putuje i Brendan Perlini, který prošel waiverem bez povšimnutí.

Přišel i update ohledně zranění Nugenta-Hopkinse. Ten bude týmu bohužel chybět asi o trochu déle, než se původně čekalo a nyní je prognóza 2-3 týdny mimo hru.

Změna v sestavě by měla proběhnout pouze ve čtvrtém útoku, protože Tyler Benson je nemocný a dnes tak nebude k dispozici. Nahradit by ho měl Sceviour. Brad Malone by měl nastoupit i dnes. Markus Niemelainen bude hrát jako sedmý bek.

V brance je opět potvrzen Mikko Koskinen.

Codyho Ceciho dnes čeká milník jeho kariéry

Proti Philadelphii odehrál 200 zápas v NHL Brad Malone a dnes čeká milník na Codyho Ceciho, který dnes odehraje zápas číslo 600. Ceci se ohlíží zpět: „Trochu to letí. Připadá mi, jako bych včera vycházel z juniorky.“

Ken Holland teď se svým asistentem a zároveň manažerem Bakersfieldu  Keithem Gretzkym měli trochu napilno. Včera vyměnili brankáře Alexe Stalocka do San Jose za budoucí vyrovnání. Dohoda je ale taková, že pokud Sharks Stalocka v létě podepíší, budou muset do Edmontonu poslat nespecifikovanou draftovou pozici. Z tohoto důvodu si myslím, že Stalock se bude v létě stěhovat znovu jinam, protože Sharks toto asi nebudou chtít obětovat.

Škoda, že Alex Stalock si za Edmonton zahrál pouze v přípravě

Stalock do Edmontonu přišel téměř přesně před rokem, kdy si ho Holland stáhnul z waiveru, kam byl umístěn Minnesotou. Se Stalockem se počítalo do sestavy, ale zanedlouho se u něj projevila srdeční choroba, se kterou byl téměř celý rok mimo hru a vrátil se teprve nedávno. Dosud se rozehrával v Bakersfieldu, za který odehrál 5 zápasů, z toho 3 vítězné. Poté, co se na farmu vrátil Stuart Skinner, byli tu tři brankáři Skinner, Stalock a Konovalov a to nebylo právě ideální. Stalockovým odchodem se tak uvolňuje prostor pro Ilju Konovalova a také to vypadá na to, že se Skinnerem se počítá do Bakersfieldu, ne do Edmontonu. Alespoň letos tedy.

Stalock se tedy vrací do San Jose. Do týmu, který ho v roce 2005 draftoval a kde nastupoval mezi roky 2010 – 2016. V San Jose nyní mají problém s brankáři a Stalockem záplatují sestavu. Zraněný je Adin Hill a v úterním zápase se zranil i James Reimer. Sharks tak mají k dispozici pouze mladého Kanaďana Sawchenka, který v NHL dosud odchytal pouze 3 zápasy a to ještě neúplné. Pokud se Reimer nedá dohromady, dá se předpokládat, že Alex Stalock se od návratu k hokeji poprvé zase jednou podívá na lavičku NHL. Sharks hrají nejbližší zápas v neděli.

Odchodem Stalocka se opět vytváří prostor pro Ilju Konovalova

Holland s Gretzkym se ale nezabývali pouze situací v brankovišti Bakersfieldu. Podepsáno bylo trio hráčů Samorukov, Desharnais, Hamblin, kterým po sezóně končily smlouvy. Dmitrij Samorukov podepsal s Edmontonem smlouvu na další rok. Desharnais s Hamblinem dvouletý kontrakt.

Bakersfield včera hrál zápas s farmou Sharks, San Jose Barracuda a prohrál 3:5. Dvě z branek Bakersfieldu vstřelil právě James Hamblin, který tak letos vstřelil již 14 branek. Samorukov si připsal asistenci u prvního Hamblinova gólu. Gól vstřeli o Philip Broberg, který tak má na kontě již 19 bodů ve 27 zápasech.

James Hamblin si díky skvělým výkonům řekl o novou smlouvu s Edmontonem

Chicago i letos pokračuje ve špatných výkonech a ani nemůžu říct, že by se někam propadalo, ono se totiž už propadlo na dno a setrvává v něm už pátý rok za sebou. Až do roku 2017 byli Hawks přitom jedním z lídrů ligy, korunovaní ziskem tří Stanley Cupů během 6 let. Pak ale přišel výprodej, sázka na jiné hráče a přebudování kádru. To se ale manažerovi Bowmanovi nepovedlo. Udělal několik špatných rozhodnutí, a nakonec vše vygradovalo letos, kdy na Chicago dolehla dlouho skrývaná aféra sexuálního násilí a odneslo to několik lidí, kteří záležitost před lety zametli pod koberec.

Předně sám generální manažer Stan Bowman, který na svoji funkci už zkraje sezóny sám rezignoval po 12 letech a třech získaných Stanley Cupech. Chicago po Bowmanově odchodu z pozice dočasného manažera vedl jeho dosavadní asistent Kyle Davidson a mezitím v klubu probíhaly rozsáhlé pohovory, kterých se účastnila celá řada renomovaných bafuňářů, mezi nimi například i Peter Chiarelli. V Chicagu se ale nakonec rozhodli pro progres a mladou krev a novým generálním manažerem byl jmenován Kyle Davidson. Tomu je teprve 34 let a Bowmanovi dělal asistenta tři sezóny a předtím pracoval v klubové administrativě již od roku 2010. Jinak je to pro znalce NHL v podstatě málo známé jméno.

Kyle Davidson se převčírem stal novým generálním manažerem Chicaga

Kyle Davidson si dobře uvědomuje špatnou situaci v klubu: “Je jasné, že se musíme zlepšit. Postavení nám to říká každý den. Jsme hodně daleko od toho, kde chceme být a máme v úmyslu vše přestavět jak na ledě, tak i mimo něj bez ohledu na to, jestli to bude trvat tři nebo pět let, než se dostaneme zase na úroveň úspěchu, kterých chceme dosáhnout. Slibuji, že zajistím, aby se respekt, důstojnost a profesionalita odrážely ve všem, co děláme.“ Já Chicagu držím palce, aby se zase vrátilo na špičku, kam patří.

Davidson byl oficiálně jmenován převčírem a stal se teprve 10. generálním manažerem v historii klubu. To je co… Ken Holland je v Edmontonu také desátým v pořadí, ale od roku 1971, kdy Edmonton vstoupil do WHA. V NHL jich bylo sedm, samozřejmě díky dvacetileté vládě legendárního Glena Sathera. Chicago je jedním z klubů “Original Six“ a v NHL hraje od roku 1926, čili 96 let a za celou dobu mělo až do konce února 2020 pouze devět manažerů a od roku 1926 do 1990 pouze čtyři! Zajímavostí také je, že legendární Bob Pulford mezi lety 1977 až 2007 v Chicagu během těchto dlouhých 30 let působil v různých pozicích zahrnujících gen.manažera, viceprezidenta hokejových operací i hlavního trenéra a ve funkci GM Chicaga působil mezi lety 1977 až 2005 čtyřikrát v různých obdobích.

Bob Pulford je jednou z největších legend Chicaga

21. března je uzávěrka přestupů a Chicago je jedním z nejvážnějších kandidátů na další rozprodej kádru a je asi nejpravděpodobnějším partnerem pro Kena Hollanda co se týče nějakého vyjednávání. Není totiž tajemstvím, že Holland se zajímá o brankáře Fleuryho a střelce Kubalíka. Oběma končí po sezóně smlouva a Chicago je určitě bude chtít ještě zpeněžit, a navíc oba by mohli být pro ostatní týmy pro posílení před play off žhavým zbožím. V případě Fleuryho to bude trochu složitější, protože má opravdu hodně vysoký kontrakt na 7 mil.dolarů a tady to bude muset být s jistou platební spoluúčastí Chicaga.

Kubalík má smlouvu na 3,7 mil.dolarů, což je snesitelnější, ale i to je stále dost velká částka. O toto téma jsem se otřel už v Preview zápasu s Carolinou před pár dny – totiž že posledním Čechem v Edmontonu byl David Musil v sezóně 2014/15. Pokud by tedy Hollland Kubalíka do Edmontonu přecejen přivedl, bylo by to po dlouhých sedmi letech bez českého hráče v barvách Oilers. Pokud jde o můj názor, já bych se o Kubalíka rozhodně pokusil, protože podle mne má rozhodně velký potenciál vedle našich chytrých hlaviček Draisaitla s McDavidem udělat velké věci. Ale zkusil bych to spíše až v létě z volného trhu.

Dominik Kubalík je zajímavým obchodním artiklem a Edmonton má o jeho služby zájem, dokončí Kubalík sezónu právě v Edmontonu?

Hlavní skaut Edmontonu Archie Henderson nesledoval Chicago, ale převčírem údajně navštívil zápas Winnipegu s Montrealem. Kohopak tu asi sledoval, co myslíte?

Pokud u nás žehráme na vysoké smlouvy, pak vězte, že čtveřice obránců Seth Jones, De Haan, McCabe a Murphy mají smlouvy od 3,85 do 5,4 mil.dolarů a až na Jonese to zdaleka nejsou žádní lumeni. A to Jonesovi od příštího roku začne platit nová smlouva na 9,5 mil.dolarů až do roku 2030. To je úplná vražda. Zajímavostí je, že větší smlouvu, než tito čtyři obránci mají jenom TŘI útočníci Kane, Toews a DeBrincat a brankář Fleury. Přesto ale Chicago inkasovalo už 185 gólů, což znamená třetí nejhorší místo jak v obdržených brankách, tak postavení v tabulce Západní konference. Horší jsou jen Seattle a Arizona.

V zápase s Edmontonem v dresu Hawks neuvidíme českého obránce Lukáše Galvase, ani Němce s českými kořeny Lukase Reichela, který je synovcem „Albyho“ Reichela. Oba byli posláni na farmu do Rockfordu.

Lukáš Galvas putuje zpět na farmu

Zraněni jsou Khaira a Reese Johnson. Dosud jsou stále na seznamu zraněných hráčů i Toews, Tyler Johnson, De Haan a Stillman. Všichni čtyři by se ale dnes měli vrátit do akce. Tyler Johnson v Chicagu po přestupu z Tampy odehrál pouhých 8 zápasů, než se na konci října zranil a od té doby až dosud je na marodce. Kapitán týmu Jonathan Toews marodí už více než měsíc. Johnson a Toews by měli utvořit nově vzniklou formaci ještě s ostrostřelcem DeBrincatem.

Jonathan Toews celou loňskou sezónu kvůli zdravotním problémům vynechal a letos se opět do koloběhu NHL vrátil. Není to ale ono a už to není ten starý Toews, kterého jsme znali. Toews letos odehrál 43 zápasů se skóre 4+15, což je hodně slabé.

V brance Chicaga je potvrzen start jedničky týmu Fleuryho.

Kapitán Toews se po návratu hodně trápí

Chicago prohrálo 12 z posledních 16 zápasů. Letos jsme se s nimi potkali již dvakrát a body se rovnoměrně dělily. V prvním vítězném zápase, který skončil 5:2 zaznamenali Draisaitl s McDavidem 1+1 a výhru jistil v brance Skinner. Ve druhém zápase, který vyhráli Hawks 4:1 lovil 4 branky ze sítě Smith.

Dnes jde o poslední zápas z tripu a Oilers se poté vrací zase domů do Edmontonu. Tam je dalším zápasem na programu sobotní střetnutí s Montrealem.

Zápas v United Center v Chicagu začíná ve 2:30 SEČ a přímým přenosem ho vysílá i Nova Sport 1.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *