No a máme tu poslední měsíc a s koncem dubna skončí také základní část. V té nám schází odehrát posledních 13 zápasů, kdy půjde o hodně, protože Západ je hodně nabitý. Navíc tam bude hodně přímých soubojů, protože z oněch 13 zápasů jich bude 11 se soupeři ze Západu a jen 2 z Východu. Tento týden se Oilers jedou trochu ohřát do Kalifornie, kde postupně sehrají zápasy s Anaheimem, San Jose a Los Angeles. A když píšu ohřát, tak opravdu ohřát, protože během týdne se v Kalifornii budou teploty pohybovat okolo třicítky. Čtvrtečních 36 stupňů jsou pak už úplně scestné vzhledem k počasí tady u nás. To i v Edmontonu je nyní tepleji a to nekecám! :o)

V pátek Oilers přivítali doma St.Louis a nyní se na týden domácímu publiku odmlčí. Zápas se St.Louis byl divočina. Očekával se vyrovnaný zápas, ale Edmonton měl vstup z říše snů a St.Louis bylo už zhruba v půlce první třetiny zralé na ručník. St.Louis v zápase dělalo hodně chyb a sérii začal velezkušený bek Justin Faulk hodně lacinou ztrátou puku, čehož skvěle využilo trio Draisaitl, Yamamoto a zakončující Hyman. St.Louis poté vyrovnalo, ale Zach Hyman chvíli na to opět využil zaváhání hráče St.Louis Thomase a vstřelil svůj druhý gól. V půlce třetiny to bylo už 3:1, když v oslabení dobře napadal Kane, který svoji akci i sám zakončoval. Kane byl i u dalšího gólu, když prostrčil puk na McDavida a ten zvýšil na 4:1 a vyhnal z branky Jordana Binningtona, kterého nahradil Ville Husso.

To by ale nebyl Edmonton, aby o zápas skoro nepřišel. St.Louis dokázalo snížit až na 4:3. Darnell Nurse zvyšoval na 5:3 pěkným gólem, když dorážel Kaneovu střelu, Nurse ale akci i velmi dobře rozjel. Edmonton ale přesto zápas nakonec zdramatizoval tak, že musel jít až do prodloužení. Tam se o vítězství 6:5 postaral jako správný kapitán Connor McDavid.

Radost byla veliká, jako celá Alberta

K zápase bych měl to, že do defenzivy máme stále mnoho okének a obránci jsou před brankou málo důrazní a na můj vkus moc couvají dozadu místo aby aktivně vystupovali. Toto se nám může ještě hodně vymstít, kór když nemáme kvalitu v brance. Smith s většinou branek sice nemohl asi nic moc dělat, ale třetí gól byl vyloženě jeho a toto by se mělo chytat.

Zápas komentuje trenér Woodcroft: „Jsem potěšen, že jsme našli způsob, jak získat dva body. To v první řadě a to je cíl, do kterého každý večer směřujete. Našli jsme způsob, jak to zvládnout, ale byla tam i nedbalá hra. Ale když dáte takovému týmu (jako St.Louis) šest gólů, tak je to pozitivní. Na některé oblasti se ale musíme víc zaměřit.“

Přidává se i kapitán McDavid, který komentuje devátou domácí výhru za sebou:Chceme, aby toto bylo těžkým místem pro hraní a myslím si, že se nám to poslední dobou dobře dařilo. Musíme v tom pokračovat.“

JayWoodcroft během zápasu se St.Louis se svými svěřenci Archibaldem, Nugentem-Hopkinsem a Brassardem

Zach Hyman se zaměřuje na přiostření posledních zápasů: „Jsme nyní v bitvě a už nějakou dobu hrajeme hokej ve stylu play off. Tým jako St.Louis, který vyhrál Stanley Cup, je tým plný veteránů a hraje velmi tvrdě a hraje hokej ve stylu play off. To jsou zápasy, které jsou pro nás dobré, protože v nich musíme najít způsob, jak vyhrát. to jsme dokázali dnes večer a jak se sezóna prodlužuje, rozhodčí odložili píšťalky a musíte hrát trochu tvrdší hru. Play off je už za rohem, takže musíte být připraveni.“

  • Evander Kane zaznamenal 1+2 a ve 30 zápasech má již 26 bodů. Mimoto za posledních 8 zápasů zaznamenal 44 hitů! Kanea byl v zápase se St.Louis plný led a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.
  • Zach Hyman vstřelil dva rychlé góly a měl blízko k hattricku, protože měl poté ještě další šance. Třetí gól ale již nepřidal, ale i tak byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu.
  • V zápase bylo kromě tříbodového Kanea rovnou šest dvoubodových hráčů, kterými byli Hyman, McDavid, Yamamoto, Draisaitl, Ceci a Nurse.
  •  Connor McDavid je nyní jediným hráčem ligy, který překročil 100 bodovou hranici se 102 body. Draisaitlovi chybí jediný bod k překročení této mety a zároveň jediný gól k dosažení 50 gólů.
Eavander Kane byl opět vynikající

Oba brankáři St.Louis Binnington s Hussem jsou skloňováni s případným letním přesunem do Edmontonu. Jordan Binnington během sezóny 2018/19 vystrnadil z branky tehdejší jedničku Blues Jakea Allena, a nakonec odchytal téměř všechny zápasy v play off a nakonec s týmem slavil první Stanley Cup St.Louis v historii. Další 2 roky byl Binnington jasnou jedničkou St.Louis, ale letos prožívá opravdu sezónu hrůzy. Jeho úspěšnost zásahů je pod hranicí .90%, navíc pouští laciné góly, což demonstroval i v zápase s Edmontonem. Hlavně čtvrtý gól. Který vstřelil McDavid byl jak z nějaké brankářské školky v žákovské kategorii.

Binnington je kvalitní gólman a samozřejmě může mít jen sezónu blbec, ale také „mu to může už zůstat“. :o) A tady pozor, Binnington má smlouvu ještě na dalších 5 let na 6 milionů dolarů, a to není právě málo, zvláště když jdete do nejistoty, jestli se jeho výkonnost vrátí do starých kolejí. Vzpomeňte třeba na Matta Murrayho…

Jordan Binnington byl zásadním faktorem při cestě St.Louis ke Stanley Cupu, letos je to ale velká bída

Ville Husso, to už je zajímavější možnost. Tento Fin má úspěšnost zásahů .923% a chytá opravdu skvěle a nyní je jasnou jedničkou St.Louis. Po sezóně mu ale končí jeho původně dvouletá smlouva na 750 000 a stane se nechráněným volným hráčem! Co zkusit tohoto chlapce? Generální manažer Blues Doug Armstrong bude v létě každopádně ve složité situaci, protože se bude muset rozhodnout, jak brankářskou situaci vyřešit. Každopádně mít dva štědře placené brankáře, to asi chtít nebude, takže buď vsadí na Binningtona a Hussovi zkusí nabídnout menší smlouvu, kterou podle mne Husso ale nepřijme, protože o něj nejspíš bude velký zájem, nebo Armstrong vsadí na Hussa, dobře ho zaplatí a pokusí se zbavit Binningtona.

Tipuji druhou možnost a doufám, že se Ken neutrhne ze řetězu a sotva skončí 4 a půl milionová smlouva Koskinenovi, tak nezačne další kapitola. A když jsem u St.Louis a jejich brankářů, ještě jedno zmíním. Charlie Lindgren nastoupil pouze do 5 zápasů, z toho do 4 kompletních a má z nich 5 výher a úspěšnost .958%, což je už úplně parádní. A Lindgren bude stejně jako Husso v létě neomezeným volným hráčem. Všem třem brankářům, o kterých se tu bavíme je okolo 28 let.

Jedna z nejnovějších posil týmu Derick Brassard je v Edmontonu nejúspěšnějším střelcem proti Anaheimu – v kariéře jim dokázal nasázet již 18 gólů. McDavid s Draisaitlem mají proti Anaheimu shodně nejvíc zaznamennaných bodů – 29. A Duncan Keith proti Anaheimu nastoupil již do 51 zápasů v kariéře.

Trenéři mají k dispozici prakticky kompletní kádr, mimo hru je pouze Kris Russell, který má covid.

V brance Edmontonu nastoupí Mikko Koskinen.

Dylan Holloway by měl být dalším z našich zajímavých prospektů, kterří nás budou svoji hrou bavit

Bakersfield má za sebou trojici zápasů s farmou Vegas, Hendersonem Silver Knights. První zápas skončil výhrou Condors 4:0 a trefil se opět víte kdo… Brendan Perlini. Dylan Holloway zaznamenal 0+3, shutout si připsal Stuart Skinner. Ve druhém zápase vyhrál Henderson 5:2 a v brance farmy Vegas byl český brankář Jiří Patera a Holloway tentokrát vstřelil přesilovkový gól. O jeho možném povolání do prvního týmu se nyní více mluví, protože se dostává do formy. A jestli ne letos, myslím, že minimálně příští rok se zase můžeme těšit na velmi výjimečného hráče! Třetí zápas se hrál v noci na dnešek a vyhrál naopak Bakersfield 5:2. Benson se trefil podruhé za sebou, Griffith měl 0+3, Perlini a Cracknell 1+1, i v tomto zápase chytal za soupeře Patera. Brendan Perlini se tímto dostal na průměr více než bodu na zápas, protože v 17 zápasech za Bakersfield má 18 bodů.

Náš dnešní soupeř, Anaheim Ducks mají jak známo v brance klenot, který ale trochu pohasíná společně s výkony svého týmu, který poslední dobu dost paběrkuje. Ducks se do play off nedostali 3 poslední sezóny a Gibson, který se předtím po několik let pyšnil fantastickými statistikami je poslední 3 roky rád, že prekročí hranici .90%. Ale je to jeho chyba? Myslím si že ne. Myslím, že se najde hodně málo lidí, kteří se mnou budou polemizovat o tom, že Gibson je jedním z nejlepších brankářů ligy. Gibsonovi je také 28 let a smlouvu má na dalších 5 let s cap hitem 6,4 mil.dolarů. Tady ale nijak přemrštěnou cenu nevidím, protože jde o jasnou tutovku a já bych se třeba o Gibsona v létě pokusil. Myslím si totiž, že i on sám už chce z Anaheimu pryč.

John Gibson je skvělý gólman, v Edmontonu by vyřešil ten nejpalčivější problém zřejmě hravě

Anaheim v pátek ukončil neskutečnou sérii 11 porážek v řadě výhrou 5:0 na ledě Arizony, přičemž to schytalo české duo 1v brance Yotes Vejmelka – Kořenář. Ale že bychom zrovna my byli druhým týmem, který po této sérii Ducks porazí? To nechceš… 11 porážek v řadě a Dallas Eakins na lavičce Anaheimu, to mi připomíná vzpomínky, které člověk opravdu nechce. Mimochodem Eakins je na lavičce po všechny zmíněné 3 poslední sezóny a zatím se překvapivě zuby nehty drží a nejspíš Ducks již do konce sezóny nějak dotáhne, ale tipnu si, že po sezóně se vypakuje, protože Anaheim má od listopadu nového generálního manažera Pata Verbeeka, a ten bude nejspíš chtít neúspěšný tým v létě trochu překopat a kromě Eakinse a jeho týmu by to mohl odnést i dlouholetý kapitán týmu Ryan Getzlaf, o kterého se před sezónou zajímal i Edmonton, ale Getzlaf nakonec  podepsal další roční kontrakt v Anaheimu.

Getzlafovi bude v létě již 37 a možná ukončí kariéru, možná to ještě někde zkusí a proč by to nemohlo být právě v Edmontonu, který se o něj ucházel již v létě ? Jeho zkušenosti by se k mladíkům v našem týmu hodily, co by ne. Getzlaf je kapitánem Anaheimu od roku 2010 a je čtvrtým nejdéle sloužícím kapitánem ligy po Sidneym Crosbym (2007), Jonathanu Toewsovi (2008) a Alexi Ovečkinovi (2009). Getzlaf je kromě toho držitelem hned několika primátů a až skončí kariéru, jeho dres zcela určitě poputuje ke stropu haly v Hona Center, kde už nyní visí dresy Teemu Selanneho, Paula Kariyi a Scotta Niedermayera. Ryan Getzlaf odehrál v dresu Anaheimu nejvíc zápasů – 1150, zaznamenal nejvíce asistencí – 731 i bodů celkem – 1013

Zkusí si nyní už legenda Ryan Getzlaf také jiné angažmá než v Anaheimu… například v Edmontonu?

Po této sezóně také konečně doběhne smlouva Ryanu Keslerovi, který kvůli Crohnově chorobě nehraje již 3 roky. Keslerovu smlouvu se Verbeek pokoušel vyměnit před pár dny do Vegas v rámci výměny Jevgenije Dadonova, ale tento trejd nakonec NHL neschválila, a tak Keslerova smlouva doběhne v Anaheimu a Ryan Kesler tak nejspíš tiše skončí, i když to oficiální dosud vlastně není.

Verbeek jde každopádně svoji cestou, protože během Trade Deadline se zbavil drahých a zkušených hráčů Rakella, Mansona a Lindholma.

Ještě dodám, že generální manažer Pat Verbeek, bývalý vynikající hráč v listopadu v Anaheimu nahradil veterána Boba Murrayho, který čelil obvinění z napadání zaměstnanců klubu pod vlivem alkoholu a poté se měl účastnit léčby závislosti na alkoholu. A také to, že Verbeek je doslova žákem Stevea Yzermana v bafuňářské pozici, protože po jeho boku dlouhá léta dělal asistenta generálního manažera jak v Tampě, tak v Detroitu, kde ostatně začínal i tuto sezónu, než byl vyhozen Murray a Verbeek dostal od Anaheimu šanci na jeho první samostatnou štaci. A že Yzerman je manažerská klasa, o tom se nebudeme bavit. Verbeek má dobrou školu a možná, že v Anaheimu něco v budoucnu dokáže.

Apropos Pat Verbeek. Toho v roce 1999 přivedl do Detroitu Ken Holland. Nyní budou stát proti sobě jako manažeři.

Pat Verbeek byl vynikajícím hráčem. V NHL odehrál 20 sezón a zaznamenal přes 1000 bodů

Jak jsem již psal, tak Anaheim v pátek ukončil sérii 11 porážek v řadě a hned to udělal ve velkém stylu. Gólmanem, který byl u toho ale nebyla jednička týmu John Gibson, nýbrž Anthony Stolarz, který si při výhře 5:0 připsal hned i shutout. Stolarz letos chytá výborně a můžeme jen litovat, že jsme tohoto chlapce v roce 2019 už nepodepsali když Stolarz v Edmontonu dohrával sezónu po výměně z Philadelphie za Cama Talbota. Stolarz chytá poslední 3 sezóny v Anaheimu a má skvělá čísla jak v NHL, tak na farmě. Stolarz letos odchytal 22 zápasů a má úspěšnost zásahů .922%. A to nemá ani milion dolarů ročně. Ach jo.

V zápase v Arizoně se opět předvedl Trevor Zegras se svými parádičkami a tentokrát to odnesl Karel Vejmelka, který byl po jeho finese vystřídán. Někdo je ze Zegrasových kousků nadšený, někdo to naopak považuje za cirkus a zneuctívání gólmanů. Já říkám, je to hra a lidi se chtějí bavit  aTrevor Zegras mě baví a fandím mu.

V dresu Anaheimu uvidíme i české zástupce, protože tu nastupují Andrej Šustr a Dominik Simon.

Nejistý je dnešní start nejlepšího střelce týmu a zároveň lídra bodování Ducks Troye Terryho, který se přimíchal do skrumáže před brankou v zápase s Arizonou a inkasoval několik nepříjemných úderů, kvůli nimž ze zápasu musel odstoupit. Troy Terry letos bodově přímo explodoval, protože NHL hraje již pátým rokem a nejvíce dokázal vstřelit 7 gólů a pohyboval se jen na hraně NHL a AHL. Zato letos má v 64 zápasech 31+26, což je neskutečný skok. 57 bodů a nejproduktivnbější hráč za 1,450 mil.dolarů hmm. Terryho příspěvek vynikne ještě v porovnání s tím, že druhý nejlepoší střelec týmu Trevor Zehras má o celých 17 g´ólů méně! A to si myslím, že Zegras není střelec, ale spíše tvůrce hry. Ale i toto vypovídá o letošní střelecké impotenci Anaheimu.

Ryan Getzlaf vynechal poslední 2 zápasy kvůli zranění a jeho dnešní start je rovněž nejistý, ale je údajně možný. Mimo hru jsou dále Silfverberg a Max Jones.

V brance Anaheimu dnes bude jednička týmu John Gibson.

Troy Terry je letos neuvěřitelný

Mimo Anaheim i Edmonton. Iron man Keith Yandle včera ukončil rekordní sérii zápasů bez přerušení, když ho trenér Philadelphie Mike Yeo posadil na tribunu, aby dal šanci mladíkovi Ronniemu Attardovi, který včera v NHL debutoval. Yandle hrál do včerejška nepřetržitě od března 2009 a zastavil se na čísle 989, takže mu scházelo pouhých 11 zápasů k tisícovce. To je ale život a Yandle to tak také bere: “Vlastně ani nevím, jestli se mě to vůbec dotklo. A ještě nevím, kdy to bude. Je to jedna z těch věcí, kdy jsem se na to nesnažil myslet a prostě jsem jen šel dál a hrál. Možná teď nebo další den nebo dva by se mě to mohlo trochu dotknout. Samozřejmě je to něco, na co jsem hrdý. Mám to štěstí, že můžu hrát zápasy v této lize. Pořád říkám, že je mi požehnáním, že jsem v této lize tak dlouho. Byla to skvělá cesta.“ Mike Yeo k tomu říká, že nebylo vůbec snadné Yandlemu říci, že proti Torontu nebude v sestavě: “Dopadlo to přesně tak, jak se dalo čekat. Není ničím jiným, než fenomenální profík. Zvládl to extrémně dobře.“

K Yandlemu ještě dodám, že k ukončení této série měl blízko již v dresu Floridy, a i když již tehdy bylo avizováno, že Yandle bude večer sedět na tribuně, nakonec k tomu nedošlo, a tak se stalo až včera. Štafeti Iron mana od Yandlea přebírá Phil Kessel, který má odehráno jen o něco méně, 968 zápasů. Pokud Kessell dokončí sezónu a naskočí i do další, jakože pravděpodobně ano, pak má velkou šanci stát se absolutním rekordmanem a také prvním, kdo v historii NHL překročí hranici 1000 odehraných zápasů za sebou. Phil Kessel, kdo by to řekl…

Rekordní cesta Keitha Yandlea se zastavila. Překoná ho Kessell nebo ne?

Zpět k zápasu Edmontonu s Anaheimem. Tyto dva týmy se letos střetly již dvakrát na ledě Edmontonu a v obou případech vyhrál Edmonton a pokaždé bylo branek jak máku a v obou zápasech padlo 10 a více gólů! V říjnu zápas skončil 6:5, Draisaitl zaznamenal 2+2, McDavid 1+2 a třeba Kassian 2+0. Mike Smith zde byl střídán Koskinenem v půlce zápasu, krátce po čtvrtém inkasovaném gólu. Druhý zápas hraný v únoru skončil 7:3 a v tomto zápase skórovalo 7 a bodovalo 12 různých hráčů.

Dnešní zápas hraný v Honda Center v Anaheimu začíná ve 2:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *