Ačkoliv se včera v Seattlu čekal tuhý boj, protože se spolu utkaly dva týmy se stejným počtem bodů, výsledek pověděl něco jiného. Výhra 7:2 byla přesvědčivá a drama nebylo v tomto zápase prakticky žádné.

Oilers totiž vedli 3:0 již ve 4 minutě a německý brankář Philip Grubauer se pakoval z branky dříve, než se vůbec stačil zahřát. Štěstí ale neměl ani jeho náhradník, zkušený Martin Jones, který ze sítě lovil další 4 branky. Navzdory velmi přesvědčivému výsledku Kraken nebyli zase tak špatným soupeřem. Na branku Oilers vyslali téměř 40 střel a nehráli vůbec špatně.

Proti sobě si opět zahráli dva velcí kamarádi ze starých časů v Edmontonu

Pozoruhodný výkon ale opět podal velmi přesvědčivý Stuart Skinner v brance Oilers, který musel vytasit hned několik skvělých zákroků. Skinner byl jinak pevný jako skála a nikoho nenechává na pochybách, že letos je situace v brankovišti v jeho rukou a že se není čeho bát. Leon Draisaitl nakonec do zápasu nenastoupil, což už musí být, protože právě on platí v týmu Oilers za jednoho z nezničitelných hráčů, viz třeba loňské play off, které dohrával v hodně zuboženém stavu. Nyní ale ještě není důvod, aby se něco lámalo přes koleno a důležitější je, aby se Draisaitl v klidu dal do pořádku, než aby za každou cenu musel hrát. Důvod jeho absence prý není nic závažného, ale větší množství menších pohmožděnin.

Bez druhého muže kanadského bodování byli Oilers samozřejmě velmi oslabeni, ale na sebe to vzali jiní. Kapitán McDavid napodobil Aleksandera Barkova z Floridy, který den předtím v zápase proti Montrealu dokázal zaznamenat 5 bodů. McDavid nevstřelil hattrick, ale zaznamenal 1+4. Celý zápas navíc táhnul takové množství akcí, že bylo až neuvěřitelné sledovat, kolik má tento výjimečný hráč síly. McDavid prodloužil svoji bodovou sérii, když bodoval po sedmnácté za sebou. Tím vyrovnal svůj vlastní rekord a pokud bude dnes bodovat, pak ho překoná.

McDavid korunuje svůj výkon gólem na konečných 7:2.

  • 3 nejrychlejší góly (Hyman, Kostin, Nurse) na venkovní půdě v čase 3:54 se pak dostaly na třetí místo v klubové historii. První je trio Gretzky, Unger, Messier s časem 3:25 z roku 1981 a druzí pak Messier, Lumley, Anderson s časem 3:26 z roku 1982.
  • Tyson Barrie dokázal v měsíci prosinci získat 15 bodů, což se v jednom měsíci v Edmontonu naposledy povedlo Borisi Mironovovi v roce 1996. V Seattlu ale nebodoval. Šanci vylepšit svůj měsíční účet bude mít Barrie ještě dnes proti Winnipegu. Více bodů než Barrie c prosinci získali pouze Karlsson a Morrisey.
  • Nugent-Hopkins zaznamenal 4 asistence a ne ledajaké, pokaždé to byla z jeho strany opravdu velmi dobrá práce. Tím se dostal na vynikající 10. místo ligového bodování se 45 body. Průměr více než bodu na zápas v delším časovém úseku zažívá Nugeta vůbec poprvé v kariéře.
  • Zach Hyman zaznamenal proti Seattlu 2+1 a se 40 body je v lize na 22. místě.
  • Klim Kostin vstřelil 2 góly, byl třikrát vyloučen a byl hodně vidět. Zajímavá posila…
  • Dylan Holloway se poprvé v NHL popral, když už nemohl vystát neustálé osekávání od obránce Vince Dunna.

K Seattlu ještě dodám, že právě Kraken budou pro Oilers prvním soupeřem v novém roce 2023, když je Oilers vyzvou 3. ledna na domácím ledě. Dnes si ještě dají sbohem s rokem 2022 s Winnipegem.

Dnes opět média píší, že Oilers se stále živěji zajímají o ruského obránce Vladislava Gavrikova z Columbusu. Na stole ale údajně není výměna za hráče, nýbrž za draftové výběry, včetně 1. kola. Tady je zájem prý největší. V záloze pak jsou ještě David Savard z Montrealu, Ben Chiarot z Detroitu a nejnověji prý také Kevin Shattenkirk z Anaheimu. Naopak údajně prý bohužel opadl zájem Oilers o Jakoba Chychruna.

Mimo hru jsou dnes stále Kane a Murray. U Draisaitla je to stále nejisté. Dnes prý bruslil a vypadal dobře, ale spíše se počítá s tím, že dnes hrát nebude.

V brance Edmontonu dnes bude Jack Campbell, který nechytal již 4 zápasy, naposledy 20. prosince při prohře 3:4 v Nashvillu.

S naším dnešním soupeřem Jets jsme se letos ještě nestřetli ani jednou. Jets na tom nejsou moc špatně, ve své Centrální divizi jsou na 2. místě a na Západě celkově na 4. místě, jen 3 body před Edmontonem, takovéto zápasy jsou tedy důležité. Jets ale nemají poslední dobou nijak oslnivou formu. Z posledních 6 zápasů 4 prohry. Poslední zápas hraný převčírem proti Vancouveru ale výhra 4:2 a hattrick pro Marka Scheifeleho. Ten je celkem suverénně nejlepším střelcem klubu s 23 góly, druhý Dubois má 17. Nejproduktivnějším hráčem týmu ale Scheifele přesto není. Tím je velmi překvapivě obránce Josh Morrisey, který ve 36 zápasech zaznamenal 42 bodů, což je vzhledem k jeho kariéře hodně nezvyklé. Morrisey je tak celkem pevně usazen na první přesilovce coby bek no.1 a Pionk nebo Schmidt mají smůlu.

Jde si letos Morrisey pro Norris Trophy? Jeho vyzyvatelem bude jistojistě znovuobrozený Erik Karlsson.

Connor Hellebuyck má úspěšnost .926%, což je opravdu parádní číslo. V kombinaci se 17 výhrami je to pro Hellebuycka 2. místo mezi všemi brankáři, lepší již je jen bostonský Linus Ullmark s .938% a 20 výhrami. Stuart Skinner je na 13. místě s .917% a 12 výhrami. Connor Hellebuyck je vítěz Vezina Trophy z roku 2020.

Trenér Rick Bowness dnes bude postrádat hned několik zkušených hráčů jako před sezónou sesazený kapitán Wheeler a dále Perfetti, Stanley, Ehlers, Schmidt a možná také Morrisey. Ten se zranil v posledním zápase s Vancouverem, ale trenér Bowness prý věří, že pro dnešní zápas bude Morrisey v pořádku. Tak uvidíme.

V brance Jets je potvrzen start jedničky Hellebuycka. David Rittich si tak opět zachytá až po Novém roce.

Sam Gagner dnes v dresu Jets nastoupí ke svému 1001 zápasu v NHL. Gagner hrál v Edmontonu v letech 2007 – 2014 a 2019 – 2020. Sam Gagner v dresu Edmontonu přepisoval historii, když 2. února 2012 zaznamenal 8 bodů v zápase, což se naposledy povedlo Mario Lemieuxovi v roce 1989. Gagner je tak od roku 1988 až dosud, tedy za 33 let, jediným hráčem, který to dokázal.

A od roku 1988 jediným, kdo měl podíl na všech brankách svého týmu. V roce 1988 to byl opět Lemieux při výhře 8:6 nad New Jersey. Lemieux je také hráčem, kterému se to povedlo nejvíckrát a sice třikrát. Gretzkymu dvakrát a z týmu Edmontonu to dokázal ještě Paul Coffey. A v roce 1981 mimo jiné také bratři Anton a Peter Šťastní v dresu Québecu Nordiques.

Loni dopadly vzájemné zápasy 2 x 1 ve prospěch Edmontonu.

Poslední edmontonský zápas v roce 2022 se hraje v Rogers Place v Edmontonu od 4:00 SEČ, tedy pro někoho v roce 2022, pro někoho již v Novém roce. :o) Oilers dnes nastoupí v McFarlane dresech. V prvním zápase v roce 2023 proti Seattlu nastoupí pro změnu v tmavých Navy dresech.

Dnes zase jednou v těchto barvách

Takže Vám, kteří po dnešku vydrží vzhůru držím palce, ať si zápas užijí, přinejmenším tak, jako ten včerejší, který jsme si myslím velmi užili. A dále Vám za sebe i za kolegy přeji hodně zdraví a štěstí do Nového roku 2023 a ať je lepší, než ten minulý. Tohle si říkáme poslední dobou dost často a pokaždé je to ještě horší, tak doufejme…

Díky za Vaši přízeň!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *