Začátek roku se nevyvedl úplně dle představ. Zbytečná prohra se Seattlem, který jsme přitom měli na lopatě. Pak ale přesvědčivá výhra s Islanders, aby pak zase přišla prohra s Coloradem. V tomto zápase Oilers stejně jako se Seattlem vedli již 2:0, aby zápas nakonec stejně prohráli.

V zápase s Coloradem se totiž opakovaly ty samé věci, jako již mnohokrát předtím. Nedůsledná defenziva, chyby a mizerná efektivita v zakončení. Oilers zápas vedli o 2 góly ještě ve 43 minutě zásluhou Hymana, který dal oba góly v přesilovce, přičemž u toho druhého byla hostujícím trenérem bednářem špatně použita coach challenge na hru v brankovišti. Avs zápas otočili tedy až ve 3. třetině a vše začal MacKinnon, který si z naší obrany udělal kužely, hlavně Nurse nedokázal ani mrknout okem. Druhý gól vstřelil obránce Brad Hunt, bývalý Olejář, který byl členem organizace mezi lety 2013 -16. V prodloužení Oilers hned dvakrát trefili brankovou konstrukci a tak nakonec pro svůj tým zajistil 2 body fantastický Makar, který si na ledě dělal, co chtěl. A opět u toho byl Nurse.

Objektivně – Colorado bylo lepším týmem. Na Skinnera vyslalo 46 střel, což je opravdu pořádná nálož. Skinner byl ale výborný a jen jeho zásluhou nebylo rozhodnuto již dříve. A také jeho zásluhou Oilers vedli 2:0, i když zápas pak naprosto zbytečně ztratili. Trenér Woodcroft během zápasu asi sezobal nějaké svinstvo, protože jinak si nelze vysvětlit jeho slova po zápase: “Pokud jste dnes večer byli jako fanoušci v budově, myslím si, že to byl pořádný hokejový zápas. Hrálo se mnoho speciálních her a bylo to vzrušující na obou stranách.“ Takže Woodcroftovi se ten zápas nakonec ještě líbil. Nevím, jeho nadšení nesdílím.

  • Oilers v zápase s Coloradem utrpěli pátou prohru v sezóně, kdy vedli o 2 a více gólů.
  • Dále je to třetí prohra v sezóně, kdy vedli o 2 góly ve 3. třetině.

Je naprosto evidentní, že jsme opět nestíhali hlavně v defenzivní činnosti a to nejen v obraně, ale tak nějak celkově. Obrana samotná pak byla opět tragická, a jak jsem již napsal, skončilo by to všelijak, nebýt Skinnera. Darnell Nurse byl na ledě přes 28 minut, ale opět hořel. Jeho styl oživlého prkna, které se ani jednou neohne, nezrychlí a neudělá pohyb navíc je otřesný, a když ho vidím… ne, to se nedá publikovat… Ve finále je pak nejlepší obránce útočník, například Connor McDavid, viz jeho defenzivní práce v odkazu níže. Možná by si 97 mohl stoupnout i do branky…

Co ještě Ken Holland potřebuje víc? K hráčům, kteří jsou potenciálně v hledáčku a o kterých jsem psal minule, jako například Gudas, přibyl další, kterého Holland přes agenta údajně kontaktoval a tím je obránce Nashvillu Mattias Ekholm. Jenže to jsou pořád zprávy že to a ono a vůbec nic se neděje…

Jinak co se týče Ekholma, tady si navíc ani moc neumím představit, jak to provést, tedy kromě výměny za Nurseho. Ekholm má totiž v Nashvillu smlouvu až do roku 2026 s cap hitem 6,25 mil.dolarů, což je opravdu hodně. Pokud bychom jim ale za něj dali Nurseho, pak by to byl skvělý obchod. Na druhou stranu si ale říkám, kdo by to dělal a hlavně proč. Jediný, kdo by teoreticky mohl Nurseho chtít je Arizona, která má pod platovým stropem naopak tolik místa, že neví co s tím. Ale opakuji, kdo by Nurseho vlastně chtěl a proč. Tak hloupý nikdo není.

Co se týče trejdů, pak situace je údajně taková, že Oilers prý sondují po celé lize, co se dá dělat. Holland údajně ostatním týmům sdělil, že co se týče Philipa Broberga, tak nyní mu Oilers chtějí dát šanci hrát a ukázat se předtím, než v jeho případě učiní nějaké rozhodnutí. Broberg totiž celkem často figuruje v otázkách trejdu a je možné, že to bude právě on, kdo Edmonton opustí v rámci nějaké větší výměny. Fakt je jeden – Broberg nyní opravdu pravidelně hraje, ale že by to byla nějaká sláva, tak to tedy není. A co hlavně není – na co čekat!!!

Oilers vyrazili na trip na Jihozápad, kde sehrají 4 zápasy se svými divizními soupeři Los Angeles, Anaheimem, San Jose a Vegas. Tohle všechno budou důležité bitvy o body v divizi a opravdu si nebudeme moct dovolit nějaké selhání. S týmem na trip vyrazil i Evander Kane, který určitě hrát nebude, ale bude s týmem trénovat a držet partu.

Kaneův zdravotní stav se zlepšuje a jeho návrat přijde dřív. Sám Kane řekl, že mu do návratu zbývají necelé tři týdny. Výhled je nyní takový, že by mohl do hry zasáhnout 25. ledna v domácím zápase proti Columbusu. Tak uvidíme, nakolik je Kaneův úsudek přesný, každopádně jeho pomoc bychom už opravdu potřebovali jako sůl.

Do zápasu s Coloradem vstupovalo duo McDavid – Draisaitl se zarovnaným počtem asistencí, které si oba shodně dokázali připsat v zápase s Islanders. McDavid 500 asistencí, Draisaitl 400 asistencí.

  • Hyman Coloradu vstřelil 2 góly a nyní má na kontě 20 gólů. Od sezóny 1988/89 je to vůbec poprvé, kdy v prvních 41 zápasech měli Oilers tři 20 gólové střelce. Tehdy to byli Jari Kurri, Esa Tikkanen a Jimmy Carson (jeho první sezóna v Edmontonu po výměně z Los Angeles za Gretzkyho). Nyní to jsou McDavid, Draisaitl a Hyman.
  • Velmi brzy to mohou být 4 hráči, protože Nugent-Hopkins má na kontě 19 gólů. V první třicítce ligového bodování nyní máme 4 hráče – 1. McDavid – 76 b, 2. Draisaitl – 62 b, 14. Nugent-Hopkins – 48 b., 26. Hyman – 44 b.

4. února se bude hrát v Sunrise v hale Floridy Panthers All-Star Game, na které Edmonton poslal svého kapitána Connora McDavida – jak jinak. McDavid bude hrát All-Star Game pošesté v řadě. Další hráči budou do týmů zvoleni na základě hlasování. Z Edmontonu má velkou šanci Leon Draisaitl, ale šanci má i Ryan Nugent-Hopkins. Takže pokud máte zájem někoho z těchto hráčů do zápasu posunout, pak můžete hlasovat zde: https://allstarfanvote.nhl.com/ Například takto jako já :o)

Do Bakersfieldu se v tichosti odporoučelo duo Bailey – Hamblin. Justin Bailey v pátek podepsal s Edmontonem nový jednoletý kontrakt na 750 000 dolarů. Kontrakt je dvoucestný. Bailey prošel waiverem a včera hrál zápas proti Wranglers již jako hráč Edmontonu, předtím byl pouze pod smlouvou Bakersfieldu. Blíže zde: http://www.edmontonoilers.cz/archiv/16532

V Edmontonu byl pak po uzdravení několika hráčů přetlak a na tribuně trávilo čas zbytečně velké množství hráčů. Odnesl to James Hamblin, který se po své první anabázi v NHL vrací zpět. Hamblin za Edmonton odehrál 10 zápasů, ve kterých nebodoval. Také on, stejně jako Bailey musel projít waiverem a i on prošel nepovšimnut a včera rovněž oblékl již dres Bakersfieldu, který nastoupil proti farmě Calgary a prohrál těsně 1:2. A Hamblin byl právě tím, kdo vstřelil jediný gól Condors. V brance se opět představil uzdravený Calvin Pickard.

31. narozeniny dnes slaví Američan mezi edmontonskými tyčemi Jack Campbell. Gratulujeme!

Na chvíli mezi mládež… :o) Z domácího šampionátu dvacítek si zlatou medaili domů do Edmontonu přiváží Reid Schaefer, jediný vyslanec Oilers na zmíněném šampionátu. Schaefer odehrál za Kanadu všech 7 zápasů a připsal si 1 asistenci. Schaeferovi je 19 let a vrací se do svého klubu ve WHL Seattle Thunderbirds. Schaefera určitě můžeme čekat na kempu před příští sezónou, nyní bude ještě v klidu dozrávat. Mimochodem – Schaefer je rodák z Edmontonu, kdyby se mu jednou podařilo probojovat se do prvního týmu, bylo by to skvělé. Edmonton je již nyní týmem, který má z celé NHL v organizaci nejvíc místních hráčů – Skinner, Kulak, Benson, Hamblin.

Reid Schaefer s vítěznou trofejí

Někteří Schaeferovi spoluhráči ale do toho vlétnou po hlavě, jako třeba český kat Dylan Guenther, který ve finále vstřelil Česku první gól, jakožto i ten zlatý v prodloužení. Guentherovi je pouze 19 let, ale v dresu Arizony již brázdí kluziště NHL a nevede se mu tedy vůbec špatně. V dosud odehraných 22 zápasech má skóre 3+8, což je slušné. Mimochodem víte, odkud Guenther pochází? Je to rodák z Edmontonu. Mezi lety 2019 – 22 hrál v místní líhni Edmonton Oil Kings a jistě byl v hledáčku Oilers, jenže se účastnil draftu 2021, kde měli Oilers až 22 volbu. Guenther šel na řadu brzy, jako číslo 9. Oilers si poté vybrali Xaviera Bourgaulta.

To mi připomíná i články, které jsem četl v posledních dnech týkajících se Juraje Slavkovského. Toho prý fanoušci Habs ženou zpět mezi juniory, protože na NHL není údajně připraven. Kapitán Habs Nick Suzuki se na jeho adresu vyjádřil, že je těžké v jeho věku v NHL prorazit a Slafkovský přesto, že nijak neoslňuje, získává ostruhy a hraje slušně. Tady bych chtěl jenom poukázat na to, že nelze paušalizovat. Někteří mají štěstí, někteří ne, někteří na to mají, někteří ne. Třeba McDavid byl schopen naskočit hned po draftu a byl na NHL připraven, stejně tak i Nugent-Hopkins. Ten dokonce skóroval již ve svém prvním zápase a ve třetím dokonce vstřelil hattrick. Nyní to ukazují třeba Dylan Guenther nebo Matty Beniers. Pak je tu ale opačný příklad a tím je třeba Leon Draisaitl. Jistě si pamatujete na jeho začátky, to bylo úplně stejné jako v případě Slafkovského.

Guentherovi by Edmonton slušel, škoda…

Leon Draisaitl. Trojka draftu, žhavé zboží, chtěli jsme ho hned v akci, ale nešlo to. Již po prvních 8 zápasech, které jsou na hranici pro setrvání, a prodloužení nováčkovské smlouvy jsme ho chtěli vidět raději zpět v juniorce. Tvrdohlavé vedení klubu v čele s generálním manažerem Craigem MacTavishem a trenérem Dallasem Eakinsem Draisaitla dusilo tak dlouho, že Draisaitl v týmu zůstal nakonec ještě o 14 dní déle než samotný Eakins, který byl ještě před Vánoci 2014 vyhozen. Draisaitl si na Nový rok 2015 odehrál symbolicky poslední zápas v NHL a odjel zase za svým starým klubem do WHL Kelowny Rockets, kde v klidu dohrál sezónu.

V prvním roce Draisaitl v NHL v 37 zápasech zaznamenal pouze 2+7. V příštím roce pak Draisaitl rovněž začal poklidně, na farmě v Bakersfieldu. Zde ale odehrál pouze 6 zápasů, než byl na konci října povolán do Edmontonu. No a zde pak hned v prvním zápase vstřelil 2 góly, v příštím zápase pak měl 1+2 a v dalším 0+2. A jak to dopadlo, vidíte sami – Leon Draisaitl je nyní jedním z nejlepších hráčů na světě, i když to tak nevypadalo.

Rozumně se zachovali v Seattlu. Ti na draftu velmi překvapivě brali původně očekávanou jedničku Shanea Wrighta. Dali mu NHL čuchnout, nasát atmosféru a odér nejslavnější ligy světa, Wright dokonce i skóroval. Zahrál si i v AHL na farmě v Coachelle, kde si rovněž vedl dobře. Kraken ho ale velmi rozumně po šampionátu dvacítek poslali do OHL do jeho původního klubu Kingstonu Frontenacs, kde bude mít dostatek času dozrát. Nejspíš i v Montrealu by si měli vzít z těchto příkladů sami příklad a na Slafkovského tak netlačit. Obvzlášťe v sezóně, kdy se prohrává téměř všechno a pro mladého začínající kluka není právě ideální, aby v atmosféře jednoho z nejhorších klubů ligy prožíval svoje hokejové začátky v nejslavnější hokejové lize. Navíc když nejde o místního kluka, ale někoho ze starého kontinentu, kde je všechno tak nějak jinak.

Wright nebo Slafkovský. Který z nich bude nakonec úspěšnějším hráčem?

Oilers tedy dnes začínají trip. Ačkoliv hráči považují domácí Rogers Arénu za tvrz, kde se cítí dobře a odkud by se neměly snadno odvážet body, jejich nejlepší výsledky jsou právě z venkovních zápasů. Poslední tři například byly vítězné (Seattle, Calgary, Dallas). V posledních pěti venkovních zápasech pak Oilers mají průměr 4,8 gólu na zápas a v přesilovkách úspěšnost 66,7%, což se dá s nadsázkou zhodnotit jako – co přesilovka, to téměř jistý gól. V posledních sedmi venkovních zápasech Oilers pak pokaždé vstřelili alespoň jeden přesilovkový gól.

Trenér Woodcroft bude postrádat zraněné Kanea a Murrayho. Warren Foegele vynechal oba poslední zápasy z pozice zdravého náhradníka. Dnes by měl hrát ve třetí formaci s Nugentem-Hopkinsem a Janmarkem. McLeod by si měl právě s Nugetou vyměnit místa a hrát tak na křídle s Draisaitlem.

Nejnovější zpráva: do prvního týmu byl vůbec poprvé v kariéře povolán obránce Vincent Desharnais, který je členem organizace Oilers již od roku 2016!

V brance Edmontonu je potvrzen Stuart Skinner.

Zatímco Oilers jedou na čtyřzápasový trip, pak jejich dnešní soupeř Los Angeles Kings začíná čtyřzápasovou domácí pohodičku. Kings letos hrají zatím velmi dobře a v Pacifické divizi jsou na 2. místě za vedoucími Vegas. Oilers nyní na Kings ztrácí 7 bodů, takže právě takovéto zápasy jsou důležitější než cokoliv jiného!

V Los Angeles měli problémy s brankáři, které zdá se vyřešili docela kulantně. 5 milionový nespolehlivý Cal Peterson byl poslán nemilosrdně na farmu (ach, proč my nemáme tak rázné vedení jako v LA…) a šanci dostal až původně třetí brankář Pheonix Copley (tohle jméno nikdy nepochopím, byl ožralý matrikář nebo rodiče?). A Copley se své šance chytil velice dobře. Vlastně až tak, že veterán Jonathan Quick je nyní náhradník a Copley je jedničkou. Jestli mu to vydrží, uvidíme, každopádně Copley je jedním z těch šťastlivců, kteří šanci dostali a chytili ji za pačesy a hlavně tím dostává šanci ukázat, že chytat umí.

Copley McLellanovi vrací důvěru

Nejproduktivnějším hráčem týmu je Švýcar s českými kořeny Kevin Fiala se 42 body, který je první celkem suverénně – o 10 bodů před kapitánem Kopitarem. Fiala je taky za Los Angeles vyslán na All-Star Game.

Dnes se opět proti sobě zase jednou na lavičkách postaví dva přátelé Todd McLellan a Jay Woodcroft. McLellan bude postrádat Trevora Moorea a Arthura Kaliyeva.  

V brance LA dnes bude Pheonix Copley.

Kdybychom dali na statistiky, tak ty nejsou kalifornskému klubu moc nakloněny. Oilers totiž vyhráli na ledě Los Angeles třikrát za sebou, samozřejmě do toho nepočítám play off. Tam se jak známo oba kluby střetly loni ve čtvrtfinále konference a tehdy favorizovaný Edmonton postoupil až 4:3 na zápasy. Letos se Oilers s Kings  střetli jednou a na domácím ledě v Edmontonu vyhráli Kings 3:1, když hattrick vstřelil Moore a v brance byl Cal Petersen. Ani jeden z nich ale dnes hrát nebude.

Zápas se hraje v Crypto.com Aréně v Los Angeles a začíná ve 4:30 SEČ a vysílá ho Nova Sport 1 a Voyo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *