Čtyřzápasový trip je za námi a Oilers si z něj do Edmontonu odvezli 4 body. Ve Winnipegu (5:7) to byla divoká jízda, v Buffalu (3:2) těžký vyrovnaný zápas, stejně jako v Bostonu (3:2). K tomu se jen lehce vrátím, protože to s tím souvisí. Trenér Bostonu Jim Montgomery totiž snášel Oilers poklony: „Byli dobří. My jsme nebyli moc dobří. Myslím, že nás přehráli, upracovali nás, překoučovali nás. Byla to pro nás dobrá lekce, abychom se z toho poučili, protože opravdu hráli dobře. Po první třetině jsme si řekli, že jsme měli štěstí, že vedeme 2:0, protože oni byli lepším týmem.“

Čtvrtý zápas na tripu, sobotní střetnutí s Torontem (4:7) byl asi nejhorší zápas poslední doby, co si budeme povídat. Nedá se ale stále vyhrávat a neviděl bych to tak tragicky, i když některé věci si rozebrat musíme.

Špatně to nevidí ani bývalý obránce Oilers Ladislav Šmíd, který je i přes prohru evidentně v laufu, hlavně ze získání svého oblíbeného beka Mattiase Ekholma.

Oilers ale tak či tak utrpěli již osmou prohru v sezóně, kdy vedli o více než jeden gól a v tomto směru jsou nejhorším týmem ligy.

Co je na pováženou, to je práce defenzivy, obzvláště pak některých jedinců, u kterých se ty chyby opakují. K tomu se ale ještě dostanu, protože to pak trochu rozvedu. Pojďme začít od začátku. Proti svému bývalému týmu Torontu nastoupilo několik hráčů, jako Hyman a Ceci. Gólman Campbell zůstal jen na lavičce. Connor McDavid je rodákem z města Richmond Hill v Ontariu, které leží jen kousek od Toronta a sám McDavid se nikdy netajil tím, že v dětství Torontu fandil, jak také jinak.

Oilers ještě v polovině zápasu vedli již 3:1, ale pak přišel totální kolaps, když Toronto čtyřmi góly během 6 minut zcela obrátilo zápas. Gól na 3:2 přišel po nepochopitelném zkratu McLeoda, který nesmyslně nahrával Nursemu před vlastní brankou, ale místo toho jen namazal Marnerovi, který ukázal svůj um a dokonale vymíchal Skinnera. Gól na 3:3 byl zase hrubkou Desharnaise, který taktéž namazal komu jinému než Marnerovi a ten pak předložil puk ještě zakončujícímu Nylanderovi. Gól na 4:3 pak byl chybou Nurseho, který se školácky nechal obrat u mantinelu Tavaresem. Prostě, tohle bylo špatné a to se nesmí stávat. Něco je, když prohrajete, ale takovéto chyby v play off budou bolet dvojnásobně. Nurse tam pak měl ještě dvě naprosto zbytečná vyloučení za podrážení a vysokou hůl, které prostě být nemají, kór u tak zkušeného hráče. Ale, co se vůbec divím.

Chybujícího Ryana McLeoda se zastává trenér Woodcroft: „Byla to mladická chyba. On by byl prvním chlapem, který by si tu chybu přiznal a cítil se z toho špatně. Hokej je hra plná chyb a naším cílem je dělat méně chyb než ostatní týmy a využít toho, když je ostatní dělají. Dnes v noci (Leafs) odvedli dobrou práci a využili našich chyb, které jsme způsobili.“

Katastrofální zkrat ve druhé třetině glosuje Nugent-Hopkins: „Pokud by to šlo zopakovat, tak samozřejmě bychom tu druhou třetinu chtěli vrátit zpět, ale stále si myslím, že ze způsobu, jakým jsme hráli proti Buffalu a Bostonu si můžeme vzít sebevědomí. Samozřejmě chcete vyhrávat každou noc a prohry vždycky bolí. Takže se musíme vrátit zpět na koně a zahrát si pár zápasů doma, ale myslím, že si z tohoto tripu můžeme odnést spoustu pozitiv.“

Po torontské otočce pak hráčům tekly nervy a přiostřilo se na obou stranách, například Kane se dostal do potyčky s ex-chicagským duem Lafferty – McCabe, které si dokonce držel v každé ruce jednoho. :o) V této šarvátce ještě nikdo vyloučen nebyl, ale Kane se pak nakonec porval ještě s Buntingem, když chránil kapitána McDavida.

Vincent Desharnais zase dostal hodně ošklivou kosu od kapitána Leafs Tavarese, kterému ujely nervy po Desharnaisově neúnavném grilování jeho osoby. I když fanoušci Oilers jsou v tomto vcelku zajedno a nedivím se, protože jsme všichni fanatici… :o) Tak tady objektivně na Tavaresovu obhajobu musím říct, že Vinny mu tedy dával hodně zabrat a jeho frustraci chápu, protože to by asi rozhodilo i silnější povahy. Hlavně ta šleha do rozkroku nebyla moc košer. Ale takovou kosu, kterou Tavares vrátil si nezaslouží nikdo, to bylo hodně přes čáru. Ale říkám, není to jednostranné. Kdyby to Vinny tak nepřehnal, jakože to přehnal, tak by Tavares neoplácel.

Tavares každopádně s touto sekerou skončil u oddělení hráčské bezpečnosti a vyfasoval pokutu 5000 dolarů, což je za prohřešek sekání nejvyšší možná částka.

Zajímavostí je, že po zápase bylo chybující duo McLeod, Desharnais údajně novináři vyžádáno na rozhovory a vedení Oilers to odmítlo a místo nich poslalo dvojici Kane, Nugent-Hopkins. Na toto téma jsem na sociálních sítích zaznamenal naprosto drtivou většinu souhlasných komentářů, takže tam s tím jsou evidentně bohaté zkušenosti. Vedení Oilers je tímto krokem velmi chváleno za ochranu svých mladých hráčů, kteří by byli zbytečně pod tlakem novinářů, kteří umí být někdy docela krutí, co si budeme povídat.

Nejen v zápase s Torontem, ale vůbec ve většině této sezóny je hodně spekulativní práce prvního (…) defenzivního páru Ceci – Nurse. Těm se dlouhodobě nedaří a tak nějak nerozumím tomu, z jakého důvodu spolu stále hrají. Oba totiž nejsou z nejrychlejších hráčů a Nurse je navíc prostě…..Nurse. Tento obranný pár prostě musí od sebe, o tom není sporu. Otázkou ale je, co s tím… Těžko asi trhat nově vzniklou dvojici Bouchard – Ekholm, která si celkem sedla a Desharnais těžko může hrát s Nursem, protože k sobě rovněž potřebuje rychlejšího, a hlavně spolehlivějšího hráče, což ale jeho parťák Brett Kulak splňuje. Broberg byl odstaven a poslední tři zápasy byl pouze zdravým náhradníkem, přičemž předtím v posledních čtyřech zápasech, ve kterých nastoupil nepřekročil ice-time 10 minut. Toto je oříšek a možná si s tím neví rady ani Woodcroft s Mansonem… Nebo to nevidí? Nevím. Každopádně tímto složením si vůbec nejsem jist a jestli budou takto pokračovat, tak nám bůh pomáhej.

Tohle duo letos zrovna neoplývá jistotou

Ryan Nugent-Hopkins v Torontu zaznamenal 2 asistence a dostal se tak na hranici 50 asistencí. Spolu se 30 vstřelenými góly má již 80 bodů. Ve všech třech kategoriích je to jeho kariérní maximum. Do konce základní části zbývá 15 zápasů. dokáže Nugeta pokořit stobodovou metu?

Connor McDavid letos v 60 zápasech zaznamenal alespoň bod. Nyní vede ligovou produktivitu před druhým Draisaitlem o neuvěřitelných 29 bodů! S 55 góly má náskok před Davidem Pastrňákem o 9 zásahů. McDavid vede i asistence, ale zde je to nejtenčí, pouze 3 asistence na druhého Kučerova. Pokud by McDavid udržel vedení ve všech třech kategoriích až do konce, stal by se teprve pátým hráčem NHL, kterému by se to podařilo. Wayne Gretzky to například dokázal pětkrát.

  • Leon Draisaitl s Evanderem Kanem nyní mají na kontě shodně 296 vstřelených gólů v NHL, Connor McDavid má 294 gólů. U všech tří bychom se tedy do konce sezóny ještě mohli dočkat dalších zajímavých individuálních milníků.
  • Oilers jsou stále suverénně nejlepším týmem v přesilovkách s 31,6%. Na druhém místě jsou společně Tampa s Toronto s využitím 25,6%. Náš dnešní soupeř Ottawa je osmá s využitím 23,4%. Posledních 6 přesilovek, které Sens hráli, ale nevyužili.
  • V bránění oslabení už je to pro Edmonton naprosto jiná káva a to celkem dost hořká, protože úspěšnost 74,9% stačí pouze na 26. místo v lize. Nejlepší je Boston s 85,6%. Ottawa je na tom ale také velmi dobře, 5. místo a 83%.
  • V letošní sezóně je v týmu již jen 6 hráčů, kteří odehráli všechny zápasy a těmi jsou McDavid, Nugent-Hopkins, Nurse, Bouchard, Kulak a Ceci.
  • S příchodem Nicka Bjugstada se trochu navýšil počet Američanů na soupisce, ale stále je to v porovnání s ostatními týmy naprosté minimum. Letos si za Edmonton zahrálo 20 Kanaďanů, včetně 5 rodáků přímo z Edmontonu (Skinner, Kulak, Hamblin, Benson + pohotovostní gólman Berlin), pouze 4 Američani včetně Bjugstada (Yamamoto i Ryan jsou rodáky z jednoho města – Spokane ve státě Washington), 3 Švédové, 2 Finové, 1 Rus a 1 Němec. Co se týče rodáků, tak máme v kádru dokonce i jednoho z Calgary, Dylana Hollowaye.
Tři spoluhráči z dětských let, edmontonští rodáci Hamblin, Benson a Skinner v kabině Oilers. O tomhle se většině kluků jen zdá

Jak si vedou posily a ti odejivší?

PŘIŠLI:

Jak všichni vidíme, Mattias Ekholm do týmu zapadl výborně. Ekholm je přesně typem hráče, který týmu velmi chyběl a jeho angžmá je Hollandovým majstrštykem a dobrým tahem, že se nenechal uchlácholit získáním například Karlssona. Holland k tomu přistoupil evidentně daleko více pragmaticky a výsledek vidíte sami. Takže toto se povedlo.

Také Nick Bjugstad si zatím vede dobře. Je platný na vhazováních, hraje do těla a do týmu přinesl tvrdost. Jak víte, mě se nelíbila jeho protihodnota v podobě talentovaného beka Michaela Kesselringa a na tomto názoru si trvám, ale Bjugstad posilou určitě je. Pokud bude příští rok prodloužen, pak možná slevím i ze své kritiky protihodnoty trejdu. :o) Jak Bjugstad, tak Ekholm již v dresu Oilers skórovali.

Cam Dineen v Bakersfieldu odehrál 5 zápasů a zaznamenal 4 asistence.

ODEŠLI:

Tyson Barrie v Nashvillu po boku Ryana McDonagha dostává daleko větší minutáž než v Edmontonu, i když je jasné, že na první přesilovce vévodí kapitán Roman Josi. Barrie se tak musí spokojit s tou druhou. Barrie ale v novém dresu již také skóroval. Mnohem větší minutáž má díky Barrieho odchodu i Evan Bouchard, který je nyní přesilovkový bek no.1. Bouchard se s tím co do ofenzivy zatím pere celkem statečně, i když k němu mám výhrady a to hlavně do defenzivy, kde prostě musí výrazně zabrat. Vedle Ekholma by ale mohl vyrůst a hra s ním by mu mohla hodně pomoct, takže uvidíme.

Michael Kesselring krátce po přestupu debutoval v dresu Arizony v NHL. Poté byl odeslán na farmu.

Jesse Puljujarvi v Carolině odehrál teprve 2 zápasy. Nebodoval. Jak ale vidno z různých médií, v Carolině jsou z něho celkem natěšení. V neděli do zápasu v New Jersey vinou zranění nenastoupil kanonýr Svečnikov a Puljujarvi ho nahradil v PRVNÍ formaci vedle svého kamaráda Sebastiana Aha. Mno, sága evidentně pokračuje i zde…

Jak si vede Bakersfield? Z posledních 10 zápasů 7 výher. Vůbec druhá třetina sezóny v AHL je pro Bakersfield dobrá, ale těžko dohánět to, co se zanedbalo v první třetině bylo natolik fatální, že nyní opravdu těžko dohánět. Poslední dva zápasy se hrály se sousedem ze státu Kalifornie San Jose Barracuda a po prohře 0:4 přišla domácí výhra 6:2. Seth Griffith vstřelil hattrick a s 51 body (16+35) je tradičně nejproduktivnějším Kondorem. Raphael Lavoie pokračuje ve výborných výkonech a v posledním zápase vstřelil 2 góly a na kontě má již 22 gólů, čímž vede týmovou tabulku střelců. Za záložní tým Sharks si zahrál i Martin Kaut, ale ani v jednom ze zápasů nebodoval.

Pojďme ale na skok ještě i na naši druhou farmu Fort Wayne Komets. Tam byla v zápase s Wheeling Nailers (druhá farma Pittsburghu) k vidění hromadná bitka, do níž se přidali i oba brankáři Brad Barone a náš Ryan Fanti.

Connor McDavid si včera zahrál i na moderátora, když uvedl kapelu Nickelback do kanadské hudební síně slávy a na pódiu měl stejně velký úspěch, jako když se prohání za malým černým nesmyslem na ledě.

V Kanadě jsou na Nickelback určitě hrdí, stejně jako třeba na Bryana Adamse (i když tvůrci South Parku by asi se mnou polemizovali…). Ale Nickelback… nevím… Každé zboží má svého kupce, není na mě, abych tady dělal recenzi na Nickelback. A to buďte rádi, nebudeme si kazit den. :o)

Každopádně hráči Oilers na to také mají své názory:

Z týmu Edmontonu je stále zraněn Ryan Murray, jinak je tým takřka kompletní.

Dnes to vypadá na změnu v sestavě, kdy Klim Kostin by měl nahradit Warrena Foegeleho na křídle třetí formace. Kostin se tak vrací do sestavy poté, co byl jak v Bostonu, tak i Torontu pouze zdravým náhradníkem. S výkony Foegeleho jsou nejspíš výhrady, protože v Torontu hrál jen něco málo přes 7 minut.

EDIT: Tak z blíže nespecifikovaných důvodů těsně před začátkem zápasu vypadl Zach Hyman. Takže by si měl zahrát i Foegele.

V brance Edmontonu dnes opět bude Stuart Skinner, který tak nastoupí ke čtvrtému zápasu za sebou.

Po kanadském souboji s Torontem tu máme další souboj s kanadským týmem z východní konference, Ottawou Senators. Ti ještě drží naději na postup do play off, když na osmé Islanders ztrácí 6 bodů. Na nedávné trade deadline Sens velmi posílili, když GM Pierre Dorion do týmu přivedl obránce Jakoba Chychruna, kterého jsme v našem dresu chtěli vidět téměř všichni. Souboj s ním bude jistě zajímavý, protože si myslím, že i on se v Edmontonu možná viděl. Chychrun do Ottawy přišel za tři draftové volby – podmíněnou 1. volbu 2023, podmíněnou 2. volbu 2024 a 2. volbu 2026. Z hlediska draftu to je velká cena, ale Chychrun má platnou smlouvu až do roku 2025 a opravdu jde o skvělého hráče, který je mladý, má ještě vše před sebou a bude se ještě zlepšovat. Od Doriona určitě skvělý tah!

Defenziva Sens nyní vypadá silně. První čtyřka ve složení Chabot, Chychrun, Sanderson, Zub vypadá na jednu z nejlepších v lize. Také útok – formace Tkachuk – Stutzle – Giroux a DeBrincat – Pinto – Batherson, to už má grády. Sens oproti posledním ročníkům už rozhodně zase mají co nabídnout, i když Dorion měl původně v plánu totální přestavbu a chtěl stavět právě na volbách v draftu, nakonec jich spoustu vyměnil za již hotové hráče jako DeBrincat a Chychrun, nebo veterán Giroux.

Ale jo, dres Sens Chychrunovi celkem sekne

Giroux ale evidentně nepřišel jen dohrát před důchodem. Girouxovi je již 35 let a do Ottawy se přes kratičké intermezzo na Floridě přesunul po patnáctileté věrné službě Philadelphii. Giroux se ale do Ottawy velmi těšil a zdejší klima mu velmi svědčí. Nyní má na kontě 28+38. Své bodové maximum 102 bodů ze sezóny 2017/18 nepřekoná, ale může překonat své gólové maximum – 34 gólů, které zaznamenal ve stejný rok. Tak či tak má průměr bodu na zápas, což je paráda a Giroux ukazuje, že do starého železa tedy nepatří ani trochu. Girouxe navíc pravděpodobně ještě letos čeká také pokoření zásadního milníku, protože je na 989 bodech, čili pouhých 11 bodů od tisícovky! Girouxe mám jako hráče rád a přeju mu to, stejně jako další úspěšné pokračování jeho kariéry.

Dnes bude na ledě k vidění i souboj dvou, asi největších německých hvězd všech dob. Samozřejmě trochu předjímám, ale Tim Stutzle jím dle mě bude. Stutzle je kromě Leona Draisaitla ojedinělým talentem, které Německo světu dalo (I když v případě Draisaitla musíme vzít po právu ohled i na jeho české kořeny – jeho otec Peter je totiž rodným Čechem, který až do 13 let žil v Československu, než i s rodiči emigroval do Německa). Draisaitl má tedy v sobě i kus poctivého českého hokejového umu, protože geny jsou prostě geny, to je bez diskuze. Tim Stutzle si od svého (zatím) slavnějšího krajana Draisaitla ale bere pěkný příklad a bude ještě zajímavé sledovat, jak se bude jeho kariéra dále vyvíjet. Nyní je nejproduktivnějším Senátorem se 72 body. Během tří sezón v NHL má na kontě 158 bodů a už je na 8. místě v bodování německých hráčů v NHL. Druhý Marco Sturm má 487 bodů, třetí Jochen Hecht (Olejář v sezóně 2001/02) 463 bodů. Stutzle je asi nenechá příliš dlouho čekat a bude nahánět Draisaitla, který je o 6 let starší.

Když už jsem u německého okénka v NHL, tak ještě zmíním obránce Detroitu Moritze Seidera, který je mimořádným talentem a i on bude Německu asi dlouho dělat v NHL a ve světě čest. Seider loni ve své nováčkovské sezóně získal z pozice obránce 50 bodů a nakonec získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka. Detroit v něm má opravdu poklad a co se týče bodů, myslím, že pokud Stutzle bude v bodech nahánět Draisaitla, pak Seider zase Stutzleho a to i přesto, že je obráncem, ale jak říkám, velmi výjimečným.

Stutzle a Seider, hokejový poklad z Německa

Sens tedy mají zajímavý tým. Asi největší problém Sens je v brance. Sázka na Cama Talbota Dorionovi evidentně nevyšla. Talbot se již několikátý rok pere se zraněními a to, co započalo již v Calgary a pokračovalo v Minnesotě, nyní stále to samé i v Ottawě, kde je zraněn během jednoho roku již potřetí, tentokrát se zraněním v horní části těla. Talbotovi po sezóně končí smlouva, kterou podepsal ještě v Minnesotě a bude volným agentem. Otázkou je, co dál. Jak jsem psal, Talbot je stále zraněný a týmy nebudou chtít jít do rizika. Že nepodepíše v Ottawě si pak jsem téměř jistý. Tomu nahrává i fakt, že po sezóně končí smlouvy velké spoustě hráčů včetně DeBrincata a Pinta, kteří budou sakra něco stát. A vzhledem k tomu, že brankář Anton Forsberg má smlouvu na ucházejících 2,75 mil.dolarů ještě na další dva roky, myslím si, že Dorion bude pokračovat se současnými brankáři, ovšem bez Talbota. Ostatně zaskakující mladíci se celkem osvědčují. Otázkou je, jestli ten tlak NHL ustojí.

Zatím poslední vzájemný zápas mezi Ottawou a Edmontonem byl totiž osudný právě pro druhého brankáře Antona Forsberga. Toho z ledu odvážela nosítka poté, co na něj nešťastně spadl Zach Hyman. Forsberg má zraněná obě kolena a má po sezóně.

A všechno je nyní na bedrech nezkušeného dua Sogaard – Mandolese a ti se mají co ohánět. Sogaard má totiž v NHL odchytáno pouze 11 zápasů, Mandolese 3. Dánský brankář Sogaard začal výborně, nicméně v posledních třech zápasech inkasoval 13 gólů a trochu si pokazil statistiky. Sogaard je nicméně dalším dánským příslibem do budoucna. Je mu teprve 23 let. V roce 2019 byl draftován celkem vysoko – ve 2. kole z 37. místa. Ještě o rok mladší Kanaďan Kevin Mandolese letos začínal až na druhé farmě a přes AHL se propracoval až do prvního týmu. Zde odchytal již 3 zápasy, o kterých se mu před sezónou asi ani nesnilo, protože to bylo science fiction. Mandolese ale nebude rád vzpomínat na zápas v Albertě proti Calgary, kterému se společně se svým týmem postavil v neděli.

Mads Sogaard nejspíš dostane dost prostoru i v příští sezóně. Pomůže mu k tomu napnutý platový strop

Ottawa v tomto zápase od Calgary dostala 5:1, a to je Calgary poslední dobou zralé na ručník… Jediný gól Sens vstřelil kdo jiný než Tim Stutzle. Sens z posledních 9 zápasů šestkrát vyhráli a pozor, pokaždé z oněch 6 zápasů vstřelili 5 a více gólů. Ale, ještě před Calgary Sens hráli ve Vancouveru a i zde dostali bůra (5:2). Takže abychom zrovna my nedokázali něco takového napodobit, nebo alespoň vyhrát, to bych se na to podíval.

Trenér D.J.Smith bude postrádat kromě obou brankářů Talbota a Forsberga ještě Joshe Norrise, kterému rovněž sezóna skončila. Útočník Mathieu Joseph se zranil během zápasu v Calgary a jeho dnešní start je nejistý. Stejně tak je to i u elitního beka Thomase Chabota, u nějž není uveden důvod možné absence.

V brance Ottawy dnes bude Mads Sogaard.

S Ottawou se Oilers naposledy potkali takřka před měsícem a z hlavního města Kanady si odvezli 2 body za výhru 6:3. Connor McDavid v zápase zaznamenal 1+2. Na Forsberga, potažmo dochytávajícího Sogaarda Oilers vyslali 40 střel.

Dnešní zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná od 2:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *