Oilers se vrátli z tripu domů do Edmontonu. Ze čtyř zápasů si přivezli pět bodů. S Columbusem i Buffalem to byly zbytečné ztráty, ale i tak to není špatné.

Sled zápasů byl ale hodně za sebou a kapitán McDavid si trošku postěžoval na únavu: „Samozřejmě se nám nelíbí ty dvě prohry. V poslední době jsme toho hráli hodně, ale samozřejmě to není omluva. Ale se šesti zápasy během devíti dnů spojené s cestováním od pobřeží k pobřeží, to bylo otřesné. Ale vezem odtud dva body a pět z osmi na tripu a doma si trochu odpočineme. „ A je to tak. Nyní bude sled zápasů přecejen trochu volnější. Dnes se totiž v Edmononu představí Washington. Pak dva dny pauza, zápas s Coloradem a zase dva dny volna a poté další dva zápasy s Montrealem a Buffalem.

Zápas Edmontonu s Pittsburghem byl okořeněn několika setkáními, když Jaromír Jágr vyvezl na zkušenou obránce Jiřího Ticháčka, který se tak setkal s mnoha hokejovými legendami jako Mario Lemieux, Bryan Trottier nebo Connor McDavid a Leon Draisaitl, se kterými si Jágr také popovídal.

Jaromír se pak konečně potkal i s dávným přítelem Paulem Coffeym, který se kvůli nabitému programu Edmontonu nemohl zúčastnit vyvěšení Jágrova dresu v aréně v Pittsburghu. Nyní se setkali, když Coffey dorazil do Pittsburghu jako člen trenérského štábu Edmontonu.

Minulý zápas s Pittsburghem byl celkem přestřelka, na střely 41:42! Když už padne tolik střel, tak je to většinou tak, že se jeden tým utrhne, ale když jsou v tom oba týmy… Každopádně výsledek 4:0 pro Oilers je celkem jednoznačný. Činili se obránci. Darnell Nurse vstřelil dva góly, Mattias Ekholm jeden.

Alfou a omegou byli brankáři. Domácí Tristan Jarry inkasoval čtyřikrát, přičemž Ekholmův a minimálně jeden z Nurseho gólů se asi daly chytat. Na druhé straně byl fantastický Calvin Pickard, který měl jeden z těch parádních večerů, které občas někdo zažije…

Kaňkou je pouze to, že Pickard za svůj skvělý výkon nezískal do osobních statistik shutout. V samém závěru druhé třetiny totiž musel Pickard do kabiny poté, co do něj narazil Bryan Rust. Pickard do kabin nešel dobrovolně, byl tam odvolán kvůli povinnému vyšetření od člověka, který má na starosti pozorování, zda se nejedná o otřes mozku. Je vidět, že NHL tyto věci už začíná brát celkem vážně. Pickarda každopádně na čas 1:16 zastoupil Skinner, na kterého nešla ani jedna střela. do třetí třetiny pak opět nastoupil Pickard a říkám, i když vychytal 41 střel, shutout kvůli té jedné hloupé Skinnerově minutě oficiálně nemá a oba mají tzv. sdílený shutout. ale ono je to asi jedno.

Velkou pochvalu sklidil Pickard i od trenéra Knoblaucha: „Díky gólům, zvláště na začátku zápasu, jsme se dokázali dostat do vedení. Když vedeme, pak je to mnohem snažší hra, ale také Picks chytal extrémně dobře. Dělal obrovské zákroky a opravdu si ten shutout zasloužil. Bohužel to tedy není shutout jen proto, že ho ten pozorovatel stáhl na dvě minuty ze zápasu, ale v našich myslích je to rozhodně jeho shutout.“ Trenér pokračuje: „Kluci Calvina opravdu respektují, jak tvrdě pracuje a co všechno dělá. Je to dobrý hráč.“

Pickarda pak prý jeho spoluhráči z kabiny Oilers nazývají – „jeden z nejpopulárnějších hráčů v NHL“. Prý proto, že ho v lize zná hodně lidí. O tom sám Pickard: „No, hrál jsem v hodně týmech, v NHL i v AHL. Takže jsem se setkal se spoustou lidí. Nyní jsem hrdý na to, že jsem v prvním týmu a hraji. Je tu spousta dobrých lidí, které jsem zde potkal.“

Calvin Pickard má nyní ze 14 zápasů 9 výher a úspěšnost parádních .919%. No, kdo by byl řekl, že právě tento brankář nakonec bude v Edmontonu zářit. Pickard je už zkušeným brankářem. Od roku 2015, kdy v NHL v dresu Colorada debutoval, pak až do roku 2022 odehrál každý rok alespoň nějaký zápas v NHL, tedy až do doby, než podepsal v Edmontonu. :o) Loňskou sezónu totiž odehrál kompletně v Bakersfieldu a i když byl několikrát na lavičce Edmontonu jako záskok, tak do zápasu se nedostal. To až letos, ve druhém roku své dvouleté smlouvy. Ta je na 762 500 dolarů a v létě končí. Vydrží Pickardovi forma? Obdrží od Hollanda prodloužení smlouvy? I kdyby Pickard dostal od Hollanda trochu více, např. kolem 1 milionu dolarů, stejně by se takový smlouva vyplatila, kór když příští rok se bude jednat o nové smlouvě pro Draisaitla.

To vše samozřejmě nenahrává Jacku Campbellovi, kterému se návrat do sestavy Edmontonu tímto vzdaluje. Apropos, Campbell byl vyhlášen nejlepším hráčem Bakerfieldu minulého týdne.

Jedna perlička. Edmonton Oilers a Pittsburgh Penguins jsou po posledním sčítání po trade deadline nejstaršími týmy co do věku hráčů. Oba mají průměr téměř 30 let. Tuto hranici posunulo angažmá 38 letého Coreyho Perryho i 34 letého Adama Henriquea. 34 letý Sam Gagner je nyní jak víme na farmě. Nejmladším týmem je Buffalo s průměrem 25 let.

Jdeme k dnešnímu zápasu. Sestava bude téměř stejná jako minule, kromě čtvrté formace, kde hráči budou evidentně rotovat stále a obrany. Pouze na tribuně dnes zůstane Derek Ryan a do sestavy se vrací Sam Carrick. Mattias Ekholm onemocněl a dnes nakonec do zápasu nenastoupí. Nejnovější defenzivní posila Troy Stecher tak dnes zažije svůj debut v dresu Edmontonu.

Jasné ale je brankoviště, kde je již potvrzen start Stuarta Skinnera.

Co je trochu znepokojující, tak fakt, že Evander Kane v posledních 12 zápasech zaznamenal pouze 2 asistence. Když k tomu přičteme přesunutí do třetí formace… Snad není moc frustrovaný a začne se mu více dařit.

Tým si nyní trochu odpočinul, po návratu z tripu dostal den volna a poté trénink. Hráči si tradičně užili s míčem, i když Skinnymu se Leonovy vtípky evidentně moc nezdály. Přitom míč funguje zcela jasně proti trudnomyslnosti. Skinny hold asi neviděl Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem…

Bakersfield vyhrál v noci na dnešek v Abbotsfordu s farmou Canucks 4:1 a zaznamenal čtvrtou výhru v řadě. Za Condors chytal Jack Campbell, který má poslední dobou výbornou formu a poprvé za Condors po „degradaci“ nastoupil Sam Gagner. A hned vstřelil gól – jak jinak, on je prostě třída! Trefil se i Philip Broberg, který v třech zápasech předtím pokaždé asistoval. Co už tak pozitivní není, to je zranění Dylana Hollowaye, která do nočního zápasu již nenastoupil. Uvidíme, v jakém rozsahu zranění vůbec je. Condors si letos jdou celkem jistě za jistou účastí v play off, protože ve své Pacifické divizi nyní na osmý Henderson mají náskok již 12 bodů.

Bývalý dlouholetý Olejář Jordan Eberle v noci na dnešek odehrál 1000 zápas v NHL! Má v nich bilanci 296+399. Eberle hrál v Edmontonu mezi lety 2010 – 2017, poté byl vyměněn k Islanders za Ryana Stromea, který se ale v Edmontonu moc neohřál. Eberle pak hrál čtyři sezóny za Islanders a poslední tři po rozšiřovacím draftu za Seattle Kraken. Ti mu ale včera radost příliš neudělali, protože nakonec prohráli doma s Vegas 4:5 PP. Kraken přitom ještě v 52 minutě vedli 4:2. Eberle včera nebodoval.

Trocha nostalgie:

Škoda, že se letos nepodařilo Ebse přivést zpět

Možná jste už něktěří zaregistrovali, že letos bude mít Praha opět to štěstí přivítat zápasy NHL!!! Zahájit sezónu 2024/25 sem přijedou Buffalo Sabres a New Jersey Devils. Ti zde sehrají tradičně dva zápasy.

Dnes nás čeká tým z hlavního města Spojených států. Washington Capitals jsou v daleko napjatější situaci než Oilers, protože na play off nyní ztrácí 3 body, takže tady se tedy hraje opravdu o každý bod. Caps vyhráli v roce 2018 Stanley Cup a poté čtyřikrát za sebou vykvačili z play off hned v 1. kole. Loni pak nepostoupili vůbec a aby se to stalo dvakrát za sebou, to by bylo pro vždy ambiciózní tým špatné. Ale co naplat, Caps stárnou a v podstatě jsou na tom podobně jako jejich letitý rival z Pittsburghu.

Washington se během trade deadline zbavil tří hráčů, kterým končily smlouvy a trochu si uvolnil ruce. Jevgenij Kuzněcov toho pro Caps udělal dost. 723 zápasů a v nich 568 bodů. To nepočítám skvělé statistiky i v play off. Kuzněcov ale poslední dvě sezóny herně stagnoval a nakonec měl i problémy v osobním životě a hlavně, údajně užívání nějakých drog. Kuzněcov se letos také účastnil asistenčního programu NHL, ze kterého hned jak se vrátil, byl klubem umístěn na waiver. Z toho si jej nikdo nestáhl, ale Caps ho nakonec udali během trade deadline a od Caroliny za něj získali alespoň 3. kolo draftu 2025.

Kuzněcov zkusí restart kariéry v jiném týmu

O obránce Joela Edmundsona měl zájem i Edmonton, ale tohoto řízného beka nakonec ulovilo Toronto za 3. kolo draftu 2024 a 4. kolo 2025. Třetím hráčem je Anthony Mantha, který byl ale omyl od začátku. Mantha přišel do Washingtonu v závěru sezóny 2020/21, kdy za něj Caps Detroitu vyplázli Jakuba Vránu a Richarda Páníka a hlavně 1. kolo draftu 2021 a 2. kolo 2022. Hodně drahé to bylo už předtím, když trejd probíhal, protože Mantha nikdy žádný lumen nebyl, nevím co v něm ve Washingtonu viděli tak zázračného. Nicméně i poté v jejich dresu se to potvrdilo. Mantha je nyní ve Vegas a v létě bude volným hráčem, myslím že ve Vegas pouze dohraje sezónu, protože v létě jim na něj zcela určitě nezbydou peníze.

Caps před týdnem na druhou stranu i hráče podepisovali, když prodloužili ofenzivního obránce Rasmuse Sandina o 5 let s ročním příjmem 4,6 mil.dol.

Sandin je ovšem výborný podpis!

Alex Ovečkin letos vstřelil pouhých 18 branek, což je na něj nezvyklé. Pozor ale, v posledních 17 zápasech jich vstřelil 10, takže přecejen se trosku zahřál. Ovečkin bude muset ještě zabrat, pokud se chce stát nejlepším střelcem NHL všech dob. První Wayne Gretzky má 894 gólů, Ovečkin 840. Z aktivních hráčů jsou pak nejblíže Sidney Crosby (582 gólů) a Steven Stamkos (539). Oba ale mají samozřejmě moc velkou ztrátu a vzhledem k jejich věku už nelze předpokládat, že by se dostali tak vysoko. Ovečkin to ale ještě dokázat může.

Na marodce jsou slovenský obránce Martin Féhérváry a dále útočníci Nic Dowd a Tom Wilson. Podle posledních zpráv je ale pravděpodobný dnešní návrat všech tří. Veterán Nicklas Baskstrom je na listině dlouhodobě zraněných hráčů, když se mu nezdařil návrat po náročné operaci kyčle. Backstrom již letos pravděpodobně do hry nezasáhne. Backstrom má smlouvu na 9,2 mil.dol. ještě na příští rok.

V brance Caps je potvrzen Darcy Kuemper.

Uvidíme ještě někdy Backtroma v akci, nebo je jeho kariéra u konce? Na vyvěšený dres v aréně Capitals je jeho kariéra asi i tak dostačující

Caps převčírem prohráli 0:3 ve Winnipegu. Jediné, co bylo pozitivní, je návrat T.J.Oshieho po dlouhé třítýdenní absenci.

Oba týmy na sebe letos již narazili ve Washingtonu, kde Oilers vyhráli hladce 5:0. Tento zápas byl vlastně takovým odrazovým můstkem k lepším výkonům po tragickém začátku sezóny. V tomto zápase si připsal 4 asistence Connor McDavid.

Dnešní zápas se hraje v Roger Place v Edmontonu a začíná ve 3:00 SEČ.

Příští zápas je tedy na programu až v sobotu proti Coloradu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *