Tak doma v Edmontonu to začalo dobře. Washington nebude rád vzpomínat na letošní zápasy s Oilers, protože dostat 5:0 a 7:2, to je trošku dost. K vidění toho ale bylo mnohem více.

Tak za prvé. Connor Brown vstřelil první gól v sezóně a v dresu Edmontonu. A také první po – bez deseti dnů – dvou letech! Chci říct toto – Brown nehraje vůbec špatně, je platným hráčem, hraje oslabení a hraje dobře i v mezihře, dostává se do šancí. Ale prostě to tam nepadá. Ten gól mu moc přeju, protože je vidět, jak Brown žije a hraje pro tým a i když je jeho situace samozřejmě trochu bizarní a lidem se to nelíbí, což je samozřejmé, tak je kruté Browna odepisovat.

I ten první gól byl šťastný, ale byl… A Brown tomu sám nemohl uvěřit :o)

A poté vypukla euforie. Je vidět, jak má kabina Browna ráda, protože všichni to prožívali s ním.

A Rogers Place? Několikaminutový aplaus ve stoje a neskutečný lauf. Létaly i čepice na led, jako když dá někdo hattrick. Tedy pokud ještě někomu zbyla po Hymanově hattricku. :o) A co je důležité, i když Brown vstřelil gól až ve svém 55 zápase, ten aplaus a všeobecná radost nebyla ironická, byla upřímná a všichni to evidentně Brownovi moc přáli. O reakcích na sociálních sítích pak ani nemluvě, v drtivé většině to všichni Brownovi přejí. Tento tým a Oil country je prostě ve formě. Nejen hokejové, ale i lidské. A to je nejvíc…

Příběh číslo dva. Zach Hyman vstřelil pátý hattrick v kariéře, přitom čtvrtý tuto sezónu!

  • Posledním hráčem, který dokázal vstřelit čtyři hattricky v jedné sezóně nebyl nikdo jiný než Wayne Gretzky v sezóně 1986/87…
  • A ještě jedna paralela. Hyman vyrovnal dalšího Gretzkyho rekord, když vstřelil gól v 10 domácích zápasech za sebou. To se naposledy povedlo Gretzkymu v sezóně 1981/82. Pokud dnes tedy Hyman bude skórovat, pak Gretzkyho 42 let starý počin překoná.

Hyman má letos na kontě již 46 gólů, což je v podstatě neuvěřitelné, když si vezmete, že Hyman je spíše prototypem bojovníka a dříče, který nechá na ledě duši. Vedoucí muž tabulky střelců Austin Matthews je prostě střelec, tečka. Hyman? Úplně jiná liga. Máte ho všude, vepředu, vzadu, ve všech herních situacích. Toto bych chtěl vyzdvihnout. Za 5,5 milionu dolarů! Není pochyb o tom, že Hyman letos překoná bájnou padesátku, a tu v historii překonali opravdu extra střelci. Z týmu Edmontonu to v minulosti dokázali tři hráči – Leon Draisaitl (2019, 2022, 2023), Corey Perry (2011) a Connor McDavid (2023).

Tohle je král! Hyms se čtvrtým letošním pytlem čepic

  • Leon Draisaitl zaznamenal 1+3. Draisaitl má nyní 86 bodů, takže pokud se mu něco nestane, i letos pravděpodobně překoná stovku, potřetí za sebou a popáté během posledních šesti let a to jen proto, že v roce 2021 byla kvůli covidu zkrácena sezóna.
  • Stuart Skinner začal zápas hodně špatně. Caps dvakrát vystřelili na branku a byly z toho dva góly. Ten první byl Skinnera, protože tohle se prostě musí chytat. Co ale edmontonský gólman předváděl ve zbytku zápasu, bylo až neuvěřitelné. Jeho zákroky přiváděly hráče Caps skoro k šílenosti. Takto se vykupuje z hříchů! :o)
  • Adam Henrique zaznamenal první bod v dresu Edmontonu za asistenci u Brownova gólu!
  • Mattias Ekholm před zápasem odpadl kvůli nemoci a první start za Oilers si připsal Troy Stecher.
  • Edmonton Oilers jsou nejlepším týmem ligy od doby, kdy byl 12. listopadu do funkce jmenován Kris Knoblauch. Žádný jiný tým není v NHL v tomto období lepší.

Troy Stecher poprvé v modrooranžovém

Corey Perry má na kontě 899 bodů a na jubilejní devítistý bod čeká již tři zápasy.

Mattias Ekholm v zápase s Washingtonem vynechal vůbec první zápas od té doby, co se stal Olejářem. Ekholm ale již plně trénoval a dnes by měl být k dispozici. Sestava dnes bude prakticky stejná, i dnes by měl pouze na tribuně zůstat Derek Ryan. Pojďme si ji po pár zápasech ale připomenout:

Nugent-Hopkins – McDavid – Hyman

McLeod – Draisaitl – Foegele

Kane – Henrique – Brown

Janmark – Carrick – Perry

Ekholm – Bouchard

Nurse – Desharnais

Kulak – Ceci

V brance Oilers je potvrzen Stuart Skinner.

Na programu bylo zase jednou také týmové focení. I tady jsem narazil na pěknou perličku ze „socek“, konkrétně Twitteru. Jedna slečna tady píše, že Connor Brown neslyšel výzvu fotografa, aby se nikdo neusmíval, což Brown evidentně nedodržuje jako jediný z celého ansámblu. A jeden uživatel jí tady odpovídá – „On se nedokáže přestat usmívat od té doby, co skóroval.“ No posuďte sami… 😀

Níže video z fotografování a z následného tréninku:

Bakersfield se podruhé za sebou utkal s Abbotsfordem Canucks a ti Kondorům oplatili předešlou prohru 4:1 na chlup stejným poměrem. V brance Condors byl Olivier Rodrigue. Sam Gagner bodoval i ve druhém zápase po přeřazení z prvního týmu, když asistoval na gól Matveje Petrova.

Dnes se utkáme s Coloradem, dávným rivalem, když jsme ještě hrávali zaniklou Severozápadní divizi. Tyto souboje byly vždycky něco víc, oba týmy se neměli rády a na ledě to vždycky bylo znát. Pro mě tyto souboje byly vždycky mnohem peprnější, než Bitvy o Albertu. Tedy ne teď, ale předtím rozhodně. Colorado hraje i letos dobře. Společně s Dallasem a Winnipegem je s 89 body na špici Centrální divize a jen o 3 body za lídrem celého Západu Vancouverem. Edmonton je s 83 body v závěsu. Avs jsou nyní na tripu po Kanadě a zatím se jim daří. V Calgary vyhráli přesvědčivě 6:2. V posledním zápase ve Vancouveru vedli domácí již 3:0 a to až téměř do konce druhé třetiny. Avs ale přesto dokázali zápas otočit a nakonec vyhráli ještě 4:3 PP. Avs vyhráli posledních pět zápasů v řadě.

Nathan MacKinnon je letos k neudržení. Se 115 body je lídrem celé ligy (druhý Kučerov má 112 bodů, třetí McDavid 106). MacKinnon terpve v loňské sezóně vůbec poprvé v kariéře překročil stovku a letos je to tedy podruhé a pokud neztratí tempo, tak poprvé v kariéře získá Art Ross Trophy pro vítěze bodování. Už nyní má ale nakročeno k Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče. Tu automaticky nezískává vítěz bodování, ale o jejím vítězi hlasují hokejoví reportéři. MacKinnon je zatím dle bodů, které se u této ceny udělují zatím nejlepší s docela slušným náskokem před ostatními. Je to vlastně zvláštní, ale MacKinnon má zatím doma pouze Lady Byng Trophy (nejslušnější hráč) a Calder Trophy (nejlepší nováček). A Stanley Cup… Myslím, že Connor McDavid by vyměnil všechny své individuální ceny právě za tuto.

MacKinnon doma v Coloradu bodoval ve 32 zápasech za sebou, což je vyrovnání třetí nejdelší bodové série v historii. 32 zápasů má i Guy Lafleur -1978/79. Na prvním a druhém místě je Wayne Gretzky – 40 zápasů – 1989/89, tedy první sezónu po přestupu do Los Angeles a 33 – 1985/86. MacKinnon se ale drží při zemi a říká: „Pokud chcete jen body, tak ve skutečnosti je nezískáte. Musíte si je zasloužit a dělat všechno správným způsobem, abyste byli úspěšní. Je jasné, že bych chtěl bodování vyhrát, ale nevím, jestli se mi to podaří.“

Trenér Knoblauch si uvědomuje sílu Colorada a jejich hlavní hvězdy MacKinnona a říká, že zatímco se všichni dnes soustředí na souboj rychlosti a dovedností mezi MacKinnonem a McDavidem, tak se tým soustředí na to, aby se pokusil MacKinnona co nejvíce eliminovat. Knoblauch ještě říká: „Pokud chceme být úspěšní, musím eomezit množství příležitostí, které vždycky má. Nedokážeme ho úplně odstavit, bude mít stejně nějaké šance, protože je prostě opravdu dobrý hokejista. Jako tým se ale musíme postarat o to, abychom hráli dobře v defenzivě, kdykoliv bude na ledě.“ No, doufám že budeme bránit i když Mackinnon na ledě nebude. :o)

Trenér Jared Bednar má na marodce několik hráčů, ale většina je blízko návratu. Jonathan Drouin – trojka draftu 2013, tedy draftu, kdy šel jako první Nathan MacKinnon – nehrál zápas ve Vancouveru kvůli zranění. Dnes by se ale údajně mohl vrátit zpět do akce. To samé i veterán Zach Parise, který už ale vynechal poslední tři zápasy. I Parise by ale dnes mohl být k dispozici. Parise podepsal kontrakt na letošní sezónu teprve před dvěma měsíci a zatím v 15 zápasech zaznamenal 4+3. Parise již avizoval, že po této sezóně skončí aktivní kariéru.

Zach Parise je na samém sklonku své kariéry. Nikdy nevyhrál Stanley Cup

Kdo se dnes vrací do sestavy jistě, to je Artturi Lehkonen, který se vrací po nemoci po dvouzápasové absenci. Mimo hru zůstává Logan O´Connor a samozřejmě také dlouhodobí marodi Pavel Francouz a kapitán týmu Gabriel Landeskog. Francouz prý ani není v Americe, ale doma v Čechách. Francouz se podrobil operaci třísel a letos se do akce již určitě nevrátí. Po sezóně mu v Coloradu končí smlouva a bude volným agentem. Sežene ještě někde v NHL angažmá vzhledem k jeho častým zdravotním problémům?

Kapitán Gabriel Landeskog je po transplantaci chrupavky v koleni. Landeskog se účastní týmových tréninků a pomalu ale jistě bruslí, ale stále platí, že do letošní sezóny nezasáhne. Nebo možná v nějakém zažším termínu nějaké série play off? Landeskog již vynechal i kompletní loňskou sezónu, takže dlouhé dva roky bez hokeje. Poslední zápas, který odehrál, byl šestý zápas finále Stanley Cupu proti Tampě. Pak jako první zvedl nad hlavu nejslavnější pohár, poté podstoupil operaci a od té doby je na marodce. Landeskog má smlouvu na 7.mil.dol. až do roku 2029.

Colorado bylo na trade deadline docela aktivní a bylo jedním z týmů, které udělali velký trejd. Do Buffala odešel velmi talentovaný bek Bowen Byram, opačným směrem neméně talentovaný útočník Casey Mittelstadt. V Coloradu byl v defenzivě přetlak, tam problém nemají. V Buffalu naopak Byrama rádi uvítali. Oba týmy si pomohli tam, kde je tlačila bota.

Do Philadelphie dále odešel kdysi hvězdný Ryan Johansen, se kterým v Coloradu nebyli spokojeni. Flyers Johansena ale hned poslalo na farmu do Lehigh Valley, takže když úpadek kariéry, tak se vším všudy. Johansen na farmě ovšem zatím nenastoupil ani k jednomu zápasu, i když údajně kvůli zranění. GM Flyers Danny Briere ale stejně řekl, že s Flyers s Johansenem do budoucna nepočítají. Z Colorada do New Jersey odešel dále Kurtis Macdermid, který dokáže hrát jak v obraně, tak v útoku. Do Colorada přišel bek Sean Walker, který byl údajně velmi blízko angažmá v Edmontonu, ale Colorado bylo nakonec v honbě za tímto bekem důraznější. Z Nashvillu dále přišel Yakov Trenin a z Minnesoty Brandon Duhaime.

Edmonton a Colorado na sebe letos ještě nenarazili. Loni bylo dvakrát úspěšné Colorado, jednou Edmonton, pokaždé byl rozdíl pouze jediný gól.

Dnešní zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 3:00 SEČ.

Poté bude opět dvoudenní pauza a další zápas se hraje v úterý proti Montrealu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *