Po další dvoudenní pauze máme dnes na programu derby s Montrealem, čili takový menší svátek pro Kanaďany. Souboj nejslavnějšího kanadského týmu s tím nejsympatičtějším. Ach jo… 😀

Nejdřív se ale tradičně podíváme zpět na poslední zápas s Coloradem. To byla opět promarněná výhra jako už několikrát v poslední době. Naprosto zbytečná. A je mi to líto, ale velký podíl na prohře má tentokrát Leon Draisaitl. Nejen, že byl na ledě u všech tří inkasovaných gólů, ale pokud bych u toho prvního zavřel jedno oko nad Draisaitlovým nedůsledným bráněním OBRÁNCE Seana Walkera, tak u rozhodujícího gólu v POSLEDNÍ vteřině prodloužení nelze zavřít nic. Tohle Leon prostě vypustil, stejně jako stejně laxní Bouchard. Naprosto zbytečný gól a zbytečná prohra.

Paradox je, že dva góly vstřelil Sean Walker, který byl na vrcholu vytoužených posil Kena Hollanda, který ho prý sledoval hodně dlouhou dobu, ale nakonec se mechal předběhnout Coloradem. No nic.

Najdu ale i pozitiva, jako třeba výkon Skinnera, který si připsal 40 úspěšných zásahů.

  • Pak to, že první gól v Edmontonu vstřelil Sam Carrick, překvapivě rychleji, než jeho parťák Henrique.
  • Corey Perry si za asistenci konečně připsal 900 bod v NHL!

Hráči ale zápas vnímají spíše pozitivně, jako třeba kapitán McDavid: „Byl to dobrý zápas. Myslím, že jsme dovedli dobrou práci, když jsme vybojovali vedení.“ Zach Hyman zase říká: „Nejde vyhrát každý zápas. Byl to zápas, kdy jsme pravděpodobně měli vyhrát. Asi to ale cítili stejně. Myslím, že jsme hráli opravdu dobře a byl to jeden z těch zápasů, které jsou trochu jiné než klasické během sezóny. Byl to pro nás dobrý test na play off. Je to pro nás dobré měřítko, když hrajete proti týmu, který vyhrál pohár a který je v tabulce nahoře.“

Vinny Desharnais se na konci druhé třetiny porval s Joshem Mansonem a ve třetí třetině už nastupoval jen sporadicky a údajně má lehce poraněnou ruku. Těžko říct, jestli je to z té rvačky, nebo z nějakého jiného momentu něhem zápasu, já jsem nic nezaregistroval a nikde o tom není bližší info. Vinny každopádně trénoval a dle svých slov se cítí na to, aby nastoupil a teď se čeká již na povolení lékařského týmu. Na tréninku na Vinnyho místě vedle Darnella Nurseho nastupoval Troy Stecher a Desharnais byl až jako sedmý bek. Trenér Knoblauch řekl, že je důležité, aby se Stecher občas objevil v sestavě, aby všech sedm obránců byli připraveni pro případ náhlé změny v sestavě. Je tedy možné, že i když bude Desharnais dnes v pořádku, stejně si odpočine, aby se Stecher dostal do hry. Trenér Knoblauch ještě říká: „Určitě uděláme nějaké změny. Nechceme jít jen s jednou sestavou stanovenou pro play off, protože tam bude hodně boulé a modřin. Nechceme, aby chlap seděl měsíc nebo šest týdnů a pak ho budeme potřebovat na play off, ať už to je obránce, nebo útočník. Trocha rotace tam bude, ale zase nechceme to střídat příliš, protože stále chceme až do konce vyhrát co nejvíce zápasů“.

EDIT: Desharnais opravdu zůstane jen na tribuně a vedle Nurseho nastoupí Troy Stecher.

Sestava bude opět téměř stejná, takže musím říct, že trenér Knoblauch měl před pár zápasy pravdu a že si jen nehonil triko když říkal, že takto budou Oilers hrát. Pouze na tribuně zůstane dnes zůstane Connor Brown, společně s již zmiňovaným Desharnaisem. Derek Ryan se vrací do akce.

V brance měl dle předpokladů nastoupit Skinner, ale není tomu tak. Dnes je v brance Oilers potvrzen Calvin Pickard. Sinnera tedy čeká příští zápas s Buffalem.

Máme tu podpis. Smlouvu v Edmontonu podepsal 22 letý brankář Connor Ungar. Ten se narodil v Calgary. Nikdy nebyl draftován a necelé tři roky strávil ve WHL. Poslední sezónu na univerzitě Brock ve městě St. Catharines (kanadské město kousek od Buffala, těsně u hranice s USA). Právě výkony zde a i ve WHL zaujaly skauty Edmontonu a Ungar si tak vysloužil jejich pozornost. Ungar podepsal dvouletý vstupní kontrakt a ihned dbyl přidělen k Bakersfieldu, kde se připojí k Jacku Cambellovi a Olivieru Rodriguemu.

Oilers nyní mají pod smlouvou tyto brankáře, v následné hierarchii:

  1. Stuart Skinner
  2. Calvin Pickard
  3. Jack Campbell
  4. Olivier Rodrigue
  5. Ryan Fanti
  6. Connor Ungar

Skinner je podepsán na tři roky. Campbell na čtyři. Smlouvy po této sezóně končí Pickardovi, Rodriguemu a Fantimu. Vzhledem k výborným výkonům Calvina Pickarda i jeho oblíbenosti v kabině a v neposlední řadě jeho potenciálně budoucí „levné“ smlouvě, se dá předpokládat její prodloužení. Vzhledem k tomu, že se Ryan Fanti nikdy neprosadil ani v AHL a nyní chytá až na druhé farmě ve Fort Wayne Komets, nedá se předpokládat, že bude prodloužen a místo něj spíše dostane šanci nově podepsaný Connor Ungar, protože jinak by jeho podpis postrádal logiku. O podpis Oliviera Rodriguea se GM Bakersfieldu Keith Gretzky společně s Kenem Hollandem snažit určitě budou, protože Rodrigue poslední dvě sezóny předvádí skvělé výkony. Myslím si ale, že Rodrigue bude už frustrován tím, že nedostává šance a ještě se v Bakersfieldu musí dělit na polovic s Campbellem. Ale i tak si myslím, že nakonec podepíše.

Další věcí pak je Jack Campbell. Toho se bude snažit Holland nejspíše vyměnit v létě během okurkové sezóny, i když to nebude legrace a nejspíš to bude i se spoluúčastí na jeho smlouvě a Holland nejen, že za něj nic nedostane, ale ještě bude muset určitě něco přihodit. Možná, že se Holland i pokusí sehnat nějakého úplně nového brankáře. Musíme vzít ale v potaz, že i když se o pár milionů zvýší platový strop, téměř většinu slupne letošní smlouva pro Connora Browna a to i v případě, že Brown, kterému po sezóně končí smlouva, nebude již prodloužen. Navíc se bude jednat o nové smlouvě pro Leona Draisaitla. Spíš si ale myslím, že dostane důvěru Skinner, ale Holland se jistě rozhodne podle toho, jak dopadne letošní play off a jaké výkony bude Skinner vykazovat. A vlastně i Pickard ve zbývajích zápasech. Pokud tedy bude Holland u toho, protože i jemu končí smlouva… Když to tedy dobře dopadne, tak bych reálně brankářské složení na příští sezónu viděl takto:

Edmonton – Skinner + Pickard

Bakersfield – Rodrigue + někdo nový (možná, že dostane šanci i Ungar)

Fort Wayne – Ungar + nějaký prospekt, nebo dva úplně noví brankáři

Podpis Rodriguea bude v létě důležitý, ne že ne. Pokud totiž odejde Campbell, Oilers potřebují nějakou hloubku. Rodrigue ale už bude chtít dostat šanci

Dnes nás čekají Montreal Canadiens, kteří jsou už daleko za hranicí play off a dle jejich kroků na trade deadline již zabalili sezónu. Habs na osmý Detroti ztrácí již bodů, což už asi nedoženou. Navíc i výkony jsou hodně slabé – z posledních 14 zápasů pouze 3 výhry, to je velká bída.

Co je pozitivní jak pro Montreal, tak pro nás, tak že se zbavili Jakea Allena. Habs totiž měli dlouhou dobu na soupisce tři brankáře. Navíc, příchod Allena do Edmontonu mě budil ze spánku… Naštěstí po něm sáhlo New Jersey a teď mají tři brankáře zase oni 😀 – Allen, Kahkonen, Daws.

Jake Allen už řádí v New Jersey

Habs tak zůstalo pouze duo Sam Montembeault a Cayden Primeau. Již v únoru se Habs zbavili dávné calgarské hvězdy Seana Monahana, který ale nyní ve Winnipegu víceméně září a v podstatě i v Montrealu hrál celkem slušně. Prostě hrál dobře, kromě Calgary, jakoby tam byla nějaká zkažená půda či co… :o). Do Montrealu nepřišel de facto nikdo, o kom by mohla být řeč.

Habs již třetím rokem vede bývalý vynikající hráč Martin St.Louis, ale jeho štace úspěšná není. Naopak. Habs byli v sezóně 2020/21 až ve finále Stanley Cupu, kde nakonec padli s Tampou. Čili po letech vynikající výsledek a naděje do budoucna. Jenže pak šly jejich výkony tzv. do kytek. Padáka dostal nadějný kouč Dom Ducharme, který se mi líbil, tým pod ním vypadal dobře a dle mého byl prouštěn naprosto nesmyslně, i když mohlo za tím být i něco jiného. Habs se pod St.Louisovým vedením do play off nepodívali již dvě sezóny a letos to bude třetí. Bude St.Louis pokračovat v Montrealu i nadále?

Na marodce je obránce Chris Wideman, který v roce 2018 odehrál 5 zápasů i v Edmontonu. Dále útočníci Christian Dvorak a Kirby Dach. Jako zdraví náhradníci dnes budou velezkušený útočník Tanner Pearson a obránce Jayden Struble, které v sestavě nahradí Michael Pezzetta a Johnathan Kovacevic (ano, jmenuje se Johnathan.. 🧐

V brance Montrealu je potvrzen Sam Montembeault.

Oba týmy se letos potkali již před dvěma měsíci a Oilers tehdy vyhráli v Montrealu těsně 2:1. Předešlé dvě sezóny se pak oba týmy vždy podělili 1:1 na zápasy.

Jo a takové dvě perličky mimo téma –

1. Zack Kassian končí ve spartě. Kass údajně nepřišel na trénink a trenér ho pak nominoval až jako třináctého útočníka. Na to Kassian údajně reagoval tím, že končí a odlétá zpět do Kanady.

2. Do dnešního zápasu s Torontem trenér Flyers John Tortorella nechává na lavičce jako zdravé náhradníky tři velezkušené hráče, a sice kapitána týmu Seana Couturiera a dále Cama Atkinsona a Marca Staala. Jak byla ta narážka na Eso Rimmera – „To je frajer“. 😀

Dnešní zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 2:00 SEČ.

Příští zápas je na programu ve čtvrtek, kdy se v Edmontonu představí Buffalo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *