Dnes je na programu poslední z třízápasového tripu. Zaplaťpánbůh, protože to je hrůza. V Torontu 3:6 a v Ottawě 3:5, nic moc. Winnipeg se dnes také nebude chtít jen tak dát…

Oilers v zápase nebyli horším týmem, právě naopak. Ale za prvé efektivita a za druhé chyby v defenzivě, to je stálo zápas. Navíc s Ottawou, která nic moc nehrála, o to je to horší. Calvin Pickard v brance za góly nemohl.

Pojďme nejdřív k těm pozitivním věcem. Tak jako první nemůže být nic jiného, než magická padesátka Zacha Hymana. Je prostě neuvěřitelné, kam to tenhle kluk dotáhl. Už jsem to psal několikrát, že Hyman je bojovník, který na ledě vypustí duši. Tím se liší od klasických střelců jako třeba Auston Matthews, Alex Ovečkin nebo třeba David Pastrňák. Hyman je chvíli tam, pak zase na druhé straně. Hraje vepředu, vzadu, v přesilovkách i oslabeních. Tu práci, co dělají pro typické střelce tzv. „rohoví“ hráči, to dělá Hyman pro McDavida nebo Draisaitla a pak si sám stoupne před branku. Všestrannost tohoto hráče je prostě neuvěřitelná a je k nezaplacení. Tím spíš, když si ještě vezmete za jakou „almužnu“ vlastně Hyman hraje v porovnání s jinými ligovými esy.

Hyman má smlouvu až do roku 2028 na 5,5 milionů dolarů. Vezměte si, že třeba Nugent-Hopkins, který zase loni překonal stovku a je také takový nepostradatelný obojživelník, bere ještě méně, 5,125 mil.dol. (2029). Když se podíváme na platy v NHL, které létají vzduchem, musíme si říci, že za prvé Ken Holland udělal s oběma hráči zatraceně dobrou práci a za druhé máme také sakra velké štěstí…

Tohohle frajera nemůžete nemát rádi

Zach Hyman se tak dostal do elitní společnosti padesátníků, kterých je v historii Edmontonu šest – Wayne Gretzky, Mark Messier, Glenn Anderson, Jari Kurri, Connor McDavid a Leon Draisaitl. Uf… To jsou jména. Ze současného týmu je pak v týmu ještě jeden hráč, kterému se překročit padesátku podařilo a tím je Corey Perry v roce 2011. Perry za tento počin tehdy získal jak Maurice Richard Trophy, tak Hart Trophy. Hyman asi nedostane nic. Ale Stanley Cup by stačil… :o)

Zde Corey Perry vítá Zacha Hymana mezi padesátníky:

Trenér Knoblauch k Hymanovi říká: „Na lavičce mi úplně naskočila husí kůže. Byl jsem za něj tak šťastný. Je pěkné vidět chlapa, pracovitého a čestného, dosáhnout takového milníku. Kluci jsou si mezi sebou tak blízcí a jsou za něj opravdu šťastní.“ Sám Zach Hyman popisuje momenty poté, když padesátý gól vstřelil: „Bylo to zvláštní. Leon byl hned vedle mě a viděl jsem tak vzrušení v jeho tváři. Sám ví, jak je těžké něčeho takového dosáhnout a ještě být na ledě s Connorem. Se dvěma padesátigólovými střelci. Pak jsem se dostal k Perrymu, který mě silně objal a také přivítal v klubu (padesátníků), což bylo prostě výjimečné. Mít spoluhráče, kterým na vás tak záleží, sdílet spolu své milníky a úspěchy, to je to, o čem ta hra vlastně je.“

Ještě dodám, že ten večer nebyl Hyman jediným, kdo padesátku překonal, protože to samé se v zápase Floridy ve Philadelphii povedlo floridskému Samu Reinhartovi. Oba ale na trůn letos pravděpodobně stejně nedosáhnou, protože tam je Auston Matthews s 58 góly.

  • Evan Bouchard v zápase získal 0+3. Opět ale nebyl příliš důsledný v defenzivw, stejně jako v předchozím zápase v Torontu. Bouchard hraje dopředu výborně, ale dozadu se prostě musí zlepšit a to tak, že hodně. A neřekl bych, že by to neuměl, spíše tam je občas vidět jakási laxnost.
  • Connor McDavid se s bilancí 1+10 v minulém týdnu stal třetí hvězdou týdne. První byl Alex Ovečkin, druhý Auston Matthews. McDavid nyní ztrácí 6 bodů na vedoucího muže bodování Nikitu Kučerova a 5 na druhého Nathana MacKinnona.
  • McDavid překonal hranici 90 asistencí, což naposledy dokázal „Jumbo Joe“ Thornton v roce 2007. McDavid si v asistencích už nyní udělal osobní rekord, když překonal svoji loňskou sezónu, kdy měl 89 asistencí. V celé historii ligy dokázalo 90+ asistencí zaznamenat pouze 12 hráčů. McDavid je 13 zápasů před koncem základní části samozřejmě kousek i od stovky. Tu v historii dokázali překonat pouze tři hráči – Wayne Gretzky (11x), Bobby Orr (1x) a Mario Lemieux (1x). Poslední byl Gretzky v roce 1991 již v dresu Los Angeles Kings.

Dnes uvidíme další milník a další vidět můžeme. Adam Henrique totiž dnes odehraje 900 zápas v NHL! Něco takového už jsme letos jednou viděli, když v únoru tuto metu překonal Evander Kane.

No a další se opět může týkat démona Zacha Hymana, protože ten má nyní na kontě 199 gólů. Bude slavit osobní milník druhý zápas po sobě?

Evander Kane minulý zápas odpočíval, údajně z důvodu odpočinku. Nemůžeme si ale nevšimnout jeho zhoršené hry v poslední době. Asi to potřeboval. Od Kanea ale potřebujeme víc! Kane má z posledních 16 zápasů bilanci pouze 0+4 a jak říkám, body, to není to jediné. V zápase s Torontem měl navíc Kane menší rozmíšku na lavičce s Leonem Draisaitlem, který mu cosi vyčítal. Dnes se Kane vrací zpět do sestavy a sice na úkor Sama Carricka, který dnes zůstane pouze na tribuně společně s Troyem Stecherem.

Mattias to sleduje z úkrytu…

Sestava:

Nugent-Hopkins – McDavid – Hyman

Henrique – Draisaitl – Foegele

Kane – McLeod – Perry

Janmark – Ryan – Brown

Obrana v tradičním rozestavení. V brance je potvrzen Stuart Skinner.

Bakersfield nyní pár dní nehrál ale trenér Colin Chaulk musí řešit post brankáře, protože se zranil Jack Campbell. Z druhé farmy ve Fort Wayne tak byl povolán výše Ryan Fanti.

Olivier Rodrigue nyní bude mít více prostoru

Winnipeg Jets letos hrají výborně a pohybují se na špici Západní konference. Poslední tři zápasy ale prohráli a jejich jednička Connor Hellebuyck v posledních dvou inkasoval 8 branek. To je pro něj nezvyklé, protože Hellebuyck je jakožto téměř každý rok i letos na úplné špičce mezi ligovými brankáři. V úspěšnosti zásahů je úplně nejlepší – .920% a v průměru je druhý za Sergejem Bobrovským (2.38%) s průměrem 2.39%.

Connor Hellebuyck ale i dnes dostává trenérovu důvěru a je potvrzen v brance Jets.

Jets nyní vede coby dočasný trenér Scott Arniel. Hlavní trenér Rick Bowness je již pár dní mimo tým, protože musel absolvovat menší operační zákrok. To je letos již podruhé, kdy se takto odpojil od týmu. Poprvé to bylo kvůli zdravotním problémům jeho manželky.

Trenér Arniel má k dispozici kompletní kádr.

Rick Bowness a Scott Arniel

Letos se s Jets Oilers potkají potřetí. V obou předešlých zápasech vyhráli hosté a oba týmy si připsali po výhře.

Dnešní zápas se hraje v Canada Life Centre ve Winnipegu a začíná v 1:00 SEČ.

Poté se Oilers vrací domů do Edmontonu a ve čtvrtek přivítají LA Kings.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *