No a jsme opět tady. Pořád není konec… :o) Čekali jste to, když Panthers vedli 3:0? Ale patří to k tomu, co jsme o Oilers vždycky věděli – že se prostě nikdy nevzdávají! Kolikrát jsme to viděli v zápasech, kdy byl stav takřka hotový, ale Oilers to dokázali otočit ve svůj prospěch…

Jestli to dokáží otočit úplně, nebo už dnes bude konec sezóny? To se dozvíme dnes ráno.

Pátý zápas byl divočina. Gólový účet otevřel v oslabení Connor Brown na mazáka. Opět vynikající práce od tohoto hráče.

Naprosto úchvatné bylo McDavidovo sólo těsně před koncem přesilovky, které zakončil svým prvním gólem v letošním play off Corey Perry. Nádherný hokejový moment…

V zápase jsme vedli dvakrát o 3 góly. Přesto to bylo drama, když Panthers dokázali snížit na 4:3. Závěr zápasu pak byl infarktový a opravdu nebyl pro slabé povahy. Když třeba Mattias Janmark při prázdné brance soupěře trefil jen tyč a následně bráněn protihráčem promáchl hokejkou jen lehce nad pukem, asi se mnohým z nás málem zastavilo srdce. Kapitán McDavid ale nakonec těsně před koncem ještě přecejen pečetil výhrou gólem do prázdné.

GM Floridy Billa Zita by se v ten moment krve nedořezali.

Evan Bouchard si připsal 3 asistence, podruhé za sebou přitom nevystřelil ani jednou na branku, což je u něj velmi nezvyklé.

Bouchard má nyní na kontě 26 asistencí v letošním play off, což je nový rekord NHL mezi obránci. Překonal tak svého trenéra Paula Coffeyho, který měl 25 asistencí v roce 1985, rovněž za Edmonton.

Paul Coffey dosud drží rekord v počtu bodů za jednu sezónu v play off od obránce. Ze stejné sezóny má Coffey 37 bodů, Bouchard má dosud bodů 32.

Paul Coffey na včerejším tréninku

McDavidovo okénko:

  • Connor McDavid má nyní průměr 1,63% bodu na zápas v play off, což je druhé místo v historii. První je The Great One s průměrem 1,84%. Třetí Mario Lemieus s 1,61%.
  • McDavid má v letošním play off na kontě 42 bodů, což je čtvrté místo v historii ligy. První je Wayne Gretzky – 47 bodů, 1985, Edmonton. Druhý Mario Lemieux – 44 bodů, 1991, Pittsburgh, třetí opět Gretzky – 43 bodů, 1988, Edmonton.
  • McDavid už teď drží rekord v počtu asistencí v play off – 31. Dosud nikdo víc neměl. Druhý Gretzky má 31 asistencí v roce 1988.
  • Connor McDavid má nyní na kontě 174 bodů dohromady základní část + play off. To za 99 zápasů. To je nejvíc v jeho kariéře a je to nejvíc ze všech hráčů od roku 1996, kdy Mario Lemieux zaznamenal celkem 188 bodů. Předtím měl více než 174 bodů Gretzky 10x a Lemieux 3x.
  • McDavid překonal sám sebe, když měl loni 173 bodů v 94 zápasech.
  • Dnes Connor McDavid naskočí do 100 zápasu letošní sezóny.
  • Connor McDavid a Wayne Gretzky jsou jedinými hráči, kteří zaznamenali 4 a více bodový večer během finálového zápasu.
  • Connor Brown je třetím hráčem v historii, který ve finálové sérii dokázal bodovat dva zápasy po sobě v oslabení (ve čtvrtém zápase rovněž v oslabení parádně nahrával na gól Janmarkovi). Zajímavá statistika :o)
  • Zach Hyman je s 15 góly nejlepším střelcem play off. Z dosud aktivnách hráčů NHL to dokázali jen Alex Ovečkin – 2018 a Sidney Crosby – 2009.
  • Leon Draisaitl ve finálové sérii s Floridou zaznamenal pouhé 2 asistence.

První trojice kanadského bodování play off 2024:

Oilers jsou čtvrtým týmem historie, který se dokázal dostat do šestého zápasu poté, co prohrával již 3:0. Předtím to dokázali Devils – 2012, Red Wings – 1945 a Maple Leafs – 1942.

Sestava na tréninku byla prakticky stejná jako v pátém zápase. Změnou je, že Evander Kane již trénoval naplno a byl členem páté formace s Gagnerem a Carrickem. Je tedy možnost, že Kane by dnes mohl již nastoupit. Otázkou je, jestli je rozumné sahat do vítězné sestavy. Asi ne, co říkáte? Možná, že by se to dalo vyřešit tak, že by zdravým náhradníkem zůstal Derek Ryan a Ryan McLeod se přesunul z křídla na centra. Už jen přítomnost Kanea by totiž byla žádoucí…

Čtvrtý obranný pár na tréninku tvořili Desharnais a Kemp.

Sestava:

Foegele – McDavid – Hyman

Nugent-Hopkins – Draisaitl – Holloway

Janmark – Henrique – Brown

McLeod – Ryan – Perry

Ekholm – Bouchard

Nurse – Broberg

Kulak – Ceci

V brance Skinner.

Změny ale hlásí Panthers. Pouze zdravým náhrandníkem dnes zůstane Kyle Okposo, kterého v sestavě nahradí Nick Cousins. Trenér Maurice tak opět dává dohromady velmi účinné defenzivní trio Lomberg – Stenlund – Cousins. Ti budou asi nasazováni na led, když budou chtít Panthers eliminovat největší nebezpečí.

Změna bude i na přesilovce, kde na modré čáře nebude přesilovku řídit obvyklý kormidelník Brandon Montour, ale vystřídá ho ještě ofenzivnější Oliver Ekman-Larsson, který odehrál dobrý pátý zápas. Montour se přesouvá až do druhé přesilovkové formace. Pro Ekmana-Larssona je místo na první přesilovce velmi známé, protože zde hrál velmi dlouhá léta v Arizoně.

Ekman-Larsson na zteč!

Mění se i složení prvních dvou formací, kdy se Evan Rodrigues přesouvá z první do druhé za Cartera Verhaegheho.

Sestava tedy bude následující:

Verhaeghe – Barkov – Reinhart

Rodrigues – Bennett – Tkachuk

Luostarinen – Lundell – Tarasenko

Lomberg – Stenlund – Cousins

Forsling – Mahura

Mikkola – Montour

Ekman-Larsson – Kulikov

V brance Bobrovskij.

Kapitán Connor McDavid se těší na zápas v domácí aréně: „Jsme nadšení, že jsme zpět v Edmontonu a že můžeme hrát před našimi fanouškami v této budově.“ Trenér Knoblauch říká: „Cítíme se velmi šťastní za to, že jsme v této situaci. Vím, že mám tým plný kluků, kteří jsou hladoví a chtějí odehrát ještě dva zápasy, ne jen jeden.“

Zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu a začíná v tradičních 2:00 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 1 a Nova Action.

Kéž by kluci na konci této sezóny zvedli nad hlavu pravý Stanley Cup a ne jen tuto paní… :o)

To to to to je vše přátelé… Teď odcházím za kulturou a dnes se děj vůle boží. Go Oilers Go!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *