Tak, 1. červenec je za námi a Oilers svištěli jak na horské dráze! Já nevím, ale jak pátrám v paměti jak pátrám, tak si myslím, že něco podobného jsme ještě nikdy nezažili. Ředitel klubu Jeff Jackson, který se se svým týmem prozatím chopil povinností generálního manažera se toho nebál a jasně ukázal, že je muž činu a že když Stanley Cup nevyšel loni, tak prostě musí vyjít letos.

Takže, nejdřív jdeme odzadu, protože některé podpisy se staly až v noci a někteří už je neregistrovali.

Tou největší rybou je bezesporu ten, na kterého všichni netrpělivě čekali a sice:

Jeff Skinner – 1 rok, 3 mil.dol.

32 letý Kanaďan Skinner toho má za sebou již hodně, ale také jeden velmi smutný primát. I když má v NHL odehráno již přes 1000 zápasů, nikdy nenastoupil ani k jedinému zápasu v play off!!! To se mu doufejme letos poštěstí. I to je nejspíš důvod, proč ho to do Edmontonu přitáhlo. Skinner je levé křídlo a velmi dobrý střelec (6 sezón s nejméně 30 brankami), ideální k Draisaitlovi, který poslední roky v podstatě neměl stálé spoluhráče a vedení mu už chtělo dopřát stejnému komfortu, jakému se dostává McDavidovi. Skinner to asi bezesporu naplňuje.

Skinner má v NHL vynikající bilanci 1006 zápasů, 357+313. Co chtít víc… Skinner měl původně osmiletou smlouvu až do roku 2027 na 9 mil.dol. ročně. Z té byl před pár dny v Buffalu vyplacen.

A DÁLE OPĚTOVNÉ PODPISY:

Adam Henrique – 2 roky, 3 mil.dol.

Tak tohle je hodně nečekaný, ale naprosto parádní podpis!!! Henrique byl v Edmontonu na konec sezóny a play off a velmi se osvědčil. Svojí technikou a skvělým tahem na branku týmu velmi pomohl, i když v play off ho limitovalo zranění ze série s Vancouverem. Poté ještě vstřelil několik gólů z jeho typického postavení v předbrankovém protoru, ale přidal i několik velmi efektních přihrávek. Toto je prostě velmi šikovný hráč. 34 letý Henrique si velmi přál pokračovat v Edmontonu, ale na jeho setrvání to původně nevypadalo. 3 miliony je tak akorát. Henrique má odehráno 912 zápasů, takže pokud bude zdravý, napřesrok překročí tisícovku v NHL v dresu Edmontonu. Nakonec to vypadá, že nebudeme mít top-six, ale top-nine. :o) Z tohoto podpisu jsem v laufu a opakuji – Henrique – brilantní podpis!

Mattias Janmark – 3 roky, 1,45 mil.dol.

Také Janmark si přál zůstat v Edmontonu a myslím, že my všichni jsme si přáli totéž. Janmark nebyl skoro vůbec vidět v základní části, ale o to víc vyrostl během play off, kde byl naprosto nepostradatelným článkem sestavy. Medvědí službu týmu dělal hlavně v oslabeních, kde nejen dobře bránil, ale dostával se i do úniků, které s kolegou Brownem i efektně zakončovali. Janmark byl o poznání lepší, když měl důvěru. Tipuji, že příští sezónu bude hrát s mnohem větším sebevědomím a bude lepší i v základní části.

Troy Stecher – 2 roky, 787 500 dol.

Trochu překvapivý podpis, ale po odchodu Desharnaise tým potřebuje v obraně nějakou hloubku, to je také fakt. A fakt je i to, že Stecher v Edmontonu nastoupil pouze do 7 zápasů, ale v nich vypadal dobře, takže náš štáb asi ví, co dělá. Stecher poté nebyl k dispozici na play off, protože se podrobil operaci kotníku.

No, a dále tu máme ty, co jsme si už včera zmínili:

PŘÍCHODY:

Viktor Arvidsson – 2 roky, 4 mil.dol.

Pravé křídlo ze Švédska do top-six, nejspíše k Draisaitlovi. Rychlý, důrazný hráč, skvělý bruslař. V loňské sezóně za Kings nastoupil pouze do 18 zápasů vinou zranění, ale jinak už má v NHL odehráno hodně. Ve čtyřech sezónách se pohyboval kolem hranice 30 gólů. Arvidsson je velký kamarád s Mattiasem Ekholmem, se kterým hrál dlouhá léta v Nashvillu. Rozšiřuje naši švédskou enklávu.

Josh Brown – 3 roky, 1 mil.dol.

Překvapivý podpis tohoto ryze defenzivního, pravorukého obránce, který hrál naposledy v Arizoně. Skauti EDM po něm ale prý pásli dlouho… Brown je řízný bek a do třetího páru může být platný jako náhrada za Desharnaise.

K Brownovi Jeff Jackson: „Když jsme přidali Joshe Browna, tak jsme věděli, že nebudeme moct podepsat Vinnyho. Ale vědělim jsme, že to chceme udělat. Je to silný hráč, proti kterému se špatně hraje. Umí být tvrdý před brankou, hraje tvrdě. Tento prvek nám přidá. Dále je to prý skvělý spoluhráč. Mluvili jsme s trenéry, které měl v NHL, takže jsme viděli, že k nám zapadne. Snažíme se o to mít hluboké defenzivní jádro. Proto jsme podepsali i Connora Carricka. To je skvělý bruslař a vysoký kluk. Nyní bude mít možnost si zahrát v Bakersfieldu s Camem Dineenem a Benem Gleasonem. S nimi v záloze se cítíme opravdu sebevědomě.“

Connor Carrick – 1 rok, 775 000 dol., dvoucestná smlouva.

Takže četli jste sami. S Carrickem se počítá spíše na farmu. Tento 30 letý americký obránce ale již v NHL i AHL něco odehrál (5 resp. 7 klubů).

Yamamoto je nyní v Seattlu, Carrick v Edmontonu

Colin Delia – 1 rok, 775 000 dol.

30 letý Delia je v roli, ve které byl předloni Calvin Pickard. Půjde na farmu do tandemu s Rodriguem a bude v záloze. Delia se loni se do NHL vůbec nepodíval a chytal jen v Manitobě na farmě Winnipegu.

OPĚTOVNÉ PODPISY:

Corey Perry – 1 rok, 1,15 mil.dol. + bonusy za odehrané zápasy atd.

Veterán, který letos v Edmontonu udělal ještě hodně dobré práce přecejen pokračuje v kariéře a bude to opět v dresu s olejovou kapkou! Perry si Edmonton oblíbil a Edmonton si oblíbil Perryho… Perry se s Edmontonem dostal už s pátým týmem za který hrál do finále Stanley Cupu. Zlí jazykové tvrdí, že angažováním Perryho nechceme Stanley Cup, protože je prokletý. :o)

Connor Brown – 1 rok, 1 mil.dol.

Samozřejmě jeho bonus nám bude odečítat 3,25 mil.dol. z platového stropu, ale to jde za Hollandem, nikoliv za Brownem. Brown se po těžkém zranění a operaci velmi dlouho dostával do tempa, ale když se do něj dostal, ukázal, že je velmi, ale opravdu velmi kvalitním hráčem! V play off hodně vyrostl a i on je de facto alternativou do top-six – pokud bude zdravý. Hodně dobrý podpis. Hlavně ať se mu vyhýbají zranění. Good luck Brownie!

Ostatně Brown před pár dny do médií: „Tady chci být. Moje srdce je zde.“ Správnej kluk!

James Hamblin – 2 roky, 775 000 dol., dvoucestná smlouva.

Tento rodák z Edmontonu a neúnavný dříč v uplynulé sezóně v NHL debutoval a za Oilers odehrál 31 zápasů. V kabině i mezi trenéry byl velmi oblíben pro svoji poctivou povahu a buldočí hru, kdy na ledě nevypustil ani vteřinu. Hamblin se do Áčka určitě podívá.

Noah Philp – 1 rok, 775 000 dol., dvoucetná smlouva

Další překvapení. Nedraftovaný, ale talentovaný útočník Philp se ještě do NHL nepodíval a když se mu začalo v AHL dařit, potkaly ho osobní problémy, kvůli nimž předčasně původně ukončil kariéru. Teď se ale po jednoleté odmlce vrací k hokeji a Oilers mu opět dávají šanci. 🍀

Noel Hoefenmayer – 1 rok, 775 000 dol., dvoucetný smlouva

Tento kanadský ofenzivní obránce se do NHL ještě nepodíval, ale je to solidní jistota pro Bakersfield a v případě potřeby záloha pro první tým. Už loni se počítalo s tím, že do NHL nakoukne.

Bohužel se již nejspíš nedostane na Sama Gagnera, který sice podával standardní výkony, ale trenér ho evidentně moc nemusel. Gagner tak v Edmontonu skončí i ve svém třetím stintu.

Gags si to ale užil. Před pár dny připích příspěvek na svůj Instagram:

ODCHODY:

Warren Foegele – 3 roky, 3,5 mil.dol., Los Angeles Kings

Vincent Desharnais – 2 roky, 2 mil.dol., Vancouver Canucks – tohle bude ještě zajímavé… :o)

Sam Carrick – 3 roky, 1 mil.dol., New York Rangers

Jack Campbell, vykoupení ze smlouvy, následně podpis – 1 rok, 775 000 dol., dvoucestná smlouva, Detroit Red Wings.

U Campbella opět připomenu jeho výkup ze smlouvy a co nás to bude stát:

Z platového stropu se pokuta bude odečítat až do roku 2030.

Rozpočítáno by to mělo být takto:

2025 – 1,1 mil.dol.

2026 – 2,3 mil.dol.

2027 – 2,6 mil.dol.

2028 – 1,5 mil.dol.

2029 – 1,5 mil.dol.

2030 – 1,5 mil.dol.

Tak. Fakt je ten, že tým je sice skvěle postavený, ale není schopen provozu. :o) Proč? Protože těmito nákupy jsme překročili platový strop. Nyní jsme přes něco kolem 2,5 mil.dol. To vypadá jako pakatel, že? Jenže, ještě musíme podepsat tři hráče – Dylana Hollowaye, Philipa Broberga a Raphaela Lavoie. Ti všichni ale již obrželi kvalifikační nabídky a jejich podpis je de facto již jen formalitou. U Lavoieho to bude v klidu, protože zcela jistě začne v Bakersfieldu. Broberg a Holloway dohromady nepřekročí hranici 2 miliony dolarů. Tito tři ale nehrajou v dalším pohybu platového stropu roli, s těmi se jistojistě počítá.

Ta je zcela jinde. Někdo musí z kola ven!

Je pravděpodobné, že Evander Kane konečně půjde na operaci kýly, se kterou laboroval téměř celou sezónu. Hodně se mluvilo i o jeho výměně. Není pravděpodobné, že vzhledem k jeho zdravotnímu stavu se ostatní týmy pohrnou do jeho získání. Kane tedy pravděpodobně v Edmontonu zůstane. Pokud se podrobí operaci a bude zařazen na listinu dlouhodobě zraněných hráčů LTIR, dále to bude rébus. Jak dlouho mu bude trvat rekonvalescence a jaké jsou scénáře k tomu, aby se Kane poté mohl vrátit? Tuto variantu Jeff Jackson s týmem jistě probíral a nějaký scénář musí být na stole, o tom není pochyb.

Jeff Jackson k tomu zatím řekl: „Teď procházíme procesem, abychom zjistili, co musíme udělat. Dostává tu nejlepší péči od našich lékařů a my se s Evanderem a jeho agentem poradíme. Zatím se nic neplánuje a jako první věc je na programu konzultace s odborníkem. Je na naší soupisce a na čepici a my se musíme především postarat o jeho zdraví, abychom se ujistili, že je opravdu zdravý.“

Kane má smlouvu ještě na 2 roky na 5,125 mil.dol. To na uvolnění stropu stačí…. Ale co pak…

Já bych to viděl takto – Kane bude zapsán na LTIR a my budeme moct vlétnout za Stanley Cupem! :o) Ale dále budou vyměněni ještě jeden nebo dva hráči, kteří uvolní strop a možná, že ne celý. Ale to zatím vzhledem ke Kaneově zařazení na LTIR nebude zatím tak vadit. No a až se Kane bude moct vrátit, pak se bude muset udělat nějaký další pohyb.

Vzhledem k tomu, jak nyní vypadá obrana, tak právě odsud se někdo bude pakovat zcela určitě. Mohl by to být Cody Ceci. Ten má smlouvu ještě na rok na 3,25.mil.dol. Pokud by Ceci odešel, pak by po Kaneově návratu stačilo něco přes milion dolarů a s tím už by se dalo lépe pracovat. Ale jak toto dopadne, těžko říci…

Samozřejmě toto vše by bylo zbytečné, kdyby byl vykoupen ze smlouvy šotek Darnell Nurse, který má za sebou další tragickou sezónu. Těžko říci jak dlouho tohoto hráče ještě budeme v týmu trpět. Nepochybuji, že Nurse je jistě dobrý člověk, jeden z vůdců kabiny i angažovaný člověk v edmontonské komunitě, charitě atd. Ale nesmí to být na úkor hry. Při tom všem co jsem vyjmenoval se někdy u někoho jistě dá přivřít očko, ale u Nurseho by člověk už musel oslepnout. Nurse svými hrubými chybami opět ovlivnil několik zápasů a někdy to už nejsou ani chyby. To je naprostá netečnost a neumětelství. Je zřejmé jen na pouhý pohled, jak je Nurse za ostatními hráči pozadu. A je smutné, že jeho smlouva přes 9 milionů dolarů by „nakrmila“ 9 levných hráčů!!!

No nic.

Tak, jak by mohla vypadat sestava?

Holloway – McDavid – Hyman

J.Skinner – Draisaitl – Arvidsson

Henrique – Nugent-Hopkins – C.Brown

Janmark – McLeod – Perry

Ryan

Ekholm – Bouchard

Nurse – Broberg

Kulak – J.Brown

Stecher

S.Skinner

Pickard

S tím, že jsem opravdu zvědavý, jak trenéři poskládají opravdu nabitou sestavu a hlavně jaký prostor dostane poslední dobou vynikající Holloway.

Tak co na to říkáte? Některé týmy také pěkně posilovali, například Nashville, který ulovil Stamkose a Marchessaulta. Nicméně myslím, že my jsme získali tak akorát, co je potřeba. Jaký to rozdíl v přístupu Jeffa Jacksona oproti váhavému Hollandovi, kterému vše trvalo hrozně dlouho a změny a podpisy pro něj byly nejspíš obtěžováním. Abych mu nekřivdil, i on udělal za těch 5 let působení v Edmontonu udělal mnoho skvělých podpisů. Vše bylo ale vždy na dlouhé lokte a bylo toho moc málo…

Teď budeme ještě čekat, jak se vyvrbí situace kolem křesla generálního manažera. Na Kenem Hollandem uvolněné křeslo se údajně hlásí Stan Bowman.

Nad ním i slavným trenérem Joelem Quennevillem se nyní ve vedení NHL slitovali a oba již mají opět povoleno pracovat.

Faktem je, že Stan Bowman s Chicagem Blackhawks získal tři Stanley Cupy. To mu nikdo nemůže odpárat a je to úctyhodná bilance! Stejně tak ale i několik kontroverzních přestupů jako třeba odchod Artěmije Panarina do Columbusu prakticky za pakatel. Ale těch přešlapů bylo více… Na cti Bowmanovi nepřispívá ani onen skandál, kvůli kterému Bowman musel opustit své teplé místečko v organizaci Blackhawks. Šlo o zatajení sexuálního zneužívání zaměstnanecem klubu spáchaném na hráči Kyleu Beachovi. Zatajení tohoto činu údajně vedlo k tomu, že onen zaměstněnec v této činnosti pokračoval.

Takže, Stan Bowman je jistě úspěšný GM, ale s pošramocenou pověstí. Bude Jeff Jackson jeho angažováním riskovat pověst Edmontonu?

Jackson byl na Bowmana dotázán novináři, ale zatím na to údajně neměl čas: „Abych byl upřímný, byl jsem tak zaneprázdněný, že ano, slyšel jsem o tom, ale až když jsme dokončili nějaké věci, které jsme se snažili udělat, takže jsem o tom moc ani nepřemýšlel. Stan je evidentně dlouholetým a úspěšným GM a NHL ty chlapy vrátila zase zpět. Trochu mi to tady vše lítá kvůli novému rozpisu, draftu a trhu s volnými hráči, takže abych byl upřímný, o ničem z toho jsem ještě nepřemýšlel. Musím se teď na pár dní dekomprinovat a pak se posunout vpřed hledáním nového GM.“

Ale jen tak mimochodem – víte proč se Stan Bowman jmenuje právě takto? Jeho otec, nejslavnější trenér NHL Scotty Bowman ho pojmenoval po Stanley Cupu. :o) Scotty Bowman totiž v roce 1951 jen měsíc předtím, než se malý Stan narodil, vyhrál s Montrealem Stanley Cup!

Inu, i takto se dá vyjít slavnému poháru vstříc… :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *