Naftaři sice i ve včerejším zápase byli o body až do posledních vteřin zápasu, avšak zcela vyrovnaný zápas pro sebe tentokrát vybojovali Kačeři z Anaheimu. Ti si tak v přímém souboji se svým divizním rivalem vybojovali nejen dva velmi cenné body, ale též právě o tyto dva získané bodíky odskočili Olejářům v celkové tabulce Pacifické divize a uhájili tak pro sebe druhé místo za San José. Je též nutno brát dále v potaz, že v poměrně vyrovnané Pacifické divizi se rovněž v každém zápase „míchají karty“ pro nasazení jednotlivých týmů pro blížící se play off a tato divizní derby by se mohla zanedlouho opakovat v osmifinálových sériích boje o Stanley cup.

Naftaři, notně povzbuzeni posledními úspěšnými výsledky, když dokázali zvítězit 4x v řadě a rovnoměrně rozdělili „zásluhy“ mezi ve dvou případech drtivou ofenzivu a ve dvou případech neprostupnou defenzivu korunovanou dvěma  shout-outy pro gólmana Cama Talbota v řadě za sebou, nezačal utkání vůbec šťastně, když hned po 23 sekundách hry čelil první přesilové hře domácích. Tuto fázi hry zdárně přestál, poté mu ještě pomohla tyč po ráně Ryana Keslera, aby hned z protiútoku dostal svůj tým po šesti minutách hry do vedení Leon Draisaitl. Domácím se však podařilo bleskově srovnat, když si první slabší chvilku vybral hrdina předchozích zápasů Oilers Cam Talbot. Jeho kouzlo a neprůstřelnost trvající 88 minut a 18 vteřin odčaroval vcelku nenápadnou střelou Patrik Eaves (posledním mužem před ním, který dokázal edmontonského fantoma překonat, byl český útočník David Krejčí). Ovšem za další minutu už skóre vypadalo opět veseleji pro Olejáře, když po nádherné přihrávce Draisaitla Connor McDavid ukázkovým bekhendovým blafákem překonal Jonathana Berniera. Oba elitní forwardi Naftařů si připsali po druhém kanadském bodu večera. Stavidla útočné hry byla otevřena, útok střídal útok, oba gólmani byli stále v plné permanenci. Hokej zkrátka musel diváka bavit. Rovnou půlminutu před koncem první části hry se domácím podařilo po ukázkové spolupráci Rickarda RakellaHampusem Lindholmem stav opět dorovnat.

Svoji druhou slabší chvilku si vybral Talbot hned na začátku druhé třetiny, když propustil za svá záda střelu Joshe Mansona z velmi uctivé vzdálenosti. Domácí se tak poprvé, a žel již definitivně, dostali do vedení. Hosté sice vzápětí dostali možnost zahrát si svoji první přesilovku v utkání, ale naložili s ní prachbídně, čímž vcelku předznamenali následné dění na ledové ploše. Domácí od této chvíle začali zápas kontrolovat, a ačkoliv vedli, byli nebezpečnějším týmem právě oni. Za svoji aktivitu byli odměněni krátce poté, co se zápas přehoupl do své druhé poloviny. Ačkoliv se Rickard Rakell pustil do zdánlivě bláhového boje proti trojici hostujících bránících hráčů, dokázal si přehodit touš z bekhendu na forhend a ukončil tak Talbotovo působení v brance Oilers. Ten se po čtyřech obdržených gólech rozjel na vlastní střídačku a nahradil jej Laurent Brossoit. Ten musel vzápětí čelit hned dvěma oslabením svého týmu. Branku Naftařů však „zavřel“ a uchránil tak své spoluhráče od další gólové pohromy až do konce třetiny.

Třetí část hry už žádné festival ofenzivních rejdů nepřinesla. Domácí se soustředili na pozornou obranu, vyráželi do rychlých a nebezpečných brejků a udržovali tak gólmanskou dvojku Olejářů stále v pozornosti. Naftaři se sice snažili, hodně vidět bylo opět duo McDavid – Draisaitl, ale žádné obrovské šance si hosté vytvářet nedokázali. Na skóre neměli vliv ani výhody přesilových her. Toto pravidlo padlo až v samotném závěru zápasu. V posledních dvou minutách hry vybojovali Naftaři na domácích hráčích dva fauly. Převahu v poli 5 proti 3 vylepšili ještě odvoláním gólmana. Uzavřeli Ducks v jejich obraném pásmu, vyvinuli obrovský tlak, ale snížení přišlo příliš pozdě. 8 vteřin před závěrečnou sirénou jej obstaral Mark Letestu. Třetí kanadský bod večera si zapsal za asistenci o Art Ross Trophy bojující Connor McDavid a vylepšil se tak již na 85 bodů (26+59). Momentálně je v čele tabulky produktivity o 4 body před Sidney Crosbym. Do konce základní části NHL chybí Naftařům odehrát 9 zápasů, takže není zcela nereálné, aby poprvé od sezony 1995 – 1996 a výkonu Douga Weighta (104 bodů – 25+79) zapsal hráč v dresu Oliers 100 a více bodů. McDavid by tak mohl být 107 borcem, kterému by se to v historii zámořské soutěže podařilo.

 „Všichni víme, jak je tabulka těsná. Byl to důležitý zápas, ale máme mnohem víc důležitých utkání ještě před sebou.“, prohlásil na pozápasové tiskovce dvoubodový Leon Draisaitl.

„Dostali jsme se do dobré dynamiky a herního rytmu, kontrolovali hru, ale vcelku jednoduše jsme z něj vypadli a kontrolu zápasu přišli. Soupeř z toho vytěžil převahu. Ve druhé třetině jsme byli příliš pasivní, nechali se několikrát zbytečně vyloučit a definitivně tak ztratili potřebný rytmus k tomu, abychom dnes uspěli.“, shrnul dění na ledové ploše hlavní kouč Oilers Tod McLellan.  

 

 

Anaheim – EDMONTON 4:3 (2:2,2:0,0:1)

6Draisaitl (Maroon, McDavid), 8. Eaves (Getzlaf, Lindholm), 9. Mc David (Draisaitl, Russell), 19. Lindholm (Rakell, Getzlaf), 22. Manson (Lindholm), 32. Rakell (Getzlaf), 60. Letestu (McDavid, Maroon)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *