Série dvou nejlepších týmů Pacifické divize má zatím poměrně netradiční průběh. Ani jeden tým doposud nedokázal využít výhody domácího ledu, a tudíž se série přesunula do Kalifornie za smírného stavu 2:2. Obzvláště porážka ve druhém domácím zápase Olejáře hodně zabolela. Lehkovážně ztratili ve druhé třetině v prvních dvaceti minutách vybojovaný dvougólový náskok, po náporu a vyrovnání v části třetí přišel tvrdý direkt hned po startu prodloužení. Na čem budou muset Oilers zapracovat, je defenzivní hra, deset inkasovaných branek ve dvou posledních zápasech je zkrátka příliš.

Vedle defenzivy bude potřeba též vymyslet nějaký konkrétní taktický plán, kterak zastavit dvojici Getzlaf – Silfverberg. Zejména prvně jmenovaný kanadský reprezentant a kapitán Ducks zatím prokazuje ve vyřazovacích bojích vynikající formu, je druhým nejproduktivnějším hráčem play off (7+6) hned za ruským bohatýrem ve službách Penguins Jevgenijem Malkinem (4+12). Zejména poslední duel tento urostlý chlapík zcela ovládl, když byl u všech vstřelených branek svého týmu (2+2, +4). Hokej je sice kolektivní sport, ovšem v klíčových chvílích rozhodují osobnosti. Věřme tedy, že Connor McDavid naváže na skvělé výkony v základní části a opět, jako kolikrát už v této sezoně, podrží své spoluhráče a nakopne je opět k vítězným chvílím. Ne, že by nehrál dobře, ale přeci jen se bodově zatím drží trochu v pozadí (4+3). Nejproduktivnějším borcem mezi Olejáři je tak jeho věrný souputník Leon Draisaitl (2+8), jako třetí nejlepší nahrávač vůbec. A je zároveň nejproduktivnějším Olejářem po čtyřech zápasech druhého kola play off.

Pokud lze zatím mluvit o nějakém zklamání v týmu Naftařů, jednoznačně musíme zmínit jméno Jordan Eberle. „Musí přidat,“ zhodnotil naprosto lakonicky jeho zatimní výkony v play off trenér Todd McLellan. Ebs se zatím totiž ani jednou střelecky neprosadil a v deseti doposud odehraných zápasech si připsal pouze dvě gólové asistence, v případě +/- statistiky u něj svítí hrozivá číslice -5. Koneckonců pojďme se na tuto statistiku v případě Edmontonu trochu zaměřit, neboť její bližší prozkoumání leccos napoví. Ve stejné pozici jako Eberle, je kupodivu další zkušený útočník, předsezonní trumf právě pro tehdy případné play off, dělník ledu, Milan Lucic! Pouze o jeden plusový bodík jsou na tom lépe Mark Letestu, a patrně nikoliv překvapivě švédský bek Adam Larsson. Ten se tedy nikoliv opticky, ale též statisticky zatím jeví jako nejslabší článek defenzivy Naftařů, byť je v pozici jednoho ze dvou nejproduktivnějších obránců týmu. Stejnou bodovou (2+2) statistikou se může rovněž pochlubit jeho krajan Oscar Klefbom, ovšem ten má na svém kontě „pouze“ jeden minusový bod. Z obranných dvojic je v plusu zatím jen ta nejméně vytěžovaná Benning – Nurse, shodně +1. Zcela se však zatím vymyká všem Leon Draisaitl, který je po deseti odehraných zápasech na fantastických +8. „Štve mě to. Nikdo není k mé hře kritičtější než já sám. Mým úkolem je dávat góly, ale v posledních zápasech už se asi nedostávám do šancí, to je moment, kdy nad sebou musíte začít opravdu tvrdě přemýšlet,“ řekl ke svému hernímu trápení sám Jordan Eberle.

Pokud zabrousíme trochu do historie, zdá se, že na Oilers dnes čeká vskutku fatální zápas! V historii nastupovali hráči Edmontonu Oilers na led za stavu na zápasy 2-2 v sérii již v deseti případech. Skóre v případě vítězných sérii je pozitivní 7-3, ovšem zde dejme velký pozor…ve všech sedmi sériích, kdy Oilers nakonec vyhráli, vyhráli totiž onen zápas s pořadovým číslem 5, naproti tomu při všech třech ztrátách série, tento zápas prohráli. Je to sice jen statistika, která může být někdy svazující, ovšem v případě dnešního vítězství rovněž též uklidňující. I vzhledem k předchozím zápasům je dnes zkrátka potřeba vyhrát a opět vyhodit Kačery ze sedla.

Naftaři vyrukují na svého soka v kompletním složení (chybí jen dlouhodobě zraněný Pytlick), Ducks je sporná zápasová účast dvojice Kevin Bieksa a Patrick Eaves.

Věřme, že se opět do své excelentní formy vyhecuje Cam Talbot, který si v posledních třech zápasech trochu pošramotil své fantastické statistiky. I jeho příspěvek bude pro dnešní úspěch potřeba!

 

Přepokládaná sestava Kings:

Gibson (Bernier) – Fowler, Vatanen, H. Lindholm, Montour, Theodore, Manson – Rakell, Getzlaf, Perry – Cogliano, Kesler, Silfverberg – N. Ritchie, Vermette, O. Kaše – Wagner, N. Thompson, L. Shaw.

Předpokládaná sestava Oilers:

Talbot (Brossoit) – Klefbom, A. Larsson, Sekera, Russell, Nurse, Benning – Maroon, McDavid, Draisaitl – Lucic, Nugent-Hopkins, Eberle – Kassian, Letestu, Caggiula – Hendricks, Desharnais, Slepyšev.

 

Zápas začíná v Honda Center ve 4:30 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *