Druhý nejhorší tým NHL a mužstvo s aktuálně nejhorší produktivitou celé ligy. Koho by jen před sezonou napadlo, že tahle charakteristika bude na začátku měsíce listopadu pasovat na Edmonton Oilers. Když z posledního utkání proti Detroitu odcházeli hokejisté v oranžových dresech do kabin, na ukazateli skóre svítila v kolonce vstřelených branek velká nula. McDavid, Draisaitl, Lucic, Maroon, Jokinen – co jméno, to ofenzivní klenot a přesto nikdo z nich nedokázal ani jednou dostat kotouč za záda brankáře Petra Mrázka, hájícího svatyni Red Wings. Oilers na ledě více než se soupeřem bojují spíše sami se sebou. A v tomto rozpoložení se nyní svěřenci Todda McLellana vydávají na čtyřzápasový trip po východním pobřeží USA.

První zastávkou bude pro McDavida a spol. Barclays Center v Brooklynu, kde jsou již čtvrtým rokem doma New York Islanders. Dnešní, resp. zítřejší utkání (hraje se ve středu od 1:00 SEČ) bude prvním ze dvou měření sil mezi oběma celky, která jsou v letošním ročníku tradičně v plánu. Odveta je na programu 8. března v Edmontonu. Poslední čtyři sezony si oba soupeři pravidelně připsali ve vzájemných soubojích každý po jedné výhře. Loni nejdříve Oilers přivezli z Big Apple dva body za vítězství na samostatné nájezdy 4:3, zatímco doma Tavaresově družině podlehli 1:4. Edmonton odehrál posledních pět zápasů pod střechou domácího svatostánku, ale místo toho, aby se odrazil směrem k lepším (rozuměj bodově hojnějším) zítřkům, uzmul z možných 10 bodů pouhé 4 bodíky. „Naše hra je ve všem aspektech pomalá. Pomalu bráníme, v oslabeních reagujeme pomalu, u všeho jsme až jako druzí,“ láteřil v neděli nad výkony svého mužstva trenér McLellan. „Musíme hrát rychleji“. V pondělí přesunuli Oilers mladíčka Kailera Yamamota do juniorské WHL k jeho mateřskému klubu Spokane Chiefs, kde mezi svými vrstevníky dokončí letošní sezonu. V devíti odehraných utkáních v prvním mužstvu Edmontonu si připsal do statistik tři gólové asistence a prezentoval se velmi nadějnými výkony. Jeho místo na soupisce by měl zaplnit z Bakersfieldu povolaný útočník Brad Malone.  

Ostrované si v neděli připsali cenný skalp, když na svém ledě porazili obrozené Colorado 6:4. Bývalý kapitán Edmontonu a současný lodivod Islanders Doug Weight postupně svému týmu vštěpuje útočnou ofenzivní taktiku a zdá se, že tato snaha konečně přináší kýžené ovoce. Islanders letos patří k nejlépe střílejícím týmům v soutěži a v průběžném pořadí jim v tomto ukazateli patří celková třetí příčka s průměrem 3,79 vstřelených branek na zápas. Mimo jiné Ostrované už čtyřikrát dokázali v této sezoně nasázet svým soupeřům 6 branek v jednom utkání.

Perličky:

Ryan Nugent – Hopkins je zatím se 6 góly nejlepším střelcem Naftařů. Jeho úspěšnost střelby je slušných 21,4 %

Mathew Barzal, který v barvách Islanders kroutí svou první sezonu v NHL, zaznamenal v neděli proti Avalanche 5 asistencí.

Jordan Eberle a Ryan Strome se poprvé od letní výměny postaví proti svým bývalým zaměstnavatelům.

V brance Edmontonu by se dnes měl znovu představit Cam Talbot, který sice zatím nepodává úplně oslnivé výkony, nicméně jeho z dosavadních neúspěchů Oilers můžeme vinit asi nejméně. Islanders mají na soupisce dva vyrovnané brankáře Thomase Greisse a Jaroslava Haláka. Podstatně lepší čísla zatím vykazuje Halák, ale proti Edmontonu se do domácí branky postaví Němec Greiss. Islanders nemohou v tomto utkání počítat se službami zraněných hráčů Adama Pelecha a Shanea Prince, trenér Naftařů bude v dnešním zápase postrádat pouze dlouhodobě zraněného obránce Andreje Sekeru. Otazník visel rovněž nad startem Antona Slepysheva, ovšem podle posledních informací by se měl ruský forvard objevit na křídle druhé útočné formace Oilers.

Pohled do historie:

V 80. letech zažila NHL dvě neopakovatelné hokejové dynastie. New York Islanders vyhráli Stanley Cup v letech 1980, 1981, 1982 a 1983. V následujícím roce 1984 si ještě Ostrované zahráli finále, kde se ovšem z konečného vítězství radoval tým, který stejnému soupeři podlehl ve finále o rok předtím. Tím klubem byli samozřejmě Edmonton Oilers, kteří dokázali následně zvítězit ve Stanley Cupu celkem pětkrát – v letech 1984, 1985, 1987, 1988 a 1990. S trochou nadsázky by se tedy dalo říci, že 80. léta patřila v NHL výhradně supercelkům Islanders a Oilers. Na prohrané finále s Islanders v roce 1983 často vzpomínal i Wayne Gretzky. Ostrovanům se v úvodním duelu povedlo drtivou ofenzivu Edmontonu na jeho ledě zcela eliminovat. Bylo to poprvé a naposledy v sezoně, kdy hráči Edmontonu vyšli gólově naprázdno. V cestě jim stál toho večera famózní gólman Billy Smith.

Uzavřeli nás v defenzivě. Když už jsme je zlomili, Smith pokaždé předvedl důležitý zákrok,“ ohlíží se zpětně Gretzky. „Billy hrál fantasticky, obzvlášť v prvním zápase. Kdyby nebylo Billyho, pravděpodobně bychom ho nevyhráli,“ myslí si Morrow.

Boji zocelení Ostrované si s edmontonskými bažanty pohráli ve čtyřech duelech. Olejáři netušili, jaké sebeobětování cesta za Stanley Cupem nese. „Procházeli jsme kolem jejich šatny a viděli jsme, že byli příliš zničení na to, aby si vítězství opravdu vychutnali. My jsme si z bojů neodnesli žádné šrámy. Hráče Islanders jsme hodně respektovali a naučili jsme se od nich, že se musíte posunout o úroveň výš, chcete-li vyhrát Stanley Cup. To jsme udělali. Poučili jsme se z toho a oceňujeme Islanders za to, že nás naučili, o čem play off je a jak těžké je uspět,“ vyzdvihuje význam Ostrovanů pro Edmonton Gretzky. (zdroj: nhlnews.cz)

Tip redaktora:

Domácí Islanders budou v utkání papírovým favoritem, o tom nemůže být pochyb. Podle mého názoru ovšem fakt, že Oilers opustili mrazivou Albertu, může být jedině ku prospěchu věci. Hráči Edmontonu jsou evidentně pod velkým psychickým tlakem, kdy se tak úplně nedokázali zatím vyrovnat s rolí jednoho z favoritů soutěže. Na cizích stadionech z nich míra očekávání může paradoxně opadnout a mohou hrát poněkud uvolněněji. Tipuji, že dnešní utkání skončí remízou 3:3 a v prodloužení se budou radovat Ostrované.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *