Naftaři dnes ukončí svoji sérii venkovních zápasů, v nichž zatím vytěžili dvě výhry v prodloužení nad Devils a Islanders. Včera naopak nestačili na druhý newyorský celek a podlehli Rangers 2:4. Po rychlém přesunu z území „Big Apple“ do hlavního města USA se dnes v noci od 1:00 SEČ utkají s tamními Capitals. A rozhodně mají svému soupeři co vracet. Před 14 dny podlehli Washingtonu doma 2:5, a to po velmi rozpačitém a nemastném neslaném výkonu. Od té doby sice uplynulo v řece Potomac hodně vody, avšak Naftaři stále ještě nejsou tím týmem, kterým by chtěli a měli být. I tak se snad zdá, že to nejhorší mají již za sebou a budou snad kontinuálně tabulkou stoupat výš a výš.  

New Yersey Devils, NY Islanders, NY Rangers a Washington Capitals. Čtyři zápasy na východním prostředí proti jmenovaným týmům a kdo by byl před sezonou řekl, že proti Capitals se bude jednat a zápas proti tabulkově nejhůře postavenému protivníkovi! Ovšem pohled na tabulku východní konference je zatím pro Washington neúprosný. Byť nepředvádějí úplně špatné výkony, o čemž se naposledy v sobotu přesvědčili obhájci Stanley Cupu Pittsburgh Penguins (odvezli si porážku 1:4), výsledkově jsou doslova jako na houpačce. A tento fakt zatím stačí na „východě“ pouze na devátou příčku, byť se ztrátou pouhého bodíku na poslední postupové místo, které právě díky výhře nad Oilers pro sebe uzmuli Newyorští Jezdci. Do jiného světla však staví jejich bodový zisk rozdělení týmů z východu do jednotlivých divizí. V té své, Metropolitní, je totiž Washington až na šestém místě.

V zápase proti Pittsburghu se nevšedního zápisu do historie dočkal osmadvacetiletý kanadský reprezentační gólman a jednička Capitals Brandon Holtby. V sobotu totiž vychytal již svou 200 výhru v NHL a na tento počet potřeboval pouhých 319 zápasů. Lepší v tomto ohledu byl jen legendární gólman Montrealu Canadians Ken Dryden, který svému týmu dopomohl v sedmdesátých letech k zisku plných šesti Stanley Cupů a na stejnou metu potřeboval o deset zápasů méně. Mimochodem, Holtby nastoupil letos k dvanácti utkáním, z nichž bylo devět vítězných, s úspěšností zákroků 92,43% a průměrem 2,47 branky na zápas.

Dnes mu bude na druhé straně kluziště s největší pravděpodobností čelit dvojka Edmontonu Laurent Brossoit. Ten chytal zatím v letošní sezoně pouze 3x, ani jednou nevyhrál a jeho čísla rozhodně nejsou nijak oslnivá, 3,65, 85,42%. Ovšem ve dvou zápasech ve dvou dnech, navíc v tak nabitém programu, který nyní Oilers mají nelze jinak, než nechat Talbota trochu vydechnout. Nezbývá tedy než doufat, že ten dnešní večer bude pro Laurenta ten, kdy jej políbí šťastná hokejová hvězda a s ním i celý tým Olejářů.

 

Vyrovnaný zápas s Rangers nakonec rozhodly standardní situace. Po jistém zlepšení hry v oslabení právě v této herní variantě Naftaři na ladě Madison Square Garden opět selhali. Ze tří oslabení ubránili jen jedno a jsou v tomto ohledu stále nejhorší v celé soutěži. Jejich úspěšnost se již propadla pod hranici sedmdesáti procent na hodně špatných 69,8%. Při pohledu na útočnou sílu dnešního soupeře to nevěstí vůbec nic dobrého. Navíc je potřeba ještě zdůraznit, že obě kritická vyloučení ve druhé třetině včerejšího zápasu byla naprosto zbytečná. Vedle samotného bránění přesilovek soupeře je tak potřeba se rovněž zaměřit na samotnou disciplínu týmu a rozhodně se vyhýbat zbytečným trestům. V případě přesilovek je od posledního zápasu proti Washingtonu a trochu veseleji, Olejáři se trochu posunuli výše, byť 27. místo v pořadí využívání přesilovek není taktéž úplně na zpuštění oslavných fanfár. Byť v posledním zápase Naftaři využili jednu přesilovku ze dvou nabídnutých, tj. de facto 50%, celkově mají zatím bilanci „pouhých“ 14, 9%.

 

 

Na marodce zatím stále zůstává Andrej Sekera, což znamená, že nejvytěžovanějším bekem týmu je švédský zadák Oscar Klefbom, který tráví na ledové ploše průměrně 23:53 herního času (je však společně a Markem Letestu nejhorší ve statistice +/-, -8). A byť se v poslední době hra zadních řad Olejářů trochu zvedá, návrat kapitána slovenské hokejové reprezentace a jeho herní přínos by měl být opravdu zlomovým. Zkrátka a jednoduše defenzivě Oilers, a to ve všech spektrech činnosti, stále ještě něco chybí. Vedle Andreje Sekery dnes jistě nenastoupí ani Drake Caggiula a na listinu zraněných hráčů byl zapsán rovněž Anton Slepyšev.

Poprvé zasáhl do hry v sestavě prvního týmu včera finský super talent Jesse Puljujärvi. Na křídle druhé formace nahradil právě čerstvě zraněného Slepyševa a hned se zapsal mezi střelce. A celkově si nevedl úplně špatně, takže i u vědomí toho, že třetí ani čtvrtá formace se stále ne a ne chytit, dá se čekat, že svoji příležitost jistě dostane a bude jen na něm, jak se mu ji podaří uchopit.

Nejproduktivnějším borcem mezi Naftaři stálé zůstává jejich kapitán Connor McDavid (7+12), což pro něj značí celkovou 19. příčku. Vzhledem k tomu, jak zatím v NHL řádí duo Bolts Stamkos – Kučerov, nezdá se zatím příliš pravděpodobné, že by reálně mohl pomýšlet na obhajobu Art Ross Trophy. První centr Oilers je zároveň nejlepším střelcem týmu, což v případě vstřelených sedmi branek jistě není pro ofenzivu Edmontonu žádné excelentní vysvědčení. Druhé místo v klubové produktivitě patří Ryanu Nugentu-Hopkinsovi a třetí je již se stejným počtem kanadských bodů (12) Leon Draisaitl.
Kapitán Capitals Alex Ovečkin (13+6) zase vede tabulku produktivity Washingtonu. V celkovém pořadí ligy je mezi 728 borci, kteří do letošního ročníku NHL zatím zasáhli, celkově 15, ovšem ve své elitní disciplíně, což je střílení branek, je zatím celkově třetí, když vstřelil stejně branek jako druhý Tavares. Má tak na kontě stejně bodů jako Connor McDavid a rovněž druhý muž pořadí produktivity Washingtonu a Ovečkinův krajan Jevgenij Kuzněcov (3+16). Na sedmém místě pak najdeme českého talentovaného útočníka Jakuba Vránu (4+3).

Byť Olejáři vyhráli dva ze tří posledních zápasů, stále to nestačí na zásadní posun v tabulce západní konference. Na postup nyní chybí 5 bodů, na třetí Vegas 8, což zdánlivě není mnoho, ovšem je potřeba pravidelně bodovat a kousek po kousku ztrátu, již Edmonton po velmi nepřesvědčivých výkonech na začátku sezony nabral, pomalinku stahovat.

V loňské sezoně platilo ve vzájemných zápasech pravidlo můj dům, můj hrad. Doma Edmonton vyhrál 4:1, venku tratil 1:2. Letos Capitals dobili led svého kanadského soupeře 5:2, přejme si tak, nechť platí přímá úměra a vezeme dnes z východního pobřeží USA dva body za výhru o třeba byť jen o gól

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *