V těchto dnech hrajeme důležité zápasy proti soupeřům ze Západní konference. Takových bude hned jedenáct za sebou. Ten první, hrající se v úterý v San Jose jsme zvládli s přehledem. Dnešní zápas v Los Angeles bude druhý z pěti po sobě se hrajících venkovních zápasech.

Náš dnešní soupeř, Los Angeles Kings de facto pokračují tam, kde skončili loni, jen s tím rozdílem, že vyměnili management a mysleli si, že tím se věci dají do pořádku. Jenže chyba lávky. Kings jsou na tom velmi podobně jako loni. To skončili na posledním místě Západní konference a předposlední v celé NHL, přičemž horší už byla jen Ottawa. Jenže aby přišlo nějaké posílení? Ale kdeže, spíše naopak. Když byli ještě v průběhu sezóny vyměněni hráči jako Jake Muzzin nebo Nate Thompson, mnozí si asi říkali (a já mezi nimi) – ano, zřejmě na to chtějí jít jinak a tak musejí někoho prostě pustit. Jenže tady se nezdá, že by se měli někam posunout. Kromě podpisů několika hráčů z Evropy podepsali jen Bena Huttona, Maria Kempeho a Martina Frka a Joakima Ryana. To jsou ta “nejzvučnější“ jména (…). A evropští hráči stejně nakonec zůstali buď ve svých klubech nebo hrají na farmě v Ontariu, včetně Frka. Pár hráčů navíc ještě odešlo, včetně veterána Diona Phaneufa, který stále ještě nikde nehraje a je veden jako volný hráč.

Strategie v druhé půli sezóny vypadala docela jasně – útok na hvězdy draftu Jacka Hughese nebo Kaapa Kakka. To se ale nepovedlo, Kings neměli štěstí při losu a i když se plácali u samého dna, na draftu 2019 vybírali až jako pátí. Vybrali si mladého Američana Alexe Turcotta, který je ale stále ještě na univerzitě ve Wisconsinu. Bylo asi jasné, že u týmu nebude pokračovat trenér Willie Desjardins, který převzal tým LA v průběhu minulé sezóny po předčasně odvolaném Johnu Stevensovi. Desjardins měl údajně problémy s několika hráči a tak byl asi logicky odejit i s některými asistenty. V týmu zůstal pouze Němec Marco Sturm, který u Kings začíná druhou sezónu a dále pak edmontonská legenda Bill Ranford, který v Los Angeles jako trenér brankářů kroutí již 14 sezónu! Tým převzal nový trenér, náš starý známý Todd McLellan, který byl bez práce již od listopadu 2018, kdy skončil v Edmontonu. Ten se proti týmu, kde trénoval necelé 4 sezóny postaví od té doby podruhé. A spolu s ním i jeho asistent Trent Yawney, který v Edmontonu strávil jako jeho asistent minulou sezónu a kde narozdíl od McLellana dokončil ročník po boku Kena Hitchcocka. Toto duo se tedy postaví proti většině bývalých svěřenců, protože i v Edmontonu těch změn neproběhlo moc. McLellan má smůlu, protože přestoupil v podstatě z bláta do louže a šedin na jeho hlavě ještě přibylo, protože v Los Angeles je špatně snad všechno a nebudeme si nalhávat, že se to dalo čekat vzhledem k tomu, co jsem psal výše.

Tým je pořád stejný, jejich hokej je pomalý. Těžko se na něm navíc hledá nějaký styl nebo progres, protože nehrají ani tvrdě, ani rychle, je to nemastné neslané. Staví se stále na hráčích jako Jeff Carter, Dustin Brown, Tyler Toffoli nebo Jonathan Quick. Dlouholetá jednička Kings měl hrůznou již minulou sezónu, kdy s úspěšností zásahů 0.888 % byl jedním z nejhorších brankářů celé NHL. Dlouho se mluvilo o jeho výměně do jiného klubu, ale nakonec k tomu nedošlo. Quick je tak i letos stále jedničkou svého týmu a je na tom prakticky stejně, jen ještě o trošku húře (0.878 %). Jeho náhradník Jack Campbell ale na tom není o moc lépe (0.886 %). Drew Doughty, vítěz Norris Trophy z roku 2016 končil loňskou sezónu s hrozivými 34 zápornými body. Nyní jich má 8, což je po Ilyu Kovalchukovi druhé nejhorší místo v týmu.

Apropos Kovalchuk… Ten před pár dny – 13.listopadu opustil tým a zatím se neví co se s ním bude dít. To je také smutný příběh. Kovalchuk se do NHL vrátil loni po 5 letech v KHL, kam “utekl“ z New Jersey, kde měl smlouvu až do roku 2025! Tento kontrakt byl v roce 2013 ale zrušen z důvodu porušení smlouvy. Kovalchukovi se ale po NHL zastesklo a v roce 2018 podepsal nový tříletý kontrakt v LA s velmi podobnou částkou, kterou ročně vyinkasuje (předtím 6,666 mil. Dolarů, nyní 6 250 mil.dolarů). Ani ten nejspíš nedokončí. Ještě k němu dodám nějaká čísla. Loni v 64 zápasech zaznamenal 16+18, letos v 17 zápasech 3+6. Jestli jeho kroky budou nadále opět směřovat do Ruska, nebo se s kariérou rozloučí úplně, to se myslím ukáže brzy.

Abych na Kings našel něco pozitivního, tak mezi 13 a 16 listopadem, kdy hráli 3 domácí zápasy s Minnesotou, Detroitem a Vegas vyhráli. Pak ale opět přišla prohra v Arizoně…

Todd McLellan bude postrádat zraněné obránce Kurtise MacDemida a Dereka Forborta a útočníka Trevora Lewise. Jack Campbell chytal v Arizoně a inkasoval 3 góly, dnes bude proti Edmontonu v brance opět jednička týmu Jonathan Quick.

Zajímavá je vzájemná bilance obou dnešních soupeřů. V posledních 6 zápasech vyhrál vždycky domácí tým, z toho čtyřikrát to byl Edmonton. Ale když půjdu ještě dál, tak od začátku roku 2016 až dodnes spolu oba týmy hráli 17 zápasů a z toho se jedn dvakrát radovali hosté, každý tým jednou, jinak 15 výher domácího celku!!! Edmonton 8, Los Angeles 7. Toto schizma by bylo fajn opět jednou prolomit, co říkáte? Jinak oba soupeři z Pacifické divize spolu v sezóně hrají tradičně 4 zápasy. Poslední dva zápasy, které proti sobě sehrály byly bohaté na góly. V posledním střetnutí minulé sezóny, které se hrálo v březnu Oilers na vlastním ledě vyhráli 8:4, přičemž padly rovnou dva hattricky, které vsítili Nugent-HopkinsDraisaitlem. Jonathan Quick byl tehdy střídán hned po první třetině, kde schytal rovnou 5 gólů. V úplně posledním střetnutí, ale prvním vzájemném v právě probíhající sezóně, které se hrálo hned zkraje nového ročníku jsme po divoké přestřelce zvítězili 6:5, 2 góly vstřelil James Neal a Connor McDavid zaznamenal 4 body za gól a 3 asistence.

Edmonton a St.Louis se spolu vyhřívají na špici Západní konference a na samotném vrcholu se pořád dokola neustále střídají. St.Louis Blues po 3 prohrách za sebou konečně zase zabrali a dokázali v úterý vyhrát na ledě Tampy 3:1. Naopak Los Angeles je opět poslední, protože Minnesota dokázala v úterý zvítězit na ledě Buffala a odpoutala se ode dna. Trenér Dave Tippett v San Jose opět trochu zamíchal sestavou, když přesunul stále se zlepšujícího Jujhara Khairu do druhé formace k Nugentu-Hopkinsovi a Nealovi. Khaira v předposledním zápase proti Dallasu vstřelil 2 góly a v San Jose přidal další. S týmem je zatím stále nadějný bek Caleb Jones, který jde ve stopách svého staršho bratra Setha a sbírá ostruhy. Dnes by ale měl zůstat jen mezi náhradníky, protože po dlouhé absenci se do sestavy vrací Adam Larsson, který se zranil hned v úvodním zápase sezóny proti Vancouveru. V San Jose se zápas povedl hned několika hráčům. Svůj první gól v dresu Edmontonu konečně vstřelil Markus Granlund. Po 2 gólech zaznamenal první asistenci v NHL Gaetan Haas. James Neal vstřelil svoji 13 branku v sezóně. Svoji 5 branku v posledních 5 zápasech a celkově 7 vstřelil Zack Kassian. Ten je s 16 body spolu s Jamesem Nealem na 4 až 5 místě klubové produktivity za triem McDavid, Draisaitl, Klefbom. Kassian je s 11 plusovými body nejlepším hráčem v této statistice a vévodí také statistice trestných minut v Edmontonu (23 min).

Smrtící duo DraisaitlMcDavid válcuje suverénně celou ligu a nadále nestačí udivovat. Draisaitl zaznamenal 16+28, McDavid 15+28. Neskutečné. Z 23 zápasů mají 44 a 43 bodů. Tímto stylem by na konci sezóny měli okolo 150 bodů, což je asi nepravděpodobné, ale toto se říkalo i před 10 zápasy a oni stále nepolevují. Když jsem se tohoto tématu ale dotkl, pojďme se na lídry kanadského bodování podívat několik let zpět a zaměřím se na stobodovou hranici produktivity. Řekněme že začnu sezónou 2005/06, která byla první po celoroční výluce v roce 2005. Musel jsem zajít až takhle daleko, protože je zajímavé, jakou má produktivita od té doby sestupnou tendenci. Tak tedy, stovku překročilo (sestupně podle pořadí):

2005/06 – 7 hráčů – Thornton, Jágr, Ovechkin, Heatley, Alfredsson, Crosby, Staal.

2006/07 – 7 hráčů – Crosby, Thornton, Lecavalier, Heatley, St.Louis. Hossa, Sakic.

2007/08 – 2 hráči – Ovechkin, Malkin.

2008/09 – 3 hráči – Malkin, Ovechkin, Crosby.

2009/10 – 4 hráči – Henrik Sedin, Crosby, Ovechkin, Backstrom.

2010/11 – 1 hráč – Daniel Sedin.

2011/12 – 1 hráč – Malkin.

2012/13 – NIKDO – vzhledem k výluce se hrálo pouze 48 zápasů. Vítezem bodování se stal s 60 body Martin St.Louis.

2013/14 – 1 hráč – Crosby.

2014/15 – NIKDO – vítězem bodování se stal s 87 body Jamie Benn.

2015/16 – 1 hráč – Patrick Kane.

2016/17 – 1 hráč – McDavid.

2017/18 – 3 hráči – McDavid, Giroux, Kucherov.

2018/19 – 6 hráčů – Kucherov, McDavid, P.Kane, Draisaitl, Marchand, Crosby.

Jak vidíte, tak to šlo postupně dolů a dolů, aby se poslední dvě sezóny začalo zase blýskat na lepší a produktivnější časy. Loni už to byl vyloženě souboj titánů, kdy se KucherovMcDavidem dlouho přetahovali o čelo, ale Kucherov nakonec utekl docela výrazně a zaznamenal parádních 128 bodů, zatímco McDavid jich měl 116. Draisaitl na čtvrtém místě 105 bodů. Nikita Kucherov v této sezóně zaznamenal nejvíc bodů od sezóny 1998/99, kdy kanadské bodování vyhrál Jaromír Jágr se 127 body. DraisaitlMcDavidem letos mají rozeběhnuto na 150-160 bodů, což je hranice, kde se naposledy pohybovala jiná dvojice z jednoho klubu a sice Mario Lemieux (161 bodů) a Jaromír Jágr (149 bodů) z Pittsburghu. Draisaitl s McDavidem tedy nyní dávají vzpomenout na kousky dávno minulé a my jsme samozřejmě rádi, že to je právě v našem klubu. Nedovedu si ani představit, jak by to vypadalo, kdyby se jeden z nich nyní zranil.

Draisaitl má nyní sérii 13 zápasů za sebou, ve kterých bodoval. V posledních 5 zápasech zaznamenal 14 bodů. McDavid má sérii 8 zápasů za sebou kdy bodoval. V posledních 5 zápasech zaznamenal 16 bodů. Oscar Klefbom ve stejném počtu zápasů zaznamenal 8 bodů, Zack Kassian 6 bodů.

Trocha statistik. Oilers zatím na brankáře souoeře vypáli 666 (the number of the beast – pozn.red.) střel, což je řadí na 8. místo v Západní konferenci a 18. místo v lize. Celý tým rozdal 377 hitů, což je 16,4 hitu na zápas. Dále 258 bloků. Kings zatím ve 21 zápasech vstřelili 53 gólů, což je něco lehce přes 2 góly na zápas. Kings jsou na předposledním místě v lize v rozdílu mezi vstřelenými a obdrženými góly, což v jejich případě činí -22.

Dnes by tedy měl po dlouhé absenci naskočit Adam Larsson. On sám ke svému návratu říká: „Cítím se dobře, opravdu dobře. Bruslím již dva týdny a jsem opravdu rád, že jsem zpátky.“ Na marodce Oilers nyní po Larssonově návratu zůstává pouze Brandon Manning, který laboruje se zraněním ruky. Naši brankáři se v poslední době začali střídat po 2 zápasech. Zápasy s Dallasem a San Jose odchytal Mikko Koskinen, dnes by tak měl opět dostat příležitost Mike Smith, který naposledy vychytal vítězství s Coloradem hrané před týdnem.

Zápas ve Staples Center v Los Angeles začíná ve 4:30 SEČ. Přímým přenosem ho vysílá také Nova Sport 1. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *