Oilers mají za sebou dvě vydřené výhry z ledu nejhoršího celku NHL Ottawy a nyní míří bojovat o další body do mekky hokejového světa, která se nachází v Montrealu. Oilers sice v současné době nehrají žádný výjimečný hokej, ovšem výsledkově se týmu z Alberty začalo dařit. Z posledních šesti utkání dokázali svěřenci Dave Tippetta vytěžit pět výher a historie se nebude ptát na to, že čtyři z nich byly se slaboučkými Senators. V tabulce Severní divize se Olejáři vyšplhali na průběžnou 3. příčku, z které ztrácí 2 body na svého dnešního soupeře. Situaci ovšem zkresluje počet odehraných utkání, protože Edmonton má na svém kontě v průměru o 2 – 3 zápasy více než jeho přímí konkurenti v tabulce.

Zápas s Canadiens slibuje bitvu o každý centimetr ledu.

McDavid a spol. načnou v Montrealu čtvrté utkání na ledě soupeřů v řadě, po prohře v derby s Flames nasledovaly dvě již zmíněná vítězství v hlavním městě Kanady. Canadiens v noci na dnešek prohráli se svým velkým rivalem z Toronta 2:4. Z posledních šesti utkání Montreal ve třech případech odcházel z ledu jako poražený, nicméně i to mu zatím stačí na druhé divizní místo. Naopak v prvních sedmi duelech nové sezony totiž nepoznali červenomodří po 60 minutách hry přemožitele. Klubové bodování Habs vede se ziskem 14 kanadských bodů paradoxně obránce Jeff Petry, mimochodem bývalý hráč Oilers. V rámci bodování beků celé soutěže mu patří parádní druhá příčka. V tomto zápase uvidíme na ledě hned trojici z první desítky nejlépe bodujících obránců NHL. Pátá příčka totiž patří edmontonskému Darnellu Nursemu a osmou pozici zatím okupuje jeho spoluhráč Tysone Barrie. Nejlepšími střelci Montrealu jsou s devíti zásahy Tyler Toffoli a  Josh Anderson. Zatímco nejlépe přihrávajícím mužem je Jonathan Drouin s 10 asistencemi. V brankovišti mají momentálně Canadiens síly rozvrženy na dva silné maskované muže. 8 zápasů odchytal Carey Price, jenž však nevykazuje příliš dobrá čísla. Někdejší vládce zámořských brankovišť v letošní sezoně zatím inkasuje v průměru 2,84 gólů na utkání a jeho procentuální úspěšnost zákroků nepřesáhla hodnotu 90 %. Naopak jeho náhradník Jake Allen, který před sezonou přišel do Montrealu ze St. Louis, pouští průměrně pouhých 1,81 branky na zápas a procentuální úspěšnost zásahů má na vynikající hodnotě 94 %.

Náhradník Jake Allen zatím vykazuje v Montrealu mnohem lepší statistiky než jednička Carey Price

Čtvrteční duel bude v pořadí třetí mezi oběma soupeři v letošní sezoně. Celkem se mezi sebou utkají devětkrát, a pokud by končila základní část nyní, narazily by na sebe oba kluby také v prvním kole play off. První dvě utkání se odehrála v edmontonském Rogers Place a všichni bychom na ně nejraději zapomněli. Dvě porážky se skóre 2:8 hovoří za vše. Jedinými hráči Oilers, kteří dokázali v letošním ročníku proti Canadiens zatím bodovat, jsou Slater Koekkoek, Devin Shore, Tysone Barrie a Connor McDavid. Jak již bylo zmíněno v úvodu článku, Oilers se aktuálně výsledkově zvedají a postupně se dostávají na příčky, které by klubu ze severu Alberty měly zaručit postup do vyřazovacích bojů. Odvrácenou stranou je ovšem neustále rozháraná hra, a to především v defenzivní činnosti. V útoku se tým spoléhá ve většině případů pouze na dvojici McDavid – Draisaitl, což v dlouhodobějším horizontu zkrátka také stačit nemůže. I z toho důvodu bylo paradoxně dobrým zjištěním, že naposledy v Ottawě dokázal tým zvítězit i bez bodového přispění stěžejní dvojice útočných hvězd. Dobrou zprávou pro Oil Country je také skutečnost, že se do akce vrátil brankář Mike Smith. Hned ve svém prvním představení podal vynikající výkon, když za svá záda pustil proti Senators pouze jeden puk a zastavil dalších 29 střel. Je více než nutné, aby se síly v brankovišti rovnoměrně rozložily. Ostatně i Mikko Koskinen ve svém zatím posledním vystoupení podal parádní výkon a tato situace dvou vyrovnaných gólmanů by mohla sedět oběma maskovaným mužům Oilers.

Z marodky se vrátil brankář Mike Smith a hned pomohl svému týmu k výhře v Ottawě.

Zajímavosti:

Connor McDavid v kariéře dosud odehrál proti Canadiens 12 utkání, v kterých zaznamenal 2 branky a 11 přihrávek. Leon Draisaitl stihl proti Habs o jedno utkání více a na svém kontě má 6 branek a 9 asistencí.

Obrance Montrealu Jeff Petry odehrál ve své kariéře 12 zápasů proti Oilers, v kterých zaznamenal dohromady 10 kanadských bodů.

Oilers patří ve využívání přesilových her zatím jedenáctá příčka v NHL. Ve hře v oslabení je to až příčka č. 25. Tým v průměru střílí i inkasuje 3,47 branek na zápas. Oilers jsou tak 7. nejlépe střílejícím mužstvem soutěže a 25. nejhůře bránícím mužstvem.

Oilers v prvních třetinách nastříleli celkem 20 branek, což je v rámci NHL v této dovednosti nejlepší počin.

Obránci Oilers už dohromady vyprodukovali 35 kanadských bodů za 11 gólů a 24 asistencí. Defenzivní vozba Canadiens má zatím na svém kontě o jeden kanadský bodík méně.

Montreal střílí v průměru 3,85 gólů na zápas, což je nejvíce z celé NHL.

Canadiens mají gólově nejplodnější prostřední části hry, v kterých už nasázeli svým soupeřům 20 branek. V této dovednosti se dělí o první příčku s Washingtonem.

Oilers se v dnešním utkání budou muset obejít bez zraněných obránců Oscara Klefboma a Ethana Beara. Na marodku přibyl také útočník Zack Kassian, který se zranil v bitce s Erikem Gudbransonem v prvním utkání s Ottawou. Canadiens mají k dispozici kompletní kádr. O startujících gólmanech a dalších případných aktualitách budeme informovat prostřednictvím našeho facebooku. Utkání začíná v pátek v 1:05 SEČ a přímým přenosem ho odvysílá Nova Sport.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *