Do konce zkrácené základní části je již jen pár zápasů a hráči Edmontonu za to vzali celkem rázně a nechtějí svůj postup do play off nijak zpochybnit. A po Torontu, které si účast v play off zajistilo již dříve, Edmonton je po včerejším vítězném zápase proti Vancouveru druhým potvrzeným v Severní divizi, kdo má již účast jistou.

Ukáže zase McDavid bodový uragán jako v předešlých zápasech?

Situace se ale změnila na třetím a čtvrtém místě. Tam se zdálo, že naším soupeřem bude Winnipeg, jenže v Manitobě se něco pokazilo. Winnipeg prohrál posledních 7 zápasů a situaci si komplikuje. Ale možná jen nechtějí v play off nastoupit proti budoucímu vítězi Stanley Cupu 🙂 Každopádně Montreal, zdánlivě již pevně usazený na čtvrtém místě bude ještě s Winnipegem bojovat o třetí příčku a nasazení proti Edmontonu. Neříkám, že souboj s Winnipegem by se mi nelíbil, je to kanadské derby tak jako tak, ale Montreal by se mi líbil víc. Oba týmy se před blížícím se play off potýkají s problémy. Winnipeg ztratil jednoho ze svých tahounů Nikolaje Ehlerse, pro kterého letošní ročník skončil. Montreal zase přišel o svoji brankářskou jedničku Careyho Price, který utrpěl otřes mozku v zápase s Edmontonem 20. dubna. Tehdy se srazil s Alexem Chiassonem. Price vynechal již 8 zápasů, na play off by ale mohl být k dispozici. Jisté to ale není.

Náš dnešní soupeř Vancouver, ten už jen dohrává. Ano, sice mají vinou Kvidových patálií odehráno jen 46 zápasů, ale to bude asi jen formalita. I kdyby totiž vyhráli všech 10 zápasů, co jim zbývá, nasbírali by 20 bodů. Plus 41, které mají dosud, to je 61 bodů. Winnipeg s Montrealem mají shodně 57 bodů a oba 5 zápasů do konce základní části. Takže to by musel být opravdu mega velký zkrat. Aby to bylo kompletní, tak ještě dodám, že Calgary má 47 a Ottawa 45 bodů. Ottawa má vzhledem k odehranému počtu zápasů již dveře play off definitivně zavřené, u Calgary je to již v oblasti teorie a je to hodně nepravděpodobné. Vancouver přitom ještě zabojovat mohl. Kvůli téměř měsíční covidové pauze nabral velké zápasové manko, ale do kolotoče NHL se ve formě vrátit nedokázal. Posledních 5 zápasů byly samé prohry a ty Vancouveru šance na play off nejspíš zavřely.

Angažmá Bradena Holtbyho zatím ve Vancouveru neprobíhá podle očekávání

Čím to? Vancouver byl před sezónou pasován na černého koně. Mladý a talentovaný tým, který se loni dostal do semifinále Západní konference a kterému se předpovídá zářná budoucnost, byl navíc ještě posílen v brankovišti, když manažerský závod o Bradena Holtbyho vyhrál proti Kenu Hollandovi z Edmontonu Jim Benning z Vancouveru. Jenže Holtby nepředváděl a nepředvádí dobré výkony a tak můžeme být vlastně rádi, že dvouletou smlouvu na 4,3 mil.dolarů platí někdo jiný a to ještě své dvojce. Nám Koskinen s podobnou smlouvou stačí. Teď si vezměte, kdybychom Holtbyho opravdu získali a on chytal, tak jak chytá. Měli bychom Koskinena s Holtbym a díru v bráně. Znouzectnost podpis Mikea Smithe, kterým se jen záplatoval Hollandův neúspěch na brankářském trhu se nakonec ukázal jako velká klika, protože jak víme, Smith je letos fantastický a je jasnou jedničkou Edmontonu.

Vancouver je tedy špatný i s Holtbym i s Thatcherem Demkem, který se stal jedničkou týmu, ale týmu, který je jen stínem toho loňského. I když talent v týmu pořád je. Lídr klubové produktivity Brock Boeser ve 46 zápasech získal 38 bodů. J.T.Miller ve 43 zápasech 36 bodů. Kapitán Bo Horvat ve 46 zápasech 35 bodů. Megatalentovaný Quinn Hughes, starší bratr jedničky draftu 2019 Jacka Hughese ve 46 zápasech 35 bodů. Ale také hrůzostrašných minus 25! V tomto směru je v NHL pátý nejhorší za čtveřicí Dahlin, Eric Staal, Laine, Reinhart. Suverénní lídr této nelichotivé statistiky, jednička draftu 2018 Rasmus Dahlin má minus 37! Ale Buffalo, to je letos opravdu velký zmar a Dahlin tam při té bídě moc neslézá z ledu.

Kapitán Bo Horvat spolu se svými spoluhráči zatím nemají moc důvodů k radosti

Trenér Vancouveru Travis Green dnes bude postrádat Suttera, Roussella, Motteho, Beagla, Baileyho, Pettersona a Virtanena. Posledně jmenovaný nehraje z důvodu vyšetřování obvinění Virtanena ze sexuálního zneužívání. Vancouver Virtanena odstavil na dobu, než bude vše prošetřeno.

V brance Vancouveru dnes bude Thatcher Demko.

Proti Vancouveru nyní odehrajeme dokonce 4 zápasy za sebou. Ten včerejší Edmonton vyhrál přesvědčivě 5:3, když po většinu zápasu byli Oilers lepším týmem a Vancouver tahal za kratší konec. Dva body a také podařený výkon zaznamenal Puljujarvi, který se zlepšuje každým zápasem a nyní ve 49 zápasech zaznamenal 13+10, což není vůbec špatné. Navíc k tomu přidává i výrazně zlepšenou hru, takže uvidíme jak dál. Po Puljujarviho dobré práci před brankou vstřelil druhý gól Edmontonu Tyson Barrie, který je v ligovém bodování obránců na čtvrtém místě za Foxem, Hedmanem a Carlsonem. Poslední dva jsou tradičními stálicemi, ale první místo Adama Foxe z Rangers je velkým překvapením. Fox doposud získal 47 bodů a má 3 body náskok před Hedmanem. Fox má navíc i 21 plusových bodů, což je velmi dobré. Bude to mít ale ještě těžké to udržet, protože Rangers jsou již jistým nepostupujícím a budou již jen dohrávat.

Puljujarviho výkony se postupně zlepšují

Nezastavitelný Connor McDavid opět úřadoval, když zaznamenal 2 góly a 2 asistence a upevnil si první příčku bodování. Nyní má náskok neuvěřitelných 18 bodů před svým kolegou z útoku Draisaitlem, který má dalších 8 bodů na třetího MacKinnona. McDavid má průměr 1.82 bodu na zápas, což je opravdu neuvěřitelné. V posledních 8 zápasech dokázal McDavid zanamenat 22 bodů!

Pěkný gól byl ten čtvrtý, kdy skóroval Dominik Kahun po založení akce Nugentem-Hopkinsem a po pěkné přihrávce Kulikova. Tohle mělo oči.

McDavid zaznamenal 4 body, ale největší slova chvály měl trenér Tippett o jiném hráči, a sice o Nugentu-Hopkinsovi: „Byl vynikající ve všech částech hry. Byl velmi dobrý na vhazováních. Ta lajna (Kahun – RNH – Yamamoto) byla opravdu hodně silná a byla za svoji práci odměněna brankou.“ Čili to vidíte. Ne vždy se skvělá hra dá vyčíslit body. Nugent-Hopkins včera získal jediný bod za asistenci u čtvrtého gólu, přesto byl v očích trenéra hvězdou zápasu on. Pro nás je to ale každopádně dobrá zpráva, že druhá formace bude fungovat aniž by v ní byl jeden z dvojice McDavid – Draisaitl, které se trenér na závěr sezóny – a snad i play off? – rozhodl dát k sobě a udělat opravdu power lajnu. Nicméně – nezapomínejme, že Nugent-Hopkins stále nemá podepsanou smlouvu a zvěsti o jednání mezi ním, jeho agentem a Kenem Hollandem utichly…

Trenér Tippett měl pro Nugenta-Hopkinse (na smímku s Jonesem a Yamamotem) a jeho druhou formaci jen slova chvály

Talentovaný Ryan McLeod včera odehrál svůj pátý zápas v NHL a dosud nebodoval, ale zatím se ještě rozkoukává. I jeho čas na ledě tomu ostatně odpovídá. McLeod možná nebude posledním, kdo si letos připíše debut v NHL. K týmu se po konci švédské Elitserien připojí bek Philip Broberg. Ten je osmičkou draftu 2019 a velký příslib do budoucna. Broberg letos stejně jako loni nastupoval za AIK Skelleftea a zaznamenal 3+10 ve 44 zápasech. V play off ve 12 zápasech nebodoval. Skelleftea vypadla s pozdějším finalistou Rögle (to je ten tým, který má podobné logo jako Edmonton).

Také Edmonton podlehl trendu podepisování talentované ruské brankářské školy. V NHL se to poslední dobou ruskými brankáři opravdu hemží. Například Rangers, Islanders, Wasington,… Edmonton rovněž není pozadu a podepsal vstupní kontrakt s Iljou Konovalovem. Tento 21 letý mladík byl Edmontonem draftován ve 3. kole draftu 2019 z 85. místa a pochází z líhně Jaroslavle. KHL si Konovalov zahrál již v sezóně 2017/18. Od té doby ve čtyřech sezónách zaznamenal průměr zásahů 0.933, 0.930, 0.912 a letos 0.923%. I když letos přišel o pozici jedničky, když ho z ní vytlačil Eddie Pasquale, do té doby odborník na hokej převážně v AHL. Konovalov by ale mohl být příslibem a hlavně náhradou buď za Koskinena, před kterým je poslední rok původně čtyřleté smlouvy.

Ilja Konovalov s Kenem Hollandem na draftu 2019

Předpokládám, že vzhledem k výborným letošním výkonům si novou smlouvu ještě vyslouží veterán Mike Smith, který je jedničkou týmu i ve svých 39 letech. Potom mu ale již bude 40 a buď skončí, nebo může v klubu působit jako mentor. Ať již například Konovalovovi, nebo třeba Stuartu Skinnerovi, který letos podává velice dobré výkony v AHL za Bakersfield.

Skinner byl, jak jsme vás již informovali na FB, vyhlášen nejlepším hráčem AHL měsíce dubna. Bakersfield je nyní na 2. místě Pacifické divize za týmem Henderson Silver Knights. Ti jsou farmou Vegas (Golden Knights, Silver Knights, to nepřišli na nic originálnějšího?? :). Pro fanouška Edmontonu je zajímavostí, že tým Silver Knights trénuje Manny Viveiros, který byl v sezóně 2018/19 v Edmontonu asistentem Todda McLellana. Produktivitu Bakarsfieldu vede se 33 body duo Cooper Marody, Tyler Benson.

Jeden ze dvou lídrů Bakersfieldu Cooper Marody táhne letos Condors k dobrému výsledku

Zpět k Edmontonu. Jak jsem již psal, s Vancouverem se střetneme čtyřikrát za sebou, přičemž první zápas máme za sebou. I dnes se bude hrát ve Vancouveru. Poté bude den pauza a pak ve třech dnech přijde další dvojzápas, ale tentokrát na domácím ledě v Edmontonu. Vzhledem k tomu, že oba týmy již nemají moc o co hrát, nebude to asi mít takový náboj jako obvykle, možná trenér i vyzkouší nějaké hráče ze širšího kádru, kteří s týmem trénují jako členové taxi squadu. Je tam i brankář Alex Stalock, který na svůj debut v dresu Edmontonu stále čeká.

Zraněni jsou obránci Kris Russell a dlouhodobí marodi Koekkoek a Klefbom. Dále útočníci Nygard, Kassian, Haas a Shore. U posledních dvou visí nad startem otazník. Kassian po své dlouhodobé absenci za Edmonton odehrál 15 zápasů a je opět mimo hru, tentokrát již do konce sezóny. Oficiálně je zraněn v dolní části těla. Kassian se ale nedokázal dostat do formy, v oněch 15 zápasech zaznamenal jediný gól, ke kterému přidal asistenci. Celkově ve 217 zápasech letos 2+3., což je velmi tristní na to, že před sezónou podepsal nový čtyřletý kontrakt na 3,2 mil.dolarů ročně. No ale tak to chodí velmi často, to známe.

Zack Kassian se letos potýká jak se zraněními, tak poklesem formy. Nyní již dohrál, příště ho na ledě uvidíme až zase v příští sezoně

Sestava pro dnešní zápas by měla být prakticky totožná. V brance Edmontonu dnes bude stát Mike Smith.

Dnešní zápas v Rogers Aréně v Edmontonu začíná ve 4:00 SEČ a vysílá ho mimo jiné i Nova Sport 1.

Novinky o dalších dvou zápasech přineseme tradičně ve formě krátkých zpráv na FB.

A na závěr malý klip k blížícímu se play off…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *