12 zápasů, 10 proher. To je nyní hořká realita a pokud se něco nezmění, asi se na tom nic moc měnit nebude. Tým totiž evidentně nestíhá a pomůže mu už jedině říznutí do kádru a do lavičky.

Pondělní zápas s Rangers byl pokračováním truchlohry, kterou jsme rozehráli již začátkem prosince. Kdo jste včerejší zápas sledoval, viděli jste vyspělý tým s jasným cílem a strategií v souboji s trpaslíkem, který spoléhá jen na náhodu. Tippett ale stejně po zápase obvinil jen Koskinena, který svojí chybou srazil do té doby podle něj SKVĚLE HRAJÍCÍ TÝM. Mimochodem Koskinen to dnes v médiích Tippettovi vrátil, když prohlásil: „Není pěkné být hozen pod autobus. Musím být lepší, ale dali jsme pouze 7 gólů z mých 6 posledních proher. Já nemůžu dávat góly.“ No, na tom samozřejmě také něco je, o tom nic. Atmosféra se každopádně začíná přiostřovat a nevypadá to moc dobře.

A jestli Tippett viděl, že jsme hráli dobře, já jsem každopádně viděl něco jiného. Koskinen byl samozřejmě důležitým bodem zápasu. Již v 15 vteřině byl vyloučen za zdržování hry a v 6 minutě svojí nepovedenou rozehrávkou za brankou daroval úvodní branku Lafreniérovi. Druhá branka Rangers padla po pomalém rozebrání hráčů, kdy zakončující Goodrow pláchnul Keithovi přímo světelnou rychlostí. Snižující gól na trase Turris, Benson, McLeod byl balzámem na bolavou duši edmontonského fanouška, ale opravdu jen na chvilku. Góly Kreidera a Stromea ve třetí třetině pak definitivně dokonaly dílo zkázy.

Na střely ten rozdíl tak znát není, ale herně to byl rozdíl třídy. Edmonton hrál pomateně, McDavid tak jako už několik zápasů předtím působil otráveným dojmem a Koskinen dokázal, že když se na něj má tým spoléhat, nedokáže si s tím poradit. Tippett to nakonec tedy hodil na něj, ale kdo ho do branky postavil, byl to snad Křemílek? A bylo to snad dřív jiné? A proč je náš nejlepší brankář Skinner na farmě místo v NHL? Tyler Benson přihrával McLeodovi na gól a připsal si první bod v letošní sezóně a druhý celkově, a to ve svém 23 zápase v NHL. Benson asi odehrál nejlepší zápas v dresu Oilers. Ve výborných výkonech pokračuje i McLeod, který si připsal třetí bod v posledních 3 zápasech. Jeho ice-time je ale stejně pořád tristní, stejně jako u Bensona. Server Hockeywriters přináší úvahu nad tím, aby se dala dohromady kdysi úspěšná formace Benson – McLeod – Marody, která válela za Bakersfield pod trenérem Woodcroftem. Jenže něco takového v Tippettově hlavě prostě uzrát nemůže, tihle kluci mají smůlu.

Tyler Benson si říká o více prostoru, leč zatím stále jen paběrkuje

Kapitolou samo o sobě je působení Jesseho Puljujarviho v elitní formaci. To je také síla. Puljujarvi tam to místo má předplacené stejně jako permici do sobího parku ve Finsku. První formace je vůbec naprosto nevhodně složená. McDavid k sobě evidentně potřebuje alespoň jednoho hráče podobného ražení, se kterým si bude rozumět, a ne jen dříče Hymana a splašeného Puljujarviho. McDavid pak hraje spíš sám se sebou, protože si to nemá s kým dát, zatímco šikovní hráči jako Benson nebo McLeod paběrkují. Proč nedat opravdovou, ale opravdovou šanci šikovnému Marodymu, který se rok co rok pohybuje na absolutní špičce bodování AHL? Proč nezkusit McLeoda na křídle vedle McDavida? S Draisaitlem i Nugentem-Hopkinsem se přeřazení na křídlo povedlo. Proč tam nevrátit Nugenta-Hopkinse, který vedle Draisaitla už moc nekvete, ale s McDavidem si výborně rozuměl? Tihle dva si k sobě vždycky seděli, oba jsou kreativní chytří hráči a kouzlo formace RNH – Draisaitl – Yamamoto je stejně už nenávratně pryč, ale Tippett ji stejně neustále drží. Proč to nezkusit? Ale to bych chtěl asi moc.

Máme spoustu talentovaných hráčů. Ale místo toho člověk čte zvěsti, že hodláme přivést útočníka. Skloňují se jména jako DeBrusk, Kubalík, Dylan Strome nebo dokonce Evander Kane, což už je úplně zcestné. Poslední info je, že s největší pravděpodobností to bude ale centr do třetího útoku. Ne, v útoku ten hlavní problém není a na centru třetího útoku nás opravdu bota tak nepálí. V obraně máme také spoustu šikovných hráčů a ani tam nevidím problém. Problém vidím v práci s těmi hráči, v herním systému. Tým nemáme špatný. Hrajeme na náhodu. A když se nedaří, tak prostě dáme k sobě Draisaitla s McDavidem a problém se vyřeší, to ostatně Tippett aplikoval i v zápase s Rangers. Jenže to už mu nikdo prostě nežere. Jestli chceme ať hrají spolu, tak ať spolu klidně hrají, ale stabilně a ne že se to bude pořád měnit během zápasu.

Holland už také nesmí čekat ani chvíli a musí vymyslet nějaký trejd a přivézt konečně nového brankáře. Dále musíme povolat Skinnera nahoru a ZATÍM vsadit na něj a nadále ho do budoucna vyvíjet a ne mu shazovat sebevědomí. Nyní je to jediný brankář, na kterého se jakž takž můžeme spolehnout. Na Koskinena není spoleh, na Smithe není spoleh, hotové. Mike Smith včera již trénoval a k dnešnímu zápasu už je připraven, ale řeší to něco? On už nás asi těžko spasí. Změna trenéra je další bod, který už je prostě nevyhnutelný a není cesty úniku. Tippett to nezvládá a evidentně je mimo realitu. Důkazem jsou jeho nedávná vyjádření po zápasech s Islanders a Rangers, kdy Tippett viděl vlastně dobré výkony a všichni nám vlastně jenom ubližují. Tippett nedokázal v NHL vyhrát již více než měsíc, což je docela síla. Obě výhry, který Edmonton během série proher dokázal vybojovat, byly pod vedením Glena Gulutzana, který vedl tým během Tippettovy karantény. Tým potřebuje vzpruhu, potřebuje harcovníka, který dokáže tým nabudit.

Stuart Skinner je momentálně to nejlepší, co v brance máme, nyní prostě musíme spoléhat na něj

Oním harcovníkem může být Mike Babcock, který je přísným trenérem a jeho metody jsou známé. Babcock si dokáže sjednat respekt, a to je to, co potřebujeme. Já bych se nebál ani Johna Tortorelly. Samozřejmě je to trochu blázen, ale možná že právě někoho takového potřebujeme a bude lepší než uhlazený Tippett. Torts se nikdy nebál posadit i své největší hvězdy, když neplnili svoje úkoly, duo Dubois s Lainem jsou toho důkazem. A já si myslím, že takový McDavid by jeho příchod posvětil, protože ani jeho už jistě nebaví neustále hrát druhé housle a neustále pociťovat zklamání a tihle chlapi svojí práci umí a McDavid to určitě ví. Jak Babcock, tak Tortorella jsou ostatně trenéři, kteří vyhráli Stanley Cup.

Špatnou volbou by určitě nebyl ani Paul Maurice, dlouholetý trenér Winnipegu, který nedávno nečekaně na svoji funkci rezignoval, údajně proto, že cítil, že již týmu nemá co dát a že tým potřebuje změnu. To jsou sakra slova chlapa! A Maurice by měl hned novou výzvu. Otázkou ale je, jestli by šel do týmu takto blízkého kanadského soupeře. To by pro fanoušky Jets asi moc příjemné nebylo a možná ani pro něj. Ale za ta léta poctivých služeb by mu to možná i odpustili.

Dvě varianty, ke kterým se přikláním nejvíce já, jsou buď povýšit současného asistenta Glena Gulutzana nebo trenéra Bakersfieldu Jaye Woodcrafta. Gulutzan už v minulosti práci hlavního trenéra vykonával v Dallasu a v Calgary a dále byl asistentem ve Vancouveru. Je to jeden z těch mladších koučů a jeho styl se mi například v Calgary líbil, akorát tam na to neměl tak dobrý tým. Povýšení Woodcrafta zase dává smysl proto, že umí pracovat s mladými hráči a v Bakersfieldu měl v minulosti výsledky.

Jay Woodcraft by mohl být pro Edmonton možná nejvhodnější a logickou volbou

Jay Woodcraft má navíc zkušenosti i s trénováním v Edmontonu, protože mezi lety 2015 – 2018 byl asistentem Todda McLellana, resp. Kena Hitchcocka. Jeho jmenování by v takovém případě mohlo být dočasné a pak by se vidělo, tak jako třeba u Craiga Berubeho v St.Louis nebo Deana Evasona v Minnesotě, kteří si své smlouvy coby plnohodnotní trenéři nakonec vysloužili.

Hlavně ale nebrat dinosaury jako Vigneault, Julien atd….

No nic, dnes hrajeme v Torontu. Kapitán McDavid včera chyběl na tréninku, protože byl pozitivně testován na covid a stejně tak i centr čtvrté formace Derek Ryan. Oba absolvovali ještě dnešní potvrzující test, který vše bohužel potvrdil a tak se budeme muset po delší době obejít bez kapitána. K McDavidovi s Ryanem dnes navíc přibyl ještě Tyson Barrie a tak na covidový protokol putují ve třech. Na včerejším tréninku zaujmul McDavidovo místo další „Skot“ Ryan McLeod, který by si mohl konečně užít trochu prostoru. Draisaitlova druhá formace tímto povyšuje na první. Mimo hru je nadále i Nugent-Hopkins, který v Edmontonu absolvoval vyšetření.

UPDATE: Jeho zranění je údajně vážnějšího charakteru a absence by mohla trvat až měsíc, což je pro Edmonton velmi nepříjemné, obvzlášť v této nelehké době je ztráta jednoho z vůdců týmu citelné oslabení. Jeho místo vedle Draisaitla opět zaujme Foegele, který tam asi již zůstane.

Na souboj superhvězd McDavida a Matthewse dnes bohužel nedojde

Barrieho v sestavě nahradí William Lagesson a jako sedmý bek je na taxi squadu případně připraven Broberg. Z covidového protokolu se vrací Zack Kassian společně s asistentem trenéra Wisemanem, druhý asistent Gulutzan na něm ještě zůstává. Kassian by měl nastoupit na křídle třetí formace s Bensonem a Shorem na centru. Kyle Turris by měl zase po nějaké době nastoupit na centru, konkrétně čtvrté formace a do hry se po třízápasovém vysedávání na tribuně vrací Brendan Perlini.

V brance je dnes potvrzen start Mikea Smithe. Koskinen mu bude krýt záda a Ilja Konovalov byl díky tomu vrácen na taxi squad.

Po zápase s Torontem si Edmonton hodně odpočine, protože z následujících 5 zápasů byly hned 4 zrušeny, a to z důvodu, který jste jistě již zaregistrovali a sice kvůli tomu, aby se zápasy týmů, u nichž je předpoklad, že mají obvykle plné stadiony, nehráli před poloprázdným hledištěm. Tady je hlavním důvodem vize, že za pár týdnů nebo měsíců, kdy se přeložené zápasy budou dohrávat, bude už covidová situace lepší. Nevím… A navíc tady jde hlavně o co? O prachy. Také z těchto důvodů se ostatně spousta hráčů (včetně McDavida) vzbouřila a jednání NHL odsoudila. Hlavním bodem je zrušení účasti na Olympiádě, na kterou se všichni těšili a následné odkládání zápasů NHL kvůli důvodům napsaných výše.

Edmonton se po dnešním zápase v Torontu vrací domů. Sobotní střetnutí s Islanders je ale zrušeno. Poté až v pondělí 10. ledna sehrajeme zápas s Ottawou. Následné zápasy s Minnesotou, Vegas a Winnipegem jsou zrušeny a hrát pak budeme až 18. ledna s Chicagem, čili tady bude mezi dvěma zápasy pauza 8 dní. Proč se s Ottawou hrát bude a s ostatními týmy ne a proč se od zápasu s Chicagem bude hrát zase normálně, to nevím, to je na moje myšlení moc složité. To je tak složitá hádanka, kterou by možná nevyluštila ani Hlubina myšlení, a to je přitom chytřejší počítač, než Gargantuovská gigamozkovna z Maximegalonu i Guglplexská myslivna ze Sedmé galaxie světla a geniality. Anebo víte co? Odpověď je 42. Tak…

Takže teď si Edmonton od hokeje trochu odpočine, ale možná to je spíše dobře. A v tomto kontextu se McDavidův covid jeví tak, že vlastně přichází v tu nejlepší možnou chvíli, jestli to tak jde nazvat, aniž bych to chtěl zlehčovat. A Ken Holland bude mít také větší klid na přemýšlení…

Ještě jednu perličku. Olympijský tým Kanady by mělo tvořit i duo bývalých olejářů Adam Cracknell / Devan Dubnyk. 36 letý veterán Cracknell v NHL vystřídal již 7 týmů a za Edmonton nastoupil v sezóně 2015/16 v 8 zápasech, ve kterých nebodoval. Poslední dvě sezóny je hráčem Bakersfieldu Condors, ale smlouvu s Edmontonem podepsanou nemá. Cracknell za Bakersfield loni zaznamenal 30 bodů ve 39 zápasech a 10 bodů v 6 zápasech play off. Letos nasbíral 10 bodů ve 21 zápasech a je i občasným zástupcem kapitána. 35 letý Devan Dubnyk v Edmontonu chytal v letech 2009 – 2014. V NHL chytal naposledy loni za Colorado a nyní je bez smlouvy. Letos odchytal pouze 2 zápasy v AHL za Charlotte Checkers, klubu, který je společnou farmou pro Seattle i Floridu.

Nakonec se na Olympiádě budou smát hráči, kteří si to ani nedokázali představit

Podobně jako v Edmontonu, problémy s covidem měli i na druhé straně. Největší hvězda Toronta Auston Matthews měl pozitivní rychlotest, ale PCR test měl následně negativní a je potvrzeno, že Matthews dnes proti Edmontonu nastoupí. Jediným na covidovém protokolu je z Toronta tedy pouze asistent trenéra Dean Chynoweth. Na klasickou marodku přibyl český útočník Ondřej Kaše s nespecifikovaným zraněním. V minulém zápase s Ottawou chyběl i obránce Jake Muzzin kvůli zranění, ten by ale dnes hrát měl. Pouze na tribuně byl coby zdravý náhradník tvrdý hoch Nick Ritchie. Ten dnes v sestavě Leafs nahradí absentujícího Kašeho. Hvězdný Mitch Marner v zápase s Ottawou nastoupil do zápasu po měsíci vynucené pauzy, způsobené zraněním. V tomto zápasu nebodoval.

Zápas s Ottawou, který Toronto odehrálo v sobotu, byl prvním zápasem od 14. prosince. To se Toronto střetlo s Edmontonem. Mezitím jim bylo odloženo 6 zápasů a mezi zápasem s Ottawou, a dnešním s Edmontonem měl být ještě zápas s Carolinou, taktéž odložený. A aby toho nebylo málo, zítřejší střetnutí s Montrealem mají Maple Leafs rovněž odložený. Toronto tak během 20 dnů odehrálo jen jediný zápas mezi dvěma různými souboji s Edmontonem.

Toronto v sobotu s Ottawou vyhrálo hladce 6:0. V tomto zápase nastoupil v brance Ottawy po pěti týdnech chudák Matt Murray, který byl předtím kvůli špatným výkonům přeřazen na farmu do Belleville. Návrat do NHL se mu tedy vůbec nepovedl. Murray v Ottawě bere ještě o téměř 2 miliony dolarů více než Koskinen a přesto ho neváhali po špatných výkonech poslat na farmu a dát šanci Gustavssonovi a Forsbergovi. A to je Murray ještě dvojnásobný držitel Stanley Cupu. To je co. Měli bychom se od Ottawy co učit. (…)

Matt Murray dostal v sobotu od Toronta pěkně nařezáno

Jak jsem již psal, posledním zápasem ještě v bývalém roce byl pro Toronto zápas s Edmontonem hraný 14. prosince. Toronto v tomto zápase vyhrálo jasně 5:1, jediný gól Edmontonu vstřelil Colton Sceviour. Vzhledem k tomu, že Toronto bylo loni naším soupeřem v nově vzniklé „covidové“ Severní divizi, zahráli jsme si s nimi poslední dobou opravdu pořádně. V roce 2021 jsme s nimi hráli hned desetkrát! Zde bylo Toronto úspěšné sedmkrát, Edmonton jen třikrát. Špatná byla hlavně série tří zápasů, které se hrály v rozmezí pouhého týdne na rozmezí února a března. Všechny tři zápasy se odehrály v Edmontonu a všechny tři vyhrálo Toronto, přičemž Edmonton dokázal ve všech třech zápasech pouze jedinkrát skórovat oproti 13 gólům Toronta.

Když k tomu přidáme ještě jim předcházející zápas z ledna hraný v Edmontonu (4:3 pro Edmonton), tak ve všech těchto čtyřech po sobě jdoucích zápasech vstřelil po jednom gólu Zach Hyman, dnes samozřejmě nastoupivší v dresu Edmontonu. Pro Hymana bude dnešní zápas speciální, protože se vůbec poprvé v kariéře postaví proti svému bývalému týmu, kde před přestupem do Edmontonu odehrál celou svoji dosavadní kariéru, čili 6 sezón. V posledním roce byl Hyman i zástupcem kapitána Johna Tavarese. V prvním střetnutí hraném v prosinci Hyman proti Torontu kvůli zranění nenastoupil. Hyman zatím za Edmonton nastoupil do 30 zápasů a zaznamenal 11+9. Hymanovi se ale dařilo hlavně začátkem sezóny, kdy v úvodních 6 zápasech zaznamenal 6+1. Nyní v posledních 9 zápasech ani jednou neskóroval a připsal si jen 3 asistence.

Zach Hyman ještě v dresu Toronta

Toronto je jedním z nejméně inkasujících týmů NHL (76 obdržených branek, oproti tomu Edmonton 107 branek). Jednička týmu Jack Campbell je v gólmanských statistikách kombinující počet výher a úspěšnost zásahů na třetím místě ligy za Vasilevským z Tampy a Andersenem z Caroliny. Mezi jedničkami nebo pravidelně chytajícími gólmany je ale v úspěšnosti zásahů vůbec nejlepším a to celkem suverénně – .939%, to je neskutečné číslo. Pro srovnání Koskinen má .900%, Smith .897% a Skinner .916% (.921% v AHL – a stejně je až tím třetím vzadu…). Campbellovi dělá dvojku Petr Mrázek, který po přestupu z Caroliny za Toronto i vinou zranění odehrál pouhé 3 zápasy s úspěšností zásahů .880%.

Proti Edmontonu je potvrzen start Jacka Campbella.

Dnešní zápas v Air Canada Centre v Torontu začíná v 1:00 SEČ a vysílá ho mimo jiné i Nova Sport 1.

1 thought on “Preview: Poslední zápas z tripu hrůzy dnes Oilers sehrají v Torontu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *