Poslední čtyři zápasy dokázali Oilers vyhrát, takže se zdá, že se Edmonton zvedá z bahna. Vše je navíc podpořeno i kvalitními výkony, takže snad už je to nejhorší opravdu za námi.

Calgary, Vancouver, Nashville a Montreal. 8 bodů a play off je už zase na dohled, když na 10. místo ztrácíme bod. Ale mezi 8. a 13. místem je rozdíl 5 bodů, takže nějaké delší selhání už si opravdu nemůžeme dovolit. Od 3. do 6. února bude v NHL All Star pauza, do té doby Oilers ješt sehrají dnešní zápas v Ottawě a pozítří ve Washingtonu. Pro Edmonton bude pauza ještě trochu delší, protože další zápas je poté na programu až 8. února v Las Vegas.

V sobotním zápase v Montrealu padlo 9 gólů, z toho 7 do sítě domácích. Ti dle mého podcenili brankářskou situaci snad ještě více než my, protože se spoléhají jen na nezkušené a ne moc kvalitní duo Montembeault – Primeau. Na návrat Careyho Price asi vsadili až moc vysoké karty a i když se již údajně blíží jeho návrat, na nějaké zázraky je již pozdě.

Tenhle kovboj si letos v Montrealu ještě zachytá, ale Habs už stejně ujel vlak

V sobotním zápase v dresu Edmontonu debutoval Evander Kane, který tečí Bouchardovy střely také otevíral skóre zápasu, čili parádní start do nového angažmá! Kane kromě prvního gólu za Oilers ještě třikrát vystřelil na branku a zaznamenal 4 hity. Slušné. Kane nastoupil spolu s McDavidem a Yamamotem a vůbec celá sestava s jeho příchodem opravdu vypadá dobře.

Kaneovým nasazením na křídle prvního útoku totiž vznikl prostor pro to, aby Nugent-Hopkins dostal po dlouhé době na křídle ať už McDavidovy nebo Draisaitlovy formace zase prostor na centru, což je jeho původní pozice a na svoji vlastní formaci a třetí řada ve složení Hyman – RNH – Kassian nevypadá vůbec špatně. A dokázala to také na ledě, když v Montrealu měl Hyman 2+1 a stal se první hvězdou zápasu, RNH 1+1 a Kassian 0+1 a ještě bitku.

Nyní máme v podobě McDavida, Draisaitla, Nugenta-Hopkinse a McLeoda čtyři velmi silné centry a můžeme tak trochu více rozložit síly a to je teď, když se pomalu blížíme k padesátce odehraných zápasů důležité a nadměrné vytěžování Draisaitla s McDavidem nikdy nic dobrého nepřineslo. Ale uvidíme, jak dlouho toto přesvědčení Tippettovi vydrží. Přijde první zranění nebo covid a Nugeta si to zase poštráduje na křídlo. No ale to bych předjímal.

Členové naší svaté trojice si nyní každý hrají na svém vlastním písku na centru svých formací

Zajímavé je, že i když jsme Montrealu vstřelili 7 gólů, kapitán McDavid vůbec nebodoval. V tomto zápase navíc na ledě strávil pouze 17:27. Leon Draisaitl, který vstřelil 2 góly dokonce pouze 15:36 a žádný z hráčů, včetně čtvrté formace nestrávil na ledě méně než 11 minut. Takže tentokrát dostali prostor konečně všichni a tohle mi konečně dává smysl. I když je pro mě už méně pochopitelné, že hráč s nejmenším ice-timem je McLeod (11:44), který by měl asi hrát co nejvíce. Jen je fakt, že to bylo proti slabému Montrealu a je otázka, jestli si něco podobného Tippett lajzne i proti silnějším týmům.

Na tréninku byli k dispozici hned čtyři brankáři, Koskinen, Skinner, Smith a Rodrigue. Smithův návrat je na spadnutí, nicméně dnes hrát nebude. Tippett k tomu včera řekl: “Zlepšuje se. Zítra večer ještě hrát nebude, ale ubírá se správným směrem. Byl to jeho úplný trénink s týmem. Cítil se dobře, jen se musí ujistit, že je s rukou schopen udělat to, co potřebuje.“ K tomu dodám, že Smith měl zlomený palec.

Hráči naslouchají moudrům trenéra Tippetta

Kromě Smithe si dnes v Ottawě nezahraje ani Tyson Barrie a údajně tak nebude ani pozítří ve Washingtonu. Barrie nicméně s týmem na tripu je a trénuje.

Colton Sceviour prošel bez povšimnutí ostatních týmů waiverem a nyní je na taxi squadu, kde doplnil Turrise a Rodriguea.

Sestava bude dnes v Ottawě v poli na chlup stejná jako převčírem v Montrealu. Jediná změna bude v brance, kde Skinnera nahradí nikterak překvapivě Koskinen.

I nadále se hodně diskutuje o možných trejdech a změnách. Podpis Evandera Kanea to nastartoval, ale snad Holland nezůstane jen u něj. Brankáře prostě potřebujeme, na ostatních postech si asi vystačíme. Na Koskinena se ale spolehnout nedá a Smith je papírák. Holland ale právě k němu asi zatím upíná svoji pozornost. Smith ho totiž může ještě na chvíli zachránit a pokrýt hluché období, než se Holland s někým dohodne. Jde totiž o to, že týmy to vědí, že jsme de facto tým bez brankáře a že jsme schopni za kvalitního strážce svatyně obětovat víc než je zdrávo. Návrat Smithe tak může Hollandovi pomoct alespoň získat čas. A pokud Smith zase odpadne, už nebude o čem, protože Koskinen není schopen udržet formu delší časové období a Skinnerovi trenér nevěří. I nadále v médiích padají jména jako Fleury, Ullmark nebo Chudobin, ale také třeba Kahkonen nebo čeští mladíci Vaneček s Vejmelkou. V Arizoně se už prý nechali slyšet, že odchod Vejmelky není na pořadu dne a naopak pro něj mají připraveno novou, plnohodnotnou smlouvu.

Mike Smith se příštím zápasem vrací zpět do akce

Jisté je každopádně to, že pokud Holland bude chtít někoho sehnat, bude si muset uvolnit prostor pod platovým stropem a to nebude jednoduché, protože hráči, kteří potenciálně připadají v úvahu můžou být pro ostatní týmy nepřijatelní z důvodu vysokých smluv, ať už to jsou Kassian (3,2 mil.dolarů na 3 roky) nebo Barrie (4,5 mil.dolarů na 3 roky). Koskinen má smlouvu na 4,5 mil. dolarů, ale po sezóně mu končí smlouva, takže tady takový problém nebude a toho by se mohlo ještě povést někde udat.

I když nakonec i týmy, které brankáře potřebovali, si nakonec pomohli z vlastních zdrojů, až už Arizona s Vejmelkou nebo Buffalo s Luukkonenem a Tokarskim. Nakonec by ale Koskinenem mohli vzít zavděk v San Jose, kde je jen duo Reimer – Hill. Druhý jmenovaný je často mimo hru a Reimer nemá odpovídající  výkonnost. Hodně velké mezery vidím i v New Jersey, kde je jedničkou velmi špatný Blackwood a nyní zaskakující Gillies. Anebo v rámci výměny do Chicaga za Fleuryho. Tam by pak asi zase mohli vsadit na objev loňské sezóny Fina Lankinena, který si v konkurenci Fleuryho už prakticky nezachytá. Fleurymu letos končí tříletá smlouva s cap-hitem 7 mil.dolarů, kterou původně podepsal ve Vegas. Tady by nám Chicago muselo asi ještě pomoct se splátkami.

Bude edmontonským zachráncem skutečně veterán Fleury?

A ještě jedna věc. Holland bude muset počítat peníze i na další sezónu. Smlouva totiž po sezóně skončí celkem dost hráčům a u některých se bude asi tvrdě vyjednávat. Myslím tím hlavně McLeoda, o kterého asi bude zájem. To samé Benson, Yamamoto nebo Puljujarvi. Počítám s tím, že Kane po sezóně odejde jinam, kde mu nabídnou víc. U nás si pro něj nějakou větší částku asi nebudeme moct dovolit. Umím si živě představit, že Holland neprodlouží smlouvy ani Russellovi s Lagessonem a v obraně se vsadí na jiné hráče, v Bakersfieldu jich je dost. A nezapomínejme ani na Oscara Klefboma, který nehraje již 2 roky, ale příští sezónu se počítá s jeho návratem a pokud ho zařadíme zpět na soupisku, jeho roční gáže je 4,167 mil.dolarů a to není zrovna málo.

Zajímavostí je, že náš rival z Calgary se prý zajímá o někdejšího edmontonského miláčka davu Jordana Eberleho. To by byl dost pikantní přesun, protože Eberle v Edmontonu odehrál  7 sezón. Eberle bude reprezentovat Krakeny na All Star Game. Na odchodu ze svého klubu je prý i další ex-Olejář Jeff Petry, který v Edmontonu odehrál  5 sezón, než byl vyměněn do Montrealu. Petry měl několik opravdu výborných sezón za sebou a před tímto ročníkem dostal od bývalého manažera Habs Bergevina velmi štědrou čtyřletou smlouvu s ročním příjmem 6,25 mil.dolarů. Jenže jakmile ji Petry vyfasoval, dosud v 37 zápasech zaznamenal pouze 1+5  a minus 7 bodů. To bude pro ostatní týmy horký brambor a s takovou smlouvou asi nebude moc lákavým zbožím.

Jordan Eberle s Jeffem Petrym (na snímku s Taylorem Hallem) by se mohli ze svých klubů ještě letos stěhovat

Ottawa je s 30 body třetím nejhorším týmem po Montrealu a Arizoně, takže dnes by se mohl opakovat scénář zápasu s Montrealem a teoreticky bychom se Sens neměli mít větší potíže. Obvzlášť když trenér D.J. Smith má na marodce daleko víc hráčů než Edmonton a hlavně své největší opory. Zranění jsou Norris, Batherson, Brown, Gambrell, Sabourin, Pinto, Zajcev a White. Nepříjemná je právě neúčast Bathersona s Norrisem, kteří jsou na 1. a 3. místě bodování klubu. Naopak z covidového protokolu se dnes vrací Brannstrom.

Své statistiky si pomalu ale jistě vylepšuje Matt Murray, který v posledních dvou zápasech s Buffalem a Carolinou pustil pouze 2 góly. Murrayho smlouva na 3 roky za 6,25 mil.dolarů je ale šílená a možná nejhorší v lize v poměru cena/výkon. Když si vezmete, že jeho náhradník Forsberg chytá za 900 000 a je lepší… Murrayho start dnes proti Edmontonu je již potvrzen.

V loňské sezóně jsme měli Ottawu v divizi a odehráli s ní od ledna do dubna 2021 rovnou 9 zápasů. A všech 9 vyhrál Edmonton a to v základní hrací době. Letos už se Oilers se Sens jednou potkali, a sice před 14 dny, kdy na ledě Edmontonu vyhrála Ottawa 6:4. V brance Edmontonu inkasoval 5 branek Skinner, který opravdu neměl svůj den. Branky za domácí vstřelili Kassian, Yamamoto, Perlini a Nurse.

Brankář Skinner byl největším nešťastníkem minulého zápasu s Ottawou

Ilja Konovalov po přesunu z Edmontonu do Bakersfieldu zase po nějaké době odchytal zápas, když včera Condors prohráli 3:2 PP v Tucsonu. To byl už třetí zápas během 4 dní na ledě stejného soupeře. Předešlé 2 zápasy vyhráli Condors a ten, který se hrál převčírem byl prvním vítězným pro Alexe Stalocka v dresu Bakersfieldu. První zápas odchytal Rodrigue, než se místo Konovalova přesunul do Edmontonu, aby zaujal místo v taxi squadu. Čili tři zápasy, tři různí brankáři. Dylan Holloway za Bakersfield po návratu z vleklého zranění nastoupil do 5 zápasů a zaznamenal v nich 1+4 a údajně předvádí skvělé výkony a nebylo by překvapením, kdyby si za Edmonton na chvíli zahrál alespoň v samém závěru sezóny, aby trochu přičichl NHL.

Seth Griffith skóroval v 5 zápasech za sebou, ve kterých za Bakersfield nastoupil. Mezitím měl dvě pauzy, během kterých byl povolán do Edmontonu a trénoval s prvním týmem. Griffith je nyní na 8. místě bodování AHL, kdy má ve 28 zápasech bodový příděl 13+25, ale jak jsem psal, občas vyplňoval mezery v Edmontonu, za který si zahrál jen v jediném zápase.

Seth Griffith hraje výborně a zasloužil by si dostat šanci v Edmontonu, minimálně místo Shoreho nebo Ryana

A ještě taková perlička. Tým Kanady na Olympiádě nakonec nepovede zkušený trenér Claude Julien, který během tréninkového kempu ve Švýcarsku uklouzl na ledě a zlomil si několik žeber. Ve funkci hlavního trenéra Kanady ho nahradí Jeremy Colliton, letos odvolaný od týmu Chicaga. Původním trenérem výběru Kanady měl být trenér Tampy Jon Copper, ale tato možnost po zrušení účasti hráčů z NHL padla.

Dnešní zápas mezi Edmontonem a Ottawou se hraje v Canadian Tire Centre v Ottawě a začíná v 1:30 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *