Takže, zápas s Vegas je za námi. Tento zápas neukázal, že by jsme byli nějak horší, ale co nás sráží jsou individuální chyby a nízká produktivita. Jak jsem psal již včera, Vegas v současném rozpoložení bychom porážet měli a jestli ne je, tak Chicago se kterými se utkáme dnes určitě.

Ve včerejším zápase proti Vegas po dlouhé době nastoupil Mike Smith a zápas se mu moc nepovedl. První gól byl vyloženě – jak to říct abych moc nepřeháněl a naurážel– ubohý? Jak ze strany naší obrany, tak i brankáře, tohle se prostě nesmí stávat. Druhý gól jsme dostali při vlastní přesilovce, kdy Barrie naivně střílel přes hráče a ztratil puk a Reilly Smith s Karlssonem se pak kolem něj přehnali jako uragán.

I třetí gól byl velkou chybou a to opět Barrieho, který nezachytil puk na červené čáře a od Marchessaulta se puk dostal až k Pietrangelovi, který propálil Smithe. Pro Alexe Pietrangela šlo o jeho 500 bod v kariéře. Čtvrtý gól vstřelil sám Reilly Smith po takové nijaké akci, kdy našel skulinku nad pravým Smithovým ramenem. 4:0. O zápase mluvil Nugent-Hopkins: “Makali jsme. Ale je zřejmé, že jsme udělali větší chyby a oni z nich těžili. Je frustrující se vrátit z pauzy a takhle začít, ale hrajeme hned zítra, Není čas se tím zdržovat. Víme, že můžeme být lepší. Omezme své chybování a jdeme dál!“ Jeho kolega z útoku Hyman zase naši hru označil jako „nedbalou“.

Hyman s Nugentem-Hopkinsem po zápase zhodnotili zpackaný zápas
  • Čisté konto si připsal brankář Vegas Laurent Brossoit, dlouholetý bývalý náhradník Edmontonu, kterého jsme nechali jít bez náhrady a který se poté prosadil jak ve Winnipegu, tak později i ve Vegas. Kromě toho byl vyhlášen i první hvězdou zápasu. Brossoitův příběh je jedním z těch, kterými se v Edmontonu určitě nemůžeme pyšnit.
  • Naopak Mike Smith pustil dva laciné góly a pauza a nerozchytanost na něm byla velmi znát. Ale uvidíme, jak bude vypadat v dalších zápasech, včerejšek bych mu úplně nevyčítal, dokud dostane větší zápřah. Hráči v poli mu také vůbec nepomohli.
  • Zack Kassian nastoupil ve druhé formaci a měl dvě stoprocentní šance, které neproměnil. Zápas by vypadal úplně jinak. Kassian si v zápase připsal 3 střely a 7 hitů.
  • Evander Kane má ve čtyřech zápasech ve kterých nastoupil za Edmonton bodový příděl 1+2 a celkem 11 střel a 20 hitů. Aktivitu mu tedy vyčítat rozhodně nelze.
  • Jesse Puljujarvi v posledních osmi zápasech nebodoval i přesto, že kromě včerejška nastupoval v elitních formacích. Kailer Yamamoto, hrající v první McDavidově formaci za stejný počet zápasů zaznamenal pouze 3 asistence.
  • Nedařily se přesilovky a to nejen včera, ale vůbec v posledních zápasech. Dlouhodobé vedení v této disciplíně je již minulostí a Edmonton je na 3. místě v lize. Před ním jsou týmy Toronta a St.Louis. 3. Místo je samozřejmě pořád velmi dobré, ale čerpáme vlastně ze začátku sezóny.
  • Brendan Perlini si nezahrál již v pěti zápasech za sebou a to i přesto, že ve čtyřech předešlých zápasech, ve kterých předtím nastoupil, vstřelil 2 branky. Benson a Turris si nezahráli ještě o 1 zápas více.

Dave Tippett ve třetí třetině zápasu s Vegas opět nasadil Draisaitla k McDavidovi a vyměnil ho za Kanea. Ani to ale nepomohlo. Tento tah ze zoufalství je Tippettovou libůstkou, když mu teče do bot, ale málokdy pomůže. Toto je přímo mistrovský tah, který se může směle měřit s nejlepšími šachovými kousky mistra Kasparova!  

Zach Hyman stále čeká na svůj jubilejní 100 gól v NHL.

Nejlepším hráčem Edmontonu za měsíc leden byl jmenován Evan Bouchard, který v lednu zaznamenal 3+1 a byl členem i elitní přesilovkové formace, kterou po návratu Barrieho zase v tichosti opustil.

Stuart Skinner má nejlepší statistiky z edmontonského brankářského tria s úspěšností zásahů .908%. Koskinen má .900% a Smith .893%.

Do Bakersfieldu byl poslán William Lagesson. Další změnou je povolání Turrise z taxi squadu do prvního týmu a naopak Sceviour byl z taxi squadu poslán na farmu do Bakersfieldu, kde se již dnes připojil k týmu.

Duncan Keith nastoupí teprve podruhé v kariéře proti svému bývalému klubu, kde strávil 16 sezón.

Na marodce je Koskinen, který má covid a je jako jediný z týmu na covidovém protokolu. Dále je zraněný Russell a dlouhodobě stále Archibald a Klefbom.

Bakersfield odehrál v pátek a v sobotu dva zápasy proti Coloradu Eagles, farmě Avalanche. Oba zápasy vyhráli Kondoři 4:1 a 4:3, v obou zápasech byl v brance Bakersfieldu Stuart Skinner. Ten má v deseti zápasech za Bakersfield úspěšnost zásahů .928%, což by v AHL stačilo na 3. místo mezi brankáři, ale Skinner má odchytáno pouze 10 zápasů. Z nich má na kontě 8 výher. Ve druhém zápase proti Eagles vstřelil 2 góly Seth Griffith, který je nyní se 40 body ve 30 zápasech na 7. místě bodování AHL, 13 bodů za vedoucím Andrewem Poturalskim s 53 body. Griffith má ale vzhledem k jeho několika poválavícimi rozkazy do Edmontonu o 8 zápasů méně.

Bakersfield je na 3. místě Pacifické divize, před senou mají Stockton, čili farmu Calgary a Ontario, farmu Los Angeles.

Stuey má v Bakersfieldu výborná čísla a podává výborné výkony

Chicago prohrálo posledních 7 zápasů z posledních 8. Jedinou výhrou byl zápas s Detroitem. Koho jiného bychom už chtěli porazit???!!!

Nejproduktivnejším hráčem týmu je jak jinak než Patrick Kane s 42 body ve stejném počtu zápasů, nejlepším střelcem Alex DeBrincat s 26 góly. Chicago má hned 6 hráčů, kteří jsou mezi nejhoršími 40 s nejvíce minusovými body. Jsou jimi McCabe, Seth Jones, Kane, De Haan, Kubalík a DeBrincat.

Marc-André Fleury loni v dresu Vegas získal poprvé v kariéře Vezina Trophy a to ve věku 36 let a dále i William M. Jennings Trophy za nejlepší dvojici s nejméně obdrženými góly (společně s Robinem Lehnerem). Po tomto úspěchu byl vyměněn do Chicaga za prospekta Mikaela Hakkarainena, který si ještě v NHL nezahrál a hraje ve Švédsku – samozřejmě zde nešlo o něj, ale o ušetřené peníze za Fleuryho smlouvu. Fleurymu po konci tohoto ročníku skončí jeho tříletá smlouva s cap hitem 7 mil.dolarů. Poté zcela jistě zkusí trh s volnými hráči, a pokud ho Edmonton, který je stále velkým zájemcem o jeho služby nezíská ještě letos, nejspíš se o něj pokusí v létě a to za výrazně menší peníze. Pozor ale, Fleurymu je již 37 let a má rodinu a se stěhováním a rodinnými důvody byly problémy již při přestěhování do Chicaga a Fleury údajně zvažoval i konec kariéry. A jestli by se na samý sklonek kariéry chtělo jemu i jeho rodině právě do Edmontonu?

Jak dlouho ještě Fleuryho uvidíme v dresu Blackhawks?

Chicago oznámilo, že i nadále pracuje na hledání nového generálního manažera po odstoupivším Stanu Bowmanovi, který rezignoval na základě kauzy sexuálního zneužívání hráče Kylea Beache. Chicago na výběr manažera vytvořilo speciální tým odborníků, který tvoří bývalí slavní hráči klubu Marián Hossa, Eddie Olczyk a Patrick Sharp. Prozatím funkci generálního manažera dělá dočasně Kyle Davidson, který dělal Bowmanovi poslední tři roky asistenta.

V Chicagu již začali samotné pohovory. Kromě samotného Davidsona, který je také jedním z kandidátů již byli na pohovoru i další zájemci jako třeba Eric Tulsky, nyní asistent gen.manažera v Carolině. Jeff Greenberg, nyní asistent u Chicaga Cubs, baseballového týmu. Dále Scott Mellanby, asistent gen.manažera v Montrealu. Mellanby je jak vědí pamětníci bývalým hráčem Edmontonu, který zde hrál v letech 1991-1993. Mellanby byl do Edmontonu vyměněn v rámci velké výměny s Philadelphií, kdy do Edmontonu s ním putoval mimo jiné současný trenér St.Louis Craig Berube (za Edmonton si nikdy nezahrál, byl opět vyměněn do Toronta). Do Philadelphie byl za ně mimo jiné vyměněn i legendární Jari Kurri. A v neposlední řadě se o práci v Chicagu uchází i slovutný Peter Chiarelli, kterého nemusím představovat. Chiarelli nyní pracuje v St,Louis jako viceprezident hokejových operací. Pokud ho Hawks vyberou, pak jim budiž samo nebe milostivo… Další pohovory budou ještě pokračovat.

Božský Peter má zájem o angažmá v Chicagu

Rovněž hlavní trenér Derek King, který v průběhu sezóny nahradil Jeremyho Collitona je na lavičce Blackhawks zatím dočasně a o jeho osudu se rozhodně po sezóně.

Chicago má na marodce kapitána Jonathana Toewse, který má otřes mozku a dále brankáře Lankinena, bývalého dlouholetého Olejáře Khairu a dále Tylera Johnsona, Stillmana a Johnstona. Chicago z farmy v Rockfordu povolalo trio Galvas, Slavin a Soderblom.

Švéd Arvid Soderblom bude krýt záda v brance Marcu-André Fleurymu, který dne bude v brance Chicaga. Colin Delia byl naopak poslán na farmu. Delia letos nastoupil pouze do dvou zápasů, ale odchytal pouze necelých 28 minut s úspěšností zásahů .750%. Čech Jakub Galvas letos v NHL debutoval a v Chicagu nastoupil již do tří zápasů, ve kterých zaujmul a do budoucna má do NHL dveře otevřené, ale vzhledem k nabité obraně pro něj ještě letos není tolik místa.

Jakub Galvas má dobře nakročeno k tomu se v budoucnu v NHL prosadit

První letošní zápas proti Chicagu se odehrál v listopadu a Edmonton vyhrál 5:2. Draisaitl s McDavidem zaznamenali shodně 1+1. V tomto zápasu debutoval v NHL Philip Broberg, který si v zápase připsal i svůj první a jediný bod za asistenci. Také v tomto zápase byl v brance Edmontonu Skinner.

Příští zápas hrajeme v pátek, rovněž doma s Islanders, poté Oilers odletí do Kalifornie.

Dnešní zápas v Rogers Aréně v Edmontonu začíná ve 2:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *