Druhý zápas z těžkého tripu máme za sebou, a i tentokrát to nebylo špatné, ba co víc, ze Sunrise si odvážíme dva body. Přesně naopak. Na rovinu, v zápase s Tampou jsme byli lepší a tam to mělo být za body, ale když dostanete tak hloupé góly, které dostal Smith, tak je to pak těžké. Přinejmenším druhý a třetí gól byly jeho.

V těžkých zápasech prostě gólman musí podržet, a to se u nás neděje, a to je asi ten hlavní rozdíl mezi špičkou a námi. Dopředu si šance vytvoříme, dozadu to celkem jde, i když sem tam se najde nějaká hrubka, ale máme poměrně nezkušenou obranu, ale to se dá vypilovat, tady bych také neviděl zásadní problém.

Oba gólmani Smith s Koskinenem ale jednou zachytají dobře a pak zase přijde propadák a tohle nejde. Nahoru musí jít Skinner a jeden z nich jako jeho náhradník alespoň do té doby, než Holland někoho přivede, a to je už prostě nevyhnutelné. Připomínám, že uzávěrka přestupů končí 21. března.

Jako třeba včera s Floridou… Tady tedy musím uznat, že komu čest tomu čest. Florida hrála výborně a jejich postavení v tabulce není náhoda. Ale jak píšu, s Tampou jsme měli vyhrát a prohráli jsme, s Floridou to vypadalo spíše na prohru, protože jsme se de facto jen bránili, ale dopadlo to naopak výhrou. A jakou. Derek Ryan například vstřelil svůj první hattrick v kariéře! Ryan dostává od trenéra Woodcrofta více prostoru než u Tippetta a hraje ve třetí formaci a takto se mu odvděčil. Navíc ani jeden z gólů nebyl nějaká dorážka nebo náhoďák, ale bylo to po pěkných akcích.

Derek Ryan je ve svých 35 letech nejstarším hráčem Edmontonu, který vstřelil hattrick. Dosud toto prvenství držel Ethan Moreau, tehdejší kapitán týmu, který vstřelil hattrick v roce 2009 v 33 letech.

První hattrick v kariéře pro Dereka Ryana

A abych pochválil i druhou stranu, tak první gól Floridy byl opravdu parádní, když Vatrano neskutečnou zadovkou mezi nohama udělal strašáka v poli z Boucharda a poslal puk na Lundella, který zakončoval. Super akce! Ale jak říkám, Floridě musím za výkon zatleskat, takhle hraje aspirant na Stanley Cup!

Včera ale Cats měli smůlu, že v brance Edmontonu stál Mikko Koskinen. Ten se zase jednou předvedl v naprosté parádě a možná jsme viděli jeden z nejlepších brankářských výkonů sezóny a tím myslím celou ligu. Tolik skvělých zákroků se opravdu v jeden večer jen tak nevidí a jeden z nich podle mne aspiruje i na nejlepší zákrok roku.

Komentuje to kapitán Floridy Aleksander Barkov: “Hrál neskutečně. Myslím, že on měl největší podíl na jejich výhře. Měli jsme šance, měli jsme střely, ale na dorážky jsme neměli.“  Přidává se hlavní trenér Andrew Brunette: “Měl několik neuvěřitelných zákroků.“ Koskinen za svá záda nakonec pustil 3 góly a měl 44 úspěšných zásahů a byl zvolen druhou hvězdou zápasu, první byl samozřejmě Derek Ryan se svým hattrickem.

No ale to my víme, že Koskinen dokáže být někdy neuvěřitelný, jenže proč to nedokáže zopakovat, to je záhadou. Kdyby chytal takhle, nebyl by důvod hledat někoho dalšího, kór když Koskinen je v kabině údajně velmi oblíben. Bohužel spoléhat se na něj nedá. Obávám se jen toho, že právě takovýto výkon dokáže starého Hollanda ukolébat a to nepotřebujeme.

Mikko Koskinen soustředěný na výpady Panthers

O Koskinenovi ještě jeho kolega Derek Ryan: “Neuvěřitelné. Mám pocit, že předvedl nejmíň tucet těch nejlepších zákroků.“ Ryan dále o svém hattricku: “Jsem šťastný. Získat svůj první hattrick ve zralém věku 35 let je celkem. dobrý pocit.“

O Ryanovi naopak Koskinen: “Je úžasný. Je tak klidný. Můžete se na něj spolehnout v každé situaci na ledě a mimo led taky. Je to skvělý kluk a jsem za něj šťastný, že dal svůj první hattrick.“ Koskinen dále o svém výkonu: “Měl jsem pocit, že dobře čtu hru ve správných okamžicích a díky tomu jsem měl mnohem lepší pohyb. Musím svému čtení hry jen víc věřit. To je největší věc a dnes to bylo silné.“

O Dereku Ryanovi dále sám trenér Woodcroft, který Ryanovo oživení vidí právě v jeho přesunu na křídlo třetí formace, poté, co za Tippetta hrál Ryan na centru formace čtvrté: “Jeho hokejové IQ je mimo všechny žebříčky. Ví, jak se pohybovat po ledě, takže pozičně je většinou na těch správných místech. Myslím, že přesun na pravé křídlo ho omladil.“ Ryan od nástupu Woodcrofta hraje přibližně o 5 minut ice-timu víc než dříve. Ryan to také moc dobře ví: “Mnohem více příležitostí se rozhodně promítlo do důvěry v sám sebe. Když moc nehrajete a dlouho sedíte, je těžké získat dynamiku. Mám pocit, že jsem se ve své hře pod Woodym dokázal dostat více do rytmu v klíčových situacích a já si to užívám.“

Nojo, Woody… Díky za něj!

A já k Ryanovi za sebe dodávám to, že když hrál ve čtvrté formaci, ani já jsem mu moc nedůvěřoval a byl jsem k němu také celkem dost kritický. Ale teď je to úplně jiný hráč a když bude takto pokračovat, díky za to a já mu držím palce.

Derek Ryan se raduje se svými spoluhráči

Nejsou ale jen příjemné věci. Velkou nepříjemností je zranění Nugenta-Hopkinse, který kvůli zranění v horní části těla odstoupil ještě v první třetině a už se nevrátil a vypadá to, že dnes nebude k dispozici určitě. Logicky se tak nabízí varianta, že Devin Shore bude hrát na centru třetí formace s křídly Foegelem a Ryanem a do hry se ve čtvrté formaci na led dostane Colton Sceviour.  

UPDATE: Kailer Yamamoto chybí na předzápasovým rozbruslení. Yamamoto včera zblokoval střelu ve třetí třetině a lehce se zranil.

Ke zraněným tedy nově přibyl Nugent-Hopkins. Marodka je plná zkušených hráčů a nadále na ní zůstávají i Russell, Keith, Turris, Kassian a Puljujarvi.

V brance by dnes měl podle pravidel back-to-back zápasů nastoupit Mike Smith, ale myslím, že nejen podle mě by měl opět nastoupit Koskinen. Ten sice v zápase s Minnesotou také nepodržel, ale pořád lepší než Smith, který ve formě opravdu není. Navíc Koskinen může být ještě v laufu ze včerejška. A jak jsem již psal výše, je načase povolat nahoru opět Skinnera.

UPDATE: V brance Edmontonu je potvrzen Mike Smith.

Tak kdo? Smith, Koskinen nebo Skinner?

Stuart Skinner měl teď docela napilno, protože v Bakersfieldu chytal 3 zápasy během 4 dní. A byly z toho dvě výhry, z toho jeden shutout proti farmě Detroitu Grand Rapids Griffins. Ti porážku v noci na dnešek Bakersfieldu vrátili, ale až po nájezdech 4:3, přičemž za Condors se trefili všichni tři možní aspiranti na místo v prvním týmu Marody, Holloway a Griffith. A co víc, všichni tři zaznamenali 1+1. Seth Griffith je s 52 body v 39 zápasech na 4. místě bodování AHL, o 12 bodů pozadu za vedoucím Andrewem Poturalskim, který má odehráno o 5 zápasů více. Mimochodem Poturalski patří Carolině.

Jak jsem psal již převčírem v krátkém příspěvku na Facebooku a Twitteru, k hokeji se vrací Josh Archibald, který dostal od lékařů zelenou. Archibald dosud promarodil celou sezónu kvůli problémům se srdcem. Nyní se tedy může vrátit, ale je dosud nenaočkovaným proti covidu a podle pravidel tak nemůže překročit hranice. To by znamenalo, že by musel hrát zápasy jen doma v Kanadě, a to není zrovna komfortní situace.

Zahraje si Archibald ještě někdy v dresu Edmontonu?

Další otázkou je, jestli se vůbec hodí do konceptu trenéra Woodcrofta. Archibald byl, jak víme takovým Tippettovým dítětem ještě z Arizony a byl jeho oblíbencem. Pokud by se vrátil, do týmu by přinesl tvrdší hru, ale nejspíš není tím, kdo by nás měl nějakým způsobem spasit. Archibaldovi po této sezóně končí jeho kontrakt na 1,5 mil.dolarů a spekuluje se dokonce i o tom, že by mohl být vyměněn, pravděpodobně za nějakou nižší volbu v draftu. Myslím, že každopádně půjde na waiver a Holland se ho asi bude snažit vyměnit, možná by mohl bát i součástí nějakého balíčku s Koskinenem nebo v nějakém jiném trejdu.

Náš dnešní soupeř Carolina Hurricanes v pátek vyhráli 4:0 nad Columbusem a vyšvihli se tak na čelo Východní konference. To okupuje trojice Carolina, Florida a Tampa, čili tři naši soupeři z nedávných dní a dneška, takže tato střetnutí co nyní zažíváme jsou opravdová zkouška ohněm.

Faktor Brind´Amour, to je to oč tu běží

Hurricanes byli nejlepším týmem Východu již loni a měli to nastartované výborně, ale ve druhém kole play off vypadli s obhájcem Stanley Cupu Tampou, která také obhájila. Práce trenéra a klubové legendy Roda Brind´Amoura je ale neuvěřitelná a v Carolině evidentně sklízí to, co zaseli a naprosto zaslouženě.  

I letos hrají opravdu výborně a jediný tým, který má více bodů i výher než oni je Colorado. Avs mají po včerejší výhře nad Vegas 32 výher v základní hrací době, Canes o jednu méně. Canes jsou ale každopádně nejméně inkasujícím týmem – 121 gólů. Lví podíl na tom má dánský brankář Frederik Andersen, který vede brankářskou statistiku ligy poměr výhra/úspěšnost zásahů. V jeho případě konkrétně 28 výher, což je nejvíc mezi všemi brankáři z ligy a úspěšnost zásahů .929%. Na to, že Andersen měl loni v Torontu úspěšnost .895% a předloni .909%, tohle je prostě skvělé. Však se také odvděčuje svému týmu, který jej původně draftoval v roce 2010, ale za který si nikdy nezahrál, až nyní, kdy jej Carolina přivedla do svých řad.

Frederik Andersen je na dnešní večer potvrzen v brance Canes.

Freddy Andersen se po ústupu formy v Torontu opět dostává mezi aboslutní špičku ligy

Lídrem týmu je Fin Sebastian Aho, který se s 54 body pohybuje na kraji nejlepší dvacítky ligového bodování. Rus Andrej Svečnikov je po něm ještě druhým hráčem Canes, který má průměr jednoho bodu a zápas a více se 48 body.

Obránce Tony DeAngelo letos prožívá nejlepší sezónu v kariéře a je ještě lepší, než v nejlepším ročníku za Rangers, kdy v 68 zápasech zaznamenal 53 bodů. V příštím ročníku, tedy loni DeAngelo ale v dresu Rangers odehrál pouhých 6 zápasů a poté byl z týmu odejit po roztržce s brankářem Georgievem. Tým se totiž tehdy postavil za Georgieva. Prozíravý byl ale generální manažer Canes Don Waddell a podepsal DeAngela na jednu sezónu s ročním příjmem 1 mil.dolarů. Hodně luxusní práce… hodně věcí za málo peněz, to s emusí umět…

A DeAngelo to také Waddelovi vrací vrchovatě. Se 40 body ve 43 zápasech je čtvrtý v klubovém bodování a mezi všemi obránci v lize je desátý. V Carolině je také členem prvního přesilovkového komanda a letos to Canes v jeho podání vyneslo již 16 přesilovkových bodů. Jenže, DeAngelo se zranil během předminulého zápasu ve Philadelphii a podle trenéra Brind´Amoura bude týmu chybět nejméně měsíc, a to je hodně nepříjemné. DeAngelovo místo na přesilovce zaujmul další Američan Jaccob Slavin.

Trenér Brind´Amour se bude muset bez svého nejproduktivnějšího obránce na nějaký čas obejít

V ještě předešlém zápase v Pittsburghu se zranil další obránce Brendan Smith, který je na protokolu otřesu mozku.

Český zástupce v týmu Martin Nečas má na kontě skóre 8+20. Apropos Češi v NHL. Nepřipadá vám, že v Edmontonu už dlouho nebyl žádný Čech? Loni zde byl sice Dominik Kahun, který je sice původem Čech, ale jinak je to Němec. Posledním Čechem tak je až dosud David Musil, který nastoupil za Edmonton do 4 zápasů sezóně 2014/15. Rok předtím nastoupil Roman Horák do 3 zápasů. To byly takové jepičí angažmá. A posledním hráčem, který byl stálým členem sestavy byl Aleš Hemský, který v Edmontonu odehrál poslední sezónu 2012/13.

S Carolinou jsme se letos již střetli v polovině prosince a skončilo to výhrou Caroliny 3:1 a Aho zaznamenal 2+1. V ještě předchozím zápase v roce 2020 vyhrál Edmonton na ledě Caroliny 4:3 a dva góly vstřelil Josh Archibald. Jinak z dlouhodobějšího hlediska se Edmontonu proti Carolině moc nedaří, když z posledních osmi zápasů vyhrála Carolina šestkrát.

Canes dnes nastoupí v černé variantě

Dnes je jeden ze třinácti zápasů, kdy Canes nastoupí v alternativní třetí sadě dresů se dvěma vlajkami na znamení hurikánu.

I dnes se zápas hraje v pro našince velmi příznivý čas, tentokrát ale o půl hodinky později než včera. Zápas v PNC Aréně ve městě Raleigh v Severní Karolíně začíná v 19:00 SEČ a mimo jiné ho vysílá i Nova Sport 1.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *