Tak Zápas v Dallasu nám úplně nevyšel, i když i tentokrát bylo našlápnuto k výhře. Není ale proč brečet, výkon byl dobrý, jedeme dál.

Edmonton v zápase dvakrát vedl, stav 3:2 na tabuli dokonce svítil ještě v 55 minutě, poté ale Dallas udeřil dvěma slepenými góly a zápas celkem překvapivě rozhodl ve svůj prospěch. Bohužel i to se stává. Zápas komentuje Darnell Nurse: “Byl to tvrdý boj. Ve hře bylo hodně výkyvů. Ale když do konce zápasu zbývá 5 minut, nemůžete se dostávat do takových situací, kdy to váš brankář musí zachraňovat po situacích, které jsme udělali. Koski chytal skvěle a my před ním musíme být lepší, obvláště na konci zápasu“

No, za mě, první a třetí gól nebyl ze strany Koskinena moc dobrou vizitkou, ale hráči tomu asi rozumí víc… Ale na druhou stranu zpackaný zápas bych neházel na něj. Ale za nás v redakci – máme dobře složený tým, který byl nyní i celkem vhodně doplněn, ale máme slabinu na místě gólmana a podle nás to Edmonton také zastaví v nějaké delší cestě play off. A o tom, že vlastně jediný člověk, který to nevidí, je generální manažer, o tom se dále rozepisovat nebudu.

Koskinen měl v Dallasu rozporuplné momenty

První gól Edmontonu proti Dallasu vstřelil Kailer Yamamoto a byl to pro něho 6 gól během posledních 7 zápasů. K nim navíc přidal ještě 4 asistence. Yamamoto měl velmi chladný vstup do sezóny a nijak extra dobrou první polovinu ročníku, ale pod trenérem Woodcroftem jakoby to byl úplně jiný hráč. Jeho forma graduje, velmi dobře si rozumí se svými současnými spoluhráči McDavidem a Kanem a hlasitě si říká o novou smlouvu. Ta současná mu letos končí, i když stále ještě nebude volným hráčem a Edmonton má na něj nadále práva, stejně jako na Puljujarviho, u kterého je prakticky tatáž situace.

Jako velmi dobré se zatím jeví angažmá Evandera Kanea, který vstřelil 6 gólů v posledních 5 zápasech a celkově má už 14+8 ve 25 zápasech. Kane mimoto uplatňuje i fyzickou hru a jen v posledních 3 zápasech zaznamenal 16 hitů! Kane má rezervy v defenzivní hře, ale je velmi efektivní v zakončení, a to vedle kreativního McDavida zatím funguje opravdu parádně a McDavid má vedle sebe někoho, kdo dokáže chladnokrevně zakončovat jeho akce. Yamamoto vedle nich to ještě završuje. Connor McDavid má z posledních 7 zápasů 6 dvoubodových a více a nyní se už trochu odpoutal v čele kanadského bodování ligy a stovku má 7 bodů na dosah. Draisaitl je druhý s 86 body.

Evandera Kanea měli Žraloci v minulém vzájemném zápase na mušce

Zápas proti Sharks bude opět pikantní pro Evandera Kanea, který je se svým bývalým klubem de facto na válečné stezce. Kane hrál v San Jose 4 roky mezi lety 2017 – 2021, než mu byla ze známých důvodů ukončena smlouva. V zápase proti Sharks, který Oilers sehráli před 3 týdny se Kane bodově neprosadil a do zápasových statistik se zapsal 4 střelami 1 hitem.

Dnes v akci poprvé uvidíme nové posily Bretta Kulaka a Dericka Brassarda. Oba jsou už zkušenými hráči a do hry vnesou trochu klidu klidu a zkušeností. Zajímavé je, že Kulak se na nejvyšší úrovni pohybuje výhradně v Kanadě. Tak za prvé je rodákem z Edmontonu, takže se vrací domů! A tohle fanoušci Edmontonu milují. Poté, co byl na farmu poslán Tyler Benson, je tak nyní Kulak jediným místním rodákem v sestavě. Za druhé do vyšší sféry nakoukl ve WHL v týmu Vancouver Giants, za třetí byl poté draftován Calgary, za které potom odehrál 4 sezóny, za čtvrté přestup do Montrealu, kde strávil necelé 4 ročníky a za páté přestup do Edmontonu. V USA se Kulak ve svých štacích pohyboval prakticky jen když byl na farmě v klubech AHL. Tenhle chlapík je prostě s Kanadou srostlý opravdu pevnými kořeny.

A ještě jedna věc, Brett Kulak je – jak jinak když je z Edmontonu – prý od malička fanouškem Oilers a jeho nejoblíbenějšími hráči byli Shawn Horcoff a Ryan Smyth. Dnes by při jeho debutu v dresu Oilers měli být v hledišti jeho Táta se Strýcem.

Brett Kulak a Derick Brassard v kabině Edmontonu

Brassard je ještě z jiného těsta. Sice také Kanaďan, ale frankofonní z provincie Québec z města Hull. V prvních 8 letech hrál jen za dva kluby Columbus a Rangers, ale poté se stal možná rekordmanem v přestupování??? Za posledních 5 let hrál totiž i s Edmontonem za 8 klubů! Ottawa, Pittsburgh, Florida, Colorado, Islanders, Arizona, Philadelphia, Edmonton. To je vskutku slušný kolotoč. Derick Brassard hraje nejčastěji na centru, ale ve včerejším rozhovoru potvrdil, že v Edmontonu se s ním počítá hlavně na křídlo.

S příchodem Brassarda ze sestavy vypadl Brad Malone, který byl poslán do Bakersfieldu.

Skvělou zprávou je návrat Nugenta-Hopkinse, který byl mimo hru tři týdny. Nugeta nastoupí na centru třetí formace s křídly Brassardem a Puljujarvim. Ten uvolnil místo ve druhé formaci McLeodovi. Druhá formace tak bude hrát ve složení McLeod – Draisaitl – Hyman a třetí Brassard – RNH – Puljujarvi. To vypadá na tři velmi silné formace! Foegele se propadá do čtvrté k Shoremu a Kassianovi. Mimo sestavu zůstane duo Archibald a Ryan.

S návratem Nugenta-Hopkinse se tak vracíme ke starému složení úspěšných přesilovek McDavid – Draisaitl – RNH – Puljujarvi – Barrie. Druhá přesilovková formace bude hrát ve složení Kane – Yamamoto – McLeod – Keith – Bouchard.

Brett Kulak nastoupí ve třetím obranném páru s Barriem. Kris Russell dnes vyfasuje černého Petra.

V brance Edmontonu nastoupí Mike Smith.

Bakersfield včera vyhrál 4:2 nad Coloradem Eagles a Brad Malone si hned připsal asistenci. Pro Tylera Bensona to byl po přesunu do AHL teprve třetí zápas a připsal si v něm 2 asistence. Brendan Perlini pokračuje ve výborných výkonech a po přesunu z Edmontonu odehrál 12 zápasů, ve kterých zaznamenal 5+6. Stuart Skinner si včera připsal 35 úspěšných zásahů a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. A já se opět už asi po sté ptám – proč?

Proč je Stuart Skinner stále až třetí v pořadí, to je mi záhadou

Náš dnešní soupeř San Jose neprožívá úplně povedený ročník a poslední dobou to je zvlášť nic moc. Z posledních 20 zápasů, které Sharks odehráli od 30. ledna, dokázali vyhrát pouze šestkrát a z toho pouze čtyřikrát v základní hrací době. Poslední 2 zápasy proti Arizoně a Calgary ale vítězné a v Pacifické divizi ztráta na Edmonton 11 bodů. V Západní konferenci je nyní situace tak našlapaná, že každá větší ztráta může znamenat velké problémy pro postup do play off. Do konce základní části zbývá týmům okolo 18 zápasů a bodový rozdíl mezi třetím St.Louis a jedenáctým Vancouverem je 11 bodů. Edmonton je se 75 body tak jen 4 body od třetího místa v konferenci, ale zároveň pouze 7 bodů na místo jedenácté.

Sharks se před uzávěrkou přestupů zase jednou dostali na přední stránky médií megapodpisem Tomáše Hertla, který podepsal novou smlouvu na 8 let s cap hitem 8,137,500 mil.dolarů. Leon Draisaitl má o nějakých 160 tisíc víc… Já nechci snižovat kvality Tomáše Hertla, protože to je kvalitní hráč a je to místní srdcař, ale tohle je přehnané. Kór když si vezmete, že 8 milionů na dalších 5 let má i kapitán týmu Logan Couture a 8 milionů na další 3 roky má Brent Burns. Erik Karlsson má stejně jako Couture kontrakt až do roku 2027 a to rovnou na 11,500 milionu! Aby to bylo kompletní, tak ještě na další 3 roky má Vlasic 7 milionů a Meier 6 milionů ještě na příští rok. K tomu teď Hertl. Doug Wilson a San Jose se podle mě definitivně zbláznili.

Tomáš Hertl podepsal v San Jose pohádkovou smlouvu, kterou možná ani on sám nečekal

Stejně jako asistent generálního manažera Joe Will, který po podpisu Hertla prohlásil: “V NHL je málo centrů s kombinací fyzické a dynamické hry a je to hráč, okolo kterého vybudujete franšízu. Máme štěstí, že máme dva z nejlepších centrů ligy v jednom týmu s Tomášem a Loganem Couturem.“ No, dobře no, když myslíte…

A Will dále pokračuje: “Tomáš podpisem této smlouvy upevňuje svoji cestu se Sharks a jde ve stopách některých skvělých hráčů, kteří nosili erb Sharks. Ukázal, že chce hrát v San Jose v nadcházejících letech a ukazuje tím svoji oddanost organizaci a komunitě od jeho vstupu do týmu v roce 2012. Jsme nadšeni, že máme Tomáše na dalších 8 let.“ Což o to, já jim to přeju a jemu také, protože Hertl je opravdu skvělý hokejista, ale určitě není jeden z nejlepších centrů ligy, to za prvé, a za druhé určitě ne za 8 milionů. Ale jsem zvědavý, jak dlouho jim úsměv s takovýmito smlouvami vydrží.  

Erik Karlsson se před 14 dny vrátil zpět do akce po delší absenci, kdy byl mimo kvůli natrženému svalu na ruce. Karlsson v neděli v zápase s Arizonou odehrál 200 zápas v dresu San Jose a stal se tak dvacátým obráncem v klubové historii, který této mety dosáhl. Vzhledem k jeho obrovské smlouvě a jeho pověsti z působení v Ottawě ale v San Jose moc nezáří. Víme, že Karlsson je slabší do defenzivy a je nejsilnější v ofenzivnějších věcech, ale ani toto se mu v San Jose moc nedaří aplikovat.

Erik Karlsson je pro Sharks pěkně těžkým břemenem. Jak dlouho ho dokáží potáhnout?

V San Jose již od začátku sezóny řeší problémy s brankáři. Před tímto ročníkem do týmu přišli dva noví brankáři Hill s Reimerem, ale oba se často potýkají se zraněními. Podle trenéra Boba Boughnera se návrat Adina Hilla blíží. James Reimer vychytal obě poslední výhry. Úplně čerstvou posilou je pak Fin Kaapo Kahkonen, který přišel do San Jose z Minnesoty výměnou za volbu v 5. kole letošního draftu. To je celkem překvapivý krok, protože Kahkonen v Minnesotě tvořil s Camem Talbotem velmi solidní dvojici. GM Wild Bill Guerin ale evidentně pomýšlí hodně vysoko, protože z Chicaga přivedl Marca-Andreho Fleuryho, který s Talbotem utvoří v Minnesotě opravdu hodně silnou dvojici. V porovnání s námi se chce člověku brečet… Kaapo Kahkonen si za San Jose po přestupu již zachytal, ale docela kuriózně, protože převčírem v Calgary nahradil kvůli problémům s výstrojí Jamese Reimera na 18 vteřin, než se Reimer zase vrátil zpět.

V brance San Jose si letos kromě tria Hill, Reimer a Kahkonen zachytali ještě Zach Sawchenko a také Alex Stalock, který byl do San Jose vyměněn z Edmontonu teprve před 3 týdny za budoucí vypořádání. Stalock za San Jose nastoupil v jediném zápase proti Nashvillu a hned od Predátorů dostal příděl 6 gólů nakonec byl ještě Sawchenkem vystřídán. Stalock je nyní na farmě v San Jose Barracuda, kde zatím odchytal také jen jediný zápas a sice před týdnem proti farmě Arizony Tucsonu a zde si hned připsal shutout za výhru 4:0. Stalock tam má ale velkou konkurenci, protože jen za poslední 3 zápasy chytali 3 různí gólmani, kromě Stalocka ještě Melnichuk a Emond. Stalock již dříve v San Jose působil mezi lety 2010 – 2016.

Nebožák Stalock si po vleklých problémech se srdcem po dlouhé době zase zachytal v NHL, ale Nashville s ním vůbec neměl slitování

Dnes v Edmontonu je jako startující gólman Sharks potvrzen Kaapo Kahkonen.

Zraněni jsou Ferraro, Nieto a Labanc.

Edmonton a San Jose se spolu utkali po dlouhých 2 letech před 3 týdny na ledě San Jose a skončilo to výhrou Edmontonu 3:0 a svůj první shutout v NHL si připsal Stuart Skinner a to byl zatím jeho poslední zápas v NHL.

Dnešní zápas se hraje v Rogers Aréně v Edmontonu a začíná ve 2:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *