Calgary zapomenuto, Arizona poražena, jede se dál, dnes nás čeká těžký soupeř z Los Angeles, přímý konkurent v boji o postup do play off.

V krátkosti se ještě vrátím k Bitvě o Albertu, protože jsem už četl tolik negativních komentářů, že na to musím přinést i svůj pohled. Výsledek 9:5 samozřejmě není něco, na co bychom chtěli vzpomínat, ale je to prostě takový zápas. Loni se Calgary s Edmontonem spolu v rámci Severní divize střetli desetkrát a z toho byl šestkrát úspěšný Edmonton a čtyřikrát Calgary a někdy to byly opravdu brankové hody. Letos to bylo čtvrté derby a dvakrát vyhrál Edmonton, dvakrát Calgary. Je to prostě hrozně vyrovnané, navíc nahecované více než kdy jindy a vždycky to tak bylo.

V tomto zápase to bylo průběžně 3:3, 4:4 a v půlce zápasu ještě 6:5. To že pak Calgary odskočilo, to se mohlo stát klidně i na druhé straně. Chyby dělaly oba týmy a i když výkon Edmontonu samozřejmě nebyl ideální, nedělal bych z toho vědu. Takže tak.

Zápas s Arizonou je něco úplně jiného. Vždycky se totiž jeví jako povinnost, ale Kojoti se umí docela pěkně zakousnout, a zápasy s nimi nejsou úplně jednoduché. V pondělí to ale proběhlo celkem v klidu a Edmonton mohl slavit výhru 6:1. Vyzdvihl bych parádní, ale opravdu PARÁDNÍ Puljujarviho přihrávku na McDavida po vybojovaném souboji u mantinelu, dále krásný druhý McLeodův gól, kterým nikoho opět nenechal na pochybách o svých technických kvalitách.

Naopak zdviženým prstem jsou vyloučení Evandera Kanea, který byl vyloučen čtyřikrát za sebou během pouhých 8 minut na přelomu druhé a třetí třetiny. To je možná i raritní věc, každopádně bych něco takového ale už nerad viděl znovu. Arizona ale ani jednu přesilovku nevyužila.

Bizonímu králi se samotným hříšníkem to ale bylo celkem k smíchu:

V zápase nastoupili v brance Arizony oba čeští brankáři Vejmelka a Kořenář. Trenér Woodcroft před tímto zápasem trochu promíchal sestavu a opět to celkem sedělo. Hlavně Puljujarvi v první formaci byl vidět. Zajímavě se jeví i nejnovější posila Derick Brassard, který ve 3 zápasech zatím vstřelil 2 góly a mimoto je hodně znát jeho přehled a zkušenosti. Je zkrátka vidět, že má už něco odehráno a jeho přínos zatím hodnotím velmi kladně.

Ryan McLeod nastoupil opět až na centru čtvrté formace, ale přesto zaznamenal 2+1 a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. McLeod zažil vůbec první vícególový zápas a byl i blízko hattricku. A nyní už sám McLeod: “Cítil jsem se dobře. Po minulém zápase jsme byli docela motivovaní a chtěli jsme už od začátku hrát tvrdě.“ A o McLeodovi i jeho spoluhráč Mikko Koskinen: “Přináší nám toho hodně. Dokáže hrát v každé situaci, jak v přesilovce i oslabení a jeho bruslařské schopnosti jsou v jeho věku úžasné. Opravdu tam létá a navíc je to i dobrý kluk do šatny.“

O McLeodovi nyní trenér Woodcroft: “Za poslední 3 a půl roku jsem měl u Ryanova vývoje místo v první řadě. Za tu dobu jsem ho viděl střílet hodně gólů a dnes jsme ho opět pověřili tím, aby vedl svoji vlastní lajnu a s Foegelem a Ryanem odvedl dobrou práci. Myslím, že nám odvedli dobré minuty nejen při hře 5 na 5, ale u McLeoda i během přesilovky a u McLeoda  a Ryana i oslabení.“

Zach Hyman vstřelil 22 gól v sezóně, což je dosud nejvíc v jeho kariéře, protože dosud v sezónách 2018/19 a 2019/20 vstřelil po 21 gólech. Se svými 44 body už má ostatně už tak své životní maximum, protože nejvíc zaznamenal v sezóně 2018/19, kdy měl 41 bodů. Jen tak dál!

Leon Draisaitl byl vyhlášen třetí hvězdou uplynulého týdne se skóre 6+2, přičemž proti Calgary zaznamenal hattrick a ještě přidal asistenci. Draisaitl s McDavidem jsou nyní už velmi blizoučko k dosažení hranice 100 bodů, když McDavid má 98 bodů a Draisaitl 96. Třetí Huberdeau má o další 3 body méně a čtvrtý Gaudreau o další 3. V závodu o Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce se nyní přetahuje duo Matthews, Draisaitl. Auston Matthews ve včerejším zápase v Bostonu skóroval a tak je nyní se 49 góly první, Draisaitl má o jeden zásah méně. Třetí Chris Kreider pak má 45 gólů, Alex Ovečkin 42 a Kyle Connor 41.

Zach Hyman letos v dresu Oilers zažívá svoji nejlepší sezónu v kariéře

Jakmile Connor McDavid překročí stovku, bude to pro něho již pátá sezóna v kariéře se 100 body a více. V sezóně 2019/20 mu k této metě chyběly pouze 3 body, ale v této sezóně McDavid odehrál pouze 64 zápasů z celkových 71, zbytek se kvůli covidu nedohrál. A stovku nepřekročil ani ve svém prvním ročníku vůbec, kdy McDavid odehrál pouze 45 zápasů kvůli faulu Brandona Manninga, který ho vyřadil prakticky na polovinu sezóny ze hry. Ve své debutové sezóně McDavid zaznamenal 48 bodů.

Rodina Edmontonu má další dva nové členy. Za prvé je to kanadský brankář, rodák z Thunder Bay v Ontariu Ryan Fanti. Ten podepsal s Edmontonem dvouletý vstupní kontrakt a nyní se připojí k Bakersfieldu, kde jsou nyní brankáři Skinner a Konovalov a na druhé farmě ještě Rodrigue. Smlouva nabude platnost v příští sezóně a tak bude v Bakersfieldu hrát jako amatér. Fanti měl letos skvělý ročník na minnesotské univerzitě. O Fantim mluví jeho spoluhráč, obránce Wyatt Kaiser: “Jeho hra mluví sama za sebe. Upřímně řečeno není toho moc, co říct. Dělá skvělé zákroky, hraje dobře s pukem, dělá pro nás všechno.“ Tak uvidíme, co se z tohoto chlapce vyklube…

Jinak – Thunder Bay, neboli Záliv Hromů, to se mi líbí. Připomíná mi to Crabapple Cove, neboli Zátoku Pláňat, kde jsem vždycky chtěl žít. Tedy než jsem se dozvěděl, že Hawkeye Pierce tam sice žil, ale nikdo jiný už ne, protože to místo neexistuje… :o) No nic…

Druhým přírůstkem do rodiny Oilers je malá dcerka našeho obránce Markuse Niemelainena a jeho ženy Hanny, Bea Katriina. Gratulujeme!!!

Bakersfield hrál nyní 2 zápasy proti farmě Detroitu, Grand Rapids Griffins. Oba Oba zápasy odchytal Stuart Skinner. První zápas skončil celkem hladce 7:3 a Brendan Perlini zaznamenal 2+1. Ale trefili se i další hráči, kteří letos nastoupili i za Edmonton a hlavní tahouni týmu Marody, Malone, Griffith a Sceviour. Druhý zápas skončil prohrou 3:4 PP a Perlini se opět trefil. Nyní ve 14 zápasech zaznamenal 9+6, což je prostě paráda a jen potvrzení co už o něm víme, totiž že je prostě znamenitý střelec. Škoda, že zatím nenachází uplatnění v prvním týmu, ale třeba to jednou přijde. Ale pozor, Perlinimu po sezóně končí smlouva, i když bude ještě chráněným volným hráčem a Edmonton má na něj stále přednostní právo.

Mimo hru je Kris Russell, který světe div se – má covid. Trenér Woodcroft zatím nebude z Bakersfieldu nikoho povolávat, protože se čeká, jak na tom bude Russell z dlouhodobějšího hlediska. ale o tom nyní sám Woodcroft: „Je zřejmé, že jste viděli zprávy o Krisi Russellovi a my doufáme, že se rychle uzdraví. Má dobrou náladu, byl jsem s ním v kontaktu.“

Co se týče sestavy, tam se po vysoké výhře nad Arizonou neočekávají žádné zásadní změny, ale i navzdory jednoznačné výhře trenér Woodcroft nadále chystá důkladnou analýzu hry a určit nejlepší způsob, jakou nasadit sestavu pro dnešní zápas s Los Angeles. A nyní opět trenér Woodcroft: „Myslím, že se upřímně díváme na přínos každého hráče. Procházíme hru hřebenem s jemnými zoubky a zpracováváme to a jako trenérský štáb o tom mluvíme. Pro zítřejší večer (dnešní zápas) jsme nedělali žádná rozhodnutí ohledně sestavy pokud jde o to, kdo bude v sestavě a kdo mimo ni. Zatím je situace taková, že máme 14 útočníků kalibru NHL a myslíme si, že hloubka kádru je jedna z našich silných stránek. Budeme toho i nadále využívat.“

Trenér Woodcroft potvrdil, že proti Kings bude v brance Mikko Koskinen.

Brendan Perlini pálí ostrými všude, kam vleze

Bývalý dlouholetý Edmontoňák Ladislav Šmíd ukončil kariéru. Oblíbený „Ladi“ odehrál za Edmonton mezi lety 2006 – 2013 celkem 474 zápasů. S Edmontonem se bohužel ani jednou nepodíval do play off. Šmíd byl defenzivním specialistou a byl v týmu na černou práci a byl velmi oblíbený jak v týmu, tak mezi fanoušky. Když ho tehdejší generální manažer Craig MacTavish v listopadu 2018 vyměnil do Calgary, hodně lidí to nemohlo skousnout a tento trejd byl nebojím se říci až šokující. Také proto, že jsme vlastně posílili hlavního rivala jedním z nejoblíbenějších hráčů kádru. Společně se Šmídem se do Calgary stěhoval ještě brankář Olivier Roy, který si ale v NHL nikdy nezachytal a nyní ještě chytá německou DEL za Augsburg. Do Edmontonu putoval brankář Laurent Brossoit, nyní dvojka ve Vegas a jiný Čech Roman Horák, který si za Edmonton zahrál pouze ve 2 zápasech. Horák nyní nastupuje za pražskou spartu.

My jsme ve spolupráci s Libercem dělali s Láďou Šmídem rozhovor v roce 2019. Ten si můžete případně oživit zde:

Kariéra Ladislava Šmída šla po přestupu z Edmontonu z kopce, alespoň co se zámoří týče. Šmíd za Calgary odehrál 3 sezóny, ve kterých ale hodně paběrkoval a to nejen kvůli zranění, ale hodně času proseděl i na tribuně a dokonce si zahrál i AHL. Od roku 2017 pak po 5 sezón nastupoval v Extralize v dresu Liberce. Ani tady si Šmíd na zlato pro vítěze nesáhl, když byl s Libercem dvakrát druhý a jednou třetí (ještě během výluky v sezóně 2004/05), Šmíd po vypadnutí Liberce se spartou ukončil kariéru a nadále se hodlá věnovat rodině, která i nadále žije v Kanadě. Ať se daří Láďo!!!

Edmontoňák Láďa Šmíd

Náš dnešní soupeř, Los Angeles jede už od půlky března dosti nervydrásající styl, když vždycky jeden zápas vyhrají a další zase prohrají. 4 výhry, 5 proher, naposledy se Seattlem. Dnes mi ta rovnice tedy vychází tak, že vyhrajeme. :o) Pokud tedy hráči Edmontonu umí matematiku… Poslední zápas se Seattlem LA hodně nevyšel. Doma a nakládačka 1:6 od třetího nejhoršího týmu ligy, to naštve.

A to zvláště, když hlavní trenér LA Todd McLellan v tomto zápase trénoval svůj 1000 zápas v NHL.

Kapitán týmu Anže Kopitar je blízko historickému milníku, protože mu schází 6 asistencí k tomu, aby se dostal na hranici 700 asistencí, všechny v dresu LA. Kopitar je nyní co se týče asistencí na 2. místě celkového bodování LA. První je legendární Marcel Dionne se 757 asistencemi. Kopitar má v LA smlouvu ještě na další dvě sezóny, takže si myslím, že Dionneho v pohodě překoná. Stejně tak se Kopitar již brzy dostane na 3. místo kanadského bodování v klubu, když nyní ztrácí pouze 12 bodů na Davea Taylora (nyní již 12 rokem pracujícího v St.Louis, letos jako poradce). Druhý Luc Robitaille má na Kopitara náskok 97 bodů a pokud Kopitar v klubu dokončí smlouvu jak má, myslím, že i Robitailla v klidu přeskočí. Ještě dodám, že Luc Robitaille je již od roku 2007 prezidentem klubu LA Kings. Vedoucí muž bodování Marcel Dionne má 1307 bodů a myslím, že jemu už prvenství zůstane, tedy něž se najde zase někdo jiný. Anebo to Kopitar nakonec dokáže? Je mu 34 let.

Trenér McLellan dnes bude postrádat celkem dost hráčů, protože mimo jsou Athanasiou, Doughty, Roy, Brown, Mikey Anderson, Lemieux a Walker. To jsou prakticky všechno zkušení hráči, takže oslabení to je, ne že ne.

V brance Kings by dnes měl být Jonathan Quick.

Anže Kopitar je už nyní hrající legendou Kings

Edmonton s Los Angeles spolu letos hráli již dvakrát a pokaždé padalo hodně gólů a pokaždé to byl celkem jedniznačný koncert jednoho týmu. V prvním zápase v prosinci vyhrálo LA na ledě Edmontonu 5:1 a Edmonton byl na domácím ledě přestřílen prakticky o jednou tolik střel. Všechny ze sítě lovil Koskinen. Kapitán McDavid se v tomto zápase také postaral o jeden ze svých největších trestů, které v lize kdy zaznamenal, když vyfasoval 10+5 za naražení na hrazení.

Ve druhém zápase to Edmonton LA zase vrátil únorovou výhrou 5:2, také na ledě soupeře. Tentokrát chytal Smith a Kane s McDavidem zaznamenali 1+1. a ještě bych chtěl zdůraznit, že právě Los Angeles je s ex-Edmontoňáky na lavičce McLellanem, Yawneym a Ranfordem nyní naším úhlavním nepřítelem číslo jedna, protože nyní na ně a druhé místo v Pacifické divizi ztrácíme 2 body.

Zápas bude i dnes pikantním pro oba trenéry, protože McLellan s Woodcroftem spolu 13 let stáli společně na jedné střídačce v Detroitu, San Jose i Edmontonu.

V minulém zápase byl McDavid za zlého hocha

Důležitost dnešního zápasu si dobře uvědomuje i Darnell Nurse: „Je to obrovské. Dnes to bude veký zápas! Je to tak těsné a v této době stejně důležité jako play off, a když k tomu dojde, jsou to pro nás velké zápasy.“ musíme být připraveni na všech pozicích, je to dobrý tým.“ Pokračuje i Nugent-Hopkins: „Samozřejmě víme, kde jsme my a víme, kde jsou oni. Už jsme s nimi několikrát hráli, takže víme, že to bude náročný zápas. víme, že to nebude nic jednoduchého a nic nebude zadarmo, takže musíme být připraveni již od samého začátku a hrát dobře celých 60 minut.“

A pak smutná zpráva pro ty, kdo ji ještě nezaregistrovali. Ve věku 62 let zemřel majitel Ottawy Senators Eugene Melnyk. Ten byl majitelem Sens téměř 20 let a Ottawu v roce 2003 vlastně zachránil před stěhováním. Melnyk byl podnikatel v oblasti farmaceutického průmyslu, ale také filantrop a člověk, který dával velké peníze na charitu a který často obdarovával nemocné děti. Melnyk se naposledy angažoval v souvislosti s válkou na Ukrajině a pomáhal Ukrajině, kde se narodili oba jeho rodiče. Melnyk byl i celkem kontroverzní osobou a měl ostrý jazyk a často se dostával do sporu ať už s ligovými funkcionáři, tak i s politiky v Ottawě, se kterými bojoval prakticky nepřetržitě.

Já jsem s Melnykem často nesouhlasil a napsal jsem o něm za ta léta celkem dost řádků, ale to je teď jedno. Odešel člověk, který hokej v Ottawě miloval a dělal pro něj první i poslední a Ottawě bude hodně chybět a teď se jim asi nějaký čas asi nebude dobře dýchat a já jim posílám pozdravy a držím jim palce ať to zvládnou a hlavně – Eugene Melnyk ať odpočívá v pokoji...

Eugene Melnyk mezi svými…

Dnešní zápas mezi Oilers a Kings se hraje doma v Rogers Place v Edmontonu a začíná ve 3:30 SEČ.

Poté Edmonton doma přivítá ještě St.Louis a pak jede na třízápasový trip, který obsahuje zápasy s divizními soupeři Anaheimem, San Jose a opět Los Angeles.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *