To, co jsme si přáli, kluci dokázali. Oilers vyhráli všechny tři zápasy z kalifornského tripu a přiblížili se zase o něco blíže play off. Výhra s Los Angeles byla šestá v pořadí a znamenala udržení 2. místa v Pacifické divizi a 5. na Západě.

Edmonton má nyní společně s Floridou nejlepší formu v celé lize, oba týmy mají 6 výher v řadě. Náš poslední soupeř Los Angeles je ale také aspirantem na postup a Kings svoje kvality v posledním zápase ukázali a zápas to nebyl vůbec snadný. 

Do vedení šel ale Edmonton po parádní – jak jinak – akci McDavida, který se s Quickem moc nepáral. Naprosto zbytečný pak byl vyrovnávací gól Moorea, když se při vlastní přesilovce nechali obehrát Barrie s Draisaitlem. Druhá třetina byla ze strany Edmontonu tradičně velmi vlažná a Los Angeles přebralo otěže zápasu. Paradoxně to byl ale Edmonton, který šel opět do vedení po pěkné akci na trase Bouchard, Ryan a zakončující Foegele. Ve třetí části už se zase Edmonton dostal do hry a zásluhou agilního Boucharda a jeho dělovky od modré zvýšil na 3:1. Arvidsson pak už naštěstí jenom snížil, ale LA už zápas otočit nedokázalo.

Zápas to byl vyrovnaný, ale musím zdůraznit to, že poměrně pravidelně hrajeme druhé třetiny jako bychom byli někde na odpolední procházce, a to se nám může brzy pěkně vymstít.

Mike Smith byl v LA opět vynikající
  • Mike Smith chytal poslední čtyři zápasy a všechny byly pochopitelně vítězné a Smith se nyní prezentuje opravdu velmi slušnou formou. Ve všech těchto zápasech měl Smith shodně 31 úspěšných zásahů, to je také celkem raritka. Smith má v tomto posledním období úspěšnost zásahů .932%, což je opravdu parádní.
  • Brankáři vydatně pomáhali i obránci, protože Nurse zblokoval hned 6 střel, Ceci 5, Keith s Kulakem po 3, Bouchard 2 a Barrie 1.
  • Evan Bouchard se podílel na všech třech brankách a zaznamenal 1+2 a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Bouchard se naposledy trefil 28. ledna a s Los Angeles to tedy bylo po 31 zápasech bez gólu. Jinak má ale slušné ofenzivní statistiky a dosud v 71 zápasech zaznamenal 10+28 a 2 plusové body.
  • Leon Draisaitl nastoupil proti LA po jednozápasové absenci v San Jose a tentokrát nebodoval a v ligové produktivitě ho o 1 bod předběhl Jonathan Huberdeau, který má nyní 102 bod. Vedoucí McDavid má 108. Draisaitl v San Jose chyběl po dlouhé době od října 2017 a Edmontonu nechyběl v 354 zápasech v řadě. –
  • Zack Kassian v Los Angeles odehrál svůj 600 zápas v NHL.

Evan Bouchard komentuje svůj velký zápas v LA: “Samozřejmě je to skvělý pocit, ale hlavní je, že jsme vyhráli a to je to, na čem teď opravdu záleží.“ Bouchard se vrací i ke svému brankáři Smithovi, který v poslední dobou chytá skvěle a má dobrá čísla: “Myslím si, že čísla nelžou. On byl neuvěřitelný. Dělal velké zákroky. Způsob, jakým hraje s pukem, to je neuvěřitelné. Viděli jste, že v posledním zápase nás udělal vítězem zápasu a nemůžu o něm říct dostatek dobrých věcí.“

Evander Kane má za sebou v barvách Oilers první vroubek. Byl potrestán pokutou 5000 dolarů za faul kolenem na Seana Durziho.

Edmonton jde do dnešního zápasu v kompletní sestavě. Nugent-Hopkins s McLeodem si dnes oproti předchozímu zápasu vymění křídla, takže ve třetí formaci RNH dostane Ryana a Foegeleho a McLeod ve čtvrté Brassarda s Kassianem.

V brance dnes po týdnu nastoupí Mikko Koskinen.

Bakersfield včera odehrál takový předvoj, když se střetl s farmou Colorada, Coloradem Eagles. Zápas ale skončil výhrou farmy Avs 4:1. Ty inkasoval Stuart Skinner v brance Bakersfieldu. Ten šel ale do zápasu bez silné šestice zraněných hráčů Broberga, Samorukova, Marodyho, Lavoieho, Hollowaye a Perliniho. 2 góly v tomto zápase vstřelil Martin Kaut, který má letos slušnou formu a ve 40 zápasech má 17+10. Kaut se v Coloradu pokouší prosadit již třetím rokem, ale zatím mu to moc nevychází a celkem nastoupil zatím jen do 20 zápasů a letos jen do 6. Kaut má s Coloradem podepsanou smlouvu ještě na příští rok. Bakersfield už má stejně jako Colorado Eagles jistý postup do play off.

V prvním týmu Avs je zatím jen Pavel Francouz, Martin Kaut se marně snaží prosadit

Edmonton se vrátil na jeden zápas domů a poté si zase odskočí do středozemí USA do Minnesoty a Nashvillu. Dřív ale dnes vyzve dosud vedoucí tým celé ligy. Laviny letos hrají výborně. Jsou prvním týmem, který letos dosáhl hranice 50 vítězství a společně s Floridou jsou už prvními jistými účastníky play off. Colorado už potřebuje úspěch, kór když má ve svých řadách jedny z nejlepších hráčů ligy jako jsou třeba MacKinnon, Rantanen nebo Makar. Tady už není na co čekat. 2014 – 2017 se Avs do play off nekvalifikovali vůbec, 2018 vypadli v prvním kole a 2019 – 2021 ve druhém. Colorado se tedy neustále zlepšuje a možná, že právě letos je ta chvíle, kdy konečně zaútočí na Stanley Cup? Zajímavé je také to, že GM Joe Sakic má trpělivost s trenérem Jaredem Bednarem, který ačkoliv není nějak výjimečně úspěšný, tak stále má jeho důvěru a je v týmu již od roku 2016 a to i přes neúspěchy a i přesto, že Bednar nikdy předtím v NHL netrénoval a měl zkušenosti jen z nižších soutěží. Ale Sakic v něm asi vidí něco, co asi někteří nevidí a něco na tom Bednarovi asi bude…

Colorado tedy konečně baží po úspěchu. A kdy jindy, když ne teď? Věta, kterou si zrovna my říkáme skoro pořád že? Ale tady opravdu není o čem, protože několik hráčů právě předvádí své vrcholné výkony. Tak například Cale Makar. Ten ve svých 23 letech útočí na zisk Norris Trophy a smůlu asi bude mít jen v tom, že Roman Josi hraje rovněž svoji životní sezónu a nejspíš to bude právě on, který tuto trofej získá. Makar se ale podle mne brzy dočká, protože to je opravdu výjimečný hráč a Colorado v něm má poklad. Makar mi svými kousky připomíná Paula Coffeyho v jeho nejlepších letech v Edmontonu. Makar se nebojí obejít hráče a jeho technika a ofenzivní hra je na prvotřídní úrovni. Makar letos za 67 zápasů zaznamenal 25+52 a už nyní vytvořil nový klubový rekord v počtu gólů dosažených obráncem i průměr bodů od obránce. I včera ve Winnipegu se Makar trefil a vystřelil pro svůj tým druhý bod v prodloužení. Makar letos hraje první rok své šestileté smlouvy s cap hitem 9 mil.dolarů a jestli bude hrát takhle, Coloradu se hodně vyplatí. U něj mi to nedá, abych sem nedal odkaz s jeho nejlepšími momenty, protože tenhle kluk mě fakt baví.

Joe Sakic se toho nebojí, protože kromě Makara loni vytáhnul nový kontrakt i pro Gabriela Landeskoga, který je kapitánem týmu již od roku 2012, což byla teprve jeho druhá sezóna v NHL a Landeskogovi bylo teprve 19 let a 286 dní, když se stal kapitánem, což z něj v roce 2012 udělalo nejmladšího kapitána v historii NHL a byl jím až do roku 2016, kdy mu tento status uzmul Connor McDavid, který se stal kapitánem Edmontonu v 19 letech a 266 dnech. McDavid tento primát drží dodnes.

Jinak svoji životní sezónu hraje i Nazem Kadri, který má v 66 zápasech 83 bodů. U Kadriho jde o opravdu velký výkonnostní skok, protože v Coloradu hraje třetím rokem a v první sezóně měl v 51 zápasech 36 bodů, ve druhé v 56 zápasech 32 bodů. Do toho vedoucí muž klubového bodování Rantanen (86 bodů) s MacKinnonem (76) a kapitánem Landeskogem (59), nebo dalším bekem Devonem Toewsem, který rovněž hraje nejlepší ročník kariéry s 53 body v 60 zápasech. Colorado je s 273 góly také nejlépe skórujícím týmem Západu a po Calgary (177) i druhým nejméně inkasujícím (197). Prostě, hráči jedou jako mašiny a Colorado šlape perfektně.

Tahle dvojice nyní Coloradu chybí, ale Avs mají již jistý postup

Colorado má v nohách včerejší zápas na ledě Winnipegu, který ztrácí 7 bodů na poslední postupové místo, ale vzhledem ke čtyřem prohrám za sebou si Jets docela zahrávají s ohněm. Přitom ještě nedávno bych si byl jejich účastí celkem jistý, protože také hrají ofenzivní hokej, který se mi zamlouvá. Včera každopádně na domácím ledě proti Coloradu získali jen bod. Proti byl i Pavel Francouz v brance Avs, který pravidelně chytá každý třetí zápas a včera si připsal pátou výhru za sebou. Francouz má letos úctyhodná čísla. Chytal v 18 zápasech a z toho má 14 výher a úspěšnost zásahů .917%. A to kvůli zranění v loňské sezóně neodchytal NIKDE ani jeden zápas a celou dobu jenom rehabilitoval. Nevypadalo to s ním dobře a ztratil se z očí, ale musím říct, že jeho stylovému návratu tleskám!

Dnes bude každopádně chytat jednička týmu Darcy Kuemper.

Trenér Bednar bude postrádat několik výrazných opor jako jsou Landeskog a Kadri, kteří už se údajně do konce základní části na ledě neobjeví a budou se šetřit na play off a oba by měli být teoreticky připraveni na první zápas play off. Landeskog týmu chybí již měsíc, stejně jako ofenzivní obránce Samuel Girard. Ten by se měl ale dnes po měsíci na den přesně vrátit do sestavy Avs, takže ho proti Edmontonu můžeme očekávat.

Chvalozpěvu na Colorado jsem dnes použil hodně, a to je ode mne, který prožil dětství v devadesátkách a Colorado nenáviděl co říct. Poté, co v roce 1995 po přestěhování z Québecu začalo Colorado hrát NHL bylo pro mne největším nepřítelem a nesnášel jsem je prostě. :o) Nějaké Calgary, to mne tehdy nezajímalo, Colorado, to byl nepřítel číslo 1 a společné bitvy v tehdejší Severozápadní divizi byly svátkem. V té době tam také hráli hráči, později legendy jako Joe Sakic nebo Peter Forsberg, ale také zabijáci Claude Lemieux, Adam Foote, Mike Ricci a hlavně Patrick Roy. To pak bylo všechno jasné. Tyhle zápasy byly vždycky vyhrocené, a i když si Colorado v průběhu let vytvořilo největší – ano jinak to asi nazvat nejde než nenávist – s Detroitem, který tehdy v NHL kraloval, zápasy s Edmontonem byly také takové. Vždycky to byly bitvy a vždycky to byla zábava.

Edmonton vyřazuje Colorado v sedmém zápase konferenčního čtvrtfinále play off 1998

Tato rivalita trvala ještě dlouho poté, když už jsem z toho začínal mít celkem větší rozum. :o) A asi nadobro skončila rokem 2013, kdy se NHL přetransformovala ze šesti divizí do čtyř. Tehdy bylo Colorado zařazeno do Centrální divize, zatímco Edmonton do Pacifické a Detroit dokonce do Východní konference. Rázem tak skončila rivalita a společných zápasů je najednou jako šafránu a zase si je užívám, i když tentokrát z jiných důvodů. Třeba z posledních tří sezón se Edmonton s Coloradem potkali pouze třikrát a když půjdu na ten kraje sezóny 2019/20, tak ten byl hned hodně zajímavý, protože Edmonton v něm vyhrál 6:2 a McDavid v něm zaznamenal 3+3 a Draisaitl 0+5.

Edmonton tehdy docela krutě – alespoň prozatím – přerušil nebo dokonce ukončil kariéru v NHL pro švédského gólmana Adama Wernera, který pouhé dva dny předtím v NHL debutoval a při svém debutu proti Winnipegu si hned připsal shutout a 40 úspěšných zásahů. Poté ale stanul tváří v tvář McDavidovi s Draisaitlem a spol. a bylo po legraci. 5 gólů a Werner neodchytal ani polovinu zápasu, než byl vystřídán a od té doby si v NHL již nezahrál a nyní plní až roli čtyřky v Calgary. Nojo, i tak to hold někdy chodí.

Druhý zápas skončil výhrou Colorada 4:1 a také stojí za přihlédnutí, protože Colorado tehdy na Koskinena vyslalo 50 střel a rozdíl mezi oběma týmy byl celých 30 střel! No a ten poslední se hrál nedávno, 22. března a Colorado vyhrálo 3:2 PP. Edmonton se s Coloradem kromě dneška utká ještě jednou a bude to opět na domácím ledě za dva týdny.

Dnešní zápas se hraje v Rogers Aréně v Edmontonu a začíná ve 4:00 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *