Rychle zapomenout a jít dál. Asi jediný pozitivní poznatek z utkání s Minnesotou, který by si hráči a trenérský tým Oilers mohli vzít k srdci. Wild zkrátka nejsou v poslední době našim oblíbeným soupeřem. V této sezoně – sečteno, podtrženo: tři zápasy, tři porážky a skóre 5:16. Jediným střelcem Olejářů se v nočním utkání stal Leon Draisaitl, jenž ovšem vsítil svůj 51. gól sezonyaž za stavu 5:0 pro domácí. Mimochodem Oilers navíc všech posledních 6 zápasů s tímto soupeřem prohráli.

Když se ještě vrátím k Draisaitlově brance, tak německý útočník vytvořil tímto gólem nový klubový rekord v počtu přesilovkových gólů, nastřílených jedním hráčem v jedné sezoně. Tohle byla letos již jeho 21. trefa v početní výhodě. Překonaným rekordmanem nebyl nikdo jiný než slovutný Wayne Gretzky.

Edmontonu to v tomto utkání příliš nefungovalo ani na jedné straně kluziště. Oilers nehráli svou hru, nedrželi se věcí, v kterých jsou dobří a které je zdobily v posledních utkáních. Wild naopak v průběhu zápasu působili, jakoby se neustále zlepšovali. Domácí hokejisté byli s každým dalším střídáním silnější na puku, rychlejší a důraznější v soubojích. Těžko říct, čím Minnesota dokáže pokaždé na hru Olejářů vyzrát, ale tohle bylo to nejhorší, co jsme měli možnost od našich borců za hodně dlouhou dobu vidět. Kromě předvedené hry a žalostného výsledku nám příliš nenahrály do karet ani výsledky dalších utkání, kdy se naši přímí konkurenti v honbě za play off dočkali bodových přísunů.

Pokud bychom přeci jen chtěli v zápase s Wild hledat nějaké světlé stránky, tak mezi ně můžeme zařadit hru v oslabení. Ta se obecně v podání Oilers během posledních utkání velmi zlepšila a také proti Minnesotě ubránili hokejisté Edmontonu všechna tři oslabení bez úhony. Slušně se týmu Jaye Woodcrofta vedlo také na vhazování, kde pro sebe ukořistil 50 % vhozených puků.

Tahle edmontonská dvojice si zápas opravdu „užila“

Z pohledu Edmontonu byli nejvýraznějšími postavami bezesporu Duncan Keith, Mikko Koskinen a Evander Kane. Bohužel myšleno v negativním slova smyslu. Zkušený obránce byl hned u 4 inkasovaných branek a zejména na první se podílel měrou vrchovatou. Finský brankář inkasoval z 23 střeleckých pokusů Wild pětkrát a červenat se musel zejména u třetí branky. Jeho úspěšnost se v tomto utkání zastavila na strašidelné hodnotě 78,3 %. A konečně Evander Kane, který se více než střílení gólů věnoval nahánění domácí hvězdy Kirilla Kaprizova.

Zhruba v půlce třetí třetiny se do sebe nejdříve pustili zmíněný Kaprizov a edmontonský Yamamoto. Kane využil situace a rozjel se svému spoluhráči na pomoc, přičemž ruskému útočníkovi Minnesoty uštědřil krosček. To mělo za následek hromadnou strkanici. Domácí tvrďák Ryan Hartman si chtěl Kanea vzít bokem a vyzvat jej na souboj muže proti muži. Celou akci ovšem zmařili muži v pruhovaném. „Něco to ukazuje. Nás tam bylo pět, on tam byl sám. Nikdo mu nepomohl. Myslím si, že z jeho týmu by ho ani nikdo nebránil,“komentoval celou akci dost nevybíravě Hartman. Kane ovšem kontroval s originalitou sobě vlastní: „Bylo jich tam na mě pět a ani jeden mě nedokázal složit,“smál se produktivní útočník Oilers. „Rozhodně bych byl nejradši, kdyby nás rozhodčí nechali.“Při cestě na trestnou lavici ještě Hartman svému sokovi ukázal na rozloučenou zdvižený prostředníček.„To jsou ti malí kluci, snaží se být drsní, ale pak se nemůžou dočkat, až přijede rozhodčí,“zůstával v klidu Kane.

Ryan Hartman byl dodatečně za své nesportovní chování „odměněn“ pokutou ve výši 4 250 dolarů. Ve středu to oznámilo Oddělení pro bezpečnost hráčů, jedná se o maximální povolenou částku. Hartman bezprostředně po zápase řekl, že pokud dostane za své gesto pokutu, bude to „stát za to“. Ať si jí tedy panáček užije.

Emoce se snášely nad celým zápasem. Tento konfikt začal Yamamoto a Kane si nebral žádné servítky. Dále, vidíte sami:

Útočníkovi Oilers Zachu Hymanovi se porážka s Minnesotou nekomentovala vůbec dobře: „Nemyslím si, že jsme předvedli to nejlepší, spíš jsme se k tomu ani nepřiblížili. Letos jsme je nedokázali porazit ani v jednom ze tří vzájemných zápasů. Je to dobrý tým, mají výborné hráče, ale to my také. Jen jsme prostě proti nim nehráli to, co umíme.“Hyman se také vrátil k tomu, že z porážky nelze vinit pouze obránce, ale že defenzivní činnost je prací celého mužstva: „Všichni jsme dobří hokejisté. Jsou tam maličkosti, detaily, kterých si člověk z hlediště ani nevšimne. Všichni musíme být schopni pomoci našim bekům v určitých fázích hry. Když máte pocit, že jste pod tlakem, je snazší dělat chyby. Chyby se stávají, ale jako tým musíme být lepší a pomáhat jeden druhému.

Bývalý útočník Toronta promluvil i o tom, zda porážka v Minnesotě nezkomplikuje jeho týmu finiš sezony a boje o postup do play off: „Sezona je dlouhá a myslím, že jsme se dostali do velmi dobré pozice. Podle mého názoru jsme v poslední době hráli opravdu dobře. Nechceme se patlat v hloupostech, jsme taky jenom lidé. Je to jedna z těch věcí, kdy se k tomu vrátíš další den a pak se to pokusíš hodit co nejrychleji za hlavu. Udělali jsme to po zápase v Calgary a uděláme to i po tomto utkání.“

S výsledkem a s předvedenou hrou nebyl pochopitelně spokojen ani další forvard Evander Kane. „Rozhodně to nebylo to, co jsme dnes večer chtěli ukázat. V první třetině jsme hráli docela dobře, udělali jsme chyby a ty se prostě stanou. V další fázi zápasu už to z naší strany nebylo ono a oni využili příležitosti. Góly, které vstřelili, jsme si vlastně spíš dali sami. Nebylo to tak strašné, jak naznačuje skóre, ale zároveň je jasné, že proti takovým týmům musíme předvádět mnohem lepší hru.“ Nicméně Kane rezolutně popírá, že by v kabině Oilers vládla nějaká poraženecká nálada: „Očividně nejsme šťastní, nikdo v kabině není šťastný, já rozhodně ne. Zároveň ale nemůžeme sedět a příliš se touto věcí zabývat. Musíme to hodit za hlavu a soustředit se na Nashville, který také bojuje o postup do play off.“

Kane burcuje tým k dalšímu zápasu

Trenér Jay Woodcroft se na pozápasové tiskovce mimo jiné vyjádřil také k rotaci svých útočných řad: „Jen se snažím najít jiskru. Přišlo mi, že jsme trochu zakřiknutí, a tak jsem některé dílky naší sestavy posunul trochu jinam. Bohužel jsme tam nedostali to, co jsme chtěli, ale máme spoustu dobrých útočníků a vím, že výsledek se brzy dostaví.“ Hlavní kouč se také snažil najít pro svůj tým nějaká pozitiva z takto prohraného utkání: “Dnes to byl velmi těžký zápas. Byla to hra, kdy záleželo na každém detailu. Jsou zkrátka chvíle, kdy můžeme být mnohem lepší.Máme před sebou ještě spoustu práce a s takto silnými týmy musíme hrát úplně jiný hokej. Je to pro nás před závěrečnou fází sezony cenná lekce.“

Dnes nás tedy čeká další zápas o velmi důležité body v Tennessee. Oilers ve středu odpoledne absolvovali trénink v Centennia lSportsplex v Nashvillu, protože Bridgestone Arena byla nedostupná z důvodu konání večerního koncertu. „Moc se mi líbilo, že jsme trénovali v malé aréně, protože bylo slyšet, jak si hráči užívají akustiku, jaká tady byla,“ podělil se o své dojmy hlavní lodivod Jay Woodcroft. „Myslím si, že to byl opravdu dobrý trénink, v dobrém tempu a s dobrou energií, která nám umožnila zapracovat na některých věcech, které jsme viděli minulou noc, a také se zlepšit a připravit se na další těžký zápas.“

K tomu, aby hráči Oilers vstřebali nepříjemnou porážku v Minnesotě, si možná nemohli přát lepšího soupeře. Edmonton totiž posledních 5 zápasů s Nashvillem vyhrál a v těchto utkáních zaznamenal výrazně kladné skóre 22:11. V BridgestoneAreně se Olejáři naposledy představili 2. března 2020 a tehdy zde zvítězili vysoko 8:3! Bylo to těsně před vypuknutím pandemického šílenství a Leon Draisaitl tenkrát vstřelil 4 branky (+ 1 asistenci)a ConnorMcDavid měl ve svých statistikách zápis 1 + 4.

Dneska chceme vidět radost, a ne takovou holomajznu jako v Minnesotě

Predators jsou momentálně pevně přikovaní k domácímu ledu, kde je proti Oilers čeká druhé utkání z pětizápasové domácí série. V tom prvním utkání dokázali porazit San JoseSharks 1:0 po prodloužení a získali tak cenné dva body do tabulky Západní konference. Šavlozubým tygrům nyní na Západě patří první divoká karta a před devátými Vegas mají náskok 4 bodů a jednoho utkání k dobru.

Jediným střelcem zápasu se Sharks byl Ryan Johansen, který vstřelil svůj 23. gól v sezóně. Stalo se tak v čase 3:18 v nastavení a jednalo se o 42. střelu Nashvillu v zápase. Jussi Saros kryl všech 25 střel Žraloků a vychytal své čtvrté čisté konto v probíhající sezoně. Poslední zápas mezi Oilers a Predatorsse odehrál 27. ledna a Edmonton v něm v Rogers Place zvítězil 3:2 po samostatných nájezdech. První hvězdou zápasu byl vyhlášen obránce EvanBouchard, který vstřelil branku a na ledě strávil přes 23 minut.

Švýcarský obránce Nashvillu Roman Josi hraje svojí životní sezonu a je bez debat největší hvězdou našeho dnešního soupeře. Skromný chlapík z Bernu dosud v NHL prožil bodově nejproduktivnější sezonu 2019/20, kdy v 69 utkáních zkráceného ročníku nasbíral 65 kanadských bodů. V letošní sezoně jich má po odehraných 71 zápasech na svém kontě již 87. I kdyby si už do konce sezony nepřipsal do statistik jediný kanadský bodík, stane se nejproduktivnějším bekem soutěže od sezony 1993/94. V té dosáhl obránce Bostonu Bruins Ray Bourque na metu 91 kanadských bodů. Aktuálně Josi v Nashvillu překonal klubový rekord útočníka Paula Kariyi v počtu bodů hráče za jednu sezonu. „Paul byl neuvěřitelný hráč, člen Síně slávy, jako dítě jsem na něm vyrůstal. Už jsem to říkal, ale řeknu to zase. Tenhle tým miluju,“ usmál se jedenatřicetiletý bek Nashvillu, když se dostal na hranici 87 bodů. „Vždyť já je ale sbírám úplně zadarmo, přicházejí z práce ostatních kluků, hrají hrozně dobře, dávají góly, vycházejí nám přesilovky,“jakoby se spíše omlouval. Zajímavostí je, že Josimu se daří sbírat body spíše na kluzištích soupeřů. V domácí aréně jich získal „pouze“ 37 z celkových 87.

Roman Josi je asi nejvážnějším kandidátem na zisk letošní Norris Trophy

Tak jak Olejáři poslední dobou nenávidí Minnesotu, musí milovat Nashville. V posledních pěti vzájemných utkáních nastřílel Edmonton svému dnešnímu soupeři v průměru 4,4 gólů na zápas. Od sezony 2018/19 se nejčastěji do sítě Preds za Edmonton trefuje Leon Draisaitl, který v 8 zápasech proti Nashvillu vyprodukoval hned 14 branek! Zbylí hráči na soupisce Oilers dali za stejné období stejnému soupeři 15 gólů. Tady rozhodně není pochyb o tom, komu nejvíce voní „country music“. Draisaitlovo hokejové dvojče Connor McDavid naopak aktuálně „táhne“ dvouzápasovou minisérii bez kanadského bodu. Předtím bodoval v 15 utkáních v řadě. Oilers v jeho „suchém období“ získali z obou zápasů jen bod za porážku po nájezdech s Coloradem. Není se čemu divit, protože pokud McDavid neboduje, Edmonton neboduje také. Z zápasů, kdy jejich kapitán zůstal na nule, mají Oilers bilanci 2-13-1.

Oilers i Predators mají nyní na svém kontě shodně 42 vítězných zápasů. V případě Edmontonu to znamená zatím sedmý nejlepší výsledek v klubové historii. Predátoři naopak pokaždé, když zaznamenali minimálně 41 vítězných zápasů, nikdy v historii nechyběli v play off.

Oba týmy mají vyprázdněné marodky. Na straně Edmontonu jsou to stále stejná dvě jména – Oscar Klefbom a Kyle Turris, Nashville má mimo hru pouze Michaela McCarrona. V brance Oilers je potvrzen znovuzrozený veterán Mike Smith, na straně Predators je již rovněž potvrzen start Juuse Sarose.

Utkání startuje v BridgestoneAreně v pátek ve 2:00 SEČ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *