Toronto Maple Leafs (1942), New York Islanders (1975), Philadelphia Flyers (2010), Los Angeles Kings (2014). Ve skupině těchto týmů bychom rádi viděli i Edmonton Oilers. A co že to mají všechny týmy společné? Nic menšího, než fenomenální obraty v playoff z 0:3 na zápasy. Jak sami můžete vidět, často se tento kousek nestává. Je spíše raritou, přesto Edmontonu nic jiného nezbývá, nebo se s letošními boji o Stanley Cup předčasně rozloučí.

Vyjde z Game 4 i tentokrát vítězně kapitán Avalanche?

Osudová minuta určila ráz třetího duelu

Vzhledem k tomu, že stav série byl po úvodních dvou duelech 0:2, ocitl se tým kolem McDavida hned v prvním zápase pod velkým tlakem. Jak všichni víme, ze stavu 0:3 na zápasy se série vyhrávají dost těžko, zvláště pak proti týmům, jako je Colorado.

Úvod zápasu nicméně vyšel Oilers skvěle. Hned po 38 sekundách se z levého kruhu prosadil McDavid a zdálo se, že by tento duel opravdu mohl být v naší režii. Velký optimismus však netrval dlouho. V 17. a 25. minutě se dvakrát prosadil Valeri Nichushkin a Colorado bylo rázem na koni.

Naději na výhru vykřesal ve 48. minutě stále se zlepšující McLeod, který propálil skvělou ranou Francouze. Pak ale přišla osudná 53. minuta zápasu, kdy na konci přesilové hry napálil Evan Bouchard pouze tyč. Hned z protiútoku se však tentýž hráč nechal naprosto školácky obehrát J. T. Compherem, který naopak trochu se štěstím Smithe překonal. Tato situace se nakonec ukázala býti klíčovou pro vývoj celého zápasu, dost možná i celé série. Abych Bouchardovi pouze nekřivdil, musím poznamenat, že letos udělal velký pokrok, minimálně co se ofenzivní hry týče. Bohužel jeho defenzivní stránka hry je mnohdy dost tristní a určitě na tom bude muset v dalších sezonách zapracovat.

Kane a jeho zákrok na Kadriho

Colorado sice ve třetím měření sil zvítězilo, nicméně musí počítat s jednou výraznou ztrátou. Po nešetrném zákroku u mantinelu s velkou pravděpodobností skončila série pro Nazema Kadriho, což potvrzují i slova Bednara: „Minimálně do konce série, pokud ne déle, bude Nazem mimo hru.“ Evander Kane za tento zákrok vyfasoval pětiminutový trest do konce utkání. Dodatečný trest na sebe nenechal dlouho čekat. Kane si bude muset odpykat jednozápasový trest, což může teoreticky znamenat i konec sezony.

Osobně bych řekl, že se v tomto případě jednalo spíše o nešťastný zákrok, než nějakou zákeřnost. Když to napíšu dost necitlivě, tak pokud umí Kadri rány rozdávat, mnohdy i zákeřným způsobem, nemůže se divit, že občas přijde i trest. Jak jsem však již podotkl, nemyslím si, že zákrok Kanea byl nějak zákeřný.

Jiného názoru byl však lodivod Avalanche: „Ten hit, to je jedna z nejvíce nebezpečných věcí v hokeji. Dva metry od mantinelu do něj vrazí, aby šel hlavou napřed. Tady svůj komentář ukončím,“ nechal se po zápase slyšet Bednar.

Co se týče herní stránky neviděl bych to zase tak černě. Ano, ve druhém zápase nás Colorado přejelo dost jednoznačně, nicméně další dva duely zdaleka tak jasné nebyly. Ano, Colorado je v současné chvíli asi o něco lepší a komplexnější tým, nemyslím si však, že stav série (0:3) odpovídá tomu, co jsme viděli na ledě.

Kde ale jsou ty malé nuance, které překlápějí misky vah na stanu Avalanche? Já osobně to vidím především v disciplinovanosti a propracovanější defenzivní hře. Když srovnáme obranné šiky Oilers a Colorada, najdeme bohužel nemalé rozdíly. Zatímco tým kolem MacKinnona se může opřít o neskutečného Makara, nebo beky jako jsou Toews s Johnsonem a Girardem, v kádru Oilers byste základní pilíř hledali o dost složitěji.

O Nursem už bylo napsáno mnoho, kupí chybu za chybou, přičemž hraje se závažným zraněním. Nurse se dá kritizovat snadno, ale nabízí se otázka, zda větší část viny neleží na kouči Woodcroftovi, který ho i přes šílené výkony dál staví. Pokud hráč hraje tímto stylem a týmu není prospěšný, musím mít přeci koule na to abych ho posadil a dát tam raději například zdravého Broberga, který sice není tak zkušený, ale určitě neudělá v zápase takové množství chyb.

Dlouhodobě se mi pak nelíbí výkony Kassiana, který si již nějaký ten pátek také říká o tribunu, ale světe div se, místo toho se dočkal povýšení do první formace k McDavidovi. Také u Kassiana jsou zřejmě časy, kdy v playoff smáznul San Jose, nenávratně pryč.

Obrázek
GAME 4

Naděje umírá poslední

Ačkoliv všechno vypadá velmi bledě a sám McDavid si je vědom síly Colorada, stále není nic ztraceno. Pár zázračných obratů se už stalo, tak proč nepřidat další. K tomu je ale potřeba předvést čtyři bezchybné výkony a mít i trochu štěstí. Já sám jsem vůči tomu trochu skeptický, a to ani ne tak kvůli síle Colorada, ale spíše kvůli naší obranné hře. Pokud se ji nevěnujete přes rok, tak na poslední chvíli, zvláště pak v playoff už to těžko doženete. Ne nadarmo se říká, že playoff vyhrávají obrany a gólmani.

Pokud jde o gólmany, tak se proti Francouzovi opět postaví veterán Smith. Mimo hru zůstává zraněný Yamamoto. Naopak svůj první zápas v NHL dnes odehraje mladík Dylan Holloway. Držíme palce hochu!

To, jestli parta kolem McDavida s Draisaitlem zažehne nějakou jiskřičku naděje nebo to bude poslední zápas sezony se můžete podívat dnes v noci na programu Nova Sport 1. Zápas startuje již ve 2:00.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *