Sezóna 2022/23 už klepe na dveře a do startu zbývají tři týdny. Edmonton Oilers ale stále ještě nejsou hotovi se stavbou kádru. Ano, soupiska je už z drtivé části hotová, ale stále visí ve vzduchu několik otazníků. Pojďme si to všechno sesumírovat.

I přesto, že stále čekáme na poslední Hollandův krok, který povede k uvolnění místa pod platovým stropem a podepsání posledního dílku skládanky v podobě Ryana McLeoda, v Edmontonu se i tak stále něco děje a v několika posledních dnech bylo vyřešeno hned několik věcí.

Takže, začneme odzadu. Brankoviště je vyřešené. Jack Campbell je dlouhodobě podepsán a je jasnou jedničkou, alespoň nyní. Dvojka je také daná, talentovaný Stuart Skinner má po pendlování mezi farmou a prvním týmem coby trojka a nyní bude sbírat ostruhy po boku zkušenějšího kolegy Campbella a postupně se dostávat na výsluní, to přesně od něj totiž čekáme, že jednou převezme otěže právě on. Také trojka ja jasná. Holland přivedl zkušeného Calvina Pickarda, který měl před lety v Coloradu nakročeno k tomu, aby se jednou stal jedničkou v NHL. Pickardova kariéra poté nabrala zcela jiný směr, ale stále je to kvalitní brankář a jako záskok velmi dobrou variantou a Holland zde udělal dobrou práci. Olivier Ridrigue je připraven na roli jedničky v Bakersfieldu a to je další věc, která je pro klub pro budoucnost žádoucí.

Do Jacka Campbella vkládají Oilers velké naděje, ustojí ale velký tlak?

Obrana byla posílena začátkem září, když byl na rok podepsán Ryan Murray, jinak také čerstvý vítěz Stanley Cupu s Coloradem. Murray v loňské sezóně odehrál zhruba polovinu zápasů a v nabité sestavě Avs bojoval o místo na slunci a pravděpodobně i v Edmontonu bude v pozici sedmého beka a bude nejspíš suplovat Krise Russella, kterému nebyla prodloužena smlouva a který se s Oilers po šesti letech rozloučil. Jen pro úplnost, ligový rekordman v zablokovaných střelách Russell je stále ještě bez angažmá. Murrayův podpis se ale jeví zajímavě. Murray je dvojkou draftu 2012, tedy toho draftu, kdy si Oilers z prvního místa vybrali Naila Jakupova. Tehdejší elitní trojici doplnil ještě Aley Galchenyuk. Murray byl sedm let v Columbusu a přes New Jersey se dostal do Colorada, se kterým tedy získal svůj největší úspěch v podobě slavného poháru a nyní to zkusí v Edmontonu.

Murray je oboustranným bekem. Je charakterizován jako chytrý bek s citem pro hru, dobrou četbou hry a skvělým bruslením. I přesto, že nikdy nedával moc gólů, je dobře hodnocena i jeho střela a kvalitní přihrávky. Ono také když se obránce dostane na druhé místo draftu, asi to nemůže být nějaký nýmand. Murray se ale hvězdou v NHL nestal. V Edmontonu zase jednou dostane nové spoluhráče a tým s úplně jiným stylem hry, než na jaký byl v minulosti zvyklý a třeba právě zde může mít úspěchy. Záležet ale bude na tom, kolik dostane prostoru, protože obrana je celkem nabitá a počítá se i se začleněním mladíků, v čele s Brobergem a Niemelainenem a Samorukovem následujíc. Murray podepsal na rok za 750 000 dolarů, takže tratit nebudeme, tak jako tak.

Prodá Ryan Murray svůj potenciál v Edmontonu, nebo bude jeho angažmá jen epizodou?

Obrana ale musí být vyztužená a Holland nechce nic ponechat náhodě a tak teprve prevčírem podepsal zkušební kontrakt s veteránem Jasonem Demersem, kterému chybí pouhý jeden zápas k dosažení mety 700 zápasů v NHL. Loni hrál v KHL za Kazaň a odehrál pouze 9 zápasů dohromady s play off. Nejvíc toho v NHL odehrál v dresu San Jose, kde tou dobou působil i trenér Jay Woodcroft a není pochyb o tom, že tady zapůsobil i hlas z lavičky, protože Woodcroft ho dobře zná a ví, do čeho jde. Demers dostane šanci ukázat se v kempu, a pokud si smlouvu vyslouží, jeho zkušenosti se můžou hodit.

U obrany ještě zůstaneme. Šuškalo se něco o tom, že do trenérského štábu, potažmo do oddělení hráčského rozvoje by se mohla opět vrátit klubová ikona Paul Coffey, který je prý důvěrným poradcem majitele klubu Daryla Katze, ale nestalo se tak. Rozvoj talentu v Edmontonu ale rozhodně ochuzen nebude, protože se na dalším působení v organizaci Oilers domluvil jiný nyní už legendární bek Duncan Keith.

Ten ukončil po minulé sezóně svoji bohatou hráčskou kariéru po 17 sezónách v NHL a více než 12 stech zápasech ověnčenými třemi Stanley Cupy, o individuálních oceněních nemluvě. Naši mladí obránci tak budou v dobrých rukou a určitě jim prospělo, že si tito chlapci mohli zahrát v loňské sezóně přímo po jeho boku a nyní již nad nimi bude Keith dohlížet už z pozice trenéra a mentora. Pro klub určitě obrovský přínos!

Setrvání Duncana Keitha je pro Edmonton skvělou zprávou

Obrana je zdá se již vyřešená a pochybuji, že by právě do ní Holland ještě sahal a to i když se neustále na sociálních sítích přetřásá výměna Tysona Barrieho jako jednoho z kandidátů k uvolnění platového stropu. K tomu napíšu jen to, že pokud vyměníme Barrieho, nemáme místo něj na přesilovku adekvátní náhradu a ne, Bouchard jí ani náhodou ještě není a jestli vůbec bude, to se teprve uvidí. O Nursem ani nemluvím. Nemůžeme si tedy dovolit rozkopat přesilovku, naší výkladní skříň a ať se to, že je Barrie člen třetího obranného páru někomu nelíbí, je to náš nejlepší ofenzivní bek a jak se nedávno na jeho adresu vyjadřoval i náš trenér Glen Gulutzan, pro tým momentálně nenahraditelný.

Defenziva by tedy měla vypadat takto:

Nurse – Ceci

Kulak – Bouchard

Broberg – Barrie

Murray

Pod smlouvou je stále ještě i Slater Koekkoek, ale situace kolem něj je značně nepřehledná. Koekkoek hlavně předloni ukázal, že dokáže být velmi platným členem kádru. Poté se potýkal se zdravotními problémy vážnějšího charakteru, a když se vrátil, nedokázal si vybojovat stálé místo v sestavě a když byl poslán na rozehrání do Bakersfieldu, údajně se urazil, odehrál pouhé 2 zápasy a poté začal trucovat a to de facto pokračuje dodnes. Možná, že jeho čas v Edmontonu ještě přijde, ale jak píši, jak to s ním je doopravdy, to těžko říci.

Jak to dopadne s Koekkoekem?

No ale každopádně dále tu máme již zmiňované mladíky Niemelainena se Samorukovem. Hlavně první jmenovaný loni ukázal, že na NHL má, a když bude potřeba na nějakou fázi sezóny přitvrdit, je právě tento Fin správnou volbou. Dmitrij Samorukov nejspíše také již dostane nějakou příležitost a snad dostane šanci si spravit chuť nad svým nepovedeným debutem, při kterém ho trenér Tippett doslova odstřelil a srazil mu tak sebevědomí na nulu. Ale v záloze jsou i mladíci Vincent Desharnais a Philip Kemp, kteří odvádějí dobré služby v Bakersfieldu, trenér Woodcroft je velmi dobře zná a také oni by již mohli do prvního týmu někdy nakouknout.

Útok byl doplněn o Mattiase Janmarka, který bude nejspíše hrát na křídle, ale v případě potřeby může hrát i na centru. Dalším podpisem a skvělou zprávou byla čtyřletá smlouva pro Evandera Kanea, který loni vedle McDavida opravdu zářil a v jeho osobě jsme konečně našli střelce a schopného zakončovatele McDavidových geniálních akcí. Kane šel dolů s penězi a jeho 5,125 mil.dolarů je pro Oilers opravdu dobrá smlouva a vůbec je tento Hollandův riskantní krok v podobě jeho přivedení do klubu majstrštykem.

Jo, tahle spolupráce má na růžích ustláno

Pro Oilers je skvělou zprávou také nejnovější zpráva ze zámoří, která vyšla na světlo světa včera a sice, že Kane se konečně dohodl se San Jose na vyrovnání a jeho působení v Edmontonu tak již nebude nic bránit. Stále totiž ve vzduchu visela otázka vyřešení jeho původního kontraktu se San Jose, na který si Kane se svým agentem stále činili nárok, a nesouhlasili s jeho předčasným ukončení ve stylu, jakým byl proveden. Proto měl také Holland v červenci po otevření hráčského trhu stále svázané ruce a nevěděl, jak věc dopadne, protože po zasáhnutí soudu mohl Kane stále nakonec zůstat hráčem Sharks. To se ale nestalo. Kane sice podepsal smlouva s Edmontonem, ale věc stále byla otevřena, tedy až do včerejška.

Kane a San Jose se domluvili na jednorázovém peněžním vyrovnání, ukončení smlouvy a „trest“, který San Jose mělo dostat v podobě započítání se do platového stropu v podobě 5 milionů dolarů byl ligou zpětně započítán do minulého ročníku. Toto je tedy hotovo, a Kane se může pustit do nové etapy svého hráčského života. Kane se také hned vyjádřil na svém twitterovém účtu, poděkoval lidem v San Jose, ulevil si, že je tato životní kapitola již za ním a těší se na novou v dresu Oilers. Tak doufejme, že ta se obejde bez podobných problémů…

Podepsán je i Yamamoto, což byl další důležitý krok. Stále ale není vyřešena věc s platovým stropem, se kterou souvisí i podpis Ryana McLeoda. Ten by měl být jen formalitou, protože Ken Holland je již s McLeodem předběžně domluven na roční smlouvě, údajně na 850 000 dolarů. Nejdřív se ale musí vyřešit místo pod stropem, který je nyní překročen o téměř 7 milionů dolarů.

V něm ještě nejsou započteny dva dlouhodobé marodi Oscar Klefbom s Mikem Smithem. Jakmile budou tito dva přeřazeni mezi dlouhodobě zraněné, pak se ukrojí 6, 367 mil.dolarů. Stále tedy budeme nad stropem o nějakých 400 000 dolarů + smlouva McLeoda, takže nějakých 1,3 mil dolarů přes. To se musí vyřešit jedině trejdem. Že to bude jeden z dvojice Puljujarvi – Foegele není asi pochyb. Pokud to bude Warren Foegele, který nenaplnil očekávání, bylo by to asi nejjednoduší.

Ale vzhledem k tomu, že se počítá s nasazením všemi vyhlíženého talentu Dylana Hollowaye a že možná dostane nějakou šanci i Xavier Bourgalt, nemusí ani ztráta Puljujarviho být pro klub nějak fatální. Kór když vezmeme v potaz to, že první dvě formace jsou nabité a Puljujarvi by v nich asi jen těžko hledal uplatnění. Navíc i ke konci loňské sezóny bylo vidět, že se netěší důvěry trenérského štábu a že se s ním do elitních útoků spíše nepočítá. A navíc jsme také viděli, že Ryan McLeod, který může hrát na centru vlastní třetí nebo čtvrté formace, může velmi úspěšně hrát i na křídle v elitních formacích, kde bych ho ostatně já sám také nejraději viděl a připadalo by mi to pro všechny strany nejlepší, protože McLeod myslím ukázal velmi, ale opravdu velmi slušný potenciál.

Ryan McLeod loni zářil a v Edmontonu má velmi slušně našlápnuto

Ken Holland zatím žádný trejd neudělal prý proto, že žádná z nabídek, kterou dostal od jiných týmů nenaplnila jeho představy, proto stále vyčkává. Čas se ale krátí. Každopádně, i když se mluvilo o tom, že ještě přivedeme nějakou velkou rybu jako Patricka Kanea atd, tak si myslím, že jediný pohyb v kádru už bude už jen výměna jednoho z dvojice Foegele – Puljujarvi (nebo oba), pravděpodobně za draftové volby, případně budoucí vypořádání, a to vzhledem k našemu platovému stropu. Případně nabídneme nějaký zkušební kontrakt do kempu, tak jako v případě Jasona Demerse.

Útok by tedy mohl – řekněme bez Puljujarviho – vypadat takto:

Kane – McDavid – Hyman

McLeod – Draisaitl – Yamamoto

Janmark – Nugent-Hopkins – Holloway

Foegele – Shore – Ryan

V záloze mladíci Bourgalt, Benson, Lavoie nebo Schaefer a také zkušenosti jako McKegg, Malone nebo Griffith.

No a pak je tu ještě jedna z nejnovějších zpráv, tentokrát z bafuňářského prostředí. Jako evropský skaut byl angažován Čech Milan Tichý. Ten v 90 letech odehrál 23 zápasů v NHL v dresech Chicaga a Islanders. Mezi lety 1989 – 1991 nastoupil i k 17 zápasům za reprezentaci Československa. Po skončení hráčské kariéry byl v sezóně 1998/99 jedním z prvních skautů Nashvillu po jeho inauguraci v NHL. O roku 1999 až dosud byl Tichý skautem v Columbusu. Mezi lety 2008 – 2013 byl současně sportovním manažerem Plzně v extralize.

Takto si Milana Tichého určitě mnoho z Vás pamatuje

To by bylo. Nyní budeme tedy čekat na poslední Hollandův krok a můžeme na to vlétnout. Po loňské vydařené sezóně budu raději opatrný s nějakými predikcemi a brát věci tak, jak přijdou. Také se těšíte na nový ročník?

Sezóna NHL 2022/23 bude odstartována 7. října ve 20:00 v Praze v O2 Aréně zápasem mezi Sharks a Predators. My, fanoušci Oilers budeme na první zápas čekat až do 13. října, kdy v Rogers aréně Oilers přivítají Vancouver. Od startu ligy odehrají Oilers hned šest domácích zápasů za sebou a hned ten druhý v pořadí bude letošní první Bitva o Albertu, na programu je 15. října.

Za osm dní, v neděli 25. září pro nás zápasem proti Winnipegu začínají přípravné zápasy. Těch bude celkem osm a posledním bude zápas proti Seattlu pět dnů před ostrým startem ligy.

Kosatka bude první, kdo se bude chtít zakousnout

PS: Na pátečním zahájení NHL v O2 Aréně budu přítomen, stejně jako na veřejném tréninku den předem. Takže kdyby se chtěl někdo z vás předtím sejít třeba u piva a hodit řeč, nebo na tréninku přímo v Aréně, ozvěte se. Budu rád.

PPS: Sezónu rozjíždíme ve třech, přičemž asi budeme hlavně opět psát já s Jindrou a doufáme, že se občas přidá i začínající pisálek, ale jinak skvělý a zbytečně skromný Přéma, který má ostatně také hlavní zásluhu na nové tváři našich webovek, na jejichž modernizaci nyní postupně pracujeme.

Takže uvidíme, jak to v tomto počtu zvládneme, ale už loni to byla řehole a končili jsme nezvykle dlouhou a prodlouženou sezónu dost utahaní. Vzhledem k tomu, že jsme všichni dost zaneprázdnění rodinou i prací a bohužel nám nikdo z Vašich řad dlouhodobě nechce pomoct, možná nebudeme už zvládat takový článkový servis, jako tomu bylo dosud. Proto se omlouvám již předem, pokud někdy nebudeme stíhat, ale ve dvou lidech se 82 zápasů základní části, o play off ani nemluvě nedá dělat pořádně…

Nenechte nás dopadnout jako mistr Poe

A znovu na Vás apeluji – pokud by se nad námi někdo slitoval a pomohl nám, alespoň občas, budeme vděční. Ani my nejsme žádní promovaní spisovatelé. Také jsme nějak začínali a jediné co opravdu jsme, tak zapálení fanoušci Oilers a chceme jejich slávu a povědomí o nich šířit dál, i třeba takovým způsobem, jako to děláme doteď, i když nejsme dokonalí. Ostatně v diskuzích na našich sociálních sítích jste někteří z Vás se znalostmi evidentně ještě dále než my. Chápeme, že člověk je od přírody líné stvoření a nechce dělat nic navíc a my nejsme výjimkou :o) ale v tomto případě to fakt neděláte jen pro sebe. :o) Takže nedělejte Zagorku a ozvěte se a pomozte nám, alespoň trochu a občas, i to nám pomůže.

Každopádně Vám děkujeme za přízeň a buďte i nadále s námi!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *