Zápasový program NHL je neúprosný a tak na Oilers čeká v rychlém sledu další domácí utkání. Soupeřem McDavida a spol. tentokrát bude zatím stoprocentní Carolina. Edmonton má ve svém rozpisu na úvod nového ročníku hned 6 utkání na domácím kluzišti v řadě. Zatím z této výhody dokázali Olejáři vytěžit pouhé 2 body za těžce vydřenou výhru nad Vancouverem. Hráči Flames a Sabres byli nad jejich síly. Důležité je ovšem připomenout, že zatímco v derby s Calgary tahali Oilers od začátku zápasu za kratší konec provazu a byli horším mužstvem, duel s Buffalem už byl z pohledu předvedené hry a nasazení úplně jiná káva.

Troufám si říct, že nebýt životního utkání brankáře Šavlí Erica Comrieho, mimochodem rodáka z Edmontonu, zůstaly by oba body doma. Bohužel takhle z toho byla porážka 2:4. Comrie působil v zápase doslova jako zeď, když kryl 46 střeleckých pokusů domácích hokejistů. Zajímavostí je, že hned 5 hráčů Oilers vyslalo na jeho branku 5 a více střel. Jmenovitě šlo o Boucharda, Barrieho, Nurse (gól), Kanea a Nugenta – Hopkinse (gól).

Jó doma, to se to chytá.

Posledně jmenovaný snížil 1:33 před koncem třetí třetiny na 2:3, ale to bylo bohužel ze strany Olejářů všechno. Nestačilo ani to, že svého soupeře v závěrečné periodě přestříleli 23:5! Comrie se zkrátka před zraky své rodiny a přátel vyšponoval k neuvěřitelnému výkonu a svůj jubilejní 30. zápas v NHL si asi bude pamatovat do smrti. Pro zajímavost dodejme, že jeho nevlastním bratrem je bývalý útočník Oilers Mike Comrie, který v Edmontonu působil v letech 2000 – 2003. Největší stopu zanechal v sezoně 2001/02, kdy odehrál za Oilers 82 zápasů s bilancí 33 gólů a 27 asistencí.

Ale zpět k utkání s Buffalem. Základní kameny vítězství položili Sabres ve druhé třetině, kdy v rozmezí necelých 5 minut skórovali hned dvakrát. Nejprve se po krásné individuální akci prosadil Tage Thompson a ze samostatného úniku poslal svůj celek do dvoubrankového vedení JJ Peterka. „V první a třetí třetině jsme předvedli velmi dobrý výkon,“ poznamenal trenér domácích Woodcroft. „Ve druhé třetině jsme ovšem udělali pár chyb, které nás stály zápas.“

„Ve třetí třetině jsme je hodně tlačili,“ pokračoval v rozboru utkání hlavní trenér Oilers. „Ale nemyslím si, že jsme v těchto prvních třech zápasech ještě odehráli celých 60 minut tak, jak bychom si představovali. Takže i když jsou tu pozitivní signály, je tu ještě spousta věcí, které musíme vyladit a zlepšit.“

Hlavní trenér Oilers vidí na hře svého mužstva pozitiva.

„Dostali jsme gól po prohraném vhazování v oslabení 4 na 3, a to znamenalo, že jsme v této sezoně zatím nikdy neotevírali skóre utkání,“ řekl dále na tiskové konferenci Woodcroft. „To, co se mi ale opravdu líbilo, byla reakce našich hráčů po tom obdrženém gólu. Žádné zklamání. Kluci dřeli a chtěli zápas strhnout na svou stranu.“

Jedním ze zajímavých momentů zápasu byl tvrdý hit Ilji Ljubuškina na nováčka v dresu Oilers Dylana Hollowaye. Svého spoluhráče se okamžitě jal bránit útočník Warren Foegele. Holloway se hned poroučel z ledu a zamířil na povinnou zdravotní kontrolu kvůli podezření z otřesu mozku a do hry už se nevrátil. Jak poznamenal v naší pozápasové diskuzi redakční kolega Tomáš – nebylo by vůbec na škodu mít v sestavě nějakého tvrdého hocha, který by podobné situace řešil a ochránil své spoluhráče. Nejde o to, zda byl Ljubuškinův hit čistý (on s největší pravděpodobností byl), jde o princip. I čistý zákrok může hráči způsobit těžké zranění a dlouhou rekonvalescenci. A tomu by se mělo zamezit.

Dylan Holloway se seznámil s NHL.

Spokojen nebyl po zápase ani kapitán Oilers Connor McDavid: „Samozřejmě neradi prohráváme, takže veškerá snaha byla k ničemu. Určitě se stále snažíme najít svou hru. Myslím si, že jsme dnes večer předvedli spoustu dobrých věcí. Hráli jsme trochu rychleji než v předchozích zápasech. Kontrolovali jsme tempo hry a potvrdili jsme si, že existuje několik dobrých věcí, na kterých lze stavět, abychom dosáhli dobrých výsledků.“

„Kdykoli prohrajete, není v kabině prostor pro žádné výmluvy. Neexistuje žádné morální vítězství, chceme sbírat body. Nejsme spokojeni s tím, že máme na začátku sezony bilanci 1-2-0 a můžeme říkat, co chceme, ale musíme začít vyhrávat a ukázat to na ledě,“ navázal na slova kapitána obránce Darnell Nurse.

Pokud Oilers nejsou se svým vstupem do letošního ročníku NHL spokojeni, jejich dnešní soupeř z Raleigh se nachází na úplně jiné vlně. Hurricanes jsou totiž zatím po úvodních 3 utkáních stoprocentní. Svou skvělou formu naposledy předvedli divákům v Seattlu, kde v Climate Pledge Areně deklasovali domácí Krakeny 5:1. Třemi body se na výhře podíleli zejména útočníci Sebastian Aho (1+2) a Andrej Svečnikov (2+1), v brance vše jistil Dán Frederik Andersen, který pochytal 22 ran soupeře.

Zdá se, že Carolina pokračuje v nastoleném trendu z minulé sezony, kdy ziskem 116 bodů zaznamenala klubový rekord v počtu získaných bodů (54 výher, 20 porážek a 8 porážek v nastavení nebo v nájezdech). Zmíněný Aho byl vedoucím mužem klubového bodování se zápisem 37 + 44 v 79 zápasech. Největší devízou Caroliny je ovšem defenzivní činnost. V minulé sezoně inkasoval tým trenéra Roda Brind´Amoura pouze 202 gólů (průměrně 2,46 na zápas), což bylo nejméně ze všech 32 účastníků NHL. A skvělou obranou se zatím Carolina pyšní i v této sezoně – v dosavadních 3 zápasech inkasovala pouze třikrát. Alfou a omegou jsou pochopitelně brankáři. Náhradník Antti Raanta a především jednička Frederik Andersen, který skončil loni čtvrtý v hlasování o Vezina Trophy poté, co v 52 zápasech zaznamenal průměr obdržených branek 2,17 a úspěšnost zásahů 92,2%.

V brance mají Canes velkou jistotu v podobě Frederika Andersena.

ZAJÍMAVOSTI:
Oilers mají od sezony 2019/20 nejlepší přesilovou hru ze všech mužstev NHL – 27,7 % využitých početních výhod.

Pro Evandera Kanea je Carolina evidentně velmi oblíbeným soupeřem. V dosavadní kariéře proti tomuto celku odehrál 33 zápasů, v kterých zaznamenal 30 kanadských bodů. Proti žádnému jinému týmu se mu tak moc bodově nedaří.

Hurricanes jsou jediným týmem v NHL, kterému Connor McDavid nevstřelil víc než jeden gól. Dosud zaznamenal kapitán Oilers proti tomuto soupeři 8 kanadských bodů (1+7), což je nejméně ze všech 31 klubů NHL.

Connor McDavid zatím strávil na ledě minimálně 23 minut v každém dosavadním utkání.

Od roku 2017 má Carolina s Edmontonem pozitivní bilanci 7 výher a 2 porážek. V Rogers Place dokonce vyhrála své poslední čtyři zápasy. Hurikánům se v poslední době celkově daří proti týmům z Pacifické divize. V minulém ročníku měla proti těmto soupeřům bilanci 13-2-1. Nikdo na Východě nebyl v tomto směru lepší.

Andrej Svečnikov zaznamenal minimálně bod zatím v každém zápase nové sezony. Skvěle vlétl do tohoto ročníku NHL také český útočník Martin Nečas, který si ve 3 zápasech připsal na své konto již 5 kanadských bodů (2+3) a 5 plusových bodů do tabulky pravdy.

Brankář Frederik Andersen má proti Oilers bilanci 17-1-2. Více výher nemá proti žádnému jinému soupeři v NHL.

V dresu Oilers nezasáhnou do dnešního utkání dlouhodobě zranění – Oscar Klefbom, Mike Smith, Tyler Benson, Carter Savoie, Raphael Lavoie a Vincent Desharnais. Ke zdravotnímu stavu Dylana Hollowaye zatím žádné bližší informace nemáme. Carolina má na marodce Maxe Paciorettyho a Ondřeje Kašeho. V brankách se očekává start Jacka Campbella resp. Frederika Andersena.

POHLED DO HISTORIE:

Zápasy s Carolinou zůstanou pro fanoušky Oilers asi už navždy něčím speciálním. Na vině je rok 2006, kdy se oba soupeři potkali ve finále Stanley Cupu. Dlužno dodat, že minimálně ze strany Oilers to bylo hodně nečekané. Edmonton se tehdy protlačil do play off až z posledního postupového místa Západní konference. Oilers se o prvotřídní bombu postarali hned v úvodním kole, když 4:2 na zápasy vyřadili suveréna základní části Detroit Red Wings! Bodový rozdíl mezi oběma celky činil po základní části propastných 29 bodů, a přesto to Rudým Křídlům nebylo nic platné. Po výsledcích 2:3 pp., 4:2, 4:3 pp., 2:4, 3:2, 4:3 nastartovali Oilers své slavné tažení play off. Na cestě do finále odklidili po Detroitu také San Jose a Anaheim. Až Carolina byla nad jejich síly a po sedmizápasové bitvě slavili pohár v Raleigh. Slavný Stanley Cup převzal kapitán Hurricanes Rod Brind’Amour – trenér současného mužstva. Pod vítěznou branku, která Hurikánům zajistila historicky první triumf v poháru, se podepsal český obránce František Kaberle.

Bylo to tenkrát slavné finále. Dočkáme se letos repete?

Edmonton sice v průběhu série smazal zápasové manko 1:3, ale sedmý rozhodující duel byl už pro celek z Alberty velkým soustem. Je důležité zmínit, že průběh celé série velmi ovlivnilo zranění brankářské jedničky Olejářů Dwayna Rolosona, který se zranil v průběhu prvního zápasu. Roloson byl jedním z hlavních důvodů, proč se Olejáři po 16 letech znovu ocitli v ligovém finále.

V té době se jednalo o historicky čtrnácté finále, jež dospělo až do sedmého utkání. Velkou zásluhu na úspěchu Hurricanes měl zkušený bek František Kaberle, jehož přesilovková trefa z pětadvacáté minuty se nakonec ukázala jako rozhodující. Pětinásobný mistr světa a bronzový medailista z olympijských her v Turíně se tak dočkal další cenné hokejové trofeje. První hvězdou utkání byl vyhlášen nováček mezi třemi tyčemi Cam Ward. V té době dvaadvacetiletý brankář své barvy podržel důležitými zákroky zejména v závěrečných minutách při obrovském tlaku Oilers. Ward získal nakonec i cenu pro nejlepšího hráče play off Conn Smythe Trophy.

„Je to neuvěřitelné, stále tomu nemůžu uvěřit. Je to jako sen. Celé odpoledne jsem nemohl usnout, pořád jsem musel myslet na zápas,“ uvedl po triumfu zadák Glen Wesley, jenž v té době platil za nejdéle hrajícího aktivního hokejistu NHL, který do té doby nevyhrál Stanley Cup. Tenkrát se v dresu Caroliny dočkali kromě Wesleyho své velké chvíle také další veteráni – již zmíněný Rod Brind´Amour, Bret Hedican nebo Doug Weight, který paradoxně nejlepší léta kariéry strávil v dresu Edmontonu, jehož byl i dlouholetým kapitánem.

Pojďme si ještě závěrem připomenout statistiky rozhodujícího sedmého zápasu a sestavy, v kterých obě mužstva nastoupila:

Carolina Hurricanes – Edmonton Oilers 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 2. A. Ward (Recchi, Cullen), 25. F. Kaberle (Stillman, Cullen), 59. Williams (Staal, Hedican) – 42. Pisani (Murray, Torres). Rozhodčí: McCreary, Watson – G. Devorski, Sharrers. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Střely na branku: 27:23. Diváci: 18.978. Konečný stav série: 4:3.

Sestavy:

Carolina: C. Ward – A. Ward, F. Kaberle, Commodore, Hedican, Wesley, Wallin – Recchi, E. Staal, Cole – J. Williams, Brind’Amour, Stillman – Ladd, Cullen, Whitney – C. Adams, K. Adams, LaRose.

Trenér Peter Laviolette.

Edmonton: Markkanen – Smith, Pronger, Špaček, Staios, Greene, Tärnström – Hemský, Horcoff, Smyth – Dvořák, Stoll, Samsonov – Torres, Peca, Pisani – Harvey, Murray, Moreau.

Trenér Craig MacTavish.

Na úplný závěr ještě jedna perlička. Deník Sport ve své prognóze k novému ročníku NHL tipuje, že letošní finále Stanley Cupu bude mít stejné složení jako právě v roce 2006. Redaktoři Ondřej KuchařPavlem Ryšavým doslova napsali: Ve finále Východní konference zastaví Toronto překvapení sezony: Carolina Hurricanes! Fantastický ročník čeká Sebastiana Aha, skok vzhůru udělá dvacetiletý mladík Seth Jarvis. Životní ročník prožije Martin Nečas. Na top roky se rozpomene zadák Brent Burns. S kým se o pohár utkají? S králi Západu z kanadské Alberty: s Edmontonem. Connor McDavid s Leonem Draisaitlem dojdou o patro výš než v uplynulém ročníku. Ale stačit to nebude. S pohárem bude napřesrok juchat kouč Rod Brind´Amour a jeho tým.

Tak se nechme překvapit, třeba už dnešní zápas mírně napoví.

Úvodní buly bude vhozeno v pátek ve 3:00 SEČ.   

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *