Třetí porážku za sebou mají nyní v nohách hráči Edmontonu a myslím, že už vyhlíží vánoční svátky, kdy budou mít alespoň tři dny volna. Frustrující je, že všechny tři poslední zápasy skončily poměrem 3:4, přičemž v St.Louis se rozhodlo až po nájezdech, v Anaheimu v základní hrací době a převčírem v Nashvillu po prodloužení. Dva body z toho tedy nakonec byly, ale stejně to mělo dopadnout daleko lépe, protože všechny tři týmy patří do kategorie těch slabších, pokud se to takhle dá zlehčit…

To přiznává ostatně i trenér Woodcroft: „Cítili jsme to tak, že všechny tři zápasy se daly vyhrát.“ Predators jsou přitom naším oblíbeným soupeřem a dokázali jsme je porazit osmkrát za sebou! Série je tedy u konce, i když k výhře bylo blízko i tentokrát. Letos jsme se s Preds potkali již potřetí a naposledy. V prvním zápase vstřelil hattrick Evander Kane, ve druhém Zach Hyman, tentokrát byl hattricku velmi blízko Nugent-Hopkins, ale do konce to dotáhnout nakonec nedokázal. V prodloužení zase Saros vytáhl stoprocentní tutovku Hymanovi. Zápas to byl jinak velmi vyrovnaný a ne moc pohledný, spíše se bojovalo.

  • Teprve druhý gól v sezóně vstřelil Puljujarvi, když Saros propustil jeho ne moc tvrdou střelu, ale i takové se počítají.
  • Nugeta vstřelil dva přesilovkové góly a byl jasně nejlepším hráčem Oilers. S 5 střelami byl pak po Hymanovi (7 střel) druhým nejčastěji střílejícím Olejářem a také měl parádní úspěšnost 69% na buly. Nugeta pokračuje ve výborných výkonech a zatím si udržuje výkonnost, kterou nasadil téměř od začátku sezóny. S 38 body je v kanadském bodování ligy na 17. místě a má stejně bodů jako třeba Matthews, Marner nebo Rantanen a až za ním jsou např. Stamkos nebo Ovečkin.
  • Connor McDavid natahuje svoji bodovou sérii, která je nyní na 13 zápasech. V nich získal neuvěřitelných 29 bodů, z toho 17 přesilovkových.
  • Tyson Barrie má bodovou sérii 7 zápasů za sebou a v nich získal 11 bodů v podobě přihrávek, z toho 9 je rovněž z přesilovek. Barrie má celkem na kontě 26 bodů ve 33 zápasech a v lize je mezi obránci na 9. místě. Barrie již 11 zápasů čeká na jubilejní 100 gól v NHL!

Nugent-Hopkins a jeho parádní střela a jeho druhý gól v zápase:

U přesilovek bych se na chvilku zastavil. Oilers v jejich využití s 32.8% opět kralují celé lize a svět je tak zase v pořádku. Celkem překvapivé je ale druhé místo Sabres s využitím 29.8%. Poslední jsou Habs s mizernými 13.7%. Náš dnešní soupeř Dallas Stars je na slušném 8. místě s využitím 25.8%.

Když jsem už zmínil Nugenta-Hopkinse a jeho výbornou formu, pak nesmím zapomenout ani na Zacha Hymana, který má na kontě 34 bodů. Letos to tedy není jen o ústřední dvojici McDavid – Draisaitl, potažmo Kane, který je zraněný, ale Nugent-Hopkins s Hymanem jim velmi zdatně sekundují a pomáhají. Jenže, to by od naší útočné vozby bylo asi tak všechno. Dalšími za touto power čtveřicí jsou už obránci Barrie (již zmiňovaných 26 bodů) a Nurse (18 bodů). Pak je Evander Kane (…). Považte, že pak je Kane (13 bodů), který naposledy nastoupil 9. listopadu a odehrál pouhých 14 zápasů! To není moc pěkná vizitka pro ostatní útočníky.

První další z útoku je totiž až Derek Ryan, který má pouhých 8 bodů a ti ostatní už ani nemluvě… Velice zajímavý je prostor pro Mattiase Janmarka, který má pouze 1+2 v 19 zápasech a nyní již 10 zápasů za sebou nebodoval. Janmark ale ani nehituje, neblokuje, moc nestřílí. Nevím… Stále nejsem spokojen se složením formací. Stále si myslím, že Draisaitl by měl hrát centra svého útoku a stále si myslím, že Nugent-Hopkins by měl hrát s někým lepším, než jsou Janmark a Yamamoto.

Kane je pátým nejlepším útočníkem týmu i přesto, že je více než 5 týdnů mimo hru!

Leon Draisaitl dvěma body proti Anaheimu překonal v historickém bodování organizace Oilers Paula Coffeyho. McDavida bude asi těžko stíhat, když je jeho současník, takže dalším pánem na holení je Glenn Anderson na 4. místě, na kterého Draisaitl ztrácí 236 bodů. V Nashvillu Draisaitl nebodoval. McDavid Andersona předstihne – pokud bude zdravý – nejspíš v příští sezóně.

Pořadí:

1. Wayne Gretzky – 1,669

2. Jari Kurri – 1,043

3. Mark Messier – 1,034

4. Glenn Anderson – 906

5. Connor McDavid – 761

6. Leon Draisaitl – 670

7. Paul Coffey – 669

8. Ryan Smyth – 631

9. Doug Weight – 577

Zajímavá je statistika, kolikrát v historii Oilers hráč zaznamenal 5 a více bodových večerů. Tam se první místo už překonat nedá, to už říkám takhle z fleku. 😀 Ale druhé a třetí místo by McDavid s Draisaitlem obsadit v budoucnu mohli, jsem o tom dokonce téměř přesvědčen…

Pořadí:

79– Wayne Gretzky

14– Jari Kurri

10– Paul Coffey

7– Connor McDavid

6– Leon Draisaitl

6– Glenn Anderson

Tihle borci čelí v historických rekordech duu McDavid – Draisaitl. Zleva Jari Kurri, Glenn Anderson, Paul Coffey a The Great One

Stuartu Skinnerovi letos končí dvouletý kontrakt na nejnižší hranici 750 000 dolarů a v pondělí s ním Ken Holland podepsal nový kontrakt na 3×2,6.

No, myslím si, že to je celkem málo a to říkám při plném vědomí toho, že musíme šetřit. Stuey by si za své výkony opravdu zasloužil víc peněz, protože se z něj pomalu ale jistě stává velká opora a osobnost. Jenže když máte vedle něj ještě Campbella s 5×5, tak si samozřejmě nemůžete vyskakovat, takže Hollandovi se povedl skoro až majstrštyk, když dokázal Skinnera podepsat v podstatě za hubičku. Vezměte si, že i třeba Karel Vejmelka má v Arizoně ještě o 125 000 dol. ročně víc než Skinner, nebo třeba Ville Husso má v Detroitu 4,750 mil.dolarů.

Chtěl bych ale poukázat ještě na jednu věc – pokud totiž na tuto nabídku Stu přistoupil, tak to svědčí i o jeho charakteru a touhu, chytat ve svém milovaném klubu, kterému již od dětství fandí. A kdo ví, třeba si příště vyslouží tučnější kontrakt.

Stu je prostě náš…

Pro zajímavost – poslední brankář, který byl v Edmontonu podepsán uprostřed rozehrané sezóny, byl až do pondělí Mikko Koskinen, se kterým 21. ledna 2019 podepsal tříletou smlouvu s cap-hitem 4,5 mil.dolarů smlouvu démon Peter Chiarelli. To byla také poslední věc, kterou Chiarelli v Edmontonu udělal, protože hned den poté byl vyhozen. Ačkoliv to prezident klubu Bob Nicholson vždy popíral, tak bylo veřejným tajemstvím, že právě tato smlouva Chiarellimu zlomila vaz a byla tzv. poslední kapkou.

Spekulace: Novinář Elliotte Friedman informoval o tom, že St.Louis byli kontaktováni Kenem Hollandem ohledně Noela Acciariho. Ten je silovým typem útočníka, který by trochu přitvrdil náš tým. Acciari ale dokáže i střílet góly, například v sezóně 2019/20 dokázal v dresu Floridy vstřelit 20 gólů. Od té doby se spíše potýká s různými zraněními a celkem paběrkuje. Letos v St.Louis ale dokázal v 33 zápasech zaznamenat 8+4. Acciari má smlouvu do konce roku na 1,25 mil.dolarů.

A ještě jednu jednohubku z tábora Oilers. Bývalý Olejář Curtis Hamilton se stal novým asistentem GM v týmu WHL Kelowna Rockets. To je ten tým, kam byl Leon Draisaitl ve své první sezóně v NHL 2014/15 poslán na dozrání… A dozrál tam myslím moc pěkně. :o)

Curtis Hamilton za Oilers sice odehrál pouze jediný zápas v roce 2015, ale členem organizace byl delší dobu mezi lety 2011 – 2015 a většinu času strávil na tehdejší farmě v Oklahomě. Sezónu 2015/16 odehrál v Extralize za spartu Praha. Kariéru skončil letos v Anglii v dresu Manchesteru Storm. Hamilton bude k ruce svému otci Brucemu, který je majitelem, prezidentem, potažmo generálním manažerem Kelowny Rockets (do roku 1995 Tacoma Rockets) již od roku 1991. V Tacomě se Curtis také narodil a Kelowna byla zase jeho tým v dětství.

Hamilton s Tylerem Pitlickem

Na marodce je stále Ryan McLeod, jenž ale s týmem trénuje a jeho návrat už není moc daleko. Dále pak Philip Broberg se zraněním kotníku, který bude mimo asi tři týdny a nově i Ryan Murray se zraněním zad, se kterým již v minulosti laboroval. Výhled je nyní měsíc, ale je prý možné, že Murray bude možná mimo hru i delší dobu, právě z důvodu vrátivšího se problému z minulosti. A pak samozřejmě Evander Kane, který bruslí, ale ještě bez zátěže.

Line-up bude stejný jako v poslendích zápasech, jediná změna bude v brance.

Tam bude Stuart Skinner, poprvé v brance s novou smlouvou v kapse.

29.narozeniny dnes slaví náš obránce Cody Ceci!!!

Nyní k našemu dnešnímu soupeři – Dallasu. Stars zatím hrají dobře. Ve své Centrální divizi jsou na 1. místě a na Západě jen o 1 bod za Vegas (45 bodů). co oba dnešní soupeře spojuje, to jsou vstřelené góly. Jak Dallas, tak Edmonton mají po 118 gólech, což je nejvíc z celého Západu. V měřítku NHL jsou na tom v tomto ohledu lepší ještě dva týmy a sice Buffalo (127) a Boston (123). Dallas je ale také jedním z nejméně inkasujících týmů (91) a defenziva vůbec je jejich devizou, zatímco Edmonton má již 114 inkasovaných gólů a obrana kupí jednu chybu za druhou. Zajímavé je, že na Západě je ještě 6 dalších týmů, které inkasovaly více gólů, ale na Východě je to jenom Columbus. Na Východě se lépe brání no, co nadělat… :o)

Velkými strůjci těchto čísel je duo Jake Oettinger – Jake Robertson. Oettinger je mezi brankáři v NHL na 6. místě a má úspěšnost zásahů .922%. Oettinger už loni z branky vytlačil veterána Bradena Holtbyho, letos je již jasnou jedničkou. GM Dallasu Jim Nill si také Oettingera před sezónou pojistil smlouvou na 3 roky s ročním příjmem 4 mil.dolarů. Oettinger za to stojí, je to budoucnost Dallasu. Stejně tak můžu napsat to samé o Jakeu Robertsonovi.

Tady to bylo složitější. Robertson se před sezónou stále nemohl v klubu domluvit na kontraktu a ten byl nakonec podepsán až 6. října (7,750 mil.dolarů), jen pár dní před startem sezóny. Robertson kvůli tomu dokonce také neabsolvoval kompletní kemp. Ale co stalo potom… Robertson je je příkladem toho typu hráčů, které nová smlouva nesrazí na kolena – a takových je většina, viz jen od nás Nurse, Campbell,… ale právě naopak. Robertson do ligy vlétl jako uragán a své soupeře cupuje na kousíčky. Ještě nedávno šlapal na paty samotnému McDavidovi.

Jen do 4. prosince dokázal ve 25 zápasech zaznamenat 41 bodů, z toho 14 krát zaznamenal v zápase 2 body a více. Robertson trošku přibrzdil až v posledních 8 zápasech, když bodoval jen čtyřikrát a připsal si „jen“ 6 bodů. Stále se ale drží na 5. místě ligového bodování se 47 body a před sebou má jen McDavida, Draisaitla, Thompsona a Kučerova. Robertsonovi je 23 let a Dallas má v něm stejně jako v Oettingerovi svoji budoucnost.

O Robertsonovi mluví i náš trenér Jay Woodcroft: „Samozřejmě je to jeden z nejlepších hráčů ve hře. Je opravdu dobrý od modré čáry dopředu. Vždy najde způsob, jak skórovat několika různými způsoby. Hraje se dvěma opravdu dobrými hráči Hintzem a Pavelskim. Je to jedna z nejkonzistentnějších formací za několik posledních let. Je to někdo, komu budeme muset věnovat velkou pozornost, ale celá tato formace, je formace, na kterou se budeme muset zaměřit.“ Woodcroft mluví i o veteránovi Pavelskim, kterého dlouhou dobu spolu s Toddem McLellanem trénoval v San Jose: „Je to někdo, kdo má opravdu velkou vášeň pro hru a kdo na své hře pracuje každý den. Nemyslím si, že je obdařen nějakými dary, které by jiný hráč neměl, ale to, co on má, je touha být nejlepší.“

Pavelski v NHL odehrál už přes 1200 zápasů a stále je ve formě a moc nezpomaluje

Zajímavý hráč je i Roope Hintz, další z mladých hráčů. Nezničitelné duo Benn – Seguin v Dallasu ale ještě bude nějaký čas strašit, protože oba mají kontrakty až do roku 2025 a oba mají téměř 10 mil.dolarů.

Stars mají v nohách pětitizápasový trip, ze kterého si přivezli domů do Texasu 7 bodů, což je slušné. V posledním zápase měli mít relativně nejlehčí práci, když hráli ve slabém Columbusu. Nakonec si odvezli jen výhru 2:1, protože Modrokabátníci byli nepříjemní, ale na to se nikdo ptát nebude. Zajímavostí je, že Stars v tomto zápase skótovali již v 55 vteřině, pak celý zápas nic a pak vstřelil Robertson gól do prázdné branky v 59 minutě, načež Blue Jackets ještě snižovali na 1:2 15 vteřin před koncem.

Edmonton má s Dallasem celkem vyrovnanou vzájemnou bilanci. Letos se oba soupeři již střetli a sice začátkem listopadu, když Dallas na ledě Edmontonu vyhrál přesvědčivě 6:2. to je ten zápas, kdy do té doby naprosto plonkový kapitán Jamie Benn vstřelil hattrick a na Edmontonu si schladil žáhu. Všech 6 branek tehdy padlo do sítě Jacka Campbella. Což se dnes opakovat nebude, minimálně ne dos ítě stejného gólmana. :o)

Trenér Peter DeBoer bude postrádat pouze ruského útočníka Denise Gurianova, který náhle vypadl ze sestavy na neurčitou dobu z rodinných důvodů.

V brance Stars bude jednička Jake Oettinger.

Zápas se hraje v American Airlines Center v Dallasu a začíná ve 3:30 SEČ. Před Vánoci ještě sehrajeme jeden zápas 23.12. doma v Edmontonu proti Vancouveru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *