Čtyřzápasový trip je za námi. Oilers si z něho odvážejí 5 bodů. To není tak špatné. Ale poslední zápas v Montrealu byl blamáží. Prohrát se dá, to je jasné. Zápas blbec čeká na každého a klopýtají i lepší týmy, ale zrovna Habs nejsou týmem, který by nás měl takto potupit, kór pokud chceme vystoupat co nejvýše.

Nicméně toto byl opravdu špatný výkon. Zápas byl hodně nahecovaný a často docházelo k šarvátkám. K vidění byly i bitky, jako třeba Desharnais s Xhekajem nebo Kane s Andersonem. V ofenzivě bych neměl moc výhrad, tam se dařilo držet puk a i šance byly, nicméně Montreal nám utíkal až moc lehce. V defenzivě bylo moc okének a tam to prostě dobré není. Rozhodně je jasné, že obrana potřebuje okysličit, udělat konečně nějakou změnu, rozproudit ji. Ale to je pořád dokola.

https://youtu.be/QNtd6eZiwnw

Nejnovější zprávou je, že Arber Xhekaj se v zápase s Edmontonem zranil a se zraněním v horní části těla bude mimo hru na delší neurčitou dobu. Není prý jisté, že zranění má něco společného s Xhekajovou bitkou s Desharnaisem.

Když jsem u tohoto tématu, tak se krátce vrátím ještě k našemu předešlému soupeři, k Ottawě. Anton Forsberg má prý po Hymanově pádu na něj zraněna obě kolena a sezóna pro něj skončila. Minule jsem psal, že Ottawa to bez něj bude mít složité, protože mimo hru je i Cam Talbot a v kádru není prakticky žádný brankář s více zkušenostmi z NHL. A to je právě ta druhá stránka mince – Ottawa hrála včera a převčírem zápasy s Calgary a Islanders. S Calgary chytal ten „zkušenější“ z nich, Mads Sogaard, po Frederiku Andersenovi z Caroliny další zástupce dánské brankářské školy. Sogaard do té doby v NHL odchytal pouze 3 zápasy, ale s Calgary zaznamenal 34 úspěšných zásahů a výhru 4:3 PP. Den poté hrála Ottawa v New Yorku s Islanders a svůj debut v NHL si připsal Kanaďan Kevin Mandolese, který letos hrál dokonce až na druhé nižší farmě v ECHL! A Mandolese s Ottawou v New Yorku sice prohrál, ale až po nájezdech 2:3, takže bod Sens mají. A co je ještě lepší – Mandolese si připsal 46 úspěšných zásahů!!! Jsou to někdy příběhy…

Kevin Mandolese je zajímavý objev z nouze

Jdeme k jinému tématu a sice trejdy. Jakob Chychrun hrál zápas naposledy v pátek. V St.Louis byl zdravým nýhradníkem a to právě z důvodu brzkého trejdu. Chychrun ale vytrejdován zatím nebyl a tak seděl i v Nashvillu a sedí nadále. Co se s ním bude dít? Plácne se Kenny konečně přes kapsu? Nebo půjde do Toronta, Los Angeles, nebo úplně jinam?

Stále platí, že největší zájem Oilers je prý o Vladislava Gavrikova z Columbusu a Maxe Domiho z Chicaga. Co je ale zajímavé, že zprávy o příchodu Erika Karlssona se daleko více zintenzivněly… Stále ale také platí, že potřebujeme posílit defenzivu a Karlsson posílí akorát tak ofenzivu a tam nás bota netlačí – viz 201 vstřelených gólů. Edmonton tedy i přesto, že dostal nakládačku od Montrealu, jako první tým NHL překročil hranici 200 vstřelených gólů! Gavrikov by tedy byl naprosto vhodným kandidátem na zesílení obranného valu – je to tvrdý chlapík, který hituje, blokuje, a je i dobře technicky vybaven. Zkrátka Gavrikov je mnohem vhodnější kandidát na to, co právě potřebujeme. Navíc se kolem něj již opravdu něco bude dít, protože Columbus hrál včera s New Jersey a Gavrikov byl stejně jako Chychrun přesunut mezi zdravé náhraníky čekající na trejd. Že bychom to byli my??? No chtělo by to už s něčím hnout a uvolnit platový strop.

Bylo by hodně zajímavé, kdyby byl Gavrikov vyměněn za Jesseho Puljujarviho, který by se tak oklikou dostal do Columbusu, který o něj na draftu 2016 neměl zájem a vyhnul se mu. GM Columbusu Jarmo Kekalainen tehdy provedl slavný Cimrmanův krok stranou… Ale zajímavé také je, že ani Kekalainen si tím vlastně moc nepomohl, protože tehdy vzal Pierre-Luca Duboise a ten má rovněž problémy se někde usadit a neustále se někde dohaduje. A Patrik Laine, kterého Kekalainen nakonec za Duboise získal výměnou z Winnipegu jakbysmet. Jenom chci ale upozornit, že Gavrikov má smlouvu do konce této sezóny na 2,8 mil.dolarů a Puljujarvi na 3 mil.dolarů, takže takovýto trejd by nestačil, muselo by se stát ještě něco.

Blíží se příchod kvalitního beka Gavrikova?

Devin Shore byl v neděli v tichosti poslán do Bakersfieldu a stejně tak tiše prošel waiverem, takže už se může hlásit v Kalifornii. Na Shoreho se tam ale jistě všichni těší, protože – jak jsem i psal v nedávných dnech – když tam byl Shore naposledy, tak si ho velmi pochvalovali, jak se chová a jak pomáhá mladším hráčům a společně s Jasonem Demersem na ně působí jako mentoři… Shore je tedy pryč. Na to, aby byl ale aktivován Kailer Yamamoto to nestačí. Podaří se tedy Hollandovi Puljujarviho (nebo někoho jiného) konečně vytrejdovat, nebo Puljujarvi prostě půjde na waiver? Tam neprojde, tím jsem si skoro jistý. Že by týmy čekaly na to, že Puljujarviho získají zadarmo?

Shore si opět zamentoruje

Dnes si opět dáme zápas Detroitem. To tu dlouho nebylo, že? V Detroitu jsme hráli před týdnem. Výhra 5:2 byla takto celkem jasná, nicméně Detroit byl nepříjemným soupeřem a zápas nebyl tak jednoduchý. Trenér Woodcroft nebyl s výkonem v Montrealu spokojený a vyhlíží dnešní zápas s Detroitem: „Velice mě zajímá, jak náš tým zítra večer odehraje zápas s Detroitem. Nikdo nebyl spokojený s tím, jak jsme odehráli zápas v Montrealu. Nebyli jsme dost dobří a zápas jsme prohráli, ale tím to končí. To bylo před dvěma dny. Proto se soustředíme na opravdu dobrý tým Detroitu, který proti nám v Detroitu odehrál velmi dobrý zápas. Byl to vyrovnaný zápas. Vím, co říká skóre (5:2), ale byl to těsný zápas.“

Na marodce je stále Murray. Klim Kostin, který nehrál v Montrealu už trénoval. Kostin měl problémy po nešťastném nárazu na mantinel. Tréninku se ale nezúčastnili Kane a Draisaitl, ale údajně si jen léčili šrámy a dnes by měli být snad v pořádku. Ohledně Yamamota ještě uvidíme.

V brance Edmontonu dnes bude Jack Campbell, který si může jít pro 9 výhru v řadě. Campbell si pomalu ale jistě vylepšuje hrůzostrašné statistiky, nyní má úspěšnost zásahů .890%, což je oproti ještě nedávné době už celkem snesitelné.

Trenér Lalonde má poměrně čerstvě na marodce Lucase Raymonda a Jakea Walmana. Raymond byl zapsán na listinu zraněných, takže u něj je to jasné, u Walmana je možnost, že nastoupí. Obránce Walman je zajímavý hráč… Dřív neprorazil, ale letos hraje v Detroitu výborně, dokonce byl jeden čas i členem přesilovkové formace.

Detroit na základě těchto zranění do prvního týmu povolal Jakuba Vránu. Na jak dlouho a za jakým účelem, je otázkou, nicméně Vrána je i pro ostatní kluby zajímavý hráč a třeba ještě dojde k trejdu. Nebo se Vrána nakonec ještě usadí v Detroitu? Vrána letos nastoupil pouze ke 2 zápasům. Dnes v Edmontonu nenastoupí a bude zdravým náhradníkem.

Kam bude směřovat Vránova kariéra?

Detroitský David Perron, který v Edmontonu hrál v letech 2013/15 potřebuje 3 body k tomu, aby pokořil hranici 700 bodů. Connor McDavid je nyní na 794 bodech, takže mu chybí 6 bodů k pokoření hranice 800 bodů. McDavid odehrál 541 zápasů. Pokud to McDavid stihne, tak bude pátým nejrychlejším hráčem v historii ligy, který to stihl v 550 zápasech a méně. Nepochybuji, že to McDavid stihne rychle, možná ve 2-3 příštích zápasech? 6 bodů v jednom zápase McDavid zaznamenal dosud jednou, a to v roce 2019 proti Coloradu.

Detroit hrál převčírem ve Vancouveru, který rozsekal 6:1, ačkoliv aktivnějším týmem byli domácí, takže pozor. Dnes se Detroit představí v Edmontonu a zítra v Calgary, takže se do akce některý den dostane i náhradní brankář Magnus Hellberg.

U něj je zajímavé, že to v NHL zkouší už od roku 2013 a už si zahrál za čtyři týmy – Nashville, Rangers, Ottawu a Detroit. Na kontě má Hellberg ale pouze 14 zápasů.

Hellberg byl mezitím na 5 let v Rusku a pak zase za mořem. Takový nezmar, skoro jako Mikko Koskinen. :o) V Detroitu ale jinak v naprosto drtivé většině chytá jasný jednička Ville Husso. Ten má vyklizené pole poté, co mu odpadla konkurence v podobě Alexe Nedeljkovice. Ten chytá pouze na farmě v Grand Rapids, čísla tma má ale výborná. Nevím, Nedeljkovice tam je škoda…

Dnešní zápas se hraje v Rogers Place v Edmontonu od 3:30 SEČ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *