Tak, konečně jsme se dočkali. Začíná NHL, začínají probdělé noci, rána s hladem po výsledcích, nervy na pochodu, bude se hrát Fantasy, prostě zase začíná zábava…

Než se pustím do prvního Preview, tak Vás bohužel musím informovat o odchodu Jindry, což jsem nečekal ani v nejhorším snu. Bohužel je to ale pravda. Řeší soukromé záležitosti a zabalil to úplně. Jsme ale spolu v kontaktu a doufám, že to z natrvalo bude jen dočasně a já věřím, že až se pročistí vzduch, tak se snad někdy vrátí. Nicméně v dohledné době to určitě nebude a je to neuvěřitelné, ale poprvé do sezóny vstupuji sám. Já Vám můžu slíbit, že do toho vidle nehodím jako všichni mí bývalí kolegové, na to to až moc miluju. A budu se snažit, abyste měli stále informační servis, jak to jen půjde a jak to budu zvládat. Ale psát články v jednom, to nebude sranda a nehodlám se z toho zbláznit jako ostatní. Mám rodinu a práci a v jednom to prostě už neutáhnu.

Takže logicky musí přijít nějaké změny, které vzhledem k okolnostem snad pochopíte. Celá ta dlouhá léta jste byli zvyklí na pravidelné předzápasové Preview, které byly samozřejmostí. Tak tomu už nebude ve stejné podobě. O Preview se budu snažit i nadále, ale ve formě delšího článku budou vycházet už jen občas, podle toho, kolik budu mít času. A právě podle času budou vycházet ve třech různých formátech:

  1. Preview – Klasický článek, na který jste zvyklí
  2. Icing – Na který jste si už postupně také zvykli. Čili také článek, ale výrazně kratší. Počítám, že tento formát bude nejčastější.
  3. Základní info jen na FB, případně X (Twitteru). Alespoň jedna z těchto tří možností ale bude vždycky, to se pokusím slíbit.

S FB mi ale po čase opět snad bude pomáhat i Přéma, hlavně s pozápasovou grafikou. A možná, že občas něco po čase sepíše i Kuba. Avizovaná posila, o které jsem psal na konci sezóny se dosud neozvala, takže opět jen plané řeči. Ale už jsem si zvykl.

Díky a snad to spolu nějak zvládeme.

A teď už k novému ročníku.

Sezóna 2023/24 bude pro Oilers zlomová. Dle odhadů různých odborníků, ale i samotných ligových hráčů a v neposlední řadě fanoušků, je Edmonton největším favoritem na zisk Stanley Cupu. Jedním z favoritů jsme ale byli už poslední léta, takže jsme dá se říci zvyklí. Teď se ale situace mění. Ten, který léta podepisuje kontrakty, je nyní sám na ráně. Ken Holland vstupuje do posledního roku své smlouvy a neúspěch už se asi neodpustí. Myslím, že pokud letos nebude alespoň finále, pak Holland skončí, a to bez sentimentu.

A nyní jen stručně ty nejdůležitější změny, co už jsem psal před pár týdny. Že už není na co čekat, dokazují kroky majitele Daryla A. Katze, který v létě najal nového ředitele Jeffa Jacksona a zoficializoval roli Paula Coffeyho, který bude k ruce jak Jacksonovi, tak Katzovi a v klubové hierarchii je nyní Coffey třetím nejmocnějším mužem. Dosavadní dlouholetý prezident klubu Bob Nicholson byl odsunut trochu níže a nebude na něm taková tíha zodpovědnosti. Skončil dlouholetý videokouč Jeremy Coupal a jeho místo zaujal jeho dosavadní asistent Noah Segall, pro kterého je to první takto velká zodpovědnost v kariéře. V Edmontonu se léta těžilo ze skvělé Coupalovy práce s videem a tato činnost je v současné NHL se současnými pravidly velmi důležitá a Edmontonu přinášela ovoce. Bude tomu tak i nadále s novým videokoučem, nebo budeme Coupalova odchodu litovat? To je jedna z hádanek, které nová sezóna přináší.

Další věcí je soupiska. Bude tento tým stačit na zisk Stanley Cupu? Z hráčů, které nás mohou mrzet, odešel hlavně Klim Kostin. Škoda je Nicka Bjugstada. Kailer Yamamoto už byl spíše navíc, tento odchod nás bolet nebude. Pryč je i Tyler Benson.

Jako posila naopak přišel hlavně Connor Brown, o kterého jsme se zajímali již loni. Trenér Woodcroft bude chtít zkusit, zda Brown dokáže navázat na někdejší úspěšnou spolupráci Browna s Connorem McDavidem ještě z mládežnických časů v Erie Otters (OHL). Věřte tomu nebo ne, ale zde byl Connor Brown ještě produktivnější než McDavid. Toto je posila do top-six, takže fakt je ten, že oproti loňsku jsme posílili.

Connorové Brown a McDavid ještě v dresu Erie Otters

Další posily byly spíše na farmu, ať už Ben Gleason, Lane Pederson nebo navrátilec Drake Caggiula. I když, prvně dva jmenovaní v kempu vypadali velmi dobře a nejspíš budou na ráně, až přijdou nějaká zranění. Lane Pederson v NHL odehráno moc nemá, ale je to zajímavý hráč. Je to důrazný hráč k mantinelům, ale má i velmi tvrdou střelu a v kempu ukázal, že má i dobré hokejové myšlení, protože ukázal hned několik zajímavých akcí. Tento podpis byl pro mě zpočátku překvapením, ale kemp ukázal, že Holland moc dobře věděl, co dělá. Ben Gleason byl spíše podepsán pro Bakersfield, ale odehrál tak dobrý kemp, že málem začínal sezónu v prvním týmu. Určitě hrál lépe než Broberg s Desharnaiem, o Nursem ani nemluvě. Tomu se kemp moc nepovedl, ale doufám, že v sezóně konečně začne něco hrát. Ale ještě zpět ke Gleasonovi. Ten hrál dobře pozičně a dokázal podporovat i ofenzivu. Myslím, že o něm ještě uslyšíme.

V brance v kempu vypadal velice dobře Jack „Soup“ Campbell. Ten letos také hraje o své setvrvání, protože loňský ročník hrůzy už se prostě nesmí opakovat a pokud Campbell nezačne konečně předvádět kvalitní výkony, bude se muset pakovat. Campbell ale zatím vypadá dobře a vypadá, že je i v dobré náladě a nemusely by ho tak svazovat otěže, kterými byl loni coby jasná přicházející jednička svázán. Jedničkou klubu byl většinu sezóny Stuart Skinner, ale myslím si, že letos začnou sezónu tak, že si porci zápasů rozdělí a pak se ukáže, kdo na tom jak je. A právě toto by mohlo Campbellovi pomoct, nebude cítit tolik odpovědnosti. Navíc v podstatě nemá co ztratit a to by pro jeho klid a sebevědomí měla být výhoda.

Soupa čeká přelomová sezóna. Buď anebo

V obraně je sestava v podstatě stejná jako loni, akorát s tím rozdílem, že Philip Broberg dostane více prostoru na úkor Codyho Ceciho, který se z prvního páru stáhne více do pozadí. Evan Bouchard bude jasná přesilovková jednička a ještě si musíme říci, že začínáme sezónu s Mattiasem Ekholmem, který přišel v průběhu loňské sezóny, takže v podstatě i Ekholma můžeme brát jako posilu.

Kdo měl být posilou do útoku, ovšem z vlastních zdrojů, to je Raphael Lavoie, který měl výbornou loňskou sezónu v Bakersfieldu a také skvělý kemp, kdy byl opravdu hodně vidět. O to překvapivější bylo, když byl před pár dny poslán na waiver, společně s Pedersonem, Gleasonem a brankářem Pickardem. Když jsem se tuto zprávu dozvěděl, byl jsem si skoro jistý, že jsme o Lavoieho přišli, protože takového hráče nechat bez povšimnutí je skoro hřích. Je ale vidět, že týmy ještě spíše sázejí na své plány a nepouštějí se do větších akcí. Lavoie totiž naštěstí waiverem prošel bez povšimnutí stejně jako jeho kolegové. Uff…

Lavoie tedy zůstává Olejářem, i když teď vlastně Kondorem. Myslím ale, že jeho povolání do prvního týmu nebude moc dlouho trvat, stejně jako v případě Gleasona.

Lavoie přežil waiver, ještě že tak.

Zraněn je Markus Niemelainen, který měl být rovněž přesunut do Bakersfieldu, ale dokud nebude zdráv, nemůže se tak stát, taková jsou pravidla. Niemelainen tedy zatím zůstává nahoře a byl umístěn na listinu zraněných hráčů.

Na marodce dále dosud byli Ryan McLeod, Mattias Ekholm a Brett Kulak. První dva jmenovaní v kempu nenastoupili k žádnému zápasu a čeká je tka hned ostrý ligový start. Ryan McLeod je údajně připraven k prvnímu zápasu nastoupit. U Kulaka to není 100%, ale spíše by měl hrát. To se ale nedá říct u Ekholma, kde je více nejistoty. Oba každopádně trénovali a to naplno, takže možná tak zle nebude. Nicméně všechny tři hráče ještě během dneška čeká lékařská prohlídka, která o jejich nasazení do zápasu teprve rozhodne. Co k tomu říká trenér Woodcroft: „Všichni dnes měli dobrý den. S lékařským oddělením jsem ještě nemluvil, ale všichni tři se ubírají správným směrem, takže jsme optimističtí.“

McLeod se poslední dobou také často pere se zraněními. Jak na tom bude letos?

Na soupisce může být 23 hráčů, ale Oilers jich nyní mají o dva méně, protože se nevejdou pod platový strop. A pozor, to do toho počítáme i Niemelainena!

V případě neúčasti Ekholma a s Kulakem v sestavě by se tak dnes hrálo klasicky na 6 obránců. Vzhledem k tomu, že Gleason byl ale poslán na waiver, pak jsou asi trenéři v klidu a jeden z dvojice Kulak – Ekholm jistě nastoupí.

Kdyby ale lékařská prohlídka nedopadla dobře, tak vzhledem k platovému stropu je možné, že Oilers do prvního zápasu nastoupí o jednoho hráče méně a sice jen s 11 útočníky a 6 obránci, přičemž stav Ekholma nebo Kulaka na složení útoku nebude mít vliv. Víc útočníků totiž momentálně na soupisce není a ani nemůže být.

Nálada v týmu je dobrá. Zleva Janmark, McDavid, Brown a Kane). Jen aby vydžela.

Na soupisce je tedy nyní pouze 11 útočníků a sestava by měla vypadat takto:

Kane – McDavid – Brown

Nugent-Hopkins – Draisaitl – Hyman

Holloway – McLeod – Foegele

Janmark – Ryan

8 obránců:

Nurse – Bouchard

Ekholm – Broberg

Kulak – Ceci

Desharnais.

+ zraněný Niemelainen.

Co tomu říkáte, není to trochu málo? Kvůli platovému stropu tam není žádná rezerva. Je to napěchované a občas to asi bude opět více hra s penězi než s výkony a je otázkou, jestli je takový stav dobrý. Já myslím, že ne.

Kdo dnes nastoupí v bráně se asi hned tak nedozvíme. Trenéři totiž už avizovali do médií, že hodlají využít všechen dostupný čas, který budou mít k zatajení startujícího brankáře. Asi chtějí Vancouver dokonale zmást. :o) Woody k tomu dokonce na rovinu říká: „Večer si budete muset koupit lístek, abyste viděli, kdo bude v bráně. Nebo dávejte pozor u televize.“ No dobře tedy trenére…

EDIT: Kalí vodu předsedo – v brance je potvrzen Jack Campbell.

Kapitán McDavid burcuje spoluhráče k lepšímu startu ligy, než loni: „Myslím, že minulý rok jsme z prvních 20 zápasů byli 10-10, takže bychom letos chtěli mít lepší začátek. Vím, že můžeme hrát skvělý hokej, ale to, co se stane v říjnu a listopadu, to se pak ukáže v květnu a červnu. Myslím si, že chceme hrát takový hokej, který bude úspěšný jak v průběhu sezóny, tak i po ní.“ Což chápu asi tak, že prostě jedeme na Stanley Cup? :o)

Zajímavou zprávou je, že nedávný trejd Sama Laffertyho z Toronta do Vancouveru se měl týkat původně Edmontonu. Oilers totiž prý o Laffertyho projevili jistý zájem, ale Toronto chtělo na oplátku Vincenta Desharnaise, což bylo pro Edmonton neakceptovatelné, protože s Desharnaisem se počítá do sestavy. Maple Leafs se Desharnais údajně zamlouvá proto, že potřebují tvrdého a důrazného obránce, zvlášť poté, co Jake Muzzin před pár dny kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům ukončil kariéru a Luke Schenn podepsal v Nashvillu. Takže Oilers řekli Desharnaisově odchodu ne a Lafferty se nakonec stěhoval do Vancouveru výměnou za 5. kolo draftu 2024.

Nejnovejší zprávou je včerejší podpis Beau Akeyho, čili naší první volby v letošním draftu. Oilers neměli volbu v 1. kole, takže brali až ve 2. kole z 56 místa. Akey je charakterizován jako chytrý defenzivní obránce s dobrou předvídavostí a pohybem. Nyní hraje v Barrie Colts (OHL). Akey podepsal v Edmontonu tradiční tříletý vstupní kontrakt.

Beau Akey

Jak to vypadá v Pacifické divizi? Pojďme si to letmo projet…

Kromě nás bude jistojistě favoritem Vegas, které bude obhajovat. Vegas ztratilo Reillyho Smithe, jinak je tým de facto stejný a tedy téměř stejně silný. Velice silná bude brankářská dvojice Thompson – Hill. Vegas je jasným aspirantem na Stanley Cup.

Pak je tu Los Angeles, které poslední roky pod trenérem McLellanem hraje velmi slušný hokej a McLellan si také před pár dny vysloužil prodloužení smlouvy. Odešli vysloužilci Alex Iafallo a Gabriel Vilardi a také velmi kvalitní ofenzivní bek Sean Durzi a brankář Joonas Korpisalo. Oproti tomu ale přišla zvučná posila do útoku Pierre-Luc Dubois, z Calgary se vrátil Trevor Lewis a do branky přišli Cam Talbot a David Rittich. Tento tým bude ještě silnější než loni a bude nás opět hodně prohánět. McLellan v Kalifornii odvádí skvělou práci.

Seattle hrál velice dobře už loni a i v kempu to potvrzoval. Nejvíce bude bolet ztráta Ryana Donata a Daniela Spronga. Odešli i Carson Soucy a Morgan Geekie a brankář Martin Jones, ale ti budou asi snadno nahraditelní. Do obrany přišel důrazný Brian Dumoulin a do útoku Kailer Yamamoto, který bude chtít oprášit své nadání, které v Edmontonu již trochu vlhlo. V Seattlu se nyní sešla slušná ex-edmontonská ekipa Schultz, Larsson, Eberle, Yamamoto a Shore. Seattle se asi bude pohybovat na hranici play off, ale mohl by ho udělat.

Yamo byl v týmu Edmontonu oblíbený, ale už prostě přesluhoval, to bylo evidentní…

Z těchto tří týmů bych měl asi největší respekt. Ostatní čtyři si myslím budou mít více práce sami se sebou. Zlepšit by se ale mohlo Calgary. Zde konečně skončila smlouva Milanu Lucicovi a v Calgary si asi oddychli. Odešel Trevor Lewis i střelec Tyler Toffoli. Jako velká chyba mi připadá odchod talentovaného prospekta Matta Phillipse do Washingtonu, který si v prvním týmu pod Darrylem Sutterem prakticky neškrtl, ačkoliv v AHL měl poslední dvě sezóny průměr více než bodu na zápas! Přišli Yegor Sharangovich a A.J.Greer. Calgary tedy rozhodně nemá silnější tým než loni, nicméně má úplně nové vedení včetně gen. manažera Craiga Conroye, který nahradil Brada Trelivinga a také mladého trenéra Ryana Husku, který nahradil Suttera, který v Calgary evidentně dělal zlou krev. Pročistil se tedy vzduch a možná, že právě toto bude ten hlavní motor úspěchu a ne nějaké posily, protože bude stačit, když začnou něco hrát třeba Huberdeau s Kadrim. I tak si ale nemyslím, že Flames budou ohrožovat týmy na špici.

A už vůbec si to nemyslím u dua San Jose a Anaheim. V San Jose začal výprodej již během uplynulé sezóny, když do New Jersey odešlo největší ofenzivní eso Timo Meier. V létě po něm i loni živou vodou politá vyčpělá hvězda Erik Karlsson. Brankář Reimer chybět ale nebude. Místo něj přichází v Jersey přebytečný Mackenzie Blackwood a vesměs hráči, o které jinde nebyl valný zájem, ať už Mike Hoffman, Anthony Duclair, Mikael Granlund nebo dokonce Filip Zadina. Takto přestavba nevypadá, San Jose bude i letos jedním z outsiderů.

V Anaheimu skončil trenér Dallas Eakins, kterého nahradil málo známý, ale již šedesátník Greg Cronin, pro kterého to bude první sezóna v NHL v pozici hlavního kouče. Odešli hvězdní beci Kevin Shattenkirk a John Klingberg a také Maxime Comtois. Přišli ovšem obránci Radko Gudas a Robert Hagg a do útoku Alex Killorn. Čili v Anaheimu se místo ofenzivy v zadních žadách bude více sázet na důraz a tvrdost. Když se k posilám přičtou nadějní mladíci jako třeba Jamie Drysdale, Mason McTavish nebo Trevor Zegras, pak má Anaheim celkem slibnou budoucnost, i když zatím to moc vysoko nevidím. Narozdíl od San Jose ale mají na čem stavět.

Jak se povede Gudasovi v Anaheimu?

No a na konec jsem si nechal našeho dnešního soupeře Vancouver, který ale asi v divizi nebude poslední. Ve Vancouveru je totiž několik opravdu velkých talentů, jako Elias Petterson, který bude jasným lídrem týmu společně s novým kapitánem, obráncem Quinnem Hughesem, z něhož pomalu ale jistě roste hvězda ligy a svému bratru Jackovi slušně šlape na paty. Otázkou ale bude, jestli jim někdo pomůže. V létě odešel přeplacený a kdysi hvězdný obránce Oliver Ekman-Larsson, který ve Vancouveru díru do světa neudělal, naopak se loni dostal dokonce i na tribunu. Tanner Pearson je asi největší ztrátou, kapitán Bo Horvat zmizel již na začátku roku. Tým nijak výrazně neposílil, největší posilou bude asi obránce Carson Soucy ze Seattlu a brankáři Thatcheru Demkovi bude nově krýt záda Casey DeSmith z Pittsburghu.

Quinn Hughes je skvělý hráč a nyní i novým vůdcem Canucks

J.T. Millerovi bude od této sezóny platit tučná sedmiletá smlouva na 8 mil.dolarů. Poslední dvě smlouvy hrál skvěle, dokáže na ně navázat a nebude mu nový kontrakt svazovat ruce? O Andreje Kuzmenka, byl původně obrovský zájem v Edmontonu a jeho příchod byl blízko, ale Kuzmenko se společně se svým agentem rozhodli raději pro Vancouver, kde měl mít teoreticky více prostoru než v Edmontonu a asi to bylo chytré rozhodnutí. Tento Rus ve své první sezóně v NHL udělal 74 bodů! Skvělé pro Vancouver, smůla pro Edmonton. Anthony Beauvillier platíval za velký talent, kterému už ale u Islanders pšenka nekvetla. Ve Vancouveru ještě může dokázat, co v něm je.

Jak to vypadá ve vzájemných zápasech? V přípravě se Vancouver s Edmontonem potkali dvakrát a každý si připsal po jedné výhře. V loňské sezóně pak třikrát, přičemž dvakrát byl úspěšný Edmonton. V posledním vzájemném zápase v loňské sezóně (4:2 Edm) zaznamenal Hyman 4 body, Nugeta 3. V tom prvním McDavid 4 body včetně hattricku a Draisaitl 3.

Z Britské Kolumbie tu pak máme zprávu, že tým Vancouveru prý sužuje chřipka, takže uvidíme, v jakém rozpoložení dnes vůbec nastoupí. Nebo si Canucks už dělají alibi na dnešní prohru? :o)

Dnešní zápas se hraje v Rogers Aréně, ale ne v té edmontonské, nýbrž té ve Vancouveru. Zápas začíná ve 4:00 SEČ a bude k vidění i na Nova Sportu 1.

Další zápas je pak na programu v sobotu, opět s Vancouverem, ale tentokrát se gardy otočí. Díky, jestli jste dočetli až sem. :o)

Tak pojďme kluci, Go Oilers Go!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *