Tak a je to tady přátelé. Kluci se dokázali vzepřít nepříznivému osudu a vyrovnali sérii na 3:3. Neskutečný výkon!

A hlavně – ta vítězství byla přesvědčivá, žádné náhody. Tým skvěle bránil, ani nehrál zanďoura. Prostě vyspělý výkon týmu, který je hoden finále.

Stuart Skinner má první asistenci na Nurseho gól do prázdné branky. Tím se stal teprve druhým brankářem historie NHL, který to dokázal ve finále Stanley Cupu. Tím druhým je Martin Brodeur v roce 2003.

Zach Hyman vstřelil nejvíc gólů v play off od začátku platového stropu (tedy 2005) a nechal za sebou dosud vedoucí Crosbyho a Ovečkina s 15 góly. Celkově, tedy i před platovým stropem je dosud nejlepší dvojice Jari Kurri (Edmonton) – 1985 a Reggie Leach (Philadelphia) – 1976. Oba mají 19 gólů.

Evander Kane je zpět… Trenér Kris Knoblauch médiím řekl, že je velmi velká šance, že se vrátí. Nugeta včera netrénoval kvůli nemoci. Právě Kane ho na tréninku nahradil na křídle McDavidovy formace. Trenér ale dnes potvrdil, že Nugeta hrát bude. Myslíte si, že by si nechal ujít nejdůležitější zápas své kariéry kvůli „rýmě“? :o)

Sestava tedy bez Nugety BYLA takováto:

Kane – McDavid – Hyman

Foegele – Draisaitl – Holloway

Janmark – Henrique – Brown

McLeod – Ryan – Perry

Ekholm – Bouchard

Nurse – Broberg

Kulak – Ceci

V brance Skinner.

S tím, že Nugeta tedy hrát bude. Co tedy s Kanem? Nahradí McLeoda? Ryana? Nebo zůstane na tribuně? Je risk měnit sestavu, která otočila stav série z 0:3. Ale zase je to Kane, může se velmi hodit…

Andrew Cogliano ukončil kariéru!

Bývalý výrazný Olejář Cogliano je draftován Edmontonem v 1. kole z 25. místa v roce 2005. Za Oilers hrál čtyři sezóny mezi lety 2007 – 2011. Jediným pamětníkem ze současného kádru Edmontonu, který ho pamatuje jako Olejáře, je Sam Gagner, který zde s ním sdílel šatnu všechny čtyři roky jeho působení v Edmontonu. Bohužel to byly ty roky bez play off, takže poprvé si ho Cogliano zahrál až po přestupu do Anaheimu v roce 2013. Poté hrál ještě za Dallas, San Jose a naposledy v Coloradu, kde v roce 2022 získal Stanley Cup.

Cogliano měl mezi lety 2007 – 2018 šňůru 830 odehraných zápasů za sebou, což je osmá nejdelší série v NHL. Nyní se přesouvá do managementu Colorada do oddělení hráčského rozvoje.

Také Derick Brassard končí.

Také tento světoběžník oznámil, že končí kariéru. Brassard je draftován Columbusem v roce 2006 v 1. kole ze 6. místa. Mimochodem, hned po něm šel náš dnešní soupeř, Kyle Okposo z Floridy, tehdy vybraný Islanders. Brassard hrál mezi lety 2007 – 2016 pouze za dva kluby, Columbus a Rangers. Právě v New Yorku se nejvíce proslavil a s Rangers také v roce 2014 došel až do finále Stanley Cupu.

Od roku 2016 se pak stěhoval z místa na místo a až do roku 2023 vystřídal postupně 8 klubů, včetně Edmontonu, kam přestoupil v roce 2022 jako pomoc na play off. Odehrál zde 15 zápasů a zaznamenal 2+1, v play off pak jediný zápas, ve kterém nebodoval. Letos nikde nehrál a tak kariéru končí vlastně v tichosti. Naposledy hrál loni za Ottawu.

Nyní opět k našemu finále. V něm jsou Oilers poprvé od roku 2006. I tehdy rozhodoval až sedmý zápas, ale jak to dopadlo, všichni víte. A já se k tomu dnes už víc nechci vracet…

Edmonton už ale jednou vyhrál Stanley Cup v sedmém zápase. Bylo to v roce 1987 a naším soupeřem byli Philadelphia Flyers.

Posledním týmem, který dokázal vyhrát Stanley Cup poté, co prohrával 0:3, bylo Toronto proti Detroitu v roce 1942.

Pokud Edmonton dnes vyhraje, nabízí se i podobnost se St.Louis Blues, kteří byli v sezóně 2018/19 nejhorším týmem NHL, vyhodili trenéra a nakonec se radovali ze zisku Stanley Cupu. Navíc také až v sedmém zápase. Poraženým tehdy zůstal Boston.

Pro někoho může jít o poslední šanci, jak získat Stanley Cup. Z týmu Floridy to může být veterán Kyle Okposo, jehož budoucnost je nejistá. Z týmu Edmontonu Corey Perry.

Ten už Stanley Cup získal, ve své druhé sezóně v NHL v roce 2007. Poté byl ve finále ještě s Dallasem, Montrealem, Tampou a nyní Edmontonem. Získá Perry svůj druhý Stanley Cup po 17 letech?

Druhým Olejářem v současném týmu, který získal Stanley Cup je legendární Paul Coffey, který získal 4 Stanley Cupy jako hráč (3x Edmonton, 1x Pittsburgh) a nyní může získat pátý jako trenér. Také u Coffeyho není jisté, jestli bude v příští sezóně v Edmontonu pokračovat jako trenér, protože víme, že i letos tuto pozici obsadil de facto z nouze. Coffey jinak v Edmontonu zastává pozici mnohem větší – je poradcem majitele klubu Daryla Katze.

Dnes se do sestavy Panthers vrací Kyle Okposo. Naopak na tribunu po jediném zápase Nick Cousins.

Dnes nemusí být znám pouze vítěz NHL, ale můžeme znát i vítěze soutěže o štok nižší, tedy AHL. I zde se totiž hraje finále a Hershey Bears (farma Washingtonu) vede 3:2 na zápasy nad Coachellou Valley Firebirds (farma Seattlu). Zajímavé je, že tento klub byl založen teprve v roce 2022 a ve své první sezóně, tedy loni se hned dostal do finále Calder Cupu, kde podlehl Hershey Bears 3:4 na zápasy. No a historie se pomalu, ale jistě opakuje a ve finále AHL jsou dva stejné týmy, jako loni.

Hlavním trenérem Firebirds byl loni a je i letos velezkušený Dan Bylsma, který vyhrál Stanley Cup v roce 2009 s Pittsburghem. Bylsma se od nové sezóny stane novým hlavním trenérem Seattlu Kraken a do NHL se vrátí jako hlavní trenér poprvé od roku 2017, kdy skončil v Buffalu.

Tento zápas začíná v 1:00 SEČ.

Zápas mezi Edmontonem a Floridou se hraje v Amerant Bank Aréně v Sunrise a začíná ve 2:00 SEČ. Vysílá ho Nova Sport 1.

Tentokrát jsem nedokázal napsat vše, co jsem chtěl, protože mi nezbyl čas. Tak aspoň takto.

Co dodat… Nemůžu být víc vzrušený z této situace. Jak jsem už psal. Ať to dopadne jakkoliv, kluci už jsou vítězové. Co dokázali, je neskutečné. Takže i kdyby, neměli bychom být smutní… Ale samozřejmě, VYHRAJEME, jak jinak!!!!!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *