Glen Sather, legendární strůjce edmontontonské dynastie, dnes ukončil svoje působení v NHL.

Sather byl v Edmontonu již od roku 1976, kdy tým hrál ještě ve WHA. Zde působil v pozici hrajícího trenéra a poté trenéra. Poté, co se Edmonton v roce 1979 stal účastníkem NHL, byl Sather jeho prvním trenérem, od příštího roku i prezidnentem a generálním manažerem. Takto působil až do roku 1989, kdy jako hlava i srdce týmu získal s Oilers čtyři Stanley Cupy. V roce 1990 Sathera v pozici hlavního trenéra vystřídal jeho dosavadní asistent John Muckler, který záhy získal další Stanley Cup. Sather pak byl v Edmontonu až do roku 2000 prezidentem klubu a generálním manažerem.

Od sezóny 2000/21 Sather opustil svůj klub, který de facto vybudoval a přesunul se k New York Rangers, kde opět působil coby prezident a GM a to až do roku 2015. Poté byl 4 roky už jen prezidentem a od roku 2019 poradcem majitele klubu. Až dodnes. Samozřejmě už nyní jako poradce nebyl pod žádným velkým tlakem, nyní ale definitivně odchází. Glen Sather končí ve svých 80 letech a za sebou nechává kariéru jednoho z největších velikánů NHL a asi největšího Olejáře všech dob – šéfa…

No a sezóna před chvílí skončila a již v pátek nás čeká draft.

Ten se bude konat v pátek a sobotu 28. a 29.6. v Las Vegas v té slavné moderní kupoli nazvané Sphere.

První páteční den můžeme být v klidu. Draftu se ze začátku neúčastníme, protože náš výběr v 1. kole z 31. místa drží Anaheim, který ho získal při trejdu Sama Carricka.

Edmonton bude poprvé vybírat až ve 2. kole ze 64. pozice.

3. kolo – NIC. Drží Utah. O 94. výběr Edmonton přišel v roce 2022 během výměny Zacka Kassiana do Arizony.

4. kolo – NIC. O 128. výběr jsme přišli teprve nedávno při výměně Ryana McDonagha z Nashvillu do Tampy. Nashville měl u Edmontonu ještě očko z trejdu Mattiase Ekholma za Tysona Barrieho atd.

5. kolo – 160. výběr

6. kolo – 183 výběr – od Nashvillu. Tento výběr byl také součástí výměny Ekholm x Barrie.

6. kolo – 192. výběr

7. kolo – 196. výběr – od Anaheimu. Tento výběr byl součástí výměny Sama Carricka.

7. kolo – 218. výběr – od Bostonu / Utahu – výměna Troye Stechera z Arizony do Edmontonu. Boston v tom fuguruje dřívější výměnou draftové volby s Arizonou.

7. kolo – NIC. 224. výběr putoval z Edmontonu do Montrealu v roce 2022 během výměny Kulak x Lagesson.

První tři volby letošního draftu drží San Jose, Chicago a Anaheim.

Letošním esem je Kanaďan Macklin Celebrini, rodák z Vancouveru, toho času hrajícího na univerzitě v Bostonu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *