Když se v roce 2019 v Detroitu rozhodli pro výměnu zkostnatělého vedení a návratu klubové legendy Stevea Yzermana, ovlivnilo to i dění v Edmontonu Oilers, a to na celých 5 let.

Steve Yzerman se tehdy vracel do klubu svého srdce po devíti letech působení v Tampě. V Detroitu nahradil Kena Hollanda, který zde v různých bafuňářských funkcích působil již od roku 1985 a jako generální manažer od roku 1997, čili 21 let jako GM! S Detroitem získal čtyři Stanley Cupy, z toho tři již jako GM. Ten první, hned v roce 1997 byl ještě prací tehdejšího GM a zároveň hlavního trenéra, legendárního Scottyho Bowmana. Ten se poté vzdal sesle v kanceláři a nadále v Detroitu působil jen jako trenér. I když, dovedete si představit, jak Holland dělá nějaké trejdy bez vědomí Scottyho? :o) V roce 2002 Bowman odešel do důchodu coby aktivní tvůrce hokejové historie a od té doby už působil jen jako poradce. Nejdřív stále v Detroitu, poté i v Chicagu, kde radil svému synovi, Stanu Bowmanovi. Definitivně Scotty Bowman skončil coby poradce Chicaga v roce 2022. Ale to je už jiný příběh, jen chci dokreslit tu atmosféru…

Také druhý Hollandův Stanley Cup v pozici GM získal za Bowmanova trénování. Třetí Stanley Cup z roku 2008 byl už za kralování Mikea Babcocka a Scotty Bowman po jeho získání definitivně odešel z Detroitu. Už v Detroitu se Hollandovi mnohé vyčítalo a má na pažbě několik kontroverzních trejdů. Ale, kdo ne… Chci říct, ať už měl Scotty Bowman prsty v tom či onom, Ken Holland má s Detroitem tři Stanley Cupy jako generální manažer a jeden jako asistent. A to je hodně slušná bilance.

V roce 2019 byl „povýšen“, aby uvolnil místo mladšímu a progresivnějšímu Stevu Yzermanovi, ale to Holland odmítl. Odmítl stát se součástí nevýkonné detroitské garnitury a když v Edmontonu hledali nového GM, Holland se překvapivě stal novým šéfem Oilers. Překvapivě určitě, protože se čekalo, že Holland se opravdu stáhne do pozadí a hlavně, že Detroit nikdy neopustí. Holland v Edmontonu převzal otěže po Keithu Gretzkym, který tehdy dokončoval sezónu jako GM po vyhodivším Peteru Chiarellim, který se pakoval ještě během probíhající sezóny. Holland rovnou převzal i křeslo prezidenta hokejových operací.

Holland začal s čistým štítem. Dosluhujícího trenéra Kena Hitchocka, který rovněž během sezóny nahradil svého kolegu Todda McLellana nahradil zcela novým trenérem, kterého si sám vybral – Davem Tippettem. V brance se pak nespokojil s Chiarellim přeplaceným Mikkem Koskinenem a podepsal veterána Mikea Smithe, který přišel on největšího rivala Calgary. To byly Hollandovy začátky.

A nyní si to rozdělíme na dobré a špatné kroky. Začneme těmi vydařenými věcmi, které Ken Holland za své působení v Edmontonu udělal. Postupně…

2019 – James Neal do Edmontonu x Milan Lucic do Calgary

Holland se hned zkraje svého nástupu do Edmontonu uvedl na tu dobu velmi dobrým trejdem s Calgary, kdy se zbavil již nechtěného a vyčpělého Milana Lucice, za kterého získal jiného veterána Jamese Neala. Toto byl dobrý trejd. Oba hráči měli vysoké smlouvy a oba se ve svých týmech trápili. A zatímco Lucic už se nechytil nikde a v Calgary hrál špatně prakticky celou dobu, Neal si v Edmonton u ještě dokázal vzpomenout na své nejlepší časy a hned v té první sezóně v 55 zápasech nastřílel parádních 19 gólů. Pak s ním ale zamával covid a z něj se Neal prakticky již nevzpamatoval a nakonec v tichosti ukončil kariéru, zatímco Lucic je po incidentu s domácím násilím v jakési hibernaci a bůhví, jestli se také ještě někdy vrátí k hokeji. Nicméně Holland Neala po druhé sezóně vyplatil ze smlouvy a Neal stále ještě zatěžuje platový strop Edmontonu téměř 2 miliony dolarů. Teď to ale bude již poslední sezóna a skončí to. Tento trejd byl nicméně ze strany Hollanda vydařeným entrée v Edmontonu, ať již to potom probíhalo jak to probíhalo.

2020 – Mike Green do Edmontonu x Kyle Brodziak a 4. kolo draftu 2020 do Detroitu

Jasné posílení před play off o tohoto spolehlivého veterána do obrany. Green za Edmonton odehrál pouhé 2 zápasy než se zranil a poté ukončil kariéru. To se sice nepovedlo, ale ze strany Hollanda to byl dobrý trejd a snaha posílit tým.

2020 – Andreas Athanasiou + Ryan Kuffner do Edmontonu x Sam Gagner + 2. kolo draftu 2020 + 2. kolo draftu 2021 do Detroitu

V podstatě totéž. Athanasiou rok předtím nastřílel za Detroit 30 gólů a byl ofenzivném příslibem a tak nějak se počítalo i s jeho opětovným podpisem. Jenže v Edmontonu mu to nelepilo. Ani toto se tedy nepovedlo, ale rovněž to byl dobrý trejd ze strany Hollanda, a ač už obětované dvě kola draftu mohou někomu připadat jako velká cena, já si to v tomto případě nemyslím, byl to dobrý trejd.

2020 – Tyson Barrie – Podpis na 1 rok, 3,75 mil.dol. Poté jeho prodloužení o další 3 roky za 4,5 mil.dol.

Pamatuji si, že když Barrie přicházel do Edmontonu, panovala mezi fanoušky jeden čas doslova euforie. Konečně jsme měli ofenzivního bombarďáka na modrou čáru, kterého jsme dlouho postrádali. A Barrie tuto roli splnil. Hned v prvním roce byl ve zkráceném ročníku dokonce nejproduktivnějším obráncem ligy. Barrie byl prý i nejoblíbenějším parťákem do kabiny. Po nástupu Evana Boucharda ale pro něj již nebylo místo a obranu bylo potřeba více zpevnit. Překážel i jeho plat a v únoru 2023 byl Barrie vytrejdován do Nashvillu za Mattiase Ekholma. To už ale jinde jsme. Barrie byl členem zabijácké přesilovky Oilers a v Edmontonu odvedl skvělé služby. Dobrá Hollandova práce!

2021 – Duncan Keith + Tim Soderlund do Edmontonu x Caleb Jones + 3. kolo draftu 2022 do Chicaga

Opět zdařilý trejd, jehož cílem bylo přivézt mentora pro mladé beky Boucharda, Broberga nebo Lagessona. Tento krok se povedl. Keith už sice nebyl starým Keithem ze své nejslavnější chicagské éry, nicméně odvedl tu hodně poctivé práce. Co už se tolik nepovedlo, tak to, že Duncan Keith by ještě býval rád pokračoval v kariéře, ale Hollandův platový strop byl tak napnutý, že Keith byl štvavou kampaní novinářů a dalšími tlaky z okolí de facto přinucen ve prospěch Edmontonu ukončit kariéru. Keith na Edmonton nicméně nezanevřel a dodnes se v klubu občas objeví jako poradce. Ale přivézt ho do Edmontonu byla dobrá volba.

2021 – Zach Hyman – Podpis na 7 let, 5,5 mil.dol.

Tohle byl majstrštyk! Co vše Hyman v Edmontonu dokázal a pokořil, všichni víme. I jak rozkvetl. Loni zaznamenal kariérní maximum v podobě 83 bodů, letos nastřílel neuvěřitelných 54 gólů. Všechny tři roky působení v Edmontonu má v play off průměr téměř bodu na zápas. A to vše za pro tuto dobu dá se říci směšných 5,5.mil.dolarů.

2021 – Ryan Nugent-Hopkins – Prodloužení smlouvy o 8 let, 5,125 mil.dol.

Srdce tohoto týmu mohlo jinde podepsat za mnohem více, protože o něj byl přirozeně velký zájem. Nugent-Hopkins ale dal jasně najevo, kde je jeho srdce a kde chce hrát a podepsal za ještě méně, než kolik bral dosud (6 mil.dol.). Když vezmeme v potaz jeho cenné služby, je i tato částka směšně malá a společně s Hymanem je i tento podpis Hollandovým majstrštykem.

2022 – Evander Kane – 1 rok na zkoušku, poté smlouva na 4 roky, 5,125.mil.dol.

Všichni známe ten příběh o Kaneově domácím násilí, které nakonec bylo spíše opačně, jeho zatajením pozitivního testu na covid, atakdále. Kane dlouho pykal a v NHL měl stopku. Ken Holland ale nakonec jako první ze všech z generálních manažerů našel odvahu a tohoto zlobivého chlapce podepsal. Kane se mu odvděčil parádními výkony jak v základní části i play off a nakonec byl na hráčském trhu opět horkým zbožím. Nicméně Kane chtěl zůstat v týmu, který mu dal druhou šanci a kde se opět probudil k životu. Kane měl ale poté smůlu. Předloni ho postihlo velmi nepříjemné a vážné zranění, když mu Patrick Maroon bruslí rozřízl ruku. Loni zase téměř celou sezónu hrál se sportovní kýlou, což bylo znát hlavně ke konci sezóny, kde už to nebyl ten starý dobrý Kane. Kaneovo působení v Edmontonu se ale určitě dá hodnotit kladně a uvidíme, co bude dál.

2022 – Vyhazov Davea Tippetta

Pokud je Holland stará konzerva, pak trenér Tippett byl přímo barel, což u trenéra moc dobré není. Tippettovi evidentně ujel vlak a do Edmontonu, plného nadějného mládí se nehodil. Holland předtím nikdy trenéra nevyhodil, ale tentokrát k tomuto kroku sáhl, i když to byl „jeho“ trenér, kterého si sám vybral. Po Tippettovi převzal otěže dosavadní trenér Bakersfieldu Jay Woodcroft, který ještě zachránil situaci a Holland s ním po sezóně podepsal smlouvu s jako plnohodntotným koučem. Dobrý krok.

2022 – Brett Kulak do Edmontonu x William Lagesson + 2. kolo draftu 2022 + 7. kolo draftu 2024 do Montrealu

Edmontonský rodák Kulak zpevnil obranu dozadu a dodal jí to, co jí scházelo. Totiž klid a rozvahu a trochu té poctivé dělnické práce. Navíc, pokud Kulak dostává více prostoru, je ještě o třídu lepší. Dokáže hrát výborně i ofenzivně. Prostě hraje právě to, co tým potřebuje. Toto je jeden z Hollandových vrcholů. William Lagesson se v Edmontonu nikdy neuchytil a paběrkuje i v dalších klubech, kde po svém přestupu hrál.

2022 – Calvin Pickard, 2 roky, 750 000 dol.

Tento tah se naplno projevil až o rok později, kdy Pickard velmi úspěšně plnil roli dvojky i mentora za Stuartem Skinnerem. Už když ale do klaubu přicházel, vypadalo to na dobrý krok, ať už se s ním počítalo původně jen do role trojky. a jak víme, Pickard po skvělých odvedených službách obdržel před pár dny prodloužení smlouvy o další dva roky. U toho už ale Holland nebyl.

2022 – Klim Kostin do Edmontonu x Dmitrij Samorukov do St.Louis

Tento trejd zpočátku nedával moc smysl. Samorukov byl dlouho piplaným defenzivním talentem, ale evidentně tam bylo něco špatně. Samorukov se také dosud nechytil. To Kostin začal na farmě, ale po jeho povolání výše už se šance nepustil. Byl znát na ledě coby tvrdý chlap, ale zároveň uměl střílet pěkné góly. Kostin se za poměrně krátkou dobu kvůli své bezelstné a radostné povaze stal i miláčkem edmontonského publika a Edmonton si v srdce evidentně nosí dodnes. Jeho trejd do Detroitu nedával žádný smysl a právě jeho jméno musí figurovat i na druhé straně Hollandových „úspěchů“. Jak totiž Kostina skvěle do týmu přivedl, tak se ho na druhou stranu nesmyslně zbavil…

2023 – Mattias Ekholm + 6. kolo draftu 2024 do Edmontonu x Tyson Barrie + Reid Schaefer + 1. kolo draftu 2023 + 4. kolo draftu 2024

Ztráta Barrieho, který byl hlavním pivotem veleúspěšné přesilovky, ale nutné zpevnění obrany a získání oboustranného Ekholma, který to umí dozadu i dopředu a umí i přitvrdit. Tento trejd byl pro tým velmi žádoucím a ještě pár let z něj bude těžit.

2023 – Nick Bjugstad + Cam Dineen do Edmontonu x Michael Kesselring + 3. kolo draftu 2023 do Arizony

Bjugstad týmu velmi pomohl v závěru sezóny i play off, Dineen je zase plnohodnotnou náhradou za jiného talentovaného mladíka Kesselringa, který až po trejdu dostal šanci v NHL. co se týče Bjugstada, ten chtěl v Edmontonu zůstat, ale Holland jeho dalších služeb již nevyužil, což je velká škoda.

2024 – Corey Perry, 1. rok. 775 000 dol.

Trochu paralela s podpisem Evandera Kanea. Po Perryho problémech v Chicagu, kde dělal mentora Connoru Bedardovi, ale poté po konfiktu se zaměstnancem klubu musel v klubu skončit, po něm sáhnul opět Ken Holland, zachránce ustrkovaných. Stejně jako Kane, i Perry se mu odvděčil svělou prací. A i když Perry již není tím hráčem co býval, ve čtvrté formaci a v kabině ještě udělá kus poctivé práce, protože od Jeffa Jacksona také dostal nový kontrakt.

2024 – Adam Henrique + Sam Carrick + 7. kolo draftu 2024 do Edmontonu x 1. kolo draftu 2024 + 5. kolo draftu 2025 do Anaheimu x Ty Taylor + 4. kolo 2025 do Tampy

Ostřílený, ale stále velmi produktivní veterán Adam Henrique v Edmontonu v právě skončeném ročníku udělal kvantum skvělé práce a týmu hodně pomohl. Carrick byl tím néně viditelným, ale i on nebyl špatným doplňkem. Henriqueho současné prodloužení je pak Jacksonovým parádním kouskem, pro Hollanda bylo jeho angažmá naopak labutí písní.

A teď jdeme na to, co se Hollandovi nepovedlo…

Edmonton hned zpočátku Hollandova působení opustil rebelující Jesse Puljujarvi, který se přesunul do Finska. To se ale táhlo dlouho a na situaci kolem Puljujarviho Holland vinu nenese a to ani na tom, co se dělo okolo Puljujarviho později, když se do Edmontonu vrátil.

2020 – – Zack Kassian – Prodloužení smlouvy o 4 roky, 3,2 mil.dol.

Že toto je špatné rozhodnuté bylo jasné už v moment, kdy tato zpráva vyplavala na vzduch. Kassian Edmontonu odváděl dobré služby, ale nebyl typem hráče, který by měl dostat takovou smlouvu. To se ostatně velmi brzy potvrdilo a Kassian nakonec Edmonton opouštěl jako nechtěný a Arizona spolu s ním získala ještě vysoké draftové volby, což byla vysoká daň za Hollandovu lehkovážnost.

Jinak byl ale relativně klid, než to bouchlo.

2021 – Zpackaný rozšiřovací draft ve prospěch Seattlu

Během tohoto draftu si Holland nechal vzít obránce Adama Larssona. Ten sice nebyl žádný lumen, ale do defenzivy byl slušný a hodil by se i dnes. A navíc, ještě tragičtěji tak vyšel Chiarelliho trejd Taylor Hall x Adam Larsson, který nyní po Larssonově nuceném odchodu do Seattlu působil ještě bolestivěji.

Kór když Holland mezi třemi chráněnými obránci (Nurse, Keith, Bear) raději ochránil Ethana Beara, kterého ale pouhý týden po tomto draftu vyměnil do Caroliny za Warrena Foegeleho. Jestli si myslel, že Kraken po Larssonovi nesáhne? Nevím… Toto byl ale špatný krok.

2021 – Darnell Nurse. Prodloužení smlouvy o 8 let, 9,25 mil.dol.

Naprostá katastrofa. O tomto kontraktu jsem už napsal stohy… Ale že je tato smlouva nesmysl ví asi každý, kdo se kolem hokeje pohybuje. Nurse ani do té doby nebyl kdovíjak zázračný. Nikdy nebyl prvním mužem přesilovky, ani defenzivy. Byl něco mezi. Ale slušný bek. Na 5 milionů dolarů max. To, co v jeho případě předvedl Holland stačí na to, aby se smažil v edmontonském pekle. Toto nepůjde zapomenout ani po uplynutí Nurseho smlouvy, což se ale bohužel stane až v roce 2030…..fmnjetnekmlgel. Pardon, roztřásla se mi ruka když o tom píšu… Nurse je velmi chválen svými nadřízenými i v kabině pro své vůdcovské schopnosti a povahu. Nicméně, hokejově je to už tak špatné, že tady už není absolutně žádná polehčující okolnost. Nurse by měl problémy i v Extralize a to říkám jako fanoušek Kladna, který je zvyklý na ledacos… Zbyňku, dýchej, on jednou opravdu odejde… :o)

2022 – Rok 2022 je zatěžkán ukončením kariéry Duncana Keitha, o kterém jsem psal již výše.

2022 – Jack Campbell – 5 let, 5 mil.dol.

Po Nursem druhá největší katastrofa. Holland dlouho váhal s podpisem brankáře a nakonec měl na trhu i smůlu, protože Edmonton ještě neměl takový status jako dnes, čili týmu, který je atraktivní ze sportovního hlediska. Oilers potřebovali jedničku a Jack Campbell tak nějak zbyl. Přitom jedničkou de facto nikdy nebyl. V LA chytal solidně, ale málo. V Torontu mu to vydrželo pár měsíců, kdy měl formu, ale i ta postupně vyprchala. Leč i to stačilo Hollandovi k tomu, aby Campbellovi nasypal opravdu tučnou a také dlouhou smlouvu. Campbell se ukázal jako sympatický chlapík, který snahu měl, to mu nejde upřít. Nicméně v Edmontonu neměl ani to krátké období, kdy by se mu dařilo. Prostě byl to provar od začátku až do konce. Campbell byl nakonec až Jeffem Jacksonem vyplacen ze smlouvy, což měl ale Holland udělat už dřív.

A těžko říci, jestli by to udělal. Ken Holland totiž nikdy nebyl člověkem činu, což dokázal i během dřívějšího působení v Detroitu. Holland vždy dělal velmi málo změn a do týmu sahal málo a to i v momentech, kdy to potřeboval. Tuto jeho neaktivitu mu dodnes budu vyčítat, protože jsme kvůli tomu možná ztratili několik nejlepších let hokejových dvojčat McDavida s Draisaitlem.

Ještě dlouho budeme nést následky kvůli nesmyslným smlouvám pro Nurseho i Campbella, i když u něj se to už aspoň začalo řešit oním vykoupením ze smlouvy. U nedotknutelného Nurseho to nehrozí. Každopádně to pocítíme v blízké době při vyjednávání o nových smlouvách s Draisaitlem a Bouchardem.

Leč Holland udělal i dobré věci, které ve finále přecejen převažují. Podpisy Kanea a Perryho byly odvážné a nečekané a Edmonton z nich těžil. Těmito podpisy se vlastně i trochu oprostil od své váhavé minulosti, kterou jsem již zmiňoval. Podpisy Nugenta-Hopkinse i Hymana jsou pak učebnicové.

Suma sumárum. Negativa jsou obrovská, ale pozitiv je víc a převyšují. Ken Holland nebyl zase tak špatný. Jen je manažerem ze staré školy a Edmontonu by neškodil progres.

Ředitel klubu Jeff Jackson, který do klubu přišel teprve nedávno měl jistojistě hlavní prsty v dosazení trenéra Krise Knoblaucha. To byl dobrý krok. Nyní dočasně nastoupil místo Hollanda a zatím si vede skoro nejlíp od dob Glena Sathera. Škoda, že bude hledat nového manažera, jemu to jde skvěle. Co se týče nového generálního manažera, tak ve hře jsou údajně Stan Bowman, o kterém jsem již psal a který je sice také úspěšný manažer, ale dle mě není pro nás vhodným kandidátem.

Dále by to mohl být Mark Hunter, již od roku 2000 hlavní osoba v klubu London Kinghts v OHL. Hunter v letech 2014 – 2018 sbíral ostruhy i v NHL v Torontu.

Jako nejvhodnější mě osobně přijde Keith Gretzky. Ten dělá v Edmontonu asistenta GM již od roku 2016. Po vyhazovu Chiarelliho byl i hlavním GM a na triku má třeba pěkný trejd Cama Talbota do Phily za Anthonyho Stolarze. Od roku 2019 je Gretzky GM Bakersfieldu. Tým dobře zná a zasloužil by si šanci, aby se prosadil po svém.

Ale dál to má v rukou Jeff Jackson. A co bude dělat Ken Holland, to uvidíme… Možná, že už ho v lize neuvidíme.

Každopádně, díky za vše Kenny! 👍

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *