Ještě vám dlužím druhou část tradičního každoročního zhodnocení sezóny. Opět se podíváme na jednotlivé hráče. V prvním díle bylo 9 „elitních“ hráčů, takže tímto pokračujeme dále. A to bude poslední tečka za uplynoulou sezónou a dále už budeme hledět jen kupředu, zpátky ni krok! :o)

První část ZDE:

Zhodnocení sezóny 2023/24 – 1. část

A teď jdeme na to.

Derek Ryan

Tento 37 letý zbožný Američan zažil nejhorší sezónu v kariéře, když nasbíral pouze 12 bodů. Ryan se pohyboval na hraně sestavy a zatímco dříve byl specialistou na oslabení on, jeho roli postupně přebrali jiní a jeho čas na ledě byl hodně sporadický. Toto byla asi jeho nejméně podařená sezóna v Edmontonu. Myslím, že uvidíme jeho poslední rok nejen v Edmontonu, ale vůbec v NHL.

Dylan Holloway

Tento věčný talent si opět užil Hollandovy patálie s platovým stropem a stejně jako loni se potýkal i s vážným zraněním. Holloway tak za Edmonton neodehrál ani polovinu základní části. Ke konci ale konečně začal uplatňovat svůj potenciál i v praxi a začal být na ledě velmi dominantní, a to jak v zakončení, tak i ve fyzické hře. Nevím, kde a jak se to v něm najednou natolik zlomilo, ale Holloway opravdu ukázal velmi rychlý progres a nyní není pochyb, že právě on bude aspirantem do top-six. Jestli dokáže navázat na výkony z minulé sezóny, bude to pro Edmonton výhra. Holloway stále ještě nemá smlouvu a ještě nekývl na kvalifikační nabídku, kterou od Edmontonu obdržel.

Sam Gagner

Gagse miluje asi celá Oil Country. Ne tak ale trenér Kris Knoblauch. Gagner se do Edmontonu vrátil již potřetí v kariéře a ani tentokrát nezklamal. Pokud hrál, byl na ledě vždy vidět. Jsem si i jistý, že i v play off by udělal víc práce než někteří jiní hráči a měl hrát, ale nakonec nedostal prostor ani v jediném zápase. Smlouva mu skončila a Gagner zcela jistě v Edmontonu skončí i svůj třetí stint. Škoda, protože ve čtvrté formaci by Edmontonu slušel a to i bez zásluh.

Corey Perry

Tento veterán začínal sezónu jako mentor Connora Bedarda, ale Chicago ho nakonec nemilosrdně vyhodilo. Po počátečních spekulacích se Stifflerovou mámou se nakonec ukázalo, že Perry měl problém s alkoholem a s jistým zaměstnancem Chicaga. Ať už to ale bylo jakkoliv, Perry skončil a novou šanci dostal u zachránce zbloudilých duší Kena Hollanda. Perry se mu odvděčil tak, jak to umí nejlépe. Sice už to není ten ostrostřelec, který střílí 40 gólů za sezónu, ale stále platí za hráče, kterého všichni nenávidí, který se každému protihráči vryje hluboko pod kůži. A takový byl Perry i v Edmontonu, kam se nakonec vydal i na přání svého malého synka, který chtěl, aby jeho taťka hrál s božským McDavidem. Corey Perry si Edmonton zamiloval a i když se spekulovalo, že po této sezóně ukončí kariéru, překvapivě podepsal v Edmontonu další roční smlouvu.

Adam Henrique

Přišel jako výpomoc na play off z Anaheimu společně se Samem Carrickem. Henrique je v NHL již ostříleným veteránem, který stále dokáže být velmi produktivní a dokázal to i v Edmontonu, kde střílel důležité góly a ukazoval svoji chladnokrevnost v zakončení. Škoda jeho zranění, které v play off utrpěl a které ho na delší dobu vyřadilo ze hry. Henrique nakonec bude velmi překvapivě pokračovat v Edmontonu, když kývl na výrazně menší částku, než měl dřív (5,83 mil.dol., nyní 3 mil.dol.). Je to údajně proto, že si – jeho slovy – „Edmonton zamiloval a chce zůstat v týmu s nejlepšími fanoušky na světě a opět zabojovat o Stanley Cup“. A to i přesto, že na něj nejspíše nezbyde místo ani v top-six, kde může ale naprosto s přehledem hrát a v jiném týmu by asi hrál.

Sam Carrick

Přišel hlavně jako alternativa v případě nutnosti přitvrdit. Carrick se vyplatil hlavně na vhazováních a to hlavně ze začátku. Pak ale i tam začal uvadat a nakonec pro něj místo v týmu nezbylo. Důležitou roli v Edmontonu nesehrál a nově bude působit u Rangers.

James Hamblin

Rodák z Edmontonu tentokrát dostal v týmu svého srdce více prostoru a odehrál 31 zápasů. Dokázal i skórovat a svůj gól tak mohl darovat své krátce předtím zesnulé mamince, která ho podporovala. Hamblin byl dle ostatních velmi přátelský a oblíbený spoluhráč a srdcař, kterého měli všichni rádi. Na ledě se pak staral o černou práci dělníka čtvrté formace a o místo přišel až když už opravdu byl celý tým zdravý. Před sezónou byl s týmem v kempu až do poslední možné chvíle. Hamblin je ideálním hráčem pro doplnění týmu v případě nouze. Má nově podepsáno na další dva roky.

Raphael Lavoie

Nejlepší střelec Bakersfieldu. Rychlý a technický s čichem na branku. V NHL v uplynulé sezóně debutoval a odehrál pouze 7 zápasů, ve kterých vypadal velmi slibně, ale dostával málo prostoru. Lavoie je talentovaný hráč, který by asi již měl hrát na úrovni NHL, ale není pro něj místo. Dostane v příští sezóně větší šanci? Vzhledem k nabitému kádru nejspíš ne.

Adam Erne

Byl podepsán na začátku sezóny jako volný hráč a byl to překvapivý podpis. Erne je silovým, buldočím typem hráče, ale že by do týmu přinesl něco zásadního, tak to ne. Spíše zbytečně zabíral místo pro hráče jako Hamblin nebo Lavoie. Zatím nemá podepsáno nikde.

Evan Bouchard

Prožil přelomovou sezónu. Loni a předloni měl kolem 40 bodů, letos byl v ofenzivě už dominantní a měl 82 bodů v 81 zápasech, čili více než bod na zápas! Byl čtvrtým nejproduktivnějším ligovým obráncem, 10 bodů za nejlepším Quinnem Hughesem. Mezi nimi byli ještě Cale Makar a Roman Josi. A ti mi nahrávají na smeč… Bouchard byl dopředu opravdu skvělý, jeho střela už má i své jméno a už je klasikou – „Bouch Bomb“.

Bouchard bořil i různé rekordy, hlavně v play off. Ale… Dozadu to nebylo dobré. V některých zápasech byl Bouchard tragický a co se týče bránění laxní. Do svých kolegů Makara a Josiho nebo třeba Victora Hedmana má prostě velmi daleko. Poté, co přišli Kris Knoblauch s Paulem Coffeym se ale přecejen zlepšoval i v obraně. Teď by to ještě chtělo, aby Coffey neodešel od rozdělané práce a s Bouchardem to dodělal. Hráči jako Bouchard nebo třeba Broberg jeho pomoc potřebují. Před Bouchardem je stále ještě velká cesta k tomu, aby byl opravdu skvělým obráncem – od slova BRÁNIT – ale ani Řím nebyl postaven za den a Bouchard má k tomu stát se ještě lepším předpoklady. Před Bouchardem je poslední rok z jeho překlenovací smlouvy na 3,9 mil.dol. a nyní bude chtít výrazně vyšší smlouvu, o tom není pochyb. V Edmontonu ji dostane, o tom pochyb také není.

Darnell Nurse

Teď to nebude hezké čtení. Takže kdo máte Nurseho rádi, raději tento odstavec přeskočte…

Co může Bouchard ještě dohnat, to už asi Nurse nedokáže. Tady to byla naprostá katastrofa. Nurse je zoufalý už několikátou sezónu za sebou a nevypadá to, že by se ještě mohl zlepšit. Nurse dělal obrovské chyby. Několik zápasů Oilers prohráli jen „díky“ němu. Nurse na ledě působí až komicky. Jeho chyby jsou většinou naprosto fatální a v NHL dost ojedinělé. Není totiž asi úplně běžné, že by někdo vytvářel takové kiksy na tak vysoké úrovni, dlouhodobě a neměl z toho žádný postih. Ono to skoro vypadá, jakoby Nurseho někdo zaklel. Nurse je nepoužitelný na přesilovce, protože neumí střílet, v oslabení to ani nemluvím, přesto ho hraje. Jediné, kde je jakž takž použitelný je mezihra, ale to za 9,25. mil.dol.? To je hodně slabé. Bohužel to všichni vědí, takže Nurse je de facto nevyměnitelný hráč. Dle neustálých vyjádření spoluhráčů i vedení má Nurse silnou pozici v edmontonské komunitě i v kabině a působí jako jeden z těch starších. To je sice hezké, ale pokud tam není hráčské hledisko, jsou ostatní věci podružné! Vzpomeňme třeba na našeho bývalého kapitána Andrewa Ference. Skvělý chlap, šel příkladem kde to šlo, ale na ledě už to dobré nebylo, tak musel jít. Nurseho se ale jen tak nezbavíme. Ne trejdem. Tak hloupý nikdo není. I když rád bych se mýlil. Jediná možnost je ho vykoupit. Sice pak několik let budeme platit penále, ale i tak je to jediná možnost. Já se obávám, že s Nursem v sestavě Stanley Cup vyhrát nemůžeme. Už nedávno skončená sezóna byla zázrakem, kam až se dá dojít s klaunem v obraně a nevyrovnaným Skinnerem v brance.

Mattias Ekholm

Ani v jedné ze 12 sezón v Nashvillu neměl Ekholm víc bodů než v sezóně 2023/24. 45 bodů je jeho kariérní maximum, stejně jako 11 gólů a 34 asistencí. Ve všech těchto disciplínách Ekholm překonal sám sebe. V tabulce +/- byl na 3. místě v celé lize se 44 kladnými body a v Edmontonu byl v tomto ohledu nejlepší. Po nevydařeném experimentu z prvního zápasu sezóny, kdy trenéři vedle sebe postavili duo Nurse – Bouchard a skončilo to osmičkou v brance Jacka Campbella, potažmo Stuarta Skinnera, kteří se spravedlivě podělili půl na půl, Nurse dostal opět svého tradičního parťáka Codyho Ceciho a mohlo to skřípat dál. Bouchard ovšem k sobě opět dostal Mattiase Ekholma a tito dva si sedli a byli jednou z nejlepších obranných dvojic v lize, i když, vynikali hlavně směrem dopředu. :o) Mattias Ekholm se mezitím v Edmontonu usadil a město a místní komunitu si prý velmi oblíbil. Kdepak country na drsného Švéda… Ekholm má smlouvu na 6.mil.dol. na další dva roky. Na jejím konci mu bude 36 let. Věk ho možná brzy dožene, zatím je ale dobrý.

Brett Kulak

Bez debat nejlepší defenzivní obránce v týmu. Kulak byl naprosto spolehlivý a i když nikdy nebyl v popředí a jak se říká v záři reflektorů, pro tým byl naprosto nepostradatelný. Kulak navíc vždy roste ještě o další stupínek výše během play off. Pro něj jako rodáka z Edmontonu byly tyto momenty navíc ještě speciálnější. Nejen, že Kulak v play off razantně přitvrdil, byl ale naprosto suverénní jak dozadu, tak směrem dopředu, kde si v těchto momentech libuje. Kulak totiž vždy hraje mnohem lépe, když dostane více prostoru. Jakmile dostane šanci v nejlepší čtyřce, nebojí se útočit a hlavně – dokazuje, že to umí. Co je ale zvláštní, tak že si jeho výkony všichni pochvalují a trenéři vždy říkají, jak je výborný, ale nakonec stejně dostanou více prostoru jiní. Kulakovi přitom stačí jedno jediné – důvěra… Vzhledem k našim současným potížím s platovým stropem jsem dokonce četl úvahy i o Kulakově možném odchodu. Kvůli místu pod platovým stropem se ale zbavit nejlepšího defenzivního hráče v týmu, to mi přijde naprosto scestné. Kulak navíc není drahý, pouze 2,75 mil.dol. na další dva roky, to platový strop moc nezatěžuje. Poměr cena / výkon je myslím v tomto případě vyčerpán naprosto luxusně.

Cody Ceci

Ceci už je v Edmontonu tři roky a jeho výkony se pohupují nahoru a dolů. V první sezóně byl v Edmontonu dá se říci jeden z nejlepších, ne-li úplně nejlepší oboustranný obránce. Naprosto spolehlivý, nebezpečný vepředu… Jenže jak šel s výkony dolů Nurse, s ním padnul i Ceci. Předloňská sezóna byla pro tuto dvojici katastrofální a že ti dva nemohou hrát spolu viděl snad každý. Také proto se je trenéři snažili rozdělit, ale jak to dopadlo jsem psal výše. Odvaha i experimenty šly opět stranou a chudák Ceci opět putoval k Nursemu. Jak dopadla i další sezóna v podání této dvojice jsme viděli. Prostě hrůza. Jestli s touto dvojicí vstoupíme i do nového ročníku, budu si už vážně myslet, že v týmu je zaplacený nějaký šotek, který dohlíží na to, aby se dělaly stejné chyby stále dokola. Přitom stačí tak málo. Cody Ceci hrál během sezóny několikrát i s Brettem Kulakem a rázem to bylo jiné kafe. Úplně jiný hráč. Já ho nechci moc shazovat, protože trvám na tom, že Ceci je kvalitní hráč. A myslím si, že pokud bude hrát s KÝMKOLIV jiným než s Nursem, odevzdá Edmontonu ještě dobrou práci. Nebo bude ještě nakonec vyměněn? I to je možné. Ceci má před sebou poslední rok ze své čtyřleté smlouvy na 3,25 mil.dol. Já si myslím, že vyměněn nakonec bude spíše Evander Kane a Ceci zůstane, ale nemusí to tak být.

Vincent Desharnais

Tento obr a dvojče Stuarta Skinnera loni dostal plnohodnotný prostor a byl defenzivní stálicí prakticky celou základní část. K jeho smůle v play off chytil slinu Philip Broberg a Desharnais vypadl ze hry z nejtěžších zápasů a když se hrálo o Stanley Cup, tak Desharnais vše sledoval spíše z tribuny. Během uplynulé sezóny Vinny vstřelil svůj první gól v NHL. V týmu platil za největšího tvrďáka. Byl nepříjemný a soupeře jeho bránění bolelo. Narozdíl od předminulé sezóny Desharnais zapracoval na intenzitě hry. Byl nepříjemný, ale více jak se říká „mezi mantinely“. Popichoval, osekával, ale tak aby mu to prošlo. S příchodem Paula Coffeyho na lavičku se navíc zlepšil i ve hře s pukem. Již se ho zbytečně nezbavoval a snažil se hrát konstruktivně. Desharnais vyrostl. Je nakonec překvapením, že se pro něj v Edmontonu nenašlo pro novou sezónu místo, ale když Jeff Jackson po otevření trhu spustil nákupní horečku, tak už bylo jasné, že na Desharnaise místo nezbyde. Navíc je dané, že se již do sestavy napevno musí zapracovat Broberg. Desharnais byl tedy nakonec tím, kdo odnesl čistku. Zájem o něj ale byl a Vinnyho uvidíme docela často, protože bude hrát ve Vancouveru, kde podepsal na dva roky na 2 mil.dol. ročně. To se asi zvládnout dalo. Přes to všechno si ale nemyslím, že nám Desharnais bude nějak významně chybět. V posledních dnech se Desharnais vyjadřoval do médií, kde velmi chválil fanoušky Oilers a celý Edmonton, který si zamiloval. V této franšíze byl 8 let.

Philip Broberg

Tento mladý Švéd je nadějí klubu již velmi dlouho. Že postupně převezme otěže po svém něšťastném krajanovi Oscaru Klefbomovi v Edmontonu doufají již 5 let od draftu 2018, kdy byl Broberg vybrán z vysoké 8. pozice. Klefbom odehrál poslední zápas v roce 2020 a kvůli vážným zdravotním problémům v tichosti ukončil kariéru. Broberg ale stále ne a ne se chytit. Větší porci zápasů odehrál již předloni, ale že by nějak vynikl, tak to ne. Dá se říci, že jakýs takýs průlom přišel vlastně až nedávno, kdy naskočil až v samém závěru sezóny na dva zápasy a pak v sériích s Dallasem a Floridou. Zde ale oslnil. Hrál bez bázně a předváděl vyspělé výkony. Konečně. Samozřejmě to bylo jen pár zápasů, ale myslím že ty stačily k tomu, aby Broberg nakonec vedení přesvědčil o tom, že (zatím) nebude vyměněn a že od nové sezóny dostane od začátku šanci. Stejně jako předloni, letos ale již s vědomím, že v tom klukovi opravdu něco je. A také, že když se na něj naloží zodpovědnost, bude to ku prospěchu věci. Pokud se to nepovede, Broberg už zcela jistě odejde. Já si ale myslím, že bude dobrý. Jo a jen tak mimochodem, taková zanedbatelná věc – Broberg ještě nemá smlouvu. :o) No nic…

Troy Stecher

Přišel na závěr sezóny z Arizony,aby v obraně byla větší hloubka. Zahrál si pouze v 7 zápasech, ale v nich ukázal, že může být pro tým platným hráčem. Rozhodně více, než někteří jiní obránci, kteří mají místo předplacené. Stecher nakonec ale v play off k dispozici nebyl, protože prodělal infekci v kotníku a musel podstoupit operaci. Trochu překvapivě byl ale znovu podepsán na další dva roky za 787 500 dolarů. Stecher je spíše defenzivním typem a bude se hodit. Pokud ještě jeden obránce kvůli platovému stropu odejde, Stecher pravděpodobně své místo v týmu mít bude.

Phil Kemp

Kemp je defenzivní stálicí v sestavě Bakersfieldu a při problémech s obránci se po 7 letech v organizaci také konečně dočkal debutu v NHL. Kemp si zahrál v jediném zápase proti Montrealu a pouhé 2 minuty, ale to už mu nikdo nevezme. Od přístí sezóny se s ním počítá v Bakersfieldu a vzhledem k tomu, že v Edmontonu podepsal ještě obránce Josh Brown, Phil Kemp bude mít do prvního týmu asi daleko.

Stuart Skinner

Edmontonský rodák v předloňské sezóně musel převzít pozici jedničky poté, co vyhořela předpokládaná jednička Jack Campbell. Skinner se dokonce dostal do All-Star Game. Jenže jak Campbell čím dál více vadnul, tím se začalo spoléhat výhradně na Skinnera a ten ukázal, že je dobrý, když je mezi gólmany rozložená zátěž. Jakmile měl příliš zodpovědnosti, pak svoji roli nezvládl. Tantokrát se s ním ale již počítalo a vzhledem k dobrým Campbellovým výkonům v kempu se počítalo s tím, že spolu vytvoří tandem. Jenže to se nestalo. Campbell opět shořel jak papír a vše padlo na Skinnera. Jenže ten se s tím nedokázal popasoval ani tentokrát a navíc, nyní to bylo ještě horší. Skinnerovi hodně pomohla výměna dvojek, když mu záda začal krýt zkušený Calvin Pickard. Spolu vytvořili slušný tandem, i když Skinner byl stále jasnou jedničkou. V play off to ale moc dobré nebylo. Na jednu chvíli v sérii s Vancouverem mu Pickard dokonce pozici jedničky vzal, protože Skinner tým opravdu nedržel. Tato výměna se ukázala být dobrým motivačním krokem a Skinner se ještě k dobrým výkonům vzepřel. Ale rozhodující rozdíl ve finále mezi Edmontonem a Floridou byl nakonec opravdu v brance. Získali by Oilers Stanley Cup s lepším brankářem? ANO. Je Skinner tou pravou jedničkou pro ambiciózní Edmonton a další cestu za Stanley Cupem? NE.

Jack Campbell

Jack Campbell aka Hollandův provar… Toto angažmá bylo od začátku chybou. Campbell se snažil, je to sympatický chlapík, který do kabiny dobře zapadl, ale herně to bylo hodně špatné. Už předloni vyhořel a loni se postavil pouze do 5 zápasů. Poté si prohodil pozice s Pickardem, což mělo být nejspíše krátkodobým a hlavně motivačním krokem pro Campbella a jakousi odměnou za dobré služby odvádějícího záložáka Pickarda. Jenže Pickard byl tak dobrý a Campbell na farmě naopak tak špatný, že se gardy až do konce sezóny již neprotočily a zůstalo to tak. Campbell byl poté, co manažerské křeslo dočasně převzato Jeffem Jacksonem vyplacen ze smlouvy. Campbell bude Edmontonu ukrajovat peníze až do roku 2028. Vyplatit ho byl ale jediný možný a správný krok. Campbell nakonec zájemce našel. Podepsal v Detroitu. Před ním ale ještě stojí Alex Lyon, Cam Talbot a Ville Husso. Campbell si nejspíše v Detroitu moc nezachytá, jestli vůbec.

Calvin Pickard

Také druhou sezónu v organizaci Oilers začínal jako trojka s prakticky žádným výhledem na další start v NHL. V Bakersfieldu tvořil slušný tandem s Olivierem Rodriguem, který měl navíc také už dostávat pomalu více prostoru. Jenže jak jsem psal výše, okolnosti pomohly k tomu, že Pickard se nejenže po čase opět dostal do branky v NHL, ale odchytal nejvíce zápasů od sezóny 2016/17, kdy byl jedničkou Colorada a odchytal 50 zápasů v sezóně. Pickard Skinnera zastupoval slušně po většinu sezóny a byl spolehlivou dvojkou. Navíc se rychle stal oblíbencem kabiny a vzhledem ke svým zkušenostem i mentorem pro svého parťáka Skinnera i jiné mladší hráče. Do akce se dostal i v play off, kdy v sérii s Vancouverem nahradil špatného Skinnera a chytal velmi dobře. Sezónu nakonec s úspěšností zásahů .909% končil jako nejlepší z trojice edmontonských brankářů. Jeff Jackson s ním podepsal nový dvouletý kontrakt na krásný 1 milion dolarů ročně. Pickard bude jasnou dvojkou, která ale evidentně dokáže být jedničkou. Stuart Skinner se bude muset snažit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *