Edmontonská síň slávy vznikla teprve v roce 2022 a má 14 členů, přičemž prvních 10 bylo přijato hned při založení. Členy síně slávy jsou:

Wayne Gretzky

Mark Messier

Jari Kurri

Grant Fuhr

Paul Coffey

Al Hamilton

Glenn Anderson

Rod Phillips (komentátor)

Kevin Lowe

Glen Sather

Lee Fogolin – později v roce 2022

Ryan Smyth – později v roce 2022

Charlie Huddy – 2023

Doug Weight – 2023

Letos přibudou další dva, oba členové zlaté party z osmdesátek, Craig MacTavish a Randy Gregg.

Craig MacTavish. 65 letý rodák z Londonu v Ontariu. V Edmontonu hrál mezi lety 1985 – 1994. S Oilers má tři Stanley Cupy, další přidal ještě s Rangers. Mezi lety 1992 – 1994 byl kapitánem týmu. Když byl v roce 1994 vyměněn k Rangers, byl posledním mohykánem ze staré party. S Rangers ten rok získal svůj čtvrtý Stanley Cup. A když v roce 1997 v dresu St.Louis končil hráčskou kariéru, byl posledním hráčem NHL, který hrál bez helmy.

MacT poté v managmentu Edmontonu na různých pozicích strávil dlouhá léta. V sezóně 1999/00 byl asistentem trenéra Kevina Lowea. Mezi lety 2000 – 2009 byl hlavním trenérem Oilers. On stál na lavičce, když Oilers v roce 2006 podlehli v sedmém zápase finále Stanley Cupu Carolině. V letech 2013 – 2015 byl generálním manažerem a v letech 2012 a 2015 – 2019 viceprezidentem hokejových operací. Zkrátka, vedle Glena Sathera největší edmontonský vysloužilec.

MacT v roce 2019 trénoval Jaroslavl a poté Lausanne. V roce 2022 se po 10 letech vrátil na lavičku NHL jako asistent Craiga Berubeho v St.Louis. Po sezóně ale skončil. Nyní se opět pohybuje v Edmontonu, kde je občas k vidění jako host a spolukomentátor zápasů Oilers.

Randy Gregg. 68 letý rodák z Edmontonu. Obránce a jeden z nejméně nápadných hráčů zlaté party. Přitom právě Gregg je jedním ze sedmi hráčů, kteří získali všech pět edmontonských Stanley Cupů. Dalšími jsou Glenn Anderson, Mark Messier, Jari Kurri, Kevin Lowe, Charlie Huddy a Grant Fuhr. Ti všichni už v edmontonské síni slávy jsou, takže Randy Gregg je posledním z této party, kdo ještě scházel a jistě tam bude plným právem.

Gregg studoval na univerzitě Alberta a chtěl se stát lékařem. Zde hrál i hokej. Lékaře dostudoval, ale byl tak dobrý, že hokej ho nakonec začal živit. Gregg se stal kapitánem kanadského národního týmu na Olympiádě v Lake Placid (USA) a poté hrál dvě sezóny v Japonsku. V roce 1982 podepsal v Edmontonu jako nedraftovaný hráč a v NHL debutoval až v play off. V Edmontonu hrál mezi lety 1982 – 1990 a získal tak zde všech pět Stanley Cupů. V roce 1988 si už jako zkušený hráč NHL opět zahrál za Kanadu na Olympiádě v Calgary. V sezóně 1991/92 si ještě střihnul pár zápasů v dresu Vancouveru a poté ukončil kariéru.

Dr. Randy Gregg dnes vykonává práci sportovního lékaře doma v Edmontonu, kde žije. V Kanadě se uděluje „Dr. Randy Gregg Award“ studentům z kanadských univerzit jako ocenění studijních i sportovních kvalit. Randy Gregg se do síně slávy nedostává jen jako legenda Oilers, ale i jako významný člověk místní edmontonské komunity.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *